triest meisje kijkt voor zich uit

Kind dat kan vergeven is gelukkiger

1 min leestijd

Kinderen die in staat zijn een kwetsende of pestende klasgenoot te vergeven, voelen zich beter. Dat zegt Reine van der Wal in het proefschrift “Hoe kinderen hun vriendschappen onderhouden” waarop zij 26 juni promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

triest meisje kijkt voor zich uit

Het is volgens Van der Wal onvermijdelijk dat kinderen vroeg of laat door vriendjes worden gekwetst. Tegelijkertijd hebben kinderen andere kinderen nodig om gezond en gelukkig te zijn. Als kinderen kunnen vergeven, zijn ze beter in staat om onderlinge relaties te herstellen. Van der Wal toont aan dat vergeving leidt tot meer welbevinden bij kinderen, maar alleen dan als het kind de relatie met de dader, vooral een vriendje, graag goed wil houden.

Hoewel het vergeven van pesten niet onmiddellijk tot positievere gevoelens leidt, vermindert daardoor wel de kans op latere eenzaamheid en sociale angst, stelt Van der Wal. Ook neemt door vergeving het pestgedrag van de dader af.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

PS: worstel je zelf met het thema vergeven? Er is een prachtige online cursus gratis beschikbaar die je helpt concrete stappen te zetten in en proces van vergeven. Schrijf je direct in »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -