verslaving-smartphone

Onze digitale schermen als onze goden

2 min leestijd

Filosoof Hans Schnitzler ziet de tablet en iPad als ‘digitale totems’, waarvoor wij diep buigen. “God is doodverklaard, de digitale heilstaat is het nieuwe seculiere geloof.” Hij ziet met grote zorg dat we als ‘genetwerkt informatiemens’ onze ziel en zaligheid slaafs en onnadenkend uitleveren aan internetgiganten.

verslaving-smartphone

Volgens Hans Schnitzler is techniek helemaal niet neutraal. In een interview met Trouw van 14 maart 2015 zegt hij:

“De gedachte is dat techniek neutraal is, dat wij heel gewone instrumenten gebruiken die we naar believen kunnen oppakken of negeren. Daarmee onderschatten we de kracht van techniek en overschatten onze eigen kracht. De maker stopt namelijk altijd iets ín de techniek, dus zien we bepaalde mensbeelden en politieke ideologieën terug in de apparaten die ons steeds meer in hun greep houden.”

Het punt is dat we misschien wel het idee hebben dat we zelf alles besluiten. Maar alle gadgets hebben ook zo’n magische invloed dat we er de neiging toe hebben om onze gadgets slaafs te gebruiken. We zijn in zekere zin een domme kudde die ons laten opsluiten in de mega-stallen van de technologie.

Denk alleen al eens na welke gebruikersvoorwaarden je hebt geaccepteerd om allerlei apps en netwerken te kunnen gebruiken? Waar staan al je persoonlijke gegevens wel niet en weet je wat er met deze gegevens wordt gedaan?

Er zijn allerlei nieuwe uitdagingen bijgekomen met nieuwe technologie. Maar wie tegen de duistere kant van al dat moois waarschuwt wordt zeker niet altijd als een welkome held verwelkomd. In het interview in Trouw zegt hij:

“God is dan wel doodverklaard en de grote verhalen zijn voorbij, maar de digitale heilstaat is het nieuwe seculiere geloof geworden. Wie aan de techniek twijfelt, raakt mensen persoonlijk.”

Het is misschien ook wel het tempo van de ontwikkelingen waardoor alles ons begint te overkomen, terwijl we alleen maar de indruk hebben dat ons leven mooier, gemakkelijker en rooskleuriger wordt met de volgende gadget. Maar komt er misschien binnenkort een moment, een point-of-no-return, waarop we realiseren dat we niet voldoende kritisch zijn geweest? Dat we onze ziel en zaligheid hebben uitgeleverd aan de goden van onze tijd: glanzende schermpjes en grote tech-bedrijven.

En dan nog niet eens gesproken van het fenomeen kunstmatige intelligentieArtificial Intelligence (A.I.) waar laatst Steve Wozniak (een van de founders van Apple) tegen waarschuwde. Maar ook Bill Gates (founder Microsoft) en Elon Musk (Tesla) delen de zorgen (bron).

Je bent gewaarschuwd.

N.a.v.: Het digitale proletariaat door Hans Schnitzler

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adrian Boogaard
Adrian Boogaard
8 jaren geleden

Interessante blog Wouter. Ik las laatst ook al over de machthebbers in Silicon Valley en hun ideeën over het organiseren van een ‘frictieloze’ samenleving. Volgens Peter Thiel (oprichter PayPal) kunnen we door technologie ontsnappen aan de politiek. Een politieke democratie kost alleen maar geld terwijl technologische bedrijven waarde toevoegen. Volgens hem is de keuze dus gemakkelijk…………