Moria in brand

Moria! Moria staat in brand

7 min leestijd

Vanmorgen, iets na zeven uur, kwam de zon prachtig op boven wat mistige bergen. De bergen waar we op uitkijken vanuit ons vakantieverblijf in Zwitserland. Ik stond er op blote voeten, wat eigenlijk net te koud was, maar de eerste zonnestralen waren al warm. Met een dampend kopje koffie zat ik er te mijmeren. De afstand naar de rest van de wereld zoek ik bewust op in de vakantie.

Moria brandt

In mijn vakantie houd ik geen sociale media vasten. En vanmorgen is mijn Twitter tijdlijn is volgelopen met verschrikkelijke beelden van een brandend Moria, een mede door Nederland gefinancierd vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.

Govert Schilling schreef wat ik ook bedacht: ‘Soms verlang ik terug naar de tijd waarin corona nog gewoon de dampkring van de zon was, FvD de initialen van Fred van Doorn, en Moria de woonplaats van de dwergen van Durin… Ik wens iedereen wijsheid, wederzijds respect en gezondheid toe. zo, en nu koffie en aan het werk.‘ (bron)

Rijke man, arme Lazarus

Afgelopen week heb ik met m’n collega Nelleke mezelf ingegraven in het verhaal van de rijke man en de arme Lazarus, een verhaal dat Jezus vertelde tegen een aantal volgevreten wetsgeleerden die niet graag aangesproken werden op hun rijkdom. Die Jezus, die was niet echt een allemansvriend hè. Hij schets is grote contrasten de rijkdom van een man en ergens dwaalt een zwerver die zich in leven houdt door eten tussen het afval vandaan te halen.

Storyboard voor een nieuwe video van De Rijke Man en de Arme Lazarus. Getekend door onze zandartiest Harm van Schaik.

De arme man heeft in Jezus’ verhaal een naam trouwens. Hij heet Lazarus (God heeft geholpen). Die rijke man blijft naamloos. Past ook wel bij de Jezus stijl van verhalen vertellen. Er wordt een kijkje geboden in de onderwereld. Het doet wat denken aan de Griekse mythen over Hades, het dodenrijk en het oversteken van de doodsrivier.

Aan de andere kant van die doodsrivier vind in Jezus’ verhaal een grote wisseltruc plaats. De arme man vind zijn rust. De rijke man komt er eindelijk tot het besef dat hij alleen met zichzelf is bezig geweest. Volgevreten en bezig met eigen comfort en zijn eigen (letterlijke) onderbuik, had hij geen aandacht voor de zwerver die vlakbij zijn eigen terrein rondzwierf. Wat deed al die volgevretenheid er nu eigenlijk toe?

Een bedelaar voor de poort van Europa

Arjen Ten Brinke legde vanmorgen de link tussen dit verhaal en het gebeuren in Moria (bron).’…’een bedelaar die Lazarus heette, lag voor de poort van Europa overdekt met zweren…’ Nelleke stuurde het door, we hebben onszelf immers net afgelopen vrijdag een paar uur ingegraven in dit ingewikkelde verhaal.

‘k Snap enerzijds de link wel. Europa als de rijke man, de vluchtelingen als de arme Lazarus. Maar of de vergelijking helemaal opgaat weet ik niet. Want daar waar Jezus altijd de spiegel naar de mens zelf houdt, voelt ‘Europa’ ook als ‘niet mijn probleem’. Europa is teveel op meta-niveau. Politici kunnen nu tranen laten zien, maar volgens mij zijn VVD, CDA, D66 en CU samen verantwoordelijk voor het beleid. Ondanks heldere afspraken over opvang van kwetsbare vluchtelingen, is er niets gedaan.

Het voortdurend in de pot blijven roeren door o.a. Rikko Voorberg is goed en noodzakelijk. Rikko heeft het als zijn persoonlijke missie opgevat om een stem te geven aan dit ongemakkelijke thema. Met zijn ‘We gaan ze halen’ actie heeft hij gedaan wat in zijn mogelijkheden ligt. Maar een onwillig kabinet, waar grutvernake gewoon twee christelijke partijen inzitten, is moeilijk te bewegen. Schande, schande. 

‘Het is niet mijn probleem’

Waarom is het verhaal van de rijke man en arme Lazarus een tricky vergelijking? Omdat ik op die manier het ongemakkelijke thema toch kan externaliseren. Het is niet mijn probleem, maar het is het probleem van de politiek, van Europa, van de samenwerking, van de afspraken die zijn gemaakt, van de financiële afspraken. Ook politici schermen zich altijd achter afspraken en politieke processen.

Als het echt belangrijk is, maak er een punt van. Ga voor de rest liggen als dit niet geregeld is. Blokkeer de rest van de debatten. Pfff, dagen zitten miepen over een bruiloft van een minister. Wat een gezeik. En al het klapvee erachteraan dat ook daar een mening over heeft.

Maar als het ergens over moet gaan, namelijk veiligheid van medeschepsel die oorlog zijn ontvlucht en in een vreemd en levensgevaarlijk niemandsland zijn terecht gekomen, dan zit het kabinet met samengeknepen billen omdat ze de populisten van PVV en FvD, die werkelijk niets toevoegen aan enige oplossing, toch ook nog een beetje aan zich willen blijven binden. Schande. ‘Vluchtelingen’ worden gemakshalve maar ‘immigranten’ genoemd, want dan voelen we onszelf toch wat minder verplicht tot drastische maatregelen.

Mijn digitale stem verheffen

Ook nu doe ik wat ik nu kan doen. Mijn digitale stem verheffen. Ik kan niet de politiek veranderen. Op welke partij jij stemt doet ertoe. Een aantal jaren terug ben ik bewust Groen Links gaan stemmen, omdat zij toen positie innamen tegen participeren in de oorlog in Syrië. Welke partij jij ook steunt, spreek ze aan. Spreek Gert-Jan Segers en Joël Voordewind aan op hun krokodillentranen als ze wel zoetgevooisde woorden van bezorgdheid delen maar er niet hun prioriteit van maken. Spreek het CDA aan op hun populistische tendenzen. Spreek je eigen partij aan om er een top prioriteit van de maken. 

Wij zijn mede verantwoordelijk voor de vluchtelingenstromen door te participeren in de spierballenaanpak van o.a. de de Verenigde Staten. En zelfs als we er niet mede verantwoordelijk voor zouden zijn, dan nog hebben wij vrede te delen. Er is capaciteit zat als het nodig is om vluchtelingen veilig op te vangen in Nederland. Straks hebben we weer een nieuw lijstje met getallen. Medemensen die zijn kwijtgeraakt in de chaos. Kwijtgeraakt omdat ze ergens zijn doodgegaan, verdronken of verbrand. Straks wordt het ook weer winter en is het bitterkoud in de kampen. 

Je leest het goed. ‘k Ben er behoorlijk opgewonden over. En ik zit dit lekker te typen op een veranda ergens op een berg in Zwitserland. Onwerkelijk.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
3 jaren geleden

Misschien wordt je woordgebruik ermee bedoelt, je vraagt zelf om respectvol te schrijven vandaar.

” Wat een gezeik. En al het klapvee erachteraan dat ook daar een mening over heeft.”

Wat ik niet snap is dat je van de twee chr.partijen staat te kijken, dat meen je toch niet.
” waar grutvernake gewoon twee christelijke partijen inzitten, is moeilijk te bewegen. Schande, schande.”

Fijne vakantie gewenst.

Laetitia
Laetitia
3 jaren geleden

Het is belangrijke materie, maar de schrijfstijl is als een nagel over een schoolbord, jammer.