rouw in AI

Rouwen in AI

10 min leestijd

In de afgelopen maanden is een specifieke toepassing van AI (Kunstmatige Intelligentie) beschikbaar gekomen voor groter publiek. In juni schreef ik voor het Nederlands Dagblad over Dall-E dat plaatjes genereert op basis van een beschrijving (lees het artikel hier). Gisteren deelde Erwin Blom in zijn Fast Moving Targets nieuwsbrief over meer en nieuwe toepassingen (lees het online).

Nu zijn er grote platforms die fantastische afbeeldingen genereren. Denk aan Midjourney (lees hier meer) waarvoor Discord servers de host zijn. Zelf maak ik voor de snelheid en het gemak gebruik van Photoleap.

Rouw

Je kan ongelofelijk veel doen met zo’n plaatjesmaker. De truc is dat je vooral creatief moet zijn in je beschrijvingen van wat je wil zien. Maar om het eenvoudig te maken, vroeg ik alleen om het woordje ‘rouw’. Alleen rouw, zonder meer info. Het leverde deze afbeeldingen op.

Er is iets met die handen

Er zijn best veel opvallende resultaten. Veel van de resultaten zijn zwart-wit, een passende stijl bij verdriet en gemis. Meestal komen vrouwen voor in de afbeeldingen, alsof rouw iets minder een mannenzaak is (al denk ik zelf dat mannen hun emoties wat minder publiekelijk uiten). Maar er is vooral iets met de handen.

Al deze afbeeldingen zijn door AI gemaakt en als je goed kijkt zie je dat de handen vaak bovenmatig aanwezig zijn. Alsof je dat nodig hebt: handen die je vasthouden en je laten weten dat je niet alleen hoeft te zijn. Maar, triestig genoeg, zijn het ook vaak je eigen handen. De eenzaamheid van verdriet is te zien en te voelen.

Serene stilte

Een ander type afbeeldingen zijn meer serene afbeeldingen. Koud en eenzaam. Her en der zelfs desolaat.

Dramatische scènes

Zelf vind ik de klassieke, dramatische scènes prachtig. Ze laten veel emoties zien. Grote schakeringen van licht en donker, maar vooral ook een grote rol voor schaduwen. Gaat gemis van een dierbare niet vooral ook om de schaduwkanten? Daar waar je het even niet goed ziet en waar je op de tast verder moet?

Zelf ben ik ervan overtuigd dat juist in de schaduwen ook de schoonheid is te vinden. In rouw moet je ook de pijn toelaten, het verdriet niet uit de weg gaan.

Hoe ziet rouw eruit?

Uiteindelijk genereert een AI deze afbeeldingen omdat ‘men’ dit altijd heeft geassocieerd met dit woord. Het is een boeiende exercitie.

Het is ook een boeiende vraag voor mezelf: hoe ziet rouw er voor mij uit?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties