slaapproblemen

Geen mobiel in de slaapkamer

1 min leestijd

Dat we steeds meer kijken, lezen, recreëren en werken vanaf schermen begint zijn effect te hebben. Zelfs tot in de slaapkamer. We slapen massaal slechter. Een onderzoeker van het slaapcentrum van MC Haaglanden noemt het een probleem van epidemische omvang. Dat is nogal wat.

slaapproblemen

Een groot deel van de mensen uit het onderzoek heeft een slaapprobleem. Zelfs de helft van de vrouwen tussen 18 en 20 jaar heeft een slaapprobleem. En het heeft effect op je prestaties, concentratie, humeur en gezondheid.

Voor jongeren speelt waarschijnlijk de smartphone een grote rol hierbij. Want het blauwe licht wat uit de schermen komt gooit je biologische klok helemaal in de war. En als je ook nog eens bezig bent met bijvoorbeeld facebooken of mailen om de tijd maar te doden dan zet je je brein ook nog eens in een actieve stand. En dat helpt niet om in slaap te vallen.

Advies: geen schermen in de slaapkamer. Dus geen smartphone, tablet en TV. Nee, ook geen laptop. En na 21:00 uur geen schermen meer. Want… we kunnen wel denken dat we het allemaal zelf bepalen, ons lijf zit blijkbaar echt anders in elkaar. Het zou in ieder geval een stuk gezonder zijn om er meer rekening mee te houden.

Misschien iets als goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Bron: het parool »

2 reacties

  1. Avatar Jan-Jaap op 08-01-2015 om 11:09

    Ik voelde zelf al zoiets. Ben aan het testen. Probleem: iphone is ook mijn wekker….  2. Avatar Frank op 05-01-2015 om 18:10

    Goeie! Schermverslaving, zover dat bestaat, gooit een hoop in de war. De drempel om een boek te lezen ligt hoger, maar de payoff ook :)