De grote Jezus Quiz

De Grote Jezus Quiz (en verder)

3 min leestijd

De grote Jezus Quiz

Een ding is zeker: er is veel over Jezus gesproken in het afgelopen weekend. Dat is maar goed ook. Want… er is nogal wat veranderd toen onze Heer eeuwen geleden uit het graf kwam en liet zien dat de dood niet meer het absolute einde was. De grote uitdaging is hoe we dit verhaal in onze tijd vertellen. En zeker als het gaat om te praten over Jezus met mensen zonder christelijke achtergrond of zonder christelijke context.

Eerlijk gezegd, we hebben de poppen weer aan het dansen met de grote Jezus quiz. Met excuses van EO directie. Verhaal afgelopen. Maar is dat zo?

Interessante poging

Het interessante is dat het in ieder geval een poging was om het thema van en over Jezus bij een niet-christelijk publiek aan te snijden. Nu is er veel ophef in de christelijke achterban, maar is dat zo terecht? Zeggen hoe iets niet moet is gemakkelijk. Maar hoe doe je dat dan wel? Ik merk dat ik nog steeds de neiging heb om om te lopen als er weer een grote evangelisatie-bus bij ons in de stad staat. En dat als ik in een kerk kom ik snap dat veel mensen er niets van begrijpen.

Hoe dan wel?

Eerlijk gezegd, ik heb geen plan. En als je wilt weten wat ik van The Passion (vorige week) en de Grote Jezus Quiz (gisteren) vind, dan mag je er nog even naar raden. EO was zich bewust van het risico aan het programma. Maar

“Achteraf is het duidelijk dat we de plank hebben misgeslagen. Het was mooi geweest als we dit van tevoren hadden ingezien.”

Ik ben eerlijk gezegd geïnteresseerd in de echte uitdaging: als dit het niet is, wat is het dan wel? Hoe kunnen mensen enig benul krijgen van wie Jezus is en wat het Goede Nieuws is? Waarom is het verhaal van Jezus het meest fantastische verhaal dat er is?

Van de 100 mensen zal er een de Bijbel lezen, 99 de christen.
(quote Moody)

Jij bent de boodschap

De boodschap is zo betrouwbaar als de boodschapper. Althans, zo is de dynamiek. Misschien hebben we een geweldige, fantastische boodschap. Maar als het vooral zuurpruimen zijn die dat zeggen, dan wil je er niets van weten. En als het betweters zijn dan wil je er niet eens mee praten. Jij bent de boodschap. Wat mensen zullen begrijpen van Jezus (de opgestane Heer) is wat ze zien aan de volgelingen van Jezus. Ik hoop en bid dat de volgelingen van Jezus een geweldige preek zullen zijn.

Nieuw motto?

Dit lijkt me een mooi motto: “Wil je weten wie Jezus is? Kijk maar naar mij.” En voor mensen in een omgeving die vooral niet-christelijk of fijn is is dat wellicht een van de grootste uitdagingen. Respect! Het is fijn om als christenen samen te kruipen en het allemaal fijn te hebben. En dan vooral heel fijn samen. Fijn… is een ongelofelijk jeukwoord.

Ben benieuwd naar reactie.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leenard
Leenard
12 jaren geleden

Hoi Wouter, Helemaal met je eens! Vooral het laatste gedeelte van je blog zet aan tot nadenken! Tijdens het kijken van Adieu God van de EO zaten de woorden uit deze blog steeds in mijn hoofd. Johan Derksen heeft in zijn omgeving verkeerde ambassadeurs van God gezien. Ik heb je woorden gebruikt in mijn blog over ‘Adieu God’. Je motto is mooi, erg mooi zelfs, maar ó zo moeilijk! Wat niet wil zeggen dat we… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Leenard
12 jaren geleden

Mooie reactie Leenard. Ik zag ook het programma. Het zijn eye-openers. En het motiveert me om hier nog serieuzer naar te kijken.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

Cip.nl heeft dit artikel overgenomen. Check http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=28241 Verder ben ik benieuwd naar reactie!