wicked bible exodus 20v14

Wat maakt dat nu uit

1 min leestijd

Wicked Bible

Er bestaat een Bijbel met een nogal bijzondere drukfout. Deze drukfout in een bijbel uit 1631 is de oorzaak ervan dat ze deze misdruk “Wicked Bible” zijn gaan noemen. Het probleem zit em hierin. Bij de tien geboden uit Exodus 20 is een keer vergeten het woordje “niet” te zetten. Het resultaat was erg bijzonder. Het gebod “Gij zult niet echtbreken.” kwam per ongeluk in deze Bijbel terecht als “Gij zult echtbreken.” Het duurde even voordat men het doorhad. De misdrukken zijn verbrand, een paar zijn in omloop gebleven omdat deze al waren verkocht. En de drukkerij mocht nooit meer Bijbels drukken. Het maakt maar weer eens duidelijk dat één woordje het grote verschil kan maken.

wicked bible exodus 20v14

Woorden hebben scheppingskracht.

Maar woorden hebben ook de kracht van het hellevuur. Jakobus beschrijft deze kracht bijzonder in Jakobus 3. Zijn motto: “Wie nooit struikelt in het spreken kan zich een volmaakt mens noemen.” (Jac 3:2). De woorden die je spreekt maken duidelijk wat de bron is. Soms maakt dat ene woordje het verschil tussen licht en donker, leven en dood, blijdschap en verdriet. Welk woordje het is? Dat weet ik niet, blijkbaar is dat woord voor iedereen verschillend. Het woord dat nodig is om te spreken. Maar de bron van wat je zegt is niet verschillend: als het uit liefde voortkomt, dan zit het vol levenskracht.

Als we dan iets in vuur en vlam zetten, laten we het dan in vuur en vlam zetten voor Jezus. Een vuur van liefde, van zegen, van vrede, van wijsheid! De vruchten zullen ongekend zijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -