Op_straat

Een naaktloper, een vreemdeling en een crimineel

3 min leestijd

Wat als ik je nu eens zeg dat geloof niet gaat om de juiste regels volgen. En niet gaat het juiste liedje te zingen. En niet gaat of je je de juiste dogma’s hebt eigen gemaakt. Maar dat het meer gaat over een naaktloper, een vreemdeling en een crimineel en hoe je met hen bent omgegaan.

Jezus vertelde een verhaal over hoe het zal zijn als God ons zal vragen ‘of we het goed hebben gedaan’. Hij zal wijzen naar de gewone mensen dingen die iedereen, als ie maar zijn ogen wilt openen, echt om zich heen kan zien (zoals in Matteüs 25):

Kijk, er was iemand die honger had, heb je het überhaupt wel gezien? En heb je hem te eten gegeven? En iemand anders had dorst. Heb je hem water gegeven? Of een kopje thee of een glas cola (het gaat om het principe hè)?

Kijk, er was iemand ziek. Heb je niet alleen maar gezegd “ik zal voor je bidden hoor”, maar heb je hem ook opgezocht? Gevraagd hoe het nu echt met hem ging en gewacht tot hij echt de gelegenheid had om antwoord te geven?

O ja, er liep vreemdeling rond; een man in een lange jurk, hij zag er erg on-Hollands uit. Hij zocht onderdak en was op de vlucht voor gevaar en armoede. Nee, hij verwachtte niet veel maar wilde gewoon mens zijn en droomde ervan om een dag zonder zorgen te kunnen leven. Heb je hem opgevangen, als mens behandeld, verwelkomd in je huis? Heb je hem een kans gegeven zich te bewijzen dat hij een vakman is. Heb je hem vriendschap getoond?

Een naaktloper. Wat er gebeurd is weet ik niet, maar het ging echt niet goed. Naakt hoeft niemand te zijn. Wat de reden daar ook van is. Heb je hem kleding gegeven om aan te trekken?

Een crimineel. Hij heeft heel wat op zijn kerfstok. Hij zit in de gevangenis. Maar ben je mede-mens geweest, naast hem gaan zitten en hem aandacht gegeven.

Kijk, zo moet Jezus ongeveer hebben gezegd, wat je met en voor hen hebt gedaan, dat is precies zoals je met en voor mij hebt gedaan. Of niet heb gedaan. Als je op die momenten echt goed had gekeken, dan had je gezien dat ik het was… Maar het was zo gewoon hè, allemaal van die gewone mensen dingen waar je normaliter gemakkelijk aan voorbij loopt.

Iedereen is vol verbazing. Want niemand had het door. Niet de mensen die zorgden. Niet de mensen die wegkeken.

Blijkbaar zullen we zo terugkijken. En gaat het leven en onze geloofsovertuiging ook juist hierover: wat we met ons leven hebben gedaan, met deze doodgewone medemenselijke dingen. Of we voor onszelf hebben geleefd. Of dat er ook aandacht was voor de mensen die het minder hadden getroffen als wij.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet
Janet
8 jaren geleden

Ik lees je sinds kort en wat je zegt geeft me een beetje hoop. Als niet-kerkelijk maar wel gelovig mens blijf je toch het gevoel houden er niet bij te horen. Je kunt nog zoveel doen in de zin zoals jij hierboven beschrijft maar bij de club mogen horen, daar is meer voor nodig. Regeltjes, liedjes en nog meer regeltjes. Het is niet voor niets dat er zoveel huiskamerkerken ontstaan de laatste jaren. Mensen missen… Lees verder »