1 min leestijd

Geloof is goed voor je. Nee, echt. Het is de conclusie van een studie die meer dan 2 miljoen Tweets onderzocht van prominente christenen en werd in juni gepubliceerd in het magazine Social Psychological & Personality Science. Christenen zijn meer tevreden, meer blij. Bij het onderzoek werden de woorden geanalyseerd. Christen gebruiken vaker positieve woorden dan atheïsten en minder vaak negatieve woorden.

geloof is gezond

Kerkdiensten en depressie

In 2012 werd de gezondheid van 90.000 vrouwen over een periode van acht jaar gevolg door Yeshiva University. De vrouwen die kerkdiensten bezochten waren 56% meer optimistisch dan vrouwen die niet naar de kerk gaan. En 27% minder hadden last van depressie.

Onderzoekers van University College London vonden zelfde uitkomsten in veel andere studies die de invloed van geloof op mannen en vrouwen onderzochten. Hierbij hoorde ook het verminderde sociale isolement van mensen, minder risico op verslaving, lagere kans op zelfmoord, meer blijdschap en tevredenheid met het leven.

Gezondheid, bezit en redding

Het interessante is trouwens wel dat dit wordt gemeten door dingen zoals gezondheid en bezit, welbevinden en tevredenheid. En dat terwijl voor veel gelovigen het doel dat ze nastreven iets anders is, namelijk (eeuwige) redding of verlichting.

Therapeutisch?

Veel niet gelovige onderzoekers hebben trouwens geen enkel probleem met deze uitkomsten. Ze zien religie vooral als therapeutisch middel.

Wat denk jij van de relatie geloof, geloven en gezondheid?

Bron: The Wall Street Journal
Foto: faithbiblechurch.us

1 reactie

 1. Mark op 22-08-2013 om 23:27

  Ik zie zeker dat geloof een positieve invloed kan hebben op welbevinden. Het perspectief van troost in het hiernamaals, maar ook het besef in het hier en nu er niet alleen voor te staan, doet iets goeds!

  Anderzijds kom ik in toenemende mate christenen tegen die teleurgesteld in God zijn en door een (in mijn ogen) verkeerd Godsbeeld zelfs ongelovig worden en dat waar ze ooit al hun kracht in dachten te vinden, achteraf zien als illusie.

  Het gaat hier dan vaak om mensen die een prospirity gospel aanhangen. Leraren als Kenneth Copeland, Joseph Prince, Joel Osteen hebben ieder op hun eigen manier de rol en betekenis van het lijden voor een gelovige ‘weg-ge-theologiseerd’ of gemarginaliseerd en beloven op basis van Gods woord gouden (aardse) bergen. Ik zie mensen van een koude kermis thuis komen als blijkt dat ook in hun leven lijden harde werkelijkheid is. Dan wordt geloven zeer verwarrend en onthutsend. Wie is nu God?

  Oplossing is een reëel of veelzijdig Godsbeeld ontwikkelen. Als christen leren zien wie God in al zijn gedaantes is en dat accepteren. Niet leven voor health & wealth (en al zeker niet eenzijdig naar dat soort type onderwijs luisteren), maar vrijgevig zijn aan de ander, bewust zijn dat je een rol als christen hebt in deze wereld om de strijd aan te gaan tegen armoede en ongerechtigheid. Een betekenisvol leven hebben hier op aarde en weten dat je in Jezus geaccepteerd bent en Hij deze wereld rechtvaardig zal oordelen en nieuw gaat maken.

  Dat is in elk geval zoals ik het zie :)