dag meneer de profeet

Dag meneer de profeet

3 min leestijd

dag meneer de profeet

Ik was te gast bij jullie als spreker. Het was leuk, ik was speciaal voor de jongeren uitgenodigd. Ze hadden een leuke uitdaging: of ik een preek wilde houden waarvan ze na 6 weken nog wisten waar het over ging. Een die zou blijven hangen en een die misschien wel dingen in beweging zou zetten of veranderen.

Deze uitdaging heb ik aangenomen

Het was een leuk en aangenaam bezoek. Mooie reacties, nadenkers, eye-openers. Ik hou wel van een hoge lat. En zo te merken was er nog wel wat huiswerk voor hen en reden tot napraten. Mooi dus…

U was er ook

Er waren zeker niet alleen maar jongeren. U was er ook. En wilde graag met me doorpraten. Prima natuurlijk. Alhoewel, de lachende jongeren die toekeken gaven me wel even te denken. Dit is blijkbaar een bekend tafereel. Na een paar minuten begrijp ik hun glimlach als u vol gas geeft met thema’s rond eindtijd, de profeten, interpretaties en wereldnieuws…

Ontspan toch even

Dat is letterlijk wat ik u zei. Niet zo hyperactief. Wie weet gaat het niet zoals u het zich voorstelt. Zou u daarvan in de war raken? Hmmz, verkeerde vraag, u raakt al in de war en slaat een beetje op tilt.

Ze kijken nog steeds

Die jongeren ja, zij staan op een paar meter afstand en kijken, luisteren en observeren. Zijn anderen er niet zo bedreven in om deze profeet even wat op afstand te houden? Zijn ze geïntimideerd? Ik stel me voor hoe het zou gaan als u zich uitspreekt in de kerk. Er is blijkbaar geen ruimte voor iets anders. Want ik moet me blijkbaar schuldig voelen dat ik niet zonder nadenken instem met al uw ontdekkingen op basis van uw intensieve studie van de afgelopen jaren.

Naast dat het linke soep is is het ook nog hoogmoedig… Waarom zou u alles begrijpen en de rest niet? Waarom zou u niet van anderen kunnen leren?

Hoe het gesprek is gestopt weet ik niet

Ik was in ieder geval blij dat het gesprek voorbij was. Doorpraten met de jongeren bevalt me toch beter. Het eerste wat ze doen is hun excuus aanbieden voor deze meneer. Het is inderdaad een bekend tafereel. Wat ik niet snap dat u niet door heeft dat zelfs de jongeren met plaatsvervangende schaamte toekijken, of meewarig glimlachen. Ziet u het niet? U zou eens op hen moeten letten. Ze zijn een goede spiegel waar u in zou kunnen kijken. Aangenaam ontnuchterend.

Dag meneer de profeet

Ik hoop dat u de grond weer onder de voeten weet te vinden.

[pl_alertbox type=”info” closable=”yes”]

Lees de andere “Dag meneer’s”

Dag meneer de evangelist »

Dag meneer de gastspreker »

Dag meneer de andere gastspreker »

 

[/pl_alertbox]

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Reint Bergman
Reint Bergman
11 jaren geleden

Hmz. Dit is wel wat makkelijk niet? Eerst zelf de definitie van een profeet bepalen (iig de associaties); de context zelf bepalen (deze man tegenover de rest van alle ‘gezonde’ denkers in de zaal); jezelf buiten schot te laten (zelfs een positief beeld neer te zetten) en zo de lezer een oordeel te laten vellen. Iets, iets…voelt hier niet prettig.