
Trends in de kerk 2015
Onderzoeker dr. Thom Rainer ziet 15 trends in de kerk. Deze trends gaan in de eerste plaats natuurlijk over de situatie in de Amerikaanse kerken. Maar veel is terug te vinden in de Nederlandse situatie. Vrij vertaald ziet hij deze 15 trends in de kerken.
15. Meerdere rollen kerkelijk werkers
Steeds meer kerkelijk werkers hebben meerdere rollen in het werk. Steeds minder gaat op dat er slechts één specifieke roeping wordt gevolgd.
14. Zondagavond samenkomsten
De zondagavond samenkomsten verdwijnen meer en meer. Dat herken ik ook in Nederland. Het is een trend die al even gaande is. In Amerika biedt nog geen 5% nog een avonddienst aan. Welk cijfer er opgaat in Nederland weet ik niet precies.
13. Samenzang en aanbidding
Samenzang krijgt een steeds grotere plek in de samenkomsten. Niet alleen in de jonge en hippe kerken, maar ook in de traditionele kerken. Steeds meer zal aanbidding grotere rol spelen in de samenkomsten.
12. Evangelisatie: niet alleen woorden
Steeds meer gaat evangelisatie over leven en woord. Meer en meer wordt een christelijke levenswandel gezien als de manier waarop het Goede Nieuws wordt verspreid. Maar niet zonder woorden. Evangelisatie door woorden en acties alleen (zonder relatie en het gewone leven) wordt steeds minder als effectief gezien.
11. Oude kerkelijke structuren
Er is steeds minder nadruk op de oude structuren van verschillende denominaties. En daar waar ze zijn, daar zullen de oude structuren meer en meer versmallen. De centrale rol van denominaties zal daarin ook kleiner worden.
10. Middenin samenleving
De kerk komt meer en meer middenin de maatschappij te staan en blijft steeds minder een vreemd eiland. Kerken willen meer en meer ook dienend zijn aan hun stad en omgeving. Daarmee wordt de kerk ook meer en meer gezien als goede partner waar je mee moet samenwerken.
9. Grote kerken groeien
Grote kerken blijven groeien ten koste van kleine kerken. Er is een verschuiving van het aantal bezoekers van de kleine kerken naar de grotere diensten.
8. Samenwerkende denominaties
Verschillende kerkelijke denominaties (en vrije kerken) werken steeds meer samen.
7. Onderwijs in de kerken
Er komt meer nadruk voor theologisch onderwijs in de lokale kerken. De onderwijsprogramma’s voor leken en (semi-)professionals in de kerken worden steeds beter en maken in zekere zin de oude onderwijs-instituten (zoals seminariums) minder nodig.
6. Meerdere sprekers
Steeds meer kerken stappen af van het model van één vaste spreker. Dat is met name in de grote kerken een interessante verschuiving, aangezien deze vaak is georganiseerd rondom een inspirerende spreker.
5. Multi-site-kerken
Zogenaamde multi-site-kerken (kerken die meerdere locaties hebben) zullen verder groeien.
4. Groeiende gebedsbeweging
Groei van gebedsbewegingen in en voor de kerken. Er komt steeds meer aandacht voor gebed. Juist ook bij een nieuwe generatie voorgangers en predikanten.
3. Groei kleine groepen
Groei van zogenaamde kleine groepen (small-groups, huiskringen, discipelschapsgroepen, missiegroepen, bijbelstudiegroepen of welke naam je het ook wilt geven). Het is enerzijds wat onzichtbaar omdat het in het klein allemaal gebeurt, maar meer en meer beïnvloed het de manier waarop een kerk intern georganiseerd is.
2. Moeilijker geschikte predikant te vinden
Het wordt moeilijker om een geschikte predikant te vinden. Ik weet niet of deze trend in Nederland net zo werkt. In sommige denominaties is dit wel aan de hand. Of het echter in de breedte van de Nederlandse kerk ook opgaat is voor mij niet duidelijk.
1. Kleinere samenkomsten
Misschien is het een tegenbeweging naast de opkomst van de grote(re) kerken. Steeds meer komen kleinere, beperktere en persoonlijkere samenkomsten op. Een kerk die groeit zal waarschijnlijk groeien door kleinere diensten, meerdere locaties, meerdere stylen. Met name de jongere generaties zullen hier naar zoeken. Ook de trend van popup-kerk-achtige concepten past hier prima in.
Reacties zijn welkom!
Bron: Dr. Thom Rainer (president & CEO LifeWay Christian Resources of the Southern Baptist Convention) Deel 1 & deel 2
Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.
PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!
[yarpp]
Herkenbaar.
Hey, bedankt voor de post. Straatevangelisatie in de vorm van krachtevangelisatie is wel weer in opkomst naar mijn mening. Profetie en wonderen op straat. Verder zie ik een shift van kerkdenken naar koninkrijksdenken, en daarmee samenhangend een hernieuwde focus op wat dat betekent in het dagelijkse leven.
Ik heb geen idee of krachtevangelisatie opkomt. Het is in sommige groepen wel erg in. Maar is tegelijkertijd erg discutabel. Als het gaat over evangelie en leven gaat het juist niet hierover, maar juist over het gewone leven van iedere dag waarin er zorg is voor hen die het nodig hebben. Dus midden in de maatschappij. En zeker niet wereldvreemd.