Vrienden op het strand

Oude wijsheid voor vrienden

6 min leestijd

Er zijn mensen die in je leven komen voor een specifieke reden. Sommigen zijn er voor een bepaalde periode. En een zeldzame groep mensen zal er je hele leven zijn. Het is trouwens goed om deze groepen niet door elkaar te halen.

Ik denk dat je ook vrienden kunt hebben in die verschillende categorieën. Laatst sprak ik een oudere dame die al jarenlang vriendschap had. Dat vind ik altijd bijzonder inspirerend om te zien. Dus dacht ik: hoe zit dat nu met vrienden en wat is nu goed advies? Dus zocht wat wijsheid uit ver vervlogen tijden.

Wat is beter: veel of weinig vrienden?

Er zijn van die mensen die allemansvrienden zijn. Er zijn van die mensen die aan een paar mensen meer dan genoeg hebben. We zitten (gelukkig maar) allemaal anders in elkaar en het is goed om mezelf daar af en toe aan te herinneren. Even tussen ons gezegd en gezwegen: de meeste mensen vind ik zelf te saai om mee om te gaan en daarbij komt ook nog eens dat groepen mensen voor mij bijna altijd een energielek geven. Wat ik zei: niet iedereen is hetzelfde.

Koning Salomo, een markante en gruwelijk rijke koning die ongeveer 3000 jaar geleden leefde, heeft best veel doorgegeven over alledaagse dingen. Hoewel hij uit een totaal andere tijd komt, sommige dingen veranderen niet. Zo ook niet vriendschap en hoe belangrijk dat is. Een paar aardige citaten:

Wie veel vrienden heeft, raakt snel geruïneerd,
een echte vriend is meer waard dan een broer. 

~ Spreuken 18 vers 24

Ze zeggen ook wel eens dat je in nood vrienden leert kennen. En zo is het ook. Dan blijken die vele vrienden opeens niet zoveel te zijn. Vele vrienden is niet altijd het goede. Liever een echte vriend, want die echte vriend is goud waard.

Woestijnmonniken over vriendschap

Een andere leuke bron om wijsheid uit op te halen zijn de geschriften en verhalen die eeuwenlang al zijn doorgegeven over woestijnmonniken en markante heiligen uit de vroege eeuwen.

Monnik Poemen leefde in de vierde eeuw en is een van de vele  woestijnmonniken die in de eerste eeuwen zich terugtrokken om zich te richten op een sober leven. Hij zei (vrij vertaald) dit:

‘Vriendschap is een van de mooiste cadeaus die we in dit leven kunnen krijgen. Vrienden staan niet voor niets centraal in ons leven: we maken ons zorgen om hen en zij om ons en onze vrienden maken ons als persoon wie we zijn. In iedere goede vriendschap vind je iets van de Schepper terug.’

Johannes Chrysostomus leefde ook in de vroege eeuwen. Hij was de eerste die ooit een commentaar schreef over de brieven van Paulus. Van hem wordt gezegd dat de Heilige Geest de uitleg influisterde in zijn ene oor. ‘k Heb die schedel trouwens gezien en aangeraakt in het Vatopedi klooster op de berg Athos. Het oor, waarvan in de mythes wordt gesproken dat de Heilige Geest erin de uitleg fluisterde, is na 1600 jaar nog steeds in takt.

Goed, die heilige Chrysostomus zegt over vriendschap:

‘Je kan in het leven vele schatten aanwijzen, maar niets komt in de buurt van een echte vriend. Als ik als eerste spreek over de enorme blijdschap die oprechte vriendschap geeft. Een vriend is blij als die zijn vriend ontmoet, je hart groeit er gewoon van. Er is een zielsverbinding tussen echte vrienden die nauwelijks te beschrijven is.’ 

Echte vrienden zijn eerlijk

Een van de beste dingen die je als echte vrienden aan elkaar kunt geven is eerlijkheid. Een echte vriend zegt het als je je niet oké hebt gedragen. Koning Salomo zegt dat dat beter is dan het compliment van een tegenstander:

Het verwijt van een vriend is oprecht,
de kus van een vijand al te hartelijk.

~ Spreuken 27 vers 6

Soms denk ik wel eens dat we niet meer goed hebben geleerd om ruzie te maken. Dus of de ander is een totale rotte vis die volledig afgedaan heeft of je moet het over alles maar helemaal eens zijn. Zo is de maatschappij best wel eng geworden.

Maar waarom zou je het met een vriend altijd maar eens moeten zijn? Is dat nu leuk? Zo help je elkaar ook niet om een beter mens te worden. Soms moet iemand tegen me kunnen zeggen: ‘je bent wel een klootzak als je dat zo doet‘. Of ‘heb je wel door hoe dat overkomt bij een ander?’. Of iemand die de echte vraag stelt naar je motivatie.

Ehm, nee, dat accepteer ik niet van een of andere willekeurige lezer, een of andere collega, iemand op sociale media, iemand die denkt me te moeten bellen om me te vertellen hoe alles zit, iemand op straat die door een speaker loopt te schreeuwen, iemand die een DM op Twitter stuurt. Maar er zijn er een paar die het wel mogen doen Dat zijn mijn vrienden. Zij mogen me alles zeggen. Alles en altijd.

Pas op voor verkeerde vrienden

Ga niet om met een heethoofd,
houd je niet op met een driftkop,
opdat je niet dezelfde weg gaat als hij
en voor jezelf een valstrik zet.

~ Spreuken 22 vers 24-25

Er zijn mensen die het beste in je naar boven halen. Er zijn mensen die je meenemen het slechte pad op. Er zijn mensen die het slechtste in je naar boven halen. Wees zorgvuldig met wie je vriendschap sluit. En met wie je vriendschap vast blijft houden.

Jezus’ vrienden

‘k Vind het altijd wel een leuke gedachte dat Jezus ook niet bepaald een allemansvriend lijkt te zijn. Natuurlijk liepen mensen met een opvallende prediker weg. Iedereen wil aandacht van een media-genie. Maar toch noemde hij een clubje van twaalf mannen zijn vrienden. En van die twaalf had hij drie beste vrienden.

Vrienden noem ik jullie

~ Johannes 15 vers 15

Haha, nu voel ik me opeens heel verwant met Jezus. ‘k Snap hem wel. Je hebt soms behoefte aan dat kleine clubje mensen waarmee het leven goed is. Dat is ook bij mij dat kleine clubje vrienden en de rest mag me gestolen worden.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties