Olifant-in-het-bos

Tijd om te rouwen

6 min leestijd

Vlak voor zomer 2020, midden in de eerste tijd van Corona maatregelen, lanceerden we ons bedrijf Bright Elephant. Al langere tijd was ik met mijn oud collega Sandra Jongeneelen in gesprek over het starten van een bedrijf dat gaat over de dood, rouwen en herinneren. Dat was niet gek, aangezien we naaste collega’s waren in het VU Medisch Centrum, waarin we samen leiding gaven aan de afdeling Radiotherapie. Het was ook de tijd waarin mijn paar jaar jongere zus zelfmoord pleegde. Dat is ondertussen ruim 17 jaar geleden.

Tijd om te rouwen

‘k Kan je zeggen dat ik het trof met een zorg en aandacht op maat in het team, specifiek van Sandra. Toen besefte ik het nog niet, maar het is verre vanzelfsprekend dat er ruimte en tijd is voor het omgaan met verlies. Voor iedereen is het anders.

Toen we een aantal jaren geleden een afspraak voor een etentje in de agenda hadden gezet, kreeg ik een SMS met een mededeling dat onze afspraak voorlopig niet kon doorgaan omdat haar partner plotseling was overleden. Het werd lang stil.

In 2017 kwam het contact weer: ‘Helene overleed heel plotseling in 2013 en daar heb ik een paar jaar voor nodig gehad om dat te verwerken en het nut van leven weer te voelen. Inmiddels gaat het weer beter.’

Een droom

Onze wegen kwamen weer bij elkaar. We zijn gaan eten en gaan praten en gaan dromen. Stel je voor dat mensen beter voorbereid zouden zijn op de eindigheid van het leven. Dat ze die wetenschap niet zouden wegduwen, maar juist bespreken. Dan maak je ruimte voor waar het daadwerkelijk om gaat bij een verwacht of onverwacht afscheid: rouwen en herinneren. Maar helaas rollen veel mensen juist in zo’n periode in een chaotische situatie van financiële en zakelijke rompslomp.

Er is veel bedrijvigheid rondom het levenseinde. In de afgelopen jaren is een grote hoeveelheid kleine uitvaartverzorgers gekomen. En daarbij rommelt het in het land van de uitvaartverzekeringen. En er is behoorlijk gesloten-keten-denken in de uitvaartwereld. Wat is eigenlijk echt nodig en wat kunnen mensen allemaal zelf? Dat vonden we nu een goede vraag om te stellen.

Naast die bedrijvigheid zie je echter ook een enorme blinde vlek: aandacht voor de stilte na de stoet, aandacht voor wat er komt ná een uitvaart, aandacht voor rouw en aandacht voor het levend houden van herinneringen.

Naastbestaanden

Als beginnend bedrijf is het zoeken naar je eigen stem in de wereld. We hebben een grote droom, maar beginnen met dat waar het minste aandacht voor ons: rouw. Rond de zomer maakten we ons eerste boekje beschikbaar: Rouwtijd (gratis te downloaden). Een boekje dat zich richt juist op de mensen uit de cirkel om iemand heen die rouwt: de Naastbestaanden. Want rouwen, dat zou niemand alleen moeten doen.

Al 1000 mensen hebben dit boekje digitaal in handen gekregen. Je kunt het ook gratis downloaden via brightelephant.nl/rouwtijd

‘t Is trouwens tof ook om met goede mensen uit onze netwerken te kunnen werken. Het boek is opgemaakt door Sander Weeteling (SW Studio) die ook bijvoorbeeld het boekje van de Woestijnvaders (7×7) heeft opgemaakt. En Harm van Schaik maakte de illustraties, en met hem werk ik ook aan een Graphic Novel en een verhalenbundel en hij is de zandkunstenaar waarmee ik Sandy Tales maak.

Rouw & Lijf

Ondertussen werken we hard aan de afronding van ons volgende boek. Het zal gaan over de fysieke kant van rouw en ik schrijf het samen met rouwtherapeut Karin Plancke. Een van de basisgedachten is dat ons lijf vaak al eerder begrijpt hoe het met ons gaat dan ons hoofd. Ons hoofd kan redeneren en bagatelliseren, maar ons lichaam niet. Meer inzicht daarin, in die lichamelijke kant van een rouwproces, is erg nuttig.

Andere diensten

Langzaam maar zeker maken we ook andere diensten beschikbaar. Wij kunnen mensen helpen met het schrijven van hun toespraak met een ‘Toespraak op maat‘. Want niet iedereen lukt het om de juiste woorden te vinden voor een uitvaart of afscheid. Precies daar komt Bright Elephant ook helpen.

Een andere dienst gaat over het vastleggen van je levensverhaal. Herinneringen maak je en leg je vast bij leven. Ik zou iedereen wensen dat ze daar zelf ook meer aandacht aan geven. Wat zou jij willen doorgeven, welke levenslessen geef je door en welke dingen hebben gemaakt dat je bent wie je bent? Wij kunnen helpen een levensverhaal of een deel van een levensverhaal te schrijven (check de info) en in boekvorm te leveren.

En dan krijg je ook nog de wat meer zakelijke kant. Wie weet waar je wachtwoorden zijn, hoe je financiën zijn geregeld? Als je een bedrijf hebt, wie weet hoe alles in elkaar zit als jij er niet meer bent? En welke wensen heb je voor je eigen uitvaart? In de nabije toekomst zullen we ons ook daar meer op richten.

Blijf Bright Elephant volgen

Zelf ondernemen is een hele klus. Zeker rondom een thema als rouwen en de dood bespreekbaar maken. Het is bijzonder nodig en we zijn erg gedreven om een verschil te maken. Maar we moeten ook een gezond bedrijf opzetten en mensen die eerder een bedrijf hebben opgezet kennen ook daar de uitdagingen van. Het is naast het hebben van een mooie droom ook gewoon heel erg hard werken.

Volg Bright Elephant, want je weet nooit wanneer je deze informatie nodig hebt. Download het e-boek ‘Rouwtijd’ en schrijf je daarmee ook in voor een regelmatige update. Volg Bright Elephant op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvira
Elvira
3 jaren geleden

Ik ben nieuwsgierig waarom de naam van jullie bedrijf Bright Elephant is. Pasgeleden werd door iemand die ik volg op insta gezegd dat als je een rouwend iemand bent, je op een feestje of bijeenkomst of in een winkel bent, je jezelf de ‘elephant in the room’ voelt. Ik herken dat zo, want helaas heb ik mijn dochtertje van 15 maanden vorig jaar november moeten laten gaan.. Ik was benieuwd of die uitspraak iets met… Lees verder »

Hasso
Hasso
3 jaren geleden

Hoi Wouter, ik liep al een tijdje met de gedachte om een keer te reageren.
is het wellicht een idee om ook de rouw na een (al dan niet heftige) scheiding van een partner te betrekken in jullie mooie werk?

Elvira
Elvira
Antwoord aan  Hasso
3 jaren geleden

Sorry, had gereageerd op je bericht ipv in het algemeen ;)