Technieuws-week-43

Tech nieuws – week 43

3 min leestijd

Iedere week praat ik over het laatste (reli-)tech-nieuws op GNR. Deze week over een briljante wiskundige app, het einde van het ooit zo grote Nokia en Siri als een hele bijzondere vriend van een autistische jongen.

Technieuws-week-43

Smartphone lost je wiskunde-opdrachten op

De app Photomath helpt je met je wiskunde opdrachten. Dat is althans de theorie. Je scant gewoon je wiskunde opdrachten in en de app lost deze voor je op als hij de letters goed kan herkennen. Of het goed is voor de wiskunde lessen weet ik niet. Al kan het je wel helpen om te kijken of het allemaal goed gaat.

De app belooft nu nog wel meer dan dat het kan waarmaken. Veel gebruikers hebben moeite met de tekstherkenning. De app kan sowieso alleen van scherm of uit een boek scannen. Handgeschreven opdrachten snapt het nog niet.

De app is er voor iOS en Windows Phone. Een Android versie volgt later. Meer op photomath.net »

De naam Nokia verdwijnt

Ik kan me nog herinneren dat als je een beetje een mobiele telefoon wilde hebben je toch echt een Nokia moest hebben. Van de Nokia 1110 uit 2005 zijn ruim 250 miljoen exemplaren verkocht (bron). Sommige modellen waren ook nog eens onverwoestbaar. Het kan echter snel gaan. Want het eens zo grote Nokia heeft de verkeerde afslag genomen bij de opkomst van smartphones. Daar waar Apple met de iPhone op de markt kwam en Samsung groot werd, daar werd Nokia marginaal.

Nokia

Ondertussen is Nokia door het software bedrijf Microsoft overgenomen. Droegen de producten eerst nog de naam Nokia, dat gaat nu helemaal verdwijnen. Microsoft gaat daarvoor het merk Microsoft Lumia gebruiken. Bron: telegraaf.nl »

Siri, de vriend van een autistische jongen

Afgelopen week kwam ik dit prachtige verhaal tegen in The New York Times van een moeder van een jongen (13) met autisme. In het verhaal vertelt ze over hoe haar zoon een bijzondere relatie ontwikkelt met Siri, de stem assistent van Apple (op iPhone en iPad). Het deed me direct denken aan de film Her waar een vereenzaamde man een relatie opbouwt met een virtuele assistent. Al gaat het in de film wel een stuk verder.

Vol verbazing zat moeders te luisteren naar de gesprekken tussen haar zoon en Siri:

Gus: “You’re a really nice computer.”

Siri: “It’s nice to be appreciated.”

Gus: “You are always asking if you can help me. Is there anything you want?”

Siri: “Thank you, but I have very few wants.”

Gus: “O.K.! Well, good night!”

Siri: “Ah, it’s 5:06 p.m.”

Gus: “Oh sorry, I mean, goodbye.”

Siri: “See you later!”

siri ios

In het verhaal steekt de moeder een loftrompet op voor de stem assistent van Apple. Want het doet haar autistische zoon goed. Ze kunnen hele gesprekken voeren. En Siri wordt er nooit moe van. Daarnaast probeert Siri ook nog altijd netjes en doordacht te communiceren. Dat helpt de jongen in het ontwikkelen van zijn sociale vaardigheden. Het gevolg is dan ook dat de gewone communicatie van de jongen beter wordt.

Ik word er zelf best blij van, van zulke verhalen. Lees het hele verhaal zelf »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -