geloof is gezond

Uit onderzoek blijkt: geloven is gezond

1 min leestijd

Geloof is goed voor je. Nee, echt. Het is de conclusie van een studie die meer dan 2 miljoen Tweets onderzocht van prominente christenen en werd in juni gepubliceerd in het magazine Social Psychological & Personality Science. Christenen zijn meer tevreden, meer blij. Bij het onderzoek werden de woorden geanalyseerd. Christen gebruiken vaker positieve woorden dan atheïsten en minder vaak negatieve woorden.

geloof is gezond

Kerkdiensten en depressie

In 2012 werd de gezondheid van 90.000 vrouwen over een periode van acht jaar gevolg door Yeshiva University. De vrouwen die kerkdiensten bezochten waren 56% meer optimistisch dan vrouwen die niet naar de kerk gaan. En 27% minder hadden last van depressie.

Onderzoekers van University College London vonden zelfde uitkomsten in veel andere studies die de invloed van geloof op mannen en vrouwen onderzochten. Hierbij hoorde ook het verminderde sociale isolement van mensen, minder risico op verslaving, lagere kans op zelfmoord, meer blijdschap en tevredenheid met het leven.

Gezondheid, bezit en redding

Het interessante is trouwens wel dat dit wordt gemeten door dingen zoals gezondheid en bezit, welbevinden en tevredenheid. En dat terwijl voor veel gelovigen het doel dat ze nastreven iets anders is, namelijk (eeuwige) redding of verlichting.

Therapeutisch?

Veel niet gelovige onderzoekers hebben trouwens geen enkel probleem met deze uitkomsten. Ze zien religie vooral als therapeutisch middel.

Wat denk jij van de relatie geloof, geloven en gezondheid?

Bron: The Wall Street Journal
Foto: faithbiblechurch.us

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark
Mark
10 jaren geleden

Ik zie zeker dat geloof een positieve invloed kan hebben op welbevinden. Het perspectief van troost in het hiernamaals, maar ook het besef in het hier en nu er niet alleen voor te staan, doet iets goeds! Anderzijds kom ik in toenemende mate christenen tegen die teleurgesteld in God zijn en door een (in mijn ogen) verkeerd Godsbeeld zelfs ongelovig worden en dat waar ze ooit al hun kracht in dachten te vinden, achteraf zien… Lees verder »