Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Cyberpesten en haattweets

11 maart 2015

Het nieuwe pesten gebeurt online. En het gaat zo gemakkelijk omdat je de reactie van de ander niet eens zomaar ziet. En-plain-publique zoek je medestanders. In het kader van de “Dag tegen Cyberpesten” (dat was op 3 maart 2015) lazen een aantal bekende nederlanders kwetsende tweets voor. En Jan Kooijman (acteur en presentator) zoekt iemand op die een haattweet over hem de wereld in stuurde.

Cyberpesten wordt een steeds groter probleem. Uit onderzoek van BNN en KRO van vorig jaar blijkt dat pesten via internet steeds vaker voorkomt en dat de impact op het leven van gepeste scholieren vele malen groter is dan bij ‘gewoon’ pesten. Opmerkingen en foto’s verspreiden zich online razendsnel, zijn voor iedereen zichtbaar en gaan nooit meer weg.

Je kan er natuurlijk soms ook om lachen, zoals het vaste rubriekje in het programma van Jimmy Kimmel. Met name celebrities moeten een olifantenhuid kweken (of liever, gewoon sociale media negeren) om zich niet continue gekwetst te voelen.

Maar wees eerlijk, cyberpesten is niet om te lachen. Het is de donkere keerzijde van sociale media en digitale communicatie.

Een paar tips om cyberpesten te voorkomen:

  1. Lees je berichten voordat je deze post (ja, ook je emails) altijd nog een keer na. Je bericht kan zo snel verkeerd worden begrepen. Zeker ook met grapjes of dubbelzinnige opmerkingen.
  2. Geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens door. Niet van jezelf, niet van familieleden, niet van vrienden en niet van klasgenoten. Zeker niet als je niet precies weet wat het doel hiervan is.
  3. Wees voorzichtig met webcams. Zodra je bij de ander op het scherm staat kan het worden opgeslagen.
  4. Wees terughoudend om privé zaken te delen. Ook de privé zaken van collega’s, vrienden en familie. Sommige dingen kunnen kwetsend zijn. En publiceer nooit zonder toestemming van de ander (dat mag niet eens).
  5. Wees je bewust van privacy instellingen op sociale netwerken. Daarmee kan je veel controle hebben over wat je wel en niet deelt. TOPTIP: zorg dat mensen je niet zomaar mogen taggen in Facebook, maar dat jij dat eerst moet goedkeuren (dat doe je hier).
  6. Wijzig regelmatig je wachtwoorden om misbruik van je persoonlijke accounts te voorkomen.

Een paar tips om met pesten om te gaan:

  1. Negeer beledigende berichten. Het maakt het er niet beter op en je moedigt een pester alleen maar aan.
  2. Op Twitter, Facebook en de meeste chat en communicatie-apps kan je eenvoudig mensen blokkeren die schelden of op een andere manier negatief zijn.
  3. Indien nodig, maak een nieuw email adres aan die je alleen met mensen deelt die je vertrouwt.
  4. Schroom niet om het te melden bij instanties (bijvoorbeeld school en politie) en aangifte te doen

Bron: npo.nl » / stoppestennu.nl »

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cyberpesten en haattweets

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0