samen single

Mannen in crisis

2 min leestijd

Gaan klassieke rollen van man en vrouw nog op? Eerder schreef ik al eens over jongens die maar geen willen man worden. Een interessante verschuiving vond ik in het fragment van “Samen Single” dat eind vorig jaar werd uitgezonden op Net5.

[ba-youtubeflex videoid=”I_rzO2HBqtI”]

Je begrijpt dat het voor mannen soms wel heel lastig is om te weten wat nodig is, wat hun (potentiële) partner nu echt nodig heeft. Geen zachtgekookt ei, zo lijkt het.

Reclames

Reclames geven vaak een goed beeld van een wereld. In een onderzoek zijn reclames door de jaren heen vergeleken. Ook daarin is bijvoorbeeld te zien dat meer en meer mannelijk naakt wordt getoond. Maar ook de verschuiving van de vrouw in de jaren ’70 naar nu.

naakt in reclames

lichamelijk contact in reclames

Bron: Rapport Beeldvorming van vrouwen & mannen in de reclame in België (PDF)

Jandoedels

Een ander deel van deze trend heeft wellicht te maken met een steeds meer vaderloze maatschappij (en kijk in de huidige films hoe groot het thema is en hoe de vaders functioneren: vaak als slappe jandoedels), maatschappelijke veranderingen met grotere druk, economische onzekerheid, wellicht zelfs fysiek veranderingen in het lichaam.

Metroman

[ba-youtubeflex videoid=”Uow1BTgEDa4″]

Waren de poedertjes en zalfjes tot een aantal jaren terug vooral voor vrouwen, nu zijn de schoonheidsproducten voor mannen big business. De Metroman, de gevoelige man, is big business. Deze commercials leggen het er even dik bovenop :)

Denk eens mee

[ba-youtubeflex videoid=”mGs4CjeJiJQ”]

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik zie steeds meer ‘hulpeloze’ jongemannen en ‘succesvolle’ jonge vrouwen. Meiden die ik zo graag een gezonde en stabiele partner gun, maar waar zijn ze te vinden? Jongens die zich een nietsnut vinden en niet aan het ideaalbeeld kunnen voldoen en de hoop hebben opgegeven.

Looks en karakter

Even terug naar het eerste fragment van “Samen Single”. De vrouwen zeggen eigenlijk iets wat utopia lijkt: een man vooral met karakter, niet alleen de looks. Dat is denk ik zelf niet gek. Ik geloof dat God een blauwdruk in de schepping heeft gelegd. En soms zijn we gewoon eigenwijs.

Ik pleit niet voor een ouderwets en stereotype rolverdeling, maar ik pleit wel voor het respecteren van het de gelijkwaardigheid in de ongelijkheid (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik geloof dat als je het ritme van de schepping dat door God niet voor niets is bedacht. Als je je leven bouwt naar dit model dan komen jij, je partner en je kinderen tot bloei.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ineke Evink
Ineke Evink
11 jaren geleden

Beetje flauw om mee te beginnen: de toestand van het onderwijs. Alleen juffen op school, waarvan velen jongensgedrag niet altijd op prijs stellen. Jongens hebben geen rolmodellen, zeker niet met afwezige vaders. En misschien hebben mannen zich te veel in een hoekje laten drukken? Onze hele maatschappij is vergeven van onmannelijkheid: niet meer jagen en vissen, geen zwaar werk (slim werk kunnen ze allebei). Kortom, het tijdperk van de vrouw is aangebroken, waar we eerder… Lees verder »