Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

De preek als TED Talk praktisch

10 juni 2013

De preek, waard om te delen

Stel… je neemt de uitdaging aan (lees vorig artikeltje) om je preek als TED Talk uit te werken, hoe zou dat dan moeten gaan? Een fantastisch voorbeeld is die van Brené Brown over kwetsbaarheid. Ze neemt heel erg zichzelf mee in haar verhaal maar maakt haar punt: uiteindelijk kan je niet zonder kwetsbaarheid. Daar ontstaat namelijk creativiteit en meer.

Waard om met de wereld te delen

Zo kan je ieder punt oppakken. Belangrijke vraag is: is je preek het waard om het met de wereld te delen? Dat kan je terugbrengen tot één gedachte wat je inkleed met je eigen unieke en persoonlijke inkleding.

De TED preek

Als ik de TED instructies voor leiders volg zou je op het volgende uit kunnen komen.

 1. Introductie
  Start met een voorbeeld, illustratie of idee waarmee je het thema neerzet. Het kan ook zijn dat je hier een van de Bijbelverhalen vertelt. Of een getuigenis of een andere illustratie.
 2.  Uitleg
  Nu komt de voor de uitleg. Doe dat duidelijk en met overtuiging. Gebruik hier bijvoorbeeld bijbelcitaten als je vanuit een thema preekt.
 3. Belang
  Je brengt niet zomaar wat kennis over: het is belangrijk. En het kan ook jouw leven veranderen. Maak dat hier duidelijk. Vertel hoe het je het praktisch maakt. Bijvoorbeeld als gebed je thema is: hoe gaat dat in de praktijk?
 4. Visie
  Wat gaat er veranderen als mensen dit thema omarmen? Dit is de visie. Als iedereen in de gemeente nu… dan kan je… verwachten. Hier kan ik me zeker wat voorstellen bij een preek.

Ik ben benieuwd wie de uitdaging verder gaat oppakken!

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
2 Comments
 1. Karel Broer

  Ik zou een 15 min Talk geven en deze noemen “De mens, de oudste, meest geavanceerde uitvinding”, met 4 feiten:
  Feit 1. Technologie kan onmogelijk uit zichzelf ontstaan en heeft een bedenker nodig
  Feit 2: de mens is het meest geavanceerde stuk technologie op aarde
  Feit 3: Het lichaam van de mens is in staat om zichzelf te herstellen, maar de mens kent niet de drijvende technologie erachter
  Feit 4: De mens is altijd zoekend naar bestaan buiten z’n eigen technologie omdat de gelimiteerde mens altijd stuit op oneindigheid en onbeantwoorde vragen

  De identiteit van de bedenker achter de technologie zou ik over laten aan de conclusie van de toehoorders ;)

 2. Jan-Jaap

  Via je tweet alhier. Zelf zou ik graag en keer een twitter preek geven. Zoals je al deed eigenlijk tijdens de sessie op Opwekking. Maar dan realtime en interactief met fountain erbij. Paar zaken klaarzetten, rest laten gebeuren. Probleem: tikken op je telly onderbreekt gesprek. Wat een goede preek zou moeten zijn…..

De preek als TED Talk praktisch

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
2