Online evangelisatie

Handleiding voor online evangelisatie

5 min leestijd

Het is best iets moois om te zijn: Internet Pastor en Internet Evangelist. Al jaren hou ik me bezig met de site IkzoekGod.nl. In het laatste jaar nadrukkelijk aandacht voor Sociale Media, vooral Facebook. Het is interessant om te zien hoe kwetsbaar gesprekken zijn enerzijds, en anderzijds hoe plomp, dom en kwetsend anderzijds kan zijn.

Online evangelisatie

Nu de Facebook pagina van IkzoekGod.nl groeit (momenteel richting 7000 likes) is het nodig om in te gaan steken op community-educatie zoals ik het maar noem. De fangroep helpen om relevant, opbouwend en effectief te communiceren. Natuurlijk hou je de gekkies en fundies niet tegen. Die roepen alles wat ze vinden met een dikke plank voor hun hoofd en zonder rekening te houden met de ander. Anderzijds is het soms ook gewoon helpen om te zien wat het effect is van wat je doet en zegt.

Hoofdprincipes online evangelisatie

1. Verboden te preken

Heel snel is er de neiging om precies te vertellen hoe het zit. Iemand stelt een vraag, ik geef antwoord. Stop ermee. Wees nieuwsgierig en stel vragen. Daarbij krijg ik soms het gevoel dat ‘anders-gelovigen’ digitaal besprongen worden vanuit een soort bekeringsdrang. Niets is zo irritant als dat en werkt meestal precies tegengesteld.

2. Blijf vragen stellen aan jezelf

Eerder schreef ik een blog ‘het is goed om aan God te twijfelen‘, en dit punt heeft er wel raakvlakken mee. Blijf jezelf altijd bevragen op je eigen overtuigingen. Blijf altijd zelf op weg om meer te leren over God. Blijf altijd zelf groeien in je relatie met God en in je relatie met anderen.

3. Luister en stel vragen aan anderen

Een goede vraag is zoveel waardevoller dan een antwoord. Een vraag geeft de mogelijkheid om te ontdekken. Een vraag prikkelt je om stelling te nemen, te onderzoeken. Een antwoord is niet zo interessant. Daar ben je het mee eens of juist niet. Het resultaat is vaak: ‘oké’, zonder dat er een beweging komt. Luister naar de ander, en blijf nieuwsgierig.

4. Iedereen heeft recht op zijn eigen ontdekkingstocht

Het leven is in zekere zin ook een grote ontdekkingstocht. Niemand is hetzelfde, we zijn allemaal anders. Wat afkomst betreft, wat opvoeding, cultuur, omgang, vrienden en ervaringen betreft, laat staan wat karakter betreft. Er is dus ook niet één juiste weg om door het leven te gaan. Ook niet één juiste manier om op zoek te gaan naar God. Jawel, natuurlijk wel één weg, en dat is Jezus, zoals hij dat zei. Maar hoe?

5. Jezus redt… maar van wat?

Heb je je weleens afgevraagd waarom Jezus een Redder wordt genoemd? Hij is een redder van zonde. Hij redt van de dood. Maar Hij redt je van zoveel meer. Hij komt in je verdriet en komt naast je staan. Hij komt in je eenzaamheid en blijft bij je. Hij helpt je over het randje van de put te kijken waar je in zit en helpt je om de toekomst te zien. Hij redt van zoveel meer!

like duim facebook

6. Veroordeel mij niet omdat ik anders zondig dan jij

Oh-oh-oh, wat staan christenen bekend om hun oordeel en betweterigheid. Toch gek dat de ene zonde belangrijker lijkt dan de ander. Doet me denken aan de splinter en de balk. Als je jezelf kent en je eigen hart onderzoekt… blijft er weinig reden over om een ander te veroordelen. Iedereen heeft Jezus nodig. En jij, als christen, net zo hart als een enorme rand-heiden die je bent tegengekomen.

7. Wijs mij niet af omdat mijn geloofsbeleving anders is dan jij

Zit jij in een traditionele kerk, een dynamische kerk, een relevante kerk, een levendige kerk, een betrokken kerk, een actieve kerk, een persoonlijke kerk, een eigentijdse kerk, een ingetogen kerk, een happy clappy kerk, een stevige kerk, een bijbelse kerk, een … Ja, we zijn Nederlanders hè. Maar er is niet één juiste manier van geloofsbeleving. Pas op voor de gedachte dat als de ander het allemaal gaat begrijpen dat ze dan precies zo zouden worden als jij. Dat is volgens mij hoogmoed. Dat helpt om in gesprek te blijven met mensen die een andere manier van beleven van geloof hebben.

8. Bijzaken vermijden

De meeste kerken die scheuren, waar ruzie ontstaat, zijn hun blik op wat echt belangrijk is verloren. Er zijn bijzaken belangrijk geworden. Zoals ‘gaven van de geest’, ‘eindtijd’, ‘Israël’, ‘aanbidding’, ‘bijbelvertaling’, ‘leiderschap’… Prima hoor, maar niet online. Ga alsjeblieft ergens anders ruzie maken en deze niet-belangrijke-thema’s bespreken. Als we online evangeliseren willen we het over hoofdzaken hebben. Dingen die het leven aangaan, Jezus, hoop, God, geloof, toekomst, dood, herstel.

9. Niets wordt door de strot geduwd

“Pas maar op dat je dat en dat zo en zo doet, anders ga je voor eeuwig verloren.” De evangelisatiedrang van sommigen gaat zover dat we gemakkelijk Gods oordelen aan durven kondigen zonder de ander lief te hebben. Als we eens met dat laatste zouden beginnen… zouden er zulke andere gesprekken worden gevoerd. Hoe gek de ander ook denkt, onderdruk de neiging in jezelf om je overtuiging bij de ander door de strot te duwen. Het werkt niet. Echt niet.

10. Blijf altijd vrienden

Ken je de term ‘vriendschapsevangelisatie’? Wat een ontzettend slechte term. Ik zou vrienden met iemand worden om iemand te bekeren? En wat nu als deze niet de overtuiging volg die jij hebt? Blijf je dan wel vrienden of ga je dan door naar je volgende ‘project’. Blijf vrienden, altijd. Welke fouten ook gemaakt worden. Wees trouw en liefdevol. Misschien ben jij wel het enige wat de ander van God te zien krijgt. En laat dat maar een mooi getuigenis zijn.

Ten slotte

https://www.youtube.com/watch?v=d5Zqx8ZBooA

Heb je nog aanvullingen? Welkom!!

Download pdf »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -