TV opnames Crux

TV opnames voor Crux

3 min leestijd

Vandaag was de hele dag een televisieploeg in huis. Nou ja, het was klein met een regisseur en een cameraman. Vandaag waren de opnames voor het EO-programma Crux over suïcide, misbruik en rouw. ‘t Was een boeiend maar ook een intensief gesprek.

Natuurlijk ging het over mijn zusje Anneleen die 19,5 jaar geleden zelf uit het leven stapte. We spraken verder over het blijven herinneren van de mensen die uit ons leven zijn verdwenen, het opzoeken van de pijn, de schoonheid van de duisternis, de omarming die muziek je kan geven, het doorbreken van de stilte en eenzaamheid van rouw, het luisteren en de goede mensen die je helpen om een nieuwe balans te vinden.

Boek over rouw

Het gesprek was mede naar aanleiding van het boek dat ik met mijn compagnon Sandra Jongeneelen schreef: ‘Van missen krijg je het koud‘ waarmee we mensen een beetje wegwijs willen maken in wat rouw met je lijf doet. Ik had 19 jaar geleden graag de dingen geweten die ik nu ondertussen weet…

Ik-wil-dood

We hebben ook veel over zelfmoord gesproken. Het is een van de thema’s die mijn leven bepalen. Na de dood van mijn zus Anneleen ben ik daar ook mee bezig gebleven. 15 jaar geleden alweer begon ik met de website ik-wil-dood.nl. Dat was in een tijd dat 113 zelfmoordpreventie nog niet bestond en er veel zoekverkeer op verkeerde plekken terecht kwam (de ‘recepten’ voor effectieve zelfmoordmiddelen waren nog goed vindbaar). Met die site, volledig ingericht op verkeer vanuit de zoekmachine, gaven we een plek voor een luisterend oor. Gelukkig is daar ondertussen 113 en word je direct doorverwezen naar de hulplijn als je ‘ik wil dood’ zoekt.

Achterblijvers

En dan de verhalen van de achterblijvers die met onbegrip blijven zitten, met een gapend gat in hun leven, soms moeite om de stabiliteit opnieuw te vinden. ‘k Ben benieuwd naar hoe het programma gaat worden. En van twee dingen hoop ik dat die in ieder geval blijven hangen:

(1) niemand zou alleen moeten rouwen en
(2) praat met iemand, want geheimen kunnen dodelijk zijn.

De uitzending van Crux is op zaterdag 10 september 19:15 uur op NPO2

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties