rwanda genocide

Verzoening, de weg van herstel

2 min leestijd

Geloof jij in verzoening? Of blijf je haat in je hart koesteren? Er kunnen veel redenen zijn om vast te houden aan haat en boosheid. Ja, je hebt gelijk, er is je iets aangedaan, iets afgenomen, iemand afgenomen. Zou jij naast de moordenaar van je familie willen wonen? Eerlijk? Daar is een godswonder voor nodig. En ze gebeuren ook. Een verhaal over hartverscheurende verzoening.

In april 2014 werd in Rwanda een van de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis herdacht. Het was toen 20 jaar geleden dat in drie maanden tijd bijna een miljoen Rwandese Tutsi’s werden vermoord door hun Hutu landgenoten.
Je kan de uitzending ook hier bekijken »

We kunnen mooie en vrome praatjes hebben. Maar haat maakt alleen kapot. Wat hier gebeurt is een land herstellen. En ik ben er stil van. Een paar jaar terug heb ik een lange documentaire gezien over een soortgelijke situatie. Daarin at uiteindelijk een vrouw uit hetzelfde bord als de moordenaar van haar gezin.

Gelukkig de vredestichters,
want zij zullen kinderen van God genoemd worden.
Matteüs 5 vers 9

Ik geloof in de kracht van vergeving, van herstel, van loslaten van haat. Ik geloof erin juist ook als enige weg als er zoveel reden is om te haten met een diepe haat. En ik weet dat het niet eenvoudig is, dat het een ongelofelijke klus is, een onmenselijke opgave. En ik geloof ook dat we hierin geholpen worden door de Geest van God.

Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.
Efeziërs 4 vers 32

Nee, het is geen simpele boodschap. Niet een om maar even wat Bijbelteksten tegenaan te smijten. De weg van vergeving die God voordeed was ook geen simpele! Jezus deed het voor: bidden voor zijn vijanden, zegenen wie hem vervloekten, liefhebben wie zo’n enorme haat hadden naar hem toe.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
joella
joella
10 jaren geleden

Hi Wouter, Wat een inspirerende blogsite heb je! Ik hoorde via via over jouw blog. Wij zijn van http://www.bestlifechurch.nl, en hebben op het moment een enorm mooi getuigenis van een beruchte Roma familie die zich in de afgelopen maanden bekeerd hebben. De EO heeft in het programma ‘de Verandering’, het bekeringsverhaal uitgezonden. Dit is een link naar het programma: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1399145 Nu vroegen wij ons af, zou jij het leuk vinden om daar een bericht over… Lees verder »