blog_powerpoint1

Preekkunst: zo geen powerpoint

4 min leestijd
[youtube width=”590″ height=”355″]http://www.youtube.com/watch?v=lpvgfmEU2Ck[/youtube]

To powerpoint or not to powerpoint, that’s the question. Zeker als je moet preken. Ik zal er later nog wel een artikel aan wijden, want het is helemaal niet zo vanzelfsprekend om powerpoint te gebruiken. Om alvast een voorschot hierop te nemen, leer preken zonder powerpoint en wordt in ieder geval niet afhankelijk ervan. Als er geen techniek is of als er een technische storing is moet er niets in de weg liggen om het Goede Nieuws door te geven.

Bovenstaande filmpje is een ware YouTube-hit waarbij Don McMillan even in een notendop alle klassieke powerpoint fouten op een rijtje zet. Nou, ik zou zeggen, doe er je voordeel mee. Onderaan dit bericht is de vernieuwde versie van dezelfde man over hetzelfde thema.

Presentatie-fouten

#1 : Je kent je onderwerp niet

Tja, een presentatie helpt je niet als je niet weet waar je het over hebt. Zorg dat je weet wat je te zeggen hebt. En dat je je boodschap ook kan brengen als er onvoorziene technische of organisatorische problemen zijn.

#2 : De slides zijn niet de presentatie, dat ben jij

Jij hebt een verhaal te vertellen, je slides zijn alleen maar ondersteunend aan je verhaal. Dat betekent dat je slides niet de hoofdtoon mogen voeren.

#3 : Veel te veel informatie

Het heeft niet zoveel zin om je slides vol te kalken en te vullen met tekst. Het is voor je luisteraars niet behulpzaam, want nog steeds zullen ze zoeken naar “wat is het punt”? Nog erger wordt het als je deze dan ook woordelijk gaat voorlezen.

#4 : Lelijke presentatie

Tja, je kan nog beter zwart-wit presenteren als een lelijke template gebruiken. Kies zorgvuldig een nette template. Zo sober mogelijk is een goede om mee te starten. Als je eenmaal een goede template heb, hou het er dan even bij. Pas ook op met het vrolijke en fruitige christelijke plaatje. Het leidt soms meer af dan dat het je helpt.

#5 : Vreselijke kleuren

Wees kritisch in het kiezen van je kleuren. Het kan soms mooi op je eigen computerscherm uitkomen, maar in een zaal met net even wat meer (dag)licht of een wat zwakkere beamer wordt alles een beetje grijzer en met minder contrast. Daarbij kan je het beste kiezen voor een donkere tekst op een lichte achtergrond. Drukke achtergrond afbeeldingen maken het je luisteraars / lezers ook niet gemakkelijker! Als laatste tip: wees consistent in je kleur gebruik.

#6 : Keuze lettertype

De grap is dat over iedere presentatie waar het lettertype Times wordt gebruikt niet wordt nagedacht. Anderzijds is het wel een van de goed leesbare lettertypes die je zou moeten gebruiken. Of Arial, Verdana, of iets dergelijks. Ga geen exotische lettertypes gebruiken als je niet vanaf je eigen systeem presenteert. Dan ziet het er allemaal niet meer uit. De standaard lettertypes geven je de meeste garantie op goede presentatie.

#7 : Afschuwelijke animaties

Ja, als het grote scherm nieuw voor je is wil je uit alle macht natuurlijk iets laten bewegen. Maar dat is zeker niet altijd een goede keuze! Ook hier gaat het op: “less is more”. Als je een animatie gebruikt, bijvoorbeeld voor de slide-overgang, hou het dan hetzelfde.

#8 : Veel te veel illustraties

Gebruik alleen plaatjes en illustraties als je deze echt nodig hebt. Hou er rekening mee dat de mensen weinig detail kunnen zien vanuit een zaal.

#9 : Ongeteste presentatie

Maak er een gewoonte van even je presentatie voor je preek, voor de start van de dienst door te lopen. Doet deze het, is het echt de juiste die je had gemaakt, de laatste versie? En zorg ervoor dat je de presentatie altijd bij je hebt op een memory-stick of iets dergelijks, zelfs als je presentatie per mail naar de technische mensen is verstuurd

Tip

Via de site CreativeMYK.com delen veel gratis christelijke vormgevers hun werk. Er zitten veel christelijke thema’s bij die je prima kan gebruiken voor je powerpoint presentaties.

[youtube width=”590″ height=”355″]http://www.youtube.com/watch?v=KbSPPFYxx3o[/youtube]

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties