Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Eerste stappen in Bijbelstudie

25 juni 2012

Bijbelstudie tips

Heb je wel eens geprobeerd om Bijbelstudie te doen? Dan zal het je vast niet onbekend voorkomen dat het zeker niet altijd gemakkelijk is. Ondanks dat het lezen van de Bijbel voor een christen misschien wel een van de meest belangrijke onderdelen is van het leven. Nu kan je net als veel andere mensen een of andere Bijbelstudie methode proberen te volgen. Ik denk dat het echter niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Hier een paar tips voor de eerste stappen:

Context

Als er iets belangrijk is aan het bestuderen van de Bijbel dan is het wel het bewust zijn van de context. Allereerst heb je een historische context: wie is de schrijver, in welke stijl schrijft hij, in welke periode is het stuk tekst geschreven. Lees de hoofdstukken voor en na het stuk dat je aan het bestuderen bent. Het helpt je om te begrijpen waar alles om gaat. Hier een klein overzicht van de context in zijn verschillende facetten waar je rekening mee kan houden.

context van de Bijbel

Neem het in je op

Als je gewend bent om alleen een kalender tekst te lezen, of de tekst van de dag, dan is dit een belangrijke tip voor je: neem de tijd! Lees het gedeelte waar je in wilt duiken. Herlees het. Herlees het nogmaals. Hou alles bij wat je opvalt zoals kernwoorden of woorden die vaak terug komen. Je zou deze woorden verder kunnen bekijken in een (online) concordantie (bijvoorbeeld met strongs nummers) of iets dergelijks.

Schrijf op waar je aan moet denken tijdens het lezen. Misschien andere teksten die je kent uit andere gedeelten van de Bijbel.

Hou het vast

Een tip die sommige mensen erg helpt is om een gedeelte in eigen woorden te herschrijven. Of juist alles terug te brengen naar een paar zinnen als samenvatting en hoofdlijn van het Bijbelgedeelte. Tijdens college’s schreef ik me altijd blauw maar herlas mijn aantekeningen nauwelijks. Dat heeft ermee te maken dat als ik iets opschrijf ik het meestal op een stevige manier in me opneem.

Heb jij ook tips?

Lees de context, neem de tijd en hou het vast. Zo kan je eenvoudig starten. Wat helpt jou het beste bij het bestuderen van de Bijbel? Deel je tips!

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Eerste stappen in Bijbelstudie

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0