achtbaan

Wie zijn je potentiële leiders?

3 min leestijd

achtbaan

Het is een interessante vraag om te stellen: wie zijn mijn potentiële (komende) leiders? Wie uit mijn groep is geschikt als leider in de kerk, of in je organisatie? Vaak zie je niet de mensen die direct geschikt zijn. Logisch, zo ver zijn ze ook nog niet. En als je niet verder kijkt, dan is er ook niemand. Niemand die in staat is om te leiden.

Wat is de potentie?

Maar… als je wel verder kijkt, in wie zit er “potentie”. In wie zit het leiderschap al wat je zal moeten ontwikkelen. Leiderspotentieel. Mooi Scrabble woord, maar een woord wat wel het juiste zegt. Het gaat om de mogelijkheid die in iemand zit, niet of iemand al in staat is om de leiden. En daar gaat de beoordeling vaak mis. Wat zit er in je mensen opgeslagen? 

Een voorbeeld wat ik tegenkwam was het voorbeeld van een achtbaan. Als deze omhoog wordt getrokken, richting het hoogste punt, wordt er energie, potentie, opgebouwd. Wat nodig is is het zetje over de rand. De energie is er, de potentie, maar als je niet over het randje wordt geholpen, zal het er ook niet uitkomen.

Hoe geef je het duwtje

Afgelopen zondag preekte een van onze jongeren voor het eerst. Ik ben er trots op. Een 21 jarige die een preek houdt met veel diepgang, wijsheid en die in alle rust wordt gebracht. Heerlijk. En zijn maat die de aanbidding leidt. Fantastisch! Maar er zitten wel een paar jaar voor dit moment. Wat is eraan vooraf gegaan? Wel, ongeveer dit:

1. Vertel dat je in iemand gelooft. Het simpele gegeven dat je iemand ziet, iemand vertrouwt en in iemand gelooft is zo belangrijk. Dit is trouwens geen kunstje, het moet oprecht zijn.

2. Vertel dat je mogelijkheden ziet. Ik denk dat het een jaar of drie geleden is dat ik voor het eerst met hem hierover ben begonnen. Het was in een fase die denk ik nog veel te vroeg was om er al echt voor te gaan. Maar ik zag dat het erin zat. En bevestigde dat. Ik geloofde er zelf ook in!

3. Geef kansen om samen een doel te bereiken. De mogelijkheden die de mannen hebben gekregen zijn stap voor stap uitgebreid. Kansen om te leiden, kansen om fouten te maken en te leren, kansen om verantwoordelijkheden te proeven. De eerste stappen zijn altijd samen. Concreet hebben we samen het jeugdleiderschap opgepakt. En samen doelen bereikt!

4. Feedback vragen. Het mooie is dat het ‘niveau-verschil’ steeds kleiner wordt. Een spannend stukje in het proces is om zelf feedback te vragen. Hoe kijken ze zelf, hoe spiegelen ze, hoe zouden ze het anders doen.

5. Verantwoordelijkheid geven. Als je nooit verantwoordelijkheid krijgt (dus de keuzes mag maken en richting mag geven) zal je het ook nooit leren. Voor mij is het steeds meer loslaten van controle en hen laten gaan. Ook hier zit vertrouwen onder. Vertrouwen dat ze het kunnen, ook al doen ze het wellicht anders.

Reageer:

Hoe ontwikkel jij je toekomstige leiders?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NEWS OF PEACE
NEWS OF PEACE
12 jaren geleden

Interessant zeg! Ik denk dat het de taak van de huidige leiders is om anderen op te leiden. Tenslotte, weet je als leider best zelf dat er een tijd komt dat een ander het zal moeten overnemen. Dit is dan ook het juiste moment om die persoon te motiveren, te begeleiden en zijn of haar vaardigheden stap voor stap te laten gebruiken. Gr. Naomi