preken van je iPad

Preken met je iPad, praktisch advies

5 min leestijd

preken van je iPad

Gebruik jij een iPad tijdens het preken? Het was een leuke vraag en heeft best leuke reacties opgeleverd via deze site, via Twitter en Facebook. Iedereen heeft zijn eigen style en er is zeker geen recept te maken hoe je de iPad zou moeten gebruiken tijdens het preken. Laat ik een aantal tips op een rijtje geven.

Buitengewoon gewoon apparaat

De iPad is een buitengewoon gewoon apparaat. Het is niet alleen voor tech-liefhebbers, blijkbaar kunnen de meeste mensen behoorlijk intuïtief met dit apparaat omgaan. Dus waarom zou je dit apparaat niet gebruiken voor je gewone werk. Net zo gewoon als dat je je mail ermee behandelt, nieuws leest, dingen op Internet zoekt en spelletjes erop doet. En als je een dominee, voorganger of spreker bent (of allemaal tegelijk, dat kan namelijk ook) waarom zou je je tablet computer dan niet gebruiken als hulpmiddel bij het preken.

[ba-box background=”#d9edf7″ border=”#bce8f1″ textcolor=”#3a87ad”]PS: Kijk, als je geen iPad of andere tablet computer hebt, dan is dit een beetje een zinloos artikel. Tenzij je overweegt om er een aan te schaffen.[/ba-box]

iPad preken: waarom zou je?

Als je van je iPad zou gaan preken, moet je even afvragen waarom je zou. Als je, zoals Simon van Groningen me mailde, al jaren uit je hoofd preekt, dan is het niet nuttig. Je legt je Bijbeltje voor je en dat is wat je nodig hebt. Of ben je iemand die een klein notitiepapiertje voor zich legt voor het geval je de draad helemaal kwijt raakt, dan zal de iPad je misschien meer in de weg zitten in plaats van dat het je helpt. Jan den Ouden gelooft meer in papier: “Altijd van papier. Ik heb geen Ipad. Waarom papier? Overzicht!

Er zijn verschillende preekstijlen en de afhankelijk daarvan is ook of je iPad je kan helpen.

Voordeel is dat je aantekeningen tot op het laatste moment kunt toevoegen en de volgorde kunt veranderen (en dat overkomt mij nogal regelmatig). Bovendien kun je gemakkelijk de lettergrootte aanpassen, waardoor je de iPad rustig kunt neerleggen. Maar echt revolutionair ander gebruik is het niet, moet ik zeggen. (aldus Mark de Boer als reactie op eerder artikeltje)

Accessoires

Heb je een iPad? Een goede hoes is nuttig. Peter Stolk zegt het volgende:

De iPad zit in een lederen etui waar je normaliter een notitieblok in verwacht, dus er zijn maar weinig mensen die in de gaten hem dat je vanaf iPad preekt. En waarom zou daar bezwaar tegen zijn?

Zo is het maar net. Eigenlijk is het niet zo bijzonder. En als je een mooie hoes hebt, zullen veel mensen het niet eens echt door hebben.

iPad apps voor preken

Er is geen standaard recept voor gebruik van een iPad app voor het preken. Dat hangt deels af van je persoonlijke preekstijl. Hier een aantal tips voor iPad apps die je kunnen helpen.

BibleReader

BibleReader iconIk ben een fervent gebruiker van BibleReader app van Olivetree. Je kan in deze Bijbel applicatie ook je eigen notities maken. Waarom zou je niet je preeknotities in BibleReader kopiëren? Het mooie ervan is is dat je je Bijbel dus ook altijd bij de hand hebt (je hoeft niet van app te wisselen) en je tekstverwijzingen in je persoonlijke notities worden automatisch linkjes waarbij je alle teksten direct kan raadplegen. BibleReader iTunes App Store »

Pages

Pages iconHeb je een Mac en gebruik je daar Pages? Dan is het eenvoudig importeren en exporteren. In plaats van printen kan je dan gewoon je iPad met Pages voor je leggen. Zorg voor een lettertype dat groot genoeg is om te kunnen lezen. Minimaal 16px, 18px kan zelfs aangenaam zijn. Pages in iTunes App Store »

PDF reader

Adobe Reader iconAls je niet meer tot het laatste moment je aantekeningen wilt aanpassen kan je ze vanuit je tekstverwerker (Word, Pages of wat dan ook) of vanuit de presentatie (PowerPoint, Keynote) ook opslaan als PDF. Met name dat laatste kan erg handig zijn als je je preek voorbereid met notities bij je dia’s. Dan heb je direct je dia samen met je notities bij de hand. Er zijn verschillende prima readers te krijgen, van gratis (alleen lezen) tot betaald (met daarbij mogelijkheden om nog notities te maken. Adobe Reader (gratis), PDF Expert (€7,99), GoodReader (3,99)

Keynote / Slides

Keynote iconWil je de presentatie zelf op je iPad? Wellicht zelfs je iPad op de beamer aansluiten? Dat kan. En daarbij kan je je notities netjes op je iPad houden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Apple’s eigen Keynote (€7,99 in iTunes App Store ») of Slides (€3,99 in iTunes App Store »)

Tips voor preken met iPad

  • Zorg dat je je iPad voldoende kent. Dus als er iets misgaat, dat je dan weet hoe de dingen werken. Niet op zaterdag kopen en dan op zondag al gebruiken.
  • Je iPad kan lang meegaan zonder op te laten, maar zorg dat de batterij wel is opgeladen. Hij moet zeker de tijd van de dienst nog voldoende meegaan.
  • Het scherm draait automatisch als je deze een halve slag draait. Dat kan bijzonder vervelend zijn, daarom is het raadzaam om je schermrotatie vast te zetten.
  • Zet de instelling voor automatisch uitschakelen op 10 of 15 minuten. Niets is zo vervelend als een scherm dat steeds uitvalt.
  • Zorg dat je maar een of twee applicaties hoeft te gebruiken. Anders vraagt het teveel van je aandacht om steeds te switchen. Daarom is de eerdere tip om alleen je Bijbel applicatie te gebruiken er een die ik nogmaals zou willen suggereren.
  • Geluid uit! Zorg dat er geen bliebjes en dergelijke aanstaan. Gewoon standaard helemaal uit.

Geen betere preek

Wellicht een overbodige afsluiting, maar het gebruik van je iPad bij je preek produceert niet een betere preek of iets dergelijks. De magie van het apparaat heeft zijn grenzen. Daarbij, de iPad is niet voor iedereen handig. Wellicht helpen voorgaande tips je. Daarbij zijn nog veel andere manieren mogelijk als die ik heb benoemd. Als je aanvullingen hebt, heel graag!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
www.preekwijzer.nl
www.preekwijzer.nl
9 jaren geleden

Beste Wouter, wij hebben naar je blog verwezen op het PreekWijzer-forum: http://www.preekwijzer.nl/forum/discussion/25/preken-van-je-ipad-of-tablet!

Bert
Bert
12 jaren geleden

Leuk artikel. Voor meer toepassingen met ipad kijk eens naar de ipad tiplijst op http://www.applehcc.nl/detiplijsten

L. Plug
L. Plug
12 jaren geleden

Beste Wouter, Door een uitgevallen printer een tijdje geleden heb ik zelf noodgedwongen gebruik gemaakt van mijn Eee Pad (Asus), die werkt op Android Honeycomb. Gewoonlijk maak ik gebruik van een multomap en op die wijze heb ik ook mijn tablet ingezet. Dus mijn preek in PDF omgezet. Als je gebruik maakt van een tekstverwerker is het nadeel, vind ik, dat je gewoon naar beneden moet scrollen, met het gevaar dat je te ver doorscrollt.… Lees verder »

Hans Vel Tromp
Hans Vel Tromp
Antwoord aan  L. Plug
12 jaren geleden

@twitter-170813714:disqus Die is (zijn) er wel. Zelf maak ik gebruik van iAnnotate, dat meerdere pdf’s en tekst documenten kan openen en waarmee je d.m.v. tabs aan de bovenkant kunt switchen.

Peter van der Weerd
Peter van der Weerd
12 jaren geleden

Ik gebruik al een tijdje wekelijks een iPad tijdens de preek en het bevalt mij uitstekend!
Peter van der Weerd.www.basis.cc