Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Kerk of gemeente?

14 juni 2010

brilliant-church-cartoon

Hoe zit het nu, is het nu kerk of gemeente? Ik merk dat ik de laatste vaak gebruik. Wat zegt de Bijbel eigenlijk? Het zijn namelijk twee woorden met twee verschillende betekenissen. En ik denk ik dat ik het maar bij gemeente hou. Al zal ik met niemand de strijd aangaan die het graag anders wil.


Kerk

Het woord ‘kerk’ komt uit het Grieks, van kyriakos. De oorspronkelijke betekenis heeft geen betrekking op een gebouw en ook niet op een groep godsdienstige mensen. Het kan er wel mee geassocieerd worden, want de letterlijke betekenis is: ‘van de heer’ of ‘des heren’. Men kan van een bouwwerk zeggen dat het van de heer is. Ook van een gemeenschap van mensen kan gezegd worden dat zij van de heer is. Het woord ‘kyriakos’ komt tweemaal in het Nieuwe Testament voor.

1 Korinte 11 vers 20 – Openbaring 1 vers 10


Gemeente

Het woord ‘gemeente’ of letterlijk ‘vergadering’ komt van het woord ‘ekklesia’. Ekklesia gaat over een groep mensen die bij elkaar zijn. Het maakt daarbij niet uit of het groot of klein is, het gaat om de gemeente van God. De gemeenten in de eerste eeuw waren vaak zo klein dat ze in een huis bij elkaar kwamen. Maar ook als is het klein het blijft de gemeente van God. De gemeente is dan zowel het hele Lichaam van Christus met inbegrip van alle kleine en grote gemeenten van God en individuele leden op aarde.

Matteüs 16 vers 18 – 1 Korintiërs 1 vers 2 – Openbaringen 1 vers 11 – Romeinen 16 vers 5 – 1 Korintiërs 16 vers 19 – Filemon 2

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Kerk of gemeente?

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0