WordPress 3

Wat is nieuw in WordPress 3

3 min leestijd

WordPress 3

Het wordt tijd om in een nieuw experiment te gaan storten nu WordPress 3 daar is. Dat heeft te maken met een paar vernieuwingen die in de nieuwe versie van WordPress zijn meegenomen:

Meer sites onder een installatie

Dit is een feature waar ik naar heb uitgekeken. Niet zozeer voor mijn persoonlijke blog (deze dus), maar vooral voor de ontwikkelingen van Jesus.net, Startersbijbel.nl en de hele familie sites die we hebben bij Agapè. Ik vond deze feature niet 1-2-3 terug in mijn setup na de upgrade. Daarvoor moet je namelijk eerst een stukje code aan wp-config.php worden toegevoegd:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Wat hierna volgt moet ik verder nog uitzoeken, dus bij mij staat ie nog ff op “false”. Dit moet ik eerst eens uitzoeken op een testdomein voor ik een live-website de nek omdraai. Het is niet voor niets dat je dit bewust moet doen, want je kan hier snel een definitief einde aan je blog setup maken.

Meer dan Berichten en Pagina’s

WordPress kende twee soorten content, namelijk Berichten (posts) en Pagina’s (pages). De eerste zijn dynamisch en gelinkt aan een datum, de tweede zijn statisch. De code staat nu meer variatie toe, maar daar zijn naar mijn weten wel plugins e.d. voor nodig om dit te laten functioneren. Dan zou je namelijk meer kunnen toevoegen als alleen maar een titel, de content en de categorie. Ook hier moet ik eens induiken. Je kan al experimenteren met de Custom Post Type UI of de GD Custom Posts And Taxonomies Tools plugin om hier gebruik van te maken.

UPDATE : een mooie plugin die volledig de mogelijkheden van WordPress 3.x gebruik maakt is de Easy Post Types Plugin.

Nieuw standaard template

WordPress komt met een nieuw standaard template “Twenty Ten” die gebruik maakt van alle nieuwe features.

Menu management

Bij mijn huidige template werkt dit nog niet, maar als je template is aangepast aan WordPress 3.0 dan heb je een dynamische en overzichtelijke manier om je menu te structureren. Je kan deze gemakkelijk aan eigen smaak aanpassen met bijvoorbeeld speciale menu’s voor tags, categorieën, etc.

Tot slot een bericht van WordPress zelf

3.0 is faster, stabler, and more secure, so you can focus on what matters (your audience) and let the rest fade to the background.

Custom post types, MU merge, menu editor, Twenty Ten theme, over 1,200 bug fixes… there’s so much to enjoy in this new release, we’re really proud of it. It’s the best WordPress yet, and available for a limited time for only free ninety nine. ;)

Tell your friends, help them upgrade, write new themes that use the new features, spread the good word.

Er is nog veel meer. Check bijvoorbeeld het artikel :WordPress 3.0 Changes and Features (engels)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -