Alice Eve (Star Trek Into Darkness)

Alice Eve: films vervullen de rol van verdwijnende religie

2 min leestijd

Alice Eve (Star Trek Into Darkness)

Het is een fascinerende uitspraak die actrice Alice Eve doet in een interview. Ze speelt o.a. in Star Trek Into Darkness en Man in Black 3. Volgens haar vervullen films een rol die religie eerder deed. Religie verdwijnt meer en meer. Maar dat betekent niet dat er geen behoefte is aan een moreel kader. Dat geven films volgens haar.

… What I found with the original series was that there was such an innocence to it, and such a beauty in the morality that’s at the heart of Star Trek. In a world where we’re rapidly losing religion, especially in the Western world, it’s nice to have something that provides some sort of moral structure, and I think these big summer movies, when they do it right, Nolan and JJ, they definitely endeavor to give some sort of other story…  Lees het interview op sfx.co.uk »

Morele kaders

Verhalen zijn al door de hele geschiedenis nodig om kaders te geven. Uiteindelijk verwijst elk goed verteld verhaal naar het grote verhaal van deze wereld, het verhaal van een Schepper, een in het kwaad gevangen schepping en bevrijding.

Teveel uitleg

Naar mijn idee is er een zwakte in de huidige preekstijl die in veel kerken wordt gehanteerd: we leggen alles uit. We vertellen je waarheid, we ordenen alles netjes voor je. Toch is het opvallend dat als Jezus iets wil duidelijk maken hij vaak een verhaal vertelt in plaats van dat Hij een (bijbel)studie gaat geven. Hij vertelt over een visser, over een handelaar, over een koning, over een gezin…

Misschien moeten we minder uitleggen en meer verhalen vertellen. Goede verhalen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Willem Verbaas
Frans Willem Verbaas
11 jaren geleden

Zeker, films nemen de rol van religie over. Maar minstens zozeer de dagelijkse soaps en sitcoms op televisie. En misschien nog wel meer: sport. Sport als zingevend gebeuren, sport als eindeloos vervolgverhaal, sport als podium om samen te hopen of te wanhopen, om samen feest te vieren of te rouwen. Met een geheel eigen liturgie. en je kunt er eindeloos over praten (Johans Derksen en vd Gijp!). Net als over het geloof. Wat ik mis… Lees verder »

Ron Linders
Ron Linders
11 jaren geleden

Je slaat de spijker op de kop Wouter. Niks niet uitleggen en (be)studeren, ga vértellen wat Jezus voor je heeft betekent en wat Hij voor de ander zou kunnen doen. Het beste verhaal is je eigen verhaal; laat die stem aan eenieder horen. Wij hebben de Alpha-cursus een week geleden weer afgerond en hebben getuigenissen van elkaar áán elkaar verteld. Dát bemoedigd eenieder!