doorbrekers.tv

Online kerkdiensten (video)

2 min leestijd

doorbrekers.tv

Niet eerder waren zo eenvoudig kerkdiensten te volgen via Internet als nu. En zeker rondom de feestdagen is het een uitgelezen kans om uit te pakken. Er is al heel wat audio beschikbaar, maar video nog niet, zeker in Nederland niet. En dat terwijl de techniek zeker voorhanden is. In o.a. Amerika is er een stuk grootser uitgepakt (lees o.a. christianpost.com). Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan om te kijken wat er in Nederland al wél te vinden is.

Platforms

Er zijn een aantal grotere platforms waarmee kerken in staat worden gesteld om hun diensten uit te zenden.

Kerkomroep

kerkomroepKerkomroep bestaat al sinds 2001 en het platform biedt al sinds 2009 de mogelijkheid aan om video uit te zenden. Meer dan 1000 kerken en parochies maken gebruik van kerkomroep wat wordt gepromoot als de opvolger van kerktelefoon. Kerkomroep wordt mogelijk gemaakt door sIKN (Stichting Intermediair Kerkomroep Nederland). De kosten voor video kom ik nog niet tegen.

Meer op kerkomroep.nl. Vind alle video uitzendingen. Download de iPad/iPhone app.

Kerkdienstgemist.nl

kerkdienstgemist.nlEen tweede is kerkdienstgemist.nl, maar ik heb de indruk dat het half dezelfde service is. Je kan direct de Kerk TV uitzendingen vinden. Aan kerkdienstgemist.nl is AUDIOserver.nl gekoppeld. Alleen de informatie voor audio uitzendingen kan ik terugvinden,  niet over video. Voorbeelden:

Individuele kerken met video uitzending

Er zijn allerlei kerken die hun eigen oplossing hebben gezocht. Hier de verschillende reacties die ik heb gekregen.

Uitzending via UStream

Een eenvoudige oplossing voor video uitzendingen van kerkdiensten door gebruik te maken van Ustream. Uitzenden via Ustream is al mogelijk vanaf €0,-. Maar wil je meer, dan is er meer te krijgen. Er zijn meerdere kerken die gebruik maken van UStream waarbij je ook gebruik kan maken van allerlei sociale componenten, chats, etc. Voorbeelden:

Kerk van de Nazarener Vlaardingen

» live uitzending: iedere zondag om 9:30 uur en 11:30 uur.

De oplossing die zij hebben voor video uitzending is via een service van streampartner. Meer informatie op die website.

Kom en Zie Rotterdam

» livestream iedere zondag 10:30 uur en daarna herhaling van de laatste opname.

Kom en Zie maakt gebruik van livestream.com.  De service is beschikbaar vanaf $42,- per maand.

Doorbrekers

» iedere zondag om 10:30 uur wordt de dienst uitgezonden via doorbrekers.tv. Het ziet eruit als een eigen service die er fantastisch uitziet.

Heb je nog andere tips? Ze zijn welkom! In een volgend overzicht zal ik wat mooie niet-Nederlandse voorbeelden bij elkaar zetten. Ook daarvoor zijn tips van harte welkom!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerjan
Gerjan
8 jaren geleden

Op de site http://www.Luisterkerk.nl zijn ook diverse kerken die video-kerkdiensten uitzenden.

Robert Lindeboom
Robert Lindeboom
10 jaren geleden

Hoe zit het met de auteursrechten als je muziek e.d. openbaar maakt? Zingen in de kerk is vrijgesteld van betaling door Buma (zie kader 1.5 in http://www.pkn.nl/Lists/PKN-Bibliotheek/Auteursrecht-en-naburige-rechten-in-de-kerk.pdf), maar daarbuiten? In de wet staat alleen een uitzondering (toestemming) voor uitzenden naar ‘ernstig zieken en zendelingen’, maar dat zal niet voor elke thuisluisteraar gelden..

Jean Maarten
Jean Maarten
10 jaren geleden

Streampartner.nl heeft de oplossing, ze beschikken over een eigen CDN platform en bieden alle soorten livestream diensten aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Meer Kerken / TV – Radio omroepen / Grote Evangelische oraganisaties / Evenementen sluiten zich aan.

Wim van Dijk
Wim van Dijk
11 jaren geleden

Goed initiatief, maar iets te snel gepost. Enkele observaties: 1- Streamit heeft de meeste kerken met kerkTV online en heeft de meest uitgebreide functionaliteit speciaal voor kerkTV; 2- Kerkdienstgemist=Audioserver. Meer dan 1000 kerken online vooral met audio. Beter en prettiger in gebruik dan Kerkomroep (mijn mening). 3- Informatie over kerkTV is ook bij KDG goed te vinden. 2de Tab naast Kerkdiensten. 3- Ustream: Gratis is niet gratis. Ongewenste en niet passende reclame tijdens een kerkTV… Lees verder »

Wim van Dijk
Wim van Dijk
11 jaren geleden

Goed initiatief, maar iets te snel gepost. Enkele observaties: 1- Streamit heeft de meeste kerken met kerkTV online en heeft de meest uitgebreide functionaliteit speciaal voor kerkTV; 2- Kerkdienstgemist=Audioserver. Meer dan 1000 kerken online vooral met audio. Beter en prettiger in gebruik dan Kerkomroep (mijn mening). 3- Informatie over kerkTV is ook bij KDG goed te vinden. 2de Tab naast Kerkdiensten. 3- Ustream: Gratis is niet gratis. Ongewenste en niet passende reclame tijdens een kerkTV… Lees verder »

De LOK
De LOK
11 jaren geleden
De LOK
De LOK
11 jaren geleden