HoloLens Microsoft demo

Je volgende Bijbel in hologram?

2 min leestijd

Vorige week kondigde Microsoft een nieuwe generatie virtual reality brillen aan: de HoloLens. De headset combineert de wereld om je heen met een extra laag van teksten en beelden. Je zou het even moeten zien om het een beetje te vatten. Want dit is het begin van echt briljante technologie:

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA

Kijk eens naar hoe Microsoft zich voorstelt hoe onze gewone omgeving kan worden verrijkt met extra informatie. Het begint op iets als The Sims te lijken waarbij je het weer ziet, TV kijkt, je to-do-lijsten kan zien en recepten kan klikken.

HoloLens Microsoft demo

Op OpenBible.info dromen ze direct al van holografisch bijbellezen. Want eigenlijk haalt een hologram een aantal beperkingen van de tastbare wereld. Je kan namelijk steeds weer informatie toevoegen. Stel je voor, je bijbeltje ligt open bij Psalm 27 en naast je bijbeltje krijg je allerlei tekst verwijzingen, foto’s, uitleg, etc.

2015-01-hololens-desktop

Het zal eerder een uitdaging worden om de informatie zo te ordenen dat het overzichtelijk blijft en een grote toegevoegde waarde kan krijgen. Maar stel je voor je staat als dominee voor je prachtige boekenkast en je scant direct wat er in de kast ligt en je kan direct ook informatie eruit halen:

2015-01-hololens-bookshelves

Dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden om allerlei 3D modellen te tonen. Stel je voor dat je even het historische Jeruzalem voor je kan zien en je kijkt er in het rond. Dat gaat zeker moeten kunnen. Want Microsoft is bijvoorbeeld samen met NASA bezig om op deze manier ook Mars te kunnen bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=o-GP3Kx6-CE

Een bezoek aan een historische plek kan je opeens van alles meegeven. Een museum bezoekje wordt mega-interactief door alle informatie die je kan combineren.

Ik kan niet wachten. Want dit is bijzonder veelbelovende technologie. En volgens mij voor meer dan geeks alleen. Het is echt anders dan de Google Glass waarvan het project nu gestopt is. De Google Glass probeerde wat extra informatie in het hoek van je zicht te plaatsen, terwijl de HoloLens echt een hele bril is. De Google Glass was een soort extra scherm voor je smartphone en in veel gevallen kon deze je smartphone ook vervangen. De HoloLens lijkt eerder op het niveau van je computer te kunnen werken. En daarmee zouden veel meer mensen deze technologie best eens kunnen omarmen.

Bronnen: openbible.info / microsoft.com / nytimes.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -