man zit met laptop op een stoel

Waarom geloof jij eigenlijk nog?

3 min leestijd

Toen ik ruim anderhalf jaar terug tot de conclusie kwam dat ik niet meer kon geloven op de manier zoals ik geloofde, maakte dat op z’n zachtst gezegd het een en ander los. Hoe kan een spreker, evangelist en (ex-)voorganger zijn geloof verliezen? Nou, niets menselijks is mij vreemd. Het heeft me ook veel duidelijk gemaakt: in veel christelijke groepen, met name waar ik zelf uit kom (reformatorisch & evangelisch) is er te weinig ruimte voor een eerlijke zoektocht.

Beschermen eigen groep

Ergens snap ik het wel, dat heeft te maken met het beschermen van de groep. Stel je voor dat iedereen er zomaar een eigen mening op nahoudt, wie beschermt dan dat waar we allemaal voor stonden? Toen ik werkte in de kerk, had ik zelf ook die neiging. Sorry daarvoor.

Geloof herzien

Maar wat moet je als je geloof, je overtuigingen, dramatisch worden herzien. En dan heb je het over thema’s als:

 • De hel als plek waar mensen die geen wedergeboren christen zijn voor eeuwig zullen lijden.
 • Eindtijd waarin dramatische gebeurtenissen uit de Bijbelse profetieën zullen uitkomen.
 • Offer van Jezus als afbetaling / genoegdoening voor de zonde.
 • Aarde zou slechts 6000 – 10.000 jaar oud zijn en geschapen in zes letterlijke dagen.
 • Mensen met andere geaardheid als hetero zien als zondig.
 • Etc, etc, etc

Glijdende schaal

Soms vraag je je af waarom je eigenlijk nog blijf geloven. Want het gaan loslaten van overtuigingen lijkt soms als de glijdende schaal: uiteindelijk hou je niets meer over. Dan komen de volgende vragen:

 • Is het christelijk geloof de enige manier om te geloven?
 • Zijn alle geloven in de wereld uiteindelijk een manier om de ene God te bekijken?
 • Is de Bijbel historisch wel betrouwbaar?
 • Hoe zit het eigenlijk met alle andere heilige boeken?
 • Is er überhaupt wel een God? En zo ja, moet ik dan iets met hem of haar?

Een standaard reactie is: ze noemen het niet voor niets ‘geloof’, je moet het aannemen voor waar. En daarmee wordt geloof een soort keuzemenu. Volgens mij zouden er meer redenen moeten zijn om te geloven als alleen maar een goede optie kiezen, toch?

Waarom geloof ik nog?

Dit jaar wil ik verder op mijn tocht om mezelf eerlijk te bevragen op mijn motivaties, mijn overtuigingen, mijn onbewuste aannames, mijn inspiratiebronnen. Waarom geloof ik eigenlijk, waarin geloof ik eigenlijk, in wie of wat geloof ik eigenlijk en waarom eigenlijk?

Ik heb de diepe overtuiging dat er een doel is voor ons bestaan. Dat er iets groters en grootsers is dat alles bij elkaar houdt. Ik geloof in God en het verhaal van Jezus. Maar misschien heb ik nog te weinig gezien, te weinig overdacht, teveel vastgehouden. Voor mij is het trouwens geen gevecht tussen gelovigen en atheïsten. In beide werelden, dus die van gelovigen en die van atheïsten, zijn er grote variaties. Vaak heeft het oude christelijke geloof wel een veel beter verhaal over onze oorsprong, over het herzien en verrijken van de oude verhalen. Dus ja, ik ben nog steeds een christen. Maar wat bescheidener zeg maar.

Vaak voel ik me namelijk net zo atheïst. Alhoewel, atheïst… Ik voel me verwant met de mensen die bezwaren hebben bij veel oude overtuigingen. Dingen als ‘de Bijbel zegt het nu eenmaal’, of ideeën over een gewelddadige God en godsdienst, situaties waarbij geloof wordt gebruikt als motivatie voor haat en afkeer.

Maar ik voel me niet verwant met atheïsten die altijd maar boos zijn, schelden en andere overtuigingen belachelijk maken. Daar voel ik me net zo weinig mee verwant als gewelddadige gelovigen.

Mijn vraag aan jou

Dat is de vraag die ik jou zou willen stellen: waarom geloof jij eigenlijk? Waarom nog steeds? Of waarom niet meer? En in wat geloof jij? In wat niet meer?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

65 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzanne
Suzanne
7 jaren geleden

…ik was nog niet klaar! :P Mijn wereldbeeld ‘viel om’ en dat was een moeilijke periode. Ik was erg boos, vooral op mijn ouders omdat ze tegen me hadden ‘gelogen’ (zo voelde het toen, later snapte ik ook wel dat het van hun kant geen liegen was). Ik wilde in discussie, winnen, al die stomme gelovigen eens even laten zien wie de baas was. Die neiging heb ik niet meer zo. Ik heb alle discussies… Lees verder »

Suzanne
Suzanne
7 jaren geleden

Dag Wouter, Goed om te lezen dat je nog steeds blogt. Ik las destijds je eerste twijfelende blogs en vond het stoer dat je die schreef; openlijk twijfelende christenen was ik nog niet veel tegengekomen. In sommige dingen herkende ik mezelf. Je vroeg waarom ik geloof, of waarom niet. Een jaar of 5 geleden begon ik net als jij te twijfelen, waarop het niet lang duurde of het was voor mij helemaal voorbij met het… Lees verder »

Petrina (schrijfgelukjes)
Petrina (schrijfgelukjes)
7 jaren geleden

Ik denk dat daar het verschil zit , wat heb je nodig voordat je geloven. Om te geloven hebben sommige mensen dus bewijs nodig, bewijs wat duidelijk aan andere zichtbaar gemaakt kan worden. Wat ik nodig had was dus niet zozeer bewijs op papier dat God bestond, maar meer het bewijs/resultaat, in mijn leven of in het leven algemeen. Ps: Overigens kon ik genezen van mijn meerdere malen gebroken tanden en littekens niet toeschrijven aan… Lees verder »

Jelle
Jelle
7 jaren geleden

De God van de bijbel die ik dacht te kennen hoef ik niet meer. Een moordende en ellende toebedelende god, die kan voor mij de boom in en heb ik losgelaten. Maar wie God dan wel is? Geen idee. Ik mis Hem en zing dagelijks ‘iedere nacht verlang ik naar U o God.’ Niet dat het helpt of dat Hij er dan ineens wel is, maar het dempt de pijn van het gemis een beetje.… Lees verder »

Mark
Mark
7 jaren geleden

@Petrina “Over het goede en kwade Mark, vraag ik mij echt af of jij er niet was. Elke dag dat je leeft kan je miljoenen keren kiezen tussen goed en kwaad. Elke keer als je het kwade kiest, dan sta jij op precies dezelfde plek als Adam!” Dat is helemaal niet waar. Adam had het goed in iedere zin van het woord. Hij had de mogelijkheid om niet te zondigen omdat het allemaal zo goed… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Petrina,

Het is al net als bij Niko,
Toch het feit van de evolutie ontkennen en verder geen bewijzen of argumenten aandragen, die ingaan op de vraagstelling.
Een persoonlijke geloofsbeleving heeft niets met controleerbaar bewijs te maken.

Petrina (schrijfgelukjes)
Petrina (schrijfgelukjes)
7 jaren geleden

Als ik zeg ik geloof in evolutie, dan zeg ik niet direct in de hele evolutie theorie. Nee dan zeg ik: Ik geloof dat levende wezens ontwikkelen, aanpassen en een geleidelijk vormen en omvormen van een levend wezen. Hierbij vallen Adam/Eva/zondeval/verlossing aan het kruis niet direct van tafel. Ik zie dat mens, dier en plant in staat zijn zich aan te passen aan omgeving om zo te kunnen overleven en te blijven bestaan. Ik geloof… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Petrina, “Waarom zie jij jou waarneming van hoe het zit als waarheid? Is er geen ruimte voor mensen die anders waarnemen als jou?” Heel simpel. Ik laat mij slechts overtuigen door bewijs. Als door bewijs blijkt dat ik het ergens over mis heb zal ik mijn overtuiging graag aanpassen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor homeopathie, Acupunctuur,Reiki, aardstralen, Iriscopie, Aliens, en wat al niet meer voor onzin. Uiteraard is er alle ruimte voor mensen om te… Lees verder »

Rudy Post
Rudy Post
7 jaren geleden

Stel je eens voor dat je in een wereld leeft waar geen kwaad meer bestaat. Waar uitsluitend het goede wordt nagestreefd, we onze talenten en passies ten uitvoer kunnen brengen en met elkaar kunnen delen zonder de gebrokenheid van deze wereld, die vol is van afgunst, jaloezie en ijdelheid. Zou ook jij niet graag willen leven in een wereld waar elk mens, elke kunstenaar, musicus, componist, kortom iedereen, de gelegenheid krijgt om tot volle wasdom… Lees verder »

Mark
Mark
7 jaren geleden

@Rudy Iemand die gelooft dat er een God bestaat en daar uit gevolgen trekt er naar leeft is religieus. Iemand die stelt dat er een God zou moeten zijn maar het verder niet weet is niet religieus maar wordt nooit versleten voor gek. Die heeft in deze discussie niets te zoeken. U bent ook religieus en zo lang u een ,in deze de christelijke, God gehoorzaamd bent u religieus. Ook al zijn er religies die… Lees verder »

Petrina (schrijfgelukjes)
Petrina (schrijfgelukjes)
Antwoord aan  Mark
7 jaren geleden

Over het goede en kwade Mark, vraag ik mij echt af of jij er niet was. Elke dag dat je leeft kan je miljoenen keren kiezen tussen goed en kwaad. Elke keer als je het kwade kiest, dan sta jij op precies dezelfde plek als Adam! Jij bent mede verantwoordelijk voor de chaos in de wereld, voor de ellende die er is, voor natuurrampen voor ziekte. Net zoals ik overigens, maar ik weet het. Dingen… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Niko, De aap komt uit de mouw je aanvaardt het overweldigende wetenschappelijke bewijs van de evolutie dus helemaal niet. Je doet wel even net alsof, omdat je diep in je hart waarschijnlijk wel weet dat je er rationeel niet meer helemaal onderuit kunt. Echter niet te ver anders kom je in conflict met je aangeleerde dogma’s. De wetenschap heeft het Adam en Eva compleet onderuit gehaald, met de verdere door mij vermelde consequenties. Dat jij… Lees verder »

Niko
Niko
Antwoord aan  Harry
7 jaren geleden

Harry, Bewijs wat er niet is, kan ik niet aanvaarden. Jij noemt het overweldigend, maar de verklaring van het ontstaan van leven en de ontwikkeling hiervan is nog steeds een wetenschappelijke theorie, gebaseerd op een (overweldigend) aantal aanwijzingen. Ik doel op biologische evolutie, dat is iets anders dan waar jij op doelt. Ik constateer dat je erg veel aannames doet over hoe ik ben, terwijl je eigenlijk niets van mij weet. Voor wat betreft liefde:… Lees verder »

Niko
Niko
7 jaren geleden

Harry, Ik had al eerder opgemerkt dat er nu nog steeds evolutie plaats vind, kijk maar naar virussen en microben. Ook denk ik dat bepaalde soorten zich hebben aangepast aan hun leefomgeving, maar wel een gemeenschappelijke voorvader hebben. Evolutie van een 1-cellige via vis en primaat tot een mens in een paar miljard jaar, gaat er bij mij niet in. ik ben benieuwd naar jouw antwoord op mijn nog openstaande vraag: “Misschien geloof je wel… Lees verder »

Petrina (schrijfgelukjes)
Petrina (schrijfgelukjes)
Antwoord aan  Niko
7 jaren geleden

Harry dus eigenlijk gebruik je de wetenschap om bewijs te vinden voor dat wat jij denkt. Dat zal wel tunnelvisie gaan geven. Jammer om dit te lezen. Ik volg namelijk een interessante discussie. Waar de mensen die in een God geloven zich durven te laten zien. Die komen met kwetsbaarheid, bij jou lees ik alleen maar hardheid, het voelt alsof je wel tegen ons zou willen schreeuwen. Waarom zie jij jou waarneming van hoe het… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Rudy, “Het is heel simpel; a. Of je gelooft Gods woord, dat zegt: “In het begin schiep God de hemel en de aarde” b. Of je gelooft het niet en probeert via een veelvoud van menselijke verzinsels het bestaan van alles te verklaren en laat de God die zich in de Bijbel openbaart buiten beschouwing.” Onderstaande versie spreekt mij meer aan: Het is heel simpel a) Of je neemt de werkelijkheid zoals hij is en… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Niko, Ik zal mijn openstaande vraag nog maar eens herhalen: Als jij wel het feit van de evolutie aanvaardt, hoe rijm je dat dan met je christelijke geloof? Ergo, geen Adam en Eva, geen zondeval, een verlossing aan het kruis wat nergens meer op slaat. Dat jij in God gelooft en zelfs een “relatie” met hem hebt (whatever) en alles in de Bijbel voor zoete koek slikt is mij wel duidelijk. Hetzelfde kan iedereen zeggen… Lees verder »

Niko
Niko
7 jaren geleden

Que? Je doet nu een aanname dat je vragen te confronterend zijn? Ik heb je vragen beantwoord, maar heb er zelf nog een paar open staan… Het enige waar ik nog wat specifieker over kan zijn is dat ik geloof dat de God van de bijbel leeft en dat ik met Hem een relatie heb. Hij is voor mij beslist geen imaginaire vriend. Hieruit vloeit ook voort dat ik voor waarheid aanneem wat hij te… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Niko.

Jammer dat je mijn vragen ontwijkt. Blijkbaar te confronterend.

Mark
Mark
7 jaren geleden

@Rudy Je bent een beste man, dat weet ik bijna zeker. Redelijk en openstaand. Daarom hoop ik dat je iets met mijn feedback kan. “Ik ga geen discussies meer aan met mensen die er van overtuigd zijn dat deze Schepper/God niet bestaat en het geloof aanhangen dat alles vanzelf is begonnen. Dat er mensen zijn die het bestaan van deze Schepper God ontkennen, of het “een absurditeit tot in de hoogste graad” noemen, zegt meer… Lees verder »

Rudy Post
Rudy Post
Antwoord aan  Mark
7 jaren geleden

Hallo Mark, Dank voor je reactie. Het volgende heb ik geschreven: — Dat er mensen zijn die het bestaan van deze Schepper God ontkennen, of het “een absurditeit tot in de hoogste graad” noemen, zegt meer over de geestesgesteldheid van die persoon, dan over het feit of hun bewering wel of niet op waarheid berust.”— Je reageert als volgt: — Maar je gedachtes over atheïsten die religie als een absurditeit zien, zijn hele enge kronkels.—… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Niko, Heb jij ook een open mind dat Zeus, Wodan, Allah, Poiseidon. etc. nog niet bewezen kunnen worden? Dat jij denkt dat jouw God ooit wel waarneembaar wordt is slechts een geloof wat in mijn ogen zeer onwaarschijnlijk is dat dit ooit bevestigd zal worden. Met zulks een redenatie kun je ook in het bestaan van elfjes,kabouters en de onzichtbare paarse draak in mijn garage gaan geloven. De wetenschap is inderdaad een proces van voortschrijdend… Lees verder »

Niko
Niko
Antwoord aan  Harry
7 jaren geleden

Harry, Bedankt voor je reactie. Evolutie en schepping sluiten elkaar wat mij betreft niet uit hoor! En ja, ik geloof in een God die de aarde geschapen heeft, met alles wat daarop leeft. Je ziet nu nog steeds evolutie plaatsvinden, kijk alleen al naar microben en virussen. Ik schreef al eerder dat de God van de christenen als enige de mens komt zoeken, na een bewuste keuze van diezelfde mens om zich in de ellende… Lees verder »

Harry
Harry
7 jaren geleden

@Wouter van der Toorn, Mijn reacties zijn gericht op de denkbeelden van enkele reageerders hier die de Christelijke God en de Bijbel als onbetwiste waarheid beschouwen. Dat ik dit als fantasie bestempel is zeker niet denigrerend bedoelt, maar iets wat ik bij totaal gebrek aan bewijs niet anders kan zien. Jij neemt mijn reacties mee naar een ander speelveld van ” geloven, liefde en schoonheid”. Iets wat meer weg heeft van pantheisme of ietsisme, om… Lees verder »

Niko
Niko
Antwoord aan  Harry
7 jaren geleden

Harry, Er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van God. En tegelijk: als iets (nog) niet te meten, of waarneembaar is, wil dat niet zeggen dat het niet bestaat. De wetenschap is in de loop van de geschiedenis steeds onderhevig is aan voortschrijdend inzicht. Neem als voorbeeld het atoom. Ondeelbaar, dacht men. Totdat er een techniek beschikbaar kwam om protonen en elektronen waar te nemen. Ik ben ook van mening dat er voldoende bewijs… Lees verder »