dwalen in kathedralen van grote verhalen

Niet meer thuis in de kerk

4 min leestijd

Het blijft een bijzondere relatie… die met de kerk. Diep van binnen houd ik van de kerk en denk ik steeds terug aan gesprekken die ik een paar jaar terug had met een van de monniken in het klooster: geef het nooit op met de kerk. Dat wil ik ook niet. Maar ik voel me niet thuis.

dwalen in kathedralen van grote verhalen

Nu wordt mijn zondag vaak gewoon bepaald doordat ik uit preken ga in de een of andere kerk. Van allerlei pluimage, verschillende smaakjes, kleurtjes en voorkeuren. En als ik de gelegenheid krijg om te spreken en me uit te spreken dan doe ik het met volle overgave. Want ik ben steeds meer een dromer van een mooie wereld waarvan ik geloof dat deze wereld mogelijk is en waarvan ik geloof dat deze in het verschiet ligt.

Twijfel

Maar, als ik even een zondag vrij heb, twijfel ik steeds vaker of ik wel naar de kerk zal gaan. Ik vraag me dan af of het me niet onrustig gaat maken. Onrustiger. Ontevredener. Het me nog meer het gevoel gaat geven dat dit het niet is. Maar wat dan wel?

PS: Nu is het sowieso lastig voor sprekers, predikanten, voorgangers lastiger dan een gemiddelde kerkganger om gewoon in een viering te zitten vanwege een bovengemiddelde betrokkenheid. Al kan je dat laatste ook beschrijven als een bovengemiddelde kritische houding.

Nieuwe-hip

‘k Vraag me wel eens af of ik nu ook niet aan het vervallen ben tot het nieuwe-hip waarbij God prima is, maar waarbij vragen en twijfel ook horen. Het nieuwe-hip van het niet-meer-thuis-zijn en verlangen naar iets anders. Zonder echt goed te weten wat dat andere dan is. Al graaf ik en zoek ik naar wat het dan wel zou kunnen zijn. Ik kijk naar wat anderen doen. En vraag me af of het na een paar jaar toch ook niet net zo ongemakkelijk voelt als nu.

Generatie

Volgens Amerikaans onderzoek is er een hele generatie (Millennials) die heel graag een ander soort kerk zou zien. Niet per se hip en trendy, maar misschien juist meer klassiek. Meer stilte in plaats van een extra ADHD impuls…

Millennials en de kerk

Millennials en de kerk (Barna onderzoek, meer op barna.org)

Waar ik ook erg naar verlang is dat de kerk het grotere omarmt, de dingen die we niet meer kunnen uitleggen. Daar ga je dan als mens woorden aan proberen te geven en vormen voor proberen te vinden die grootser zijn dan wat we kunnen hanteren.

Kathedralen van grootse verhalen

Ik wil ronddwalen in grootse en kleurrijke kathedralen van grootse verhalen.

Nee, ik wil niet verdwalen in kathedralen van mooie woorden die inhoudsloos zijn en in werkelijkheid verhullen dat het nergens meer over gaat: wolkerige woorden die ergens wel bekend klinken maar waar de passie, overtuiging en hoop allang uit zijn verdwenen.

Vertel de verhalen die me meenemen naar die andere wereld: die wereld van God. Verhalen die de vlam brandende houden, de vlam van hoop dat die wereld daadwerkelijk gaat komen, de vlam van geloof om vast te houden en de vlam van liefde om de wereld van nu te omarmen.

Dwalen

Tolkien schreef in “In de ban van de ring” al dat niet iedereen die dwaalt verloren is. Laat me maar even verdwalen. Geef me een preek zonder uitleg. Een tijd om de gedachten te laten fladderen. De rust om gewoon even thuis te zijn. Bid maar voor mij zodat ik even niet hoef. Maar neem me mee, zover als je kan, naar de werkelijkheid van God.

‘Wanneer je een schip wilt bouwen
breng dan niet alleen de mensen bij elkaar
om hout aan te slepen,
werktekeningen te maken,
taken te verdelen
en het werk in te delen.
Maar leer de mensen verlangen
naar de eindeloze zee.’
~ Antoine de Saint-Exupéry

Post scriptum

Weet je, deze blog schrijf ik eerlijk gezegd gewoon voor mezelf. Al schrijvend probeer ik mijn gedachten te ordenen en te ontvlechten waarom ik, en met mij ook anderen, deze onrust ervaar. Welkom om mee te lezen, om te reageren. Misschien heb je advies? Een kritische opmerking of een aanmoediging?

Quote van Kallistos Ware

Prachtige quote van Kallistos Ware

10 reacties

 1. simonvangroningen op 25-08-2015 om 20:17

  We roepen met z’n allen dat het herkenbaar is. Maar wat herken ik dan? Ik herken onvrede met onechtheid, onwaarachtigheid. Maar ook wel het meegenomen worden met een tijdgeest die niet Gods Geest is. Individualisme, gezag verwerpend, anti dogmatisch. Ket op, zeg ik tegen mijzelf, we zijn een gemeente, er is geen gezag dan van God (moeilijke tekst ) en dogma’s zijn kostbare parels. Ik kan en wil niet zonder kerk, zonder gezag en zonder dogma’s. Samen zullen we bidden, rouwen, vieren, toetsen, leiden en geleid worden. 2. suzanna op 25-08-2015 om 16:43

  gewoon terug gaan naar de Basis en doen wat God verlangt .begin gewoon bij het scheppings verhaal ,en vier de Shabbat en kijk wat God verder doet in je leven .Simpel gezegd maar ook simpel gedaan .  • Wouter van der Toorn op 25-08-2015 om 17:06

   Het klinkt eenvoudig… Maar hier gaat het over wat we allemaal bedoelen met ‘de basis’, ‘wat God verlangt’, ‘sabbat vieren’… 3. ron becker op 09-06-2015 om 10:09

  Wouter, ik ken je niet. Maar, ik kom dit verhaal tegen via een link op de tijdlijn van een facebook-vriend. En ik vind het een beetje dubbel verhaal. Enerzijds de onrust die je ervaart en die ik volledig begrijp. Anderzijds geef je zelf aan dat je eigen zondagen grotendeels ingevuld worden door ‘uit preken’ te gaan. Mijn vraag gaat over beide kanten van de medaille: Hou je ditzelfde gevoel niet gewoon in stand voor anderen door maar overal op te draven en te spreken? De ‘christelijke bubbel’ wordt namelijk gecreëerd en in stand gehouden door rondreizende sprekers, zoals jij. En word je eigen onrust niet gewoon gevoed doordat je kennelijk zelf nauwelijks deel uitmaakt van een gemeenschap (d.w.z. de zondagochtend-variant ervan).
  Ik zeg dit, omdat ik zelf voorganger ben, en volledig heb meegedraaid in het sprekerscircuit. Maar, ik kon het gewoon niet meer, opdraven in een stad of een dorp, een verhaal houden voor mensen, zonder dat ik een relatie met hen heb of zal krijgen. Ondanks alle waardering en geestelijke drogredeneringen die je kunt bedenken om het te blijven doen. Ik wilde gewoon deel uitmaken van mijn eigen geloofsgemeenschap, in al haar onvolkomenheid. In haar missie en de worsteling er mee. En ik wilde daar deel van uitmaken, ook als ik niet zelf hoef te spreken. Omdat ik de verhalen van de mensen ken en ze mijn verhaal kennen. En ik daar mag zwijgen. Het heeft heel veel voor mij gerelativeerd, m.n. mijn eigen onrust. Omdat kerk-zijn niet gaat over mijn religieuze behoeftes en gevoelens, maar over het met elkaar Jezus volgen in alles, met mijn community. En het voedt mijn spreken, en dat beperkt zich voornamelijk tot de kerk waar ik deel van uitmaak.
  Wat gebeurt er met jou als je je spreekagenda leegmaakt en je jarenlang week in week uit met dezelfde mensen optrekt en samen met hen Jezus volgt? Volgens mij gaat het je perceptie veranderen. 4. Arne op 08-06-2015 om 19:00

  Hi Wouter, exact de vragen waar ik mee worstelde/streed; nu heb ik eindelijk een kerk /gemeente gevonden waar ik naast opwekkingsliederen ook gezangen/psalmen kan zingen, waar kinderen én volwassenen gedoopt worden, homo’s ook welkom zijn en waar je als je wilt helemaal happy clappy mag gaan maar ook als je wilt gewoon op een stoel kunt blijven zitten en de stilte kunt zoeken tijdens de dienst. Welkom bij de kerk van de Nazarener:) ! 5. Evert Buiten op 06-06-2015 om 14:58

  Zeer herkenbaar stuk! Heb ook vaker behoefte aan rust en stilte dan aan de behoefte om een ‘feestje te vieren’, hoe belangrijk dat af en toe óók is. Is dat generatiekwestie of heeft het te maken met leeftijd of wellicht de verschillende perioden die je kunt hebben in het geloofsleven? 6. Bram Dingemanse op 06-06-2015 om 07:01

  Herkenbaar Wouter. Misschien ben je teveel blijven hangen in een oud kerkbegrip waar het draait om zondag en kerkgang. Wat gebeurt er als je uit de christelijke bubbel stapt, en een creatieve baan bij Volkskrant neemt? Maar vooral: als je je leven van alledag verbindt met mensen die net als jij van Jezus vol zijn? En als je dan met die verbonden draden een mooi net hebt waar steeds weer nieuwe vissen het leven vinden? Probeer kerk nog eens op de Handelingen manier! Ons bevalt het goed!  • Wouter van der Toorn op 06-06-2015 om 13:14

   Je hebt misschien wel een paar punten. Al ben ik me erg van de “christian bubble” bewust en baal ik er regelmatig hartgrondig van. Nu is het wel mooi gezegd dat ‘kerk zijn op de Handelingen manier’. En ik snap wat je zegt. Maar… in Handelingen waren ook erg gefreakte problemen en zeker niet alleen ideaal. Maar ik blijf hoopvol. 7. Hellen ter Haar op 06-06-2015 om 06:53

  Heel herkenbaar! Sinds eind 2014 ga ik niet meer structureel, eigenlijk vrijwel nooit meer naar de kerk…heb gemerkt het voor mij veel uitmaakt of ik een ‘ intieme’ relatie heb met een aantal mensen en kwetsbaar durf te zijn in de kerk, veel uitmaakt. Daarbij werd ik ook een soort van ongeinteresseerd in wat er gepreekt werd….in de loop der tijd komen er steeds meer herhalingen van dezelfde onderwerpen…net als of je steeds maar blijft zitten op school en dezelfde leerstof voor je neus krijgt… en nu ik niet meer ga merk ik pas hoe ongelooflijk veel religie,regeltjes en wetjes uit de traditionele en evangelische hoek er in mijn leven geslopen zijn terwijl ik niet eens ben opgegroeid in de kerk… op dit moment is kerk zijn voor mij bijvoorbeeld ; een spontane ontmoeting met een mooi gesprek….m’ n hart delen met iemand die ik vertrouw… en door alles heen op zoek naar de vrijheid in doen, denken en voelen zosls God het heeft bedoeld 8. marieke op 05-06-2015 om 21:06

  Ik heb sinds kort moeite met alle grote woorden in de kerk: vertrouwen, liefde. We zeggen ze wel maar doen we het ook?
  Verder vraag ik me af waarom je gaat? Wat brengt de kerkgang je? Sociaal contact? Prettige gewoonte? Geestelijke impuls, godservaring, rustpunt of uitgedaagd worden in je geloof?
  En wat kom jij brengen?