We hebben geen tijd

We hebben geen tijd

4 min leestijd

Jaren terug was de boodschap van Brené Brown behoorlijk revolutionair: er is kracht in kwetsbaarheid. Ondertussen proberen zelfbenoemde Insta-coaches en youtube vloggers hun kwetsbaarheid breed uit te stallen: ‘kijk mij eens kwetsbaar zijn’. Tot zover de kwetsbaarheid, ondertussen verworden tot een goedkoop verdienmodel. 

De laatste week kom ik op Instagram een nieuw thema tegen. Het is iets als ‘de nieuwe rijkdom’. Een nieuwe trend is om niet meer de dure auto’s en exorbitante lifestyle te presenteren, maar om te laten zien dat je de vrijheid en tijd hebt. ‘k Heb het gevoel dat dit ook een goedkope variant (nou ja, van de rijke stinkerds dan) van een waardevolle les over dat wat van waarde is.

Tijd is onbetaalbaar

Tijd is dan wel gratis, maar het is tegelijkertijd ook onbetaalbaar. Je kunt de tijd niet bezitten, maar je kunt de tijd wel gebruiken. Je kunt het niet bewaren, maar je kunt het wel uitgeven. Als je de tijd eenmaal bent verloren, zul je het nooit meer terug kunnen vinden. 

Ooit werd aan de Boeddha gevraagd wat de grootste fout is die we in het leven maken. Hij antwoordde:

De grootste fout is dat je denkt dat je de tijd hebt.’ 

Tijd is kostbaar

Tijd is misschien wel het meest waardevolle dat we in handen hebben gekregen. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is bijna 80 jaar en voor vrouwen ruim 83 jaar. Maar of je die leeftijd zult behalen, daar heb je werkelijk maar weinig over te zeggen. Veel tijd wordt als vanzelf voor je bepaald. Je slaapt bijna een derde van de jaren die je zult krijgen (dus zorg voor een goed matras om op te slapen). Je gaat in je jonge jaren een belangrijk deel naar school en later naar je werk. En voor je het weet heb je de leeftijd behaald waarvan je vroeger dacht: nou, dan ben je toch al best wel oud. 

Gebruik je dagen goed

Tijd glijdt je door de vingers. Inderdaad, je krijgt het wel, maar je kunt het niet opsparen. De apostel Paulus geeft een goed advies:

Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd.

(Efeze 5:16)

Aan het eind van het jaar maak ik ook de balans op en vraag ik me af of ik mijn tijd goed heb gebruikt. 

Een maand per jaar op sociale media

Gemiddeld zwerven we bijna 2,5 uur per dag rond op sociale media; dat is toch zo’n 38 dagen per jaar (bron). Ieder jaar zit je dus gewoon meer dan een maand fulltime door je insta feed te scrollen, duimpjes te drukken op Facebook, je zakelijke contacten te inspireren (of vervelen) op LinkedIn, leer je het volgende TikTok dansje of zit je je vrienden te snappen. En dan heb ik het nog niet eens over app’en en facetimen.

Nu zit ik zelf ook veel online, en staan mijn sociale media feeds ook altijd wel in een of andere tab open. Ik zal er zelf iets aan kunnen doen. Maar het is ook een zegen in een tijd van veel afstand. De nieuwe techniek heeft er ook voor gezorgd dat we veel meer contactmogelijkheden hebben in een tijd waarin we elkaar minder kunnen en mogen ontmoeten.

https://twitter.com/limbosenior/status/1475778370231222275

Tijd is eeuwig voor hen die liefhebben

Hoe ik mijn komende jaar wil besteden is in ieder geval meer zorg in hoe ik mijn tijd besteed. 

William Shakespeare zei over de tijd:

De tijd is bijzonder traag voor hen die willen, erg snel voor hen die bang zijn, erg langzaam voor hen die verdrietig zijn en erg kort voor hen die blij zijn, maar voor degenen die liefhebben is de tijd eeuwig.

Ik wil die eeuwige tijd altijd weer zien te vinden. Tijd om lief te hebben. Tijd om te besteden met hen die ik liefheb en de dingen te doen waar ik in geloof.

Ik wens je een mooi 2022 toe.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties