DISC profiel

DISC persoonlijkheids test

2 min leestijd

DISC profielAfgelopen twee dagen zijn we als Agapè Media team bij elkaar geweest. Belangrijkste doel was om te bouwen aan de team balans, afstemming van onderlinge rollen, duidelijk maken van verwachtingen, etc. Naast de nodige tijd voor het noodzakelijke niets doen hebben we ook ons onderworpen aan de zgn. DISC test. Nou ja, het bedrijf Xpand is daarvoor gevraagd. De DISC test is een van de vele persoonlijkheidstesten, maar zeker een die voor genoeg duidelijkheid zorgt. Een goed hulpmiddel bij het opbouwen of vormen van een team. PS: Ook een prima suggestie voor je kerkleidersteam!

Wat is DISC

Het DISC-model bekijkt vier dimensies die in iedere persoon / persoonlijkheid aanwezig zijn. De test zoekt dan de verhoudingen hiervan uit. De basis voor deze test is gelegd door dr. William M. Marston (1893–1947). De vier letters van DISC staan ieder voor een dimensie. Er horen bepaalde kenmerken bij deze dimensies. Ze zijn gerangschikt naar twee assen of dimensies: (1) introvert vs. extravert en (2) taakgericht vs. mensgericht (ik zie ook wel eens de indeling assertief vs. passief). Na lange testen en vragenlijsten krijg je uiteindelijk een score als in het diagram hierboven. Je moet dat dan nog wel verder intepreteren.

[youtube width=”620″ height=”500″]http://www.youtube.com/watch?v=JoyZly5_zG0[/youtube]


Waar staan de verschillende letters precies voor?

D – Dominant of Directief

Wil graag problemen oplossen en snel resultaten bereiken. De nadruk ligt op het vormen van de omgeving door weerstand te overwinnen voor het bereiken van eigen doelen en resultaten.

I – Invloedrijk of Interactief

Wil anderen anderen mee krijgen. Is over het algemeen open en optimistisch. De nadruk ligt op het vormen van de omgeving door anderen te beïnvloeden of te overtuigen.

S – Stabiel of Servicegericht

Wil graag een voorspelbare omgeving te creëren, heeft dit nodig om goed te functioneren. Is geduldig, kan goed luisteren. De nadruk ligt op het samenwerken met anderen om een taak uit te voeren.

C – Consciëntieus of Kwaliteitsbewust

Wil een hoge kwaliteitsnorm bereiken. Probeert vooral moeilijkheden en fouten voorkomen is daarom precies en nauwkeurig. De nadruk ligt op het consciëntieus / gewetensvol werken volgens vaste regels en procedures.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -