Online kerk, kan dat?

Online kerk, kan dat?

3 min leestijd

Online kerk, kan dat?

De PKN (Protestante Kerk Nederland) is op zoek naar een internetpastor. De verwachting (hoop) is dat er uiteindelijk duizenden mensen wekelijks de internet kerk zullen “bezoeken”. Een echte pioniersplek voor deze tijd. Maar zou het werken. Wat je misschien nog niet weet is dat er veel meer ervaring is met online kerk. Hier heb ik een paar soorten van online-kerk op een rij gezet.

Video kerk

In essentie zijn videokerken dit gewone kerken die hun diensten live uitzenden met video. Zo kan je deze ook thuis volgen, maar ook op andere locaties op ware grootte. Een paar van de grootsten zijn LifeChurch.tv en Marshill Church, maar er zijn er veel meer. In principe zijn dit geen online kerken, maar doen ze in deze tijd wat een aantal jaren geleden werd opgelost met kerktelefoon. Echter, de onbegrensdheid van Internet zorgt ervoor dat een aantal kerken meer online bezoekers hebben dan bezoekers in de zaal. En dat ze van over de hele wereld komen.

Een eenvoudige oplossing die ik nogal eens gebruik is kleine of grote evenementen live volgen via ustream.tv. Deze live streams zijn snel op te zetten, ook door amateurs.

Oudere initiatieven

Oudere initiatieven zijn er ook. Denk alleen al aan i-church.org dat in 2004 begon. Het is een online community gebaseerd op Benedictijnse principes.

Second Life kerk

Of wat denk je van een heuse kerk in Second Life (o ja, dat bestond ook nog). Niet een, maar er zijn talloze mensen die hier actief waren (ik betwijfel of het nog functioneert trouwens)

Missionair initiatief

Een initiatief dat ik goed ken is een initiatief van onze Franse collega’s met “Mon Eglise“. Hier wordt iedere week een speciale dienst opgenomen voor online. Met een echte spreker, een bandje, een uitnodiging en zelfs een collecte. Via Facebook kan je jezelf toevoegen en ook live chatten met vrijwilligers die meedraaien.

MonEglise.net

Je kan reageren op een oproep en er is nog meer interactie mogelijk.  Je kan daarna ook verder bijvoorbeeld email contact onderhouden met een vrijwilliger die verder met je op stap kan gaan. Een duidelijke missionaire en laagdrempelige focus.

Gesloten landen

Collega’s uit het Life Agapè (stichting Agapè) vertellen me hoe het gaat in een aantal gesloten landen. Noodgedwongen zijn de samenkomsten kleinschalig en is face-to-face contact soms zeer riscant. Er wordt creatief omgegaan met de mogelijkheden. Skype kerken? Natuurlijk, waarom niet? Nou, ze zijn van veel risico’s op de hoogte. Volgens mij kan Skype worden afgeluisterd. Maar naar mijn gevoel is een dergelijke kerkvorm een uitkomst!

Wat denk jij?

Ik geef zelf nu geen antwoord op de vraag of een online kerk kan. Dat komt in een volgend artikeltje. Eerst de vraag aan jou: een online kerk in Nederland, zou zoiets werken? Is er behoefte aan? Zou het aanslaan? En welke mensen zullen hiermee worden bereikt?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harold
Harold
11 jaren geleden

Interessant natuurlijk. Zelf geloof ik er vooral in dat dit mensen op het pad moet kunnen zetten naar een IRL-kerk waar men elkaar kan zien, de hand schudden, omarmen en op de schouders slaan. Een echte lach horen, of een snik. Een knipoog die geen smiley is, een LOL waar je een beetje van kunt schrikken.

Dat soort dingen mis je toch?

Bas Dijkmans van Gunst
Bas Dijkmans van Gunst
11 jaren geleden

Recent is er een artikel in de krant verschenen over de online kerk. Een kerk online zal verschillende consequenties voor de internetgebruiker met zich mee brengen. Wat zijn dan de verschillen met het christendom in de ‘echte’ wereld en wat zijn die online consequenties? U kunt het lezen in dit artikel: http://metareporter.nl/2012/11/02/fragmentatie-door-de-kerk-online/