valley of dry bones

Visioen van de doodse vallei

2 min leestijd
[ba-vimeoflex videoid=”30484462″]

Ezechiël is een van de profeten uit het Oude Testament en leefde 593 – 571 voor Christus. Het is een profeet met bijzondere dromen en visioenen.

De bekendste is wel het visioen van een dal vol beenderen waarin hij kijkt naar een vallei die eruit moet hebben gezien als een plek waar jaren daarvoor grootste veldslagen zijn geleverd en waar alle botten nog liggen van omgekomen strijders.

Profeteer

De dood heerst hier. Alles is voorbij. Wat moet de profeet hier? Profeteer tegen deze doodsheid. Zo simpel ligt het, profeet Ezechiël. Doe je mond open en zeg dat al deze doodsheid moet luisteren naar God. Want God zal nieuw leven geven.

Lijken

Eerlijk gezegd moet het eng zijn geweest… Want de profeet doet het, en er komt beweging. Maar in plaats van botten liggen er nu lijken. Ik weet niet wat erger is om naar te kijken.

De wind

Alles komt pas goed als de wind gaat blazen. De profeet moet nog een keer zijn mond open doen. Want er ligt van alles op zijn plek. Maar er is geen leven. Het leven komt pas als de wind van God gaat blazen.

De Geest

De wind is vaak een beeld van de Geest van God. Er kan een boel beweging zijn, alles kan op zijn plek liggen… maar het is nog zo dood als dat het maar zijn kan tenzij de Geest van God er doorheen blaast. Dan krijgt alles pas leven.

Niets hopeloos

Het gaat er niet om dat alles op zijn plekje ligt. Het gaat erom of Gods Geest blaast. Misschien ligt er voor jou nog niets op zijn plekje. Er is niets hopeloos. In de doodsheid kan God weer leven scheppen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -