biddende engel

11 meest pijnlijke opmerkingen voor een zieke

9 min leestijd

Het thema ziekte en genezingen is voor sommige gelovigen een hot issue. Eerder schreef ik over de obsessie voor genezingen. Dat deze obsessie voor genezing ook nog eens heel erg pijnlijk kan zijn, pijnlijk voor je ziel, dat moet maar eens duidelijker worden. Mijn collega Annemieke zette 11 opmerkingen op een rijtje die ze als chronisch zieke in de afgelopen tijd te horen kreeg.

Chronisch ziek zijn is ellendig. Ik kan er weinig anders van maken. Het vooruitzicht dat je waarschijnlijk je leven lang zult moeten strijden tegen pijn en moeheid, de onzekerheid wat er gaat komen, de vele onderzoeken en ziekenhuisbezoeken en de bijwerkingen van al die medicijnen, drukken een enorme stempel op je leven.

Maar als zieke in christelijk-charismatische kringen krijg je er nog de volle lading bovenop. Naast je ziekte, mag je ook nog opboksen tegen al die goedbedoelende broeders en zusters, die allemaal precies weten hoe jij zult genezen of al genezen bent. Hier elf van de meest pijnlijke opmerkingen. In willekeurige volgorde, want ik weet niet zo goed welke ik het ergste vind.

1. “Je wilt niet echt genezen.”

Ooit hoorde ik een genezingsbedienaar in zijn preek vertellen dat “de meeste chronisch zieken het “wel makkelijk vinden ziek te zijn”. Ze verlangen niet echt naar genezing. En ja, als jij dan bidt voor zo iemand en er vindt geen genezing plaats dan is het duidelijk dat het aan de zieke ligt. Dat moet je niet laten ontmoedigen te bidden voor mensen. Schud het stof van je af en ga verder.” Ik kan je verzekeren, als je chronisch ziek bent, is er niets waar je meer naar verlangt dan een leven zonder pijn. En wat is het pijnlijk als mensen voor je bidden en als je niet geneest het stof afkloppen en verder gaan. Jou alleen achterlatend als “ongelovige” die niet echt beter wil worden.

2. “Er zullen nog zonden zijn die in de weg staan”

Steeds weer als er voor me gebeden wordt, wordt er gevraagd naar zonden. Soms zo indringend dat ik steeds meer aan mezelf twijfel. Blijkbaar moet er nog iets tussen mij en God in staan, althans dat menen sommigen. Het moet. Het kan niet anders, want je geneest niet. Toen Jezus mensen genas, zei Hij eenvoudig “Je zonden zijn vergeven”. Nergens wordt er een heel circus gemaakt van zonden belijden. Het lijkt me evident dat we allen zondaars zijn en niemand uitgesloten is van zonden. Ik kan je verzekeren, deze vraag is me zo ontelbaar vaak gesteld, dat het met een gevoel van “me geliefd voelen” en “ik ben een heilige en geen zondaar meer” weinig meer te maken heeft.

3. “Ik bid je meer geloof toe, zodat je zult genezen.”

Een van de meest verschrikkelijke opmerkingen. Echt waar. Om als oprecht volger van Jezus te horen, dat een te kort aan geloof je genezing in de weg staat. Het is ook iets dat ik Jezus nergens hoor zeggen. “Ik wacht wel met genezen tot je genoeg geloof hebt.” Sterker nog, er werden ook ongelovigen genezen. Jezus zei eenvoudigweg:” Je geloof heeft je gered.” En als we niet kunnen geloven mogen we uitroepen: “Kom mijn ongeloof te hulp, Heer.” En Hij zal het doen.

4.”Je bent genezen, alleen moet je het nog toe-eigenen”

Een van de pijnlijkste opmerkingen is : Je genezing ligt al klaar. Je moet het alleen nog grijpen. Als of genezing iets is dat je zelf kunt bewerkstelligen. Gaat het Evangelie nu juist niet daarover, dat we als mens zelf niets kunnen? Dat het genade is? En is dat niet de essentie van wonderen: Een ingrijpen van God? Bovennatuurlijk? Je eigen genezing bewerkstelligen, kon het maar. Helaas zie ik daar in de Bijbel weinig van terug. De man bij de bron wachtte 38 jaar op een wonder, de bloedvloeiende vrouw 12 jaar. Daarom was het dus een wonder. Het gebeurde op dat moment, op die plaats. Niet eerder, niet later. Het was een uniek moment. Soms worden genezingsdiensten aangekondigd als: “Kom hier je wonder halen!” Brr, dat maakt me al huiverig. God houdt toch geen uitverkoop?

5. “We zullen wel demonen uitdrijven/je bevrijden”

Sommige mensen beginnen spontaan demonen uit te drijven en me te “bevrijden” als ze voor me bidden. Gezien de frequentie van het mij bevrijden, mag ik aannemen dat ik wel erg zwaar demonisch belast moet zijn (geweest). Nee, serieus, ik geloof dat er zoiets bestaat als demonisch belast zijn, maar Jezus had geen uitgebreide, steeds herhalende, bevrijdingssessies nodig om mensen te bevrijden en genezen. Na zoveel bevrijding kunnen we dat echt wel uitsluiten in mijn geval.

6. “Medicatie is gif en een gebrek aan vertrouwen in God. Het houdt je genezing tegen.”

Zou God geen dokters en medicijnen gegeven hebben om ons te helpen? Helaas ben ik afhankelijk van medicatie. In een opstandige bui heb ik een periode van drie maanden mijn medicatie laten staan, met tamelijk desastreuze gevolgen. Helaas, ik ben afhankelijk van dat “gif”. Maar ik ben dankbaar voor de zegen van medicatie. De medicatie maakt mijn leven leefbaar. Zonder medicatie zou mijn leven zoals ik het nu heb niet denkbaar zijn. God zij dank.

7. “Ik weet zeker dat God je geneest”

In het Oude Testament werden profetische woorden erkend als ze ook uitkwamen. Tegenwoordig lijken veel christenen er een andere methode op na te houden. Als ze profeteren dat je genezen zult en het gebeurt niet, dan ligt het niet aan de onjuistheid van de profetische woorden, maar aan de zieke, want de “profeet” heeft gesproken. Volgens mij is dit de Bijbel op zijn kop.

8. “Je mag nooit meer praten over je ziekte. Woorden maken je ziek.”

Deze vond ik zelf zeer heftig. Ik had die week drie ziekenhuisbezoeken achter de rug en was op een gebedsavond. Er werd voor me gebeden en een vrouw stond op en verbood me ooit nog uit te spreken dat ik ziek was. Zo “praatte” ik mezelf ziek. Dus nooit meer praten over de ziekenhuisbezoeken, twijfels, medicatie en dagen dat eigenlijk alles me te veel is. Ik wilde bijna uitroepen: “En wie past er dan op mijn kinderen bij het volgende ziekenhuisbezoek? Wat heerlijk voor al die andere mensen als ik er niet meer over praat. Dan hoeft ook niemand meer de verantwoordelijkheid te nemen me te helpen of te bemoedigen.” Ziek zijn is al een eenzame wereld. Maar dan wordt het helemaal een eenzaam leven. Zoek het maar alleen uit.

9. “God wil jou gezond”

Een zware opmerking die me werkelijk kapot maakt is me steeds toe te roepen :”God wil jou gezond!” Ten eerste is het volgens mij geen Bijbelse opmerking. Ook in de Bijbel zijn er mensen ziek. Ook in de Bijbel wordt niet iedereen genezen. En Jezus zegt ons dat we zullen lijden. Pas als Hij terugkomt is er een einde aan pijn en verdriet. De God-wil-je-nu-hier-altijd-genezen-theorie is daarmee volgens mij veel te simplistisch. Maar ooit er over nagedacht wat het betekent dit steeds weer te zeggen tegen iemand die al 16 jaar ziek is? Als God je wil genezen en het gebeurt dus niet, dan ligt het niet aan God, maar aan….Juist. Aan mij dus.

10. “Je bent niet ziek”

Als je maar uitspreekt dat je niet ziek bent, zul je zien dat je niet ziek bent. Het ergste wat je kunt overkomen is dat anderen je ziekte ontkennen. Ze gaan daarmee voorbij aan jouw dagelijkse strijd tegen pijn, aan jouw leven. Jouw dagelijks leven bestaat eigenlijk niet. Jij bestaat niet. Het is erg makkelijk voor anderen om zo met jouw ziekte om te gaan. Gewoon het lijden ontkennen, dan bestaat het niet en hoef je ook niet om te zien naar de zieke.

11. “Moeilijk geval”

Ik geniet er van dat veel mensen een aanraking van God ervaren en van hun rugpijn en hoofdpijn afkomen. En er gebeuren soms ook grote wonderen. Een dove die weer kan horen bijvoorbeeld. Ik heb het meegemaakt. Ik stond erbij. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak genezen mensen niet? En dan bedoel ik vooral “de moeilijke gevallen”, zoals ik pas door iemand betiteld werd. Hoeveel mensen met kanker, tumoren, zeldzame auto-immuumziekten (zoals ik), MS, ALS, Alzheimer enzovoort worden echt genezen verklaard na gebed? Ik zou er weleens statistieken van willen zien. Er genezen veel meer mensen niet dan er wel genezen. Wat doe je met al die mensen die ziek blijven? Betitelen als “moeilijke gevallen”? De bloedvloeiende vrouw, dat was duidelijk een moeilijk geval. Ze was al 12 jaar ziek. Maar er kwam geen circus aan te pas. Wel een wonder.

Misschien kunnen we stoppen met mensen zoals ik “moeilijke gevallen” te noemen en beginnen de zieke aan de voeten van Jezus te brengen. Zonder commentaar. Zonder oordeel. Wetende dat wij het allemaal niet in de hand hebben. Wetende dat Jezus Geneesheer is, maar ook Trooster. Dat wonderen wonderen zijn, omdat ze eenmalig en uniek zijn. Op dat moment, op die plaats. Wat zou dat een weldadige rust brengen voor al die zieke mensen zoals ik. Gewoon te weten dat je vrienden hebt die je niet willen opvoeden in hun genezingsprogramma’s, maar zich afhankelijk weten van Jezus en gewoon van je houden zoals je bent, ziek of gezond. Die willen delen in je strijd en pijn. Gewoon van mens tot mens. En zich er bij kunnen neerleggen dat een wonder een wonder is. Maar dat de meeste mensen het zonder wonder moeten stellen en meer hebben aan goede vrienden dan aan al die mensen die maar blijven doordrammen over dat mogelijke wonder, dat misschien nooit zal komen. Wat zou het heerlijk zijn als je je als zieke werkelijk geliefd zou mogen voelen en niet dat “moeilijke geval”, “die zondaar” en “kleingelovige”. Alleen dat zou al helend zijn….

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

92 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hilde
Hilde
2 jaren geleden

Wat mooi geformuleerd.als chronisch pijnpatiënt ervaar ik dit als troostend.ik ben goed zoals ik ben. Ik ben voor God en Jezus niet minder waard omdat ik ziek ben. Groetjes hilde

Nancy
Nancy
6 jaren geleden

Wat een verademing om dit te lezen. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Ik ben al meer dan 18 jaar chronisch ziek. En al deze dingen zijn al zo vaak tegen me gezegd. Ik wist nooit goed hoe te reageren. Als je het goed vind deel ik jouw blog op mijn insta. Omdat ik dit zo prachtig verwoord vind. En in de hoop dat mensen stoppen met dingen zeggen, want woorden doen ook… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Annemieke, ik heb je blog bezocht, wat een geweldig getuigenis…….’jij danst…ik dans met je mee!
God is goed!

jcm.Oeremans
jcm.Oeremans
8 jaren geleden

Hallo Annemiek, je hebt helemaal gelijk hoor..Ha, Ha,….Mijn laatste reactie was ook de laatste, wat dit item betreft..
Ik was er ook klaar mee..:-)

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

Jcm,

Een redelijk inhoudelijk gesprek is met jou niet te voeren blijkt wel.

Als het te moeilijk voor je wordt spring je in de evangelisatiemodus en begin je onzin te leuteren.

Annemieke
Annemieke
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Zeg mensen, mag ik even inbreken op deze, naar mijn mening, wat vruchteloze discussie. Wanneer is iets een wonder? Wanneer zie je God erin? Iemand die niet in God gelooft zal niet snel God in “het toeval” herkennen. Iemand die wel in God gelooft zal met andere referentiekaders werken. De vraag is, moet God aangetoond worden om te bestaan? Klein voorzetje d.m.v. mijn laatste blog: http://bosmanan.blogspot.nl/2016/02/confetti.html Ik wens jullie verder nog een goede discussie met… Lees verder »

Jakob
Jakob
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Zou wel zo makkelijk zijn mevrouw dat jullie kunnen aantonen dat een god bestaat. Die onzin over wonderen verrichten draagt daar in ieder geval niet aan bij !

Annemieke
Annemieke
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Ja, dat zou inderdaad makkelijk zijn. Dat is natuurlijk het hele punt van “geloof”. Het heet “geloof” omdat je het niet voor 100% kunt aantonen. Het is geen wetenschap. Geloof is een stap nemen om iets te geloven dat je niet kunt zien. Een sprong in het diepe. Pas dan kun je zien of het “werkt”. Waarom God soms wel en soms niet geneest, kan ik alleen met “geloofstermen” duiden en dan nog, durf ik… Lees verder »

Annemieke
Annemieke
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

functie=punctie
Leve de autocorrectie :-)

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Onderstaande reactie geldt ook voor GRRRRRRRRRobbo ….

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Vergetenick, IK hoef je niet te overtuigen dat God bestaat,wonderen doet, en nog steeds geneest? Dat kan ik helemaal niet…dat kan God alleen! Dat je op zoek moet , mocht je God willen leren kennen,(de God van Israel) is wel duidelijk. Maar …voor Hem is het belangrijker om een relatie met mensen (en met jou) te krijgen, dan om ons omver te blazen met wonderen en tekenen. Het grootste wonder en de diepste genezing die… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Het probleem is dat in mijn logica een rechtvaardige God niet past in deze zinloos leidende wereld. Ik heb echt een verklaring nodig van waarom dit allemaal. En dat ik dat vind is niet raar of dom. Ook Schopenhauer kwam tot de conclusie dat mensen die zelfmoord plegen te veel van het leven verwacht hadden, de betekenisloosheid van alles niet inzagen. Het hoogste van wat je over het leven kan zeggen, maar dan zit je… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wat treurig nou toch Grobbo! HEB je een Rembrandt Bijbel, met mooie plaatjes, om alles wat te verduidelijken voor de wat simpeler zielen onder ons ……en dan begrijp je het NOG niet….:-) :-) met jouw gaan we de oorlog niet winnen hoor! :-(

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Grobbo, je bent nogal geobsedeerd door ontbrekende ledematen, en je bijt je nogal vast in dit onderwerp…ik hoop dat je dit vastbijten nog met je eigen tanden kunt doen.
Zo niet, dan zijn er goede Protheses te verkrijgen hiervoor, en dat geldt trouwens ook voor ontbrekende ledematen…:-) :-)

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Dus als jij op het ene geen goed antwoord hebt moeten we op zoek naar het andere waar je wel een goed antwoord op hebt?

grobboo
grobboo
8 jaren geleden

Jcm. Even samenvattend en je onzin zo goed mogelijk eruit filteren. De vraag was: Grobbo “Heb je je wel eens afgevraagd waarom je god niet mensen geneest die armen en/of benen missen? jcm: “Ja, dat heb ik…en?” Grobbo: “En? wat is je conclusie?” Jcm: “mensen zonder benen of armen kunnen mensen inspireren en Zijn liefde verkondigen. Grobbo: “Staat de voor de hand liggende conclusie je tegen?” Jcm: “Ik CONSTATEER dat God geneest, maar niet iedereen.”… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Grobbo, welke conclussie zou me tegen moeten staan? dat God inderdaad niet altijd geneest? Ik val niet van mijn geloof af hoor als Hij benen niet laat aangroeien als we Hem daarom vragen, of niets doet aan misgeboorten, gehandicapten, ongelukken, natuurrampen, en oorlog toelaat,of dat Hij (nog) niets aan het lijden doet, de honger, ziekten of dat Hij de mensen laat leven die het kwade liefhebben, die de vreselijkste dingen doen naar elkaar toe, en… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

“Als JIJ wilt weten hoe dit alles zo toch komt, maar vooral hoe dit gaat eindigen, schaf een Bijbel aan en lees….!”

Ik weet allang hoe het komt en ook het eindigt. Verder heb ik een mooie grote Rembrandt Bijbel in de boekenkast staan bij mijn andere SF boeken.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Grobbo, sorry hoor, JIJ trekt hier conclusies uit het geen ik schrijf.! Ik CONSTATEER alleen dat God inderdaad nog geneest , naar Lichaam of Geest,(heb dit ook zelf mogen ervaren) maar dat God niet iedereen, geneest. Maar dat ziekte of handicap geen belemmering hoeft te Zijn om tot God,s eer te leven en van Zijn Liefde te getuigen. Straks, krijgen Zijn Kinderen een nieuw lichaam, een verheerlijkt lichaam ,zoals Jezus, dat had na Zijn opstanding.… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

jcm.

In plaats van gewoon antwoord te geven op mijn simpele vraag waarom jouw god mensen die een been of arm missen niet geneest schiet in je een pavlof reactie door maar wat evangeliserende kletskoek te spuien.

Is de vraag te moeilijk of staan de conclusies die uit die vraag voortkomen je tegen?

Jakob
Jakob
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

jcm. Oerlemans Als god inderdaad geneest maar niet iedereen zoals u stelt dan wekt dat bij mij enige vragen op ! Hoezo en waarom geneest god dan selectief ? Waarom moet de enne zieke religieuze sterven en mag de andere wel in leven blijven dan ? Als die god van u op deze manier te werk gaat dan is het een onrechtvaardig wezen. Gelovige mensen bidden om een beter leven, bidden om genezing of om… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Deze man heet geen “”DIE”” maar zijn naam is Nick Vujicic…….

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Nick Vujicic kan in vele opzichten trots op zichzelf te zijn. Behalve dan dat hij vungeert als circusaap om zieltjes te redden.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Als jij mensen zonder armen en/of benen met”” DIE “”aanduidt, hoop ik dat JIJ nooit zo iemand zult ontmoeten of tegenkomen.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

https://youtu.be/d_pUIgsOjqk

Mijn conclussie is dat zelfs mensen ZONDER armen en benen, God kunnen liefhebben en een instrument willen/kunnen zijn ,om anderen te inspireren, en Zijn Liefde te verkondigen.

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

O jee, word die er weer bij gehaald. Ja dat is een karaktervolle man en een geluksvogel. Er zijn wel meer mensen zonder armen en benen. Ik hoop voor je dat als je zo iemand tegenkomt, het je niet in je hoofd haalt hem/haar dit filmpje te laten zien.

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Ja dat klopt. Er zijn mensen zonder armen en benen die in staat zijn een gelukkig mens te zijn en veel kunnen bereiken. Er zijn ook mensen zonder armen en benen die dat nooit zouden kunnen. Ik heb daar geen oordeel over. Jij zal vanuit christelijke gelovigheid stellen dat iedereen dat kan, indien met God. Ik stel dat dat een heel oneerlijke gedachte is en sterker nog, het maakt God in vele opzichten een oneerlijke… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Jcm,

dus je conclusie is dat God mensen zonder armen en of benen niet geneest, zodat ze ander mensen kunnen inspireren hoe liefdevol hun god is. Je geeft me weer een bijzondere inkijk in gristeljjke denken en uitvluchten verzinnen.
Voor de voor de hand liggende confronterende conclusie sluiten ze zich af.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Ja, Grobbo , dat heb ik me heus wel eens afgevraagd hoor…..en?

grobboo
grobboo
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

en? wat was je conclusie????

grobboo
grobboo
8 jaren geleden

Jcm,
Al die zgn genezingen is religieuze volksverlakkerij. Heb je je nog nooit afgevraagd waarom je god of jezus whatever nog nooit een geamputeerde heeft genezen?

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Nog even een opmerking….ook Jezus werd gevraagd om Zijn “”geloofsbrieven”” te overhandigen , de Farrizeen en Schriftgeleerden zaten Hem lekker op de huid. De gewone mens geloofde in Hem, omdat Hij authentiek was en geloofwaardig. En Hij kon DAARDOOR werken, helen,.genezen en Demonen uitdrijven. Misschien is dat de link tot wonderen en het uitblijven van veel wonderen hier in het Westen. Rationaliseren van zaken , ongeloof en het niet ontvankelijk (meer|) zijn voor het bovennatuurlijke… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

https://youtu.be/v7a5P1V8cHA
dit is ook heftig, maar wat ik zie , ja, het overtuigd me wel, maar ik ben dan ook “”Goedgelovig”” …
ieder moet zelf maar denken wat hij/zij er van vindt…

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Mij zegt het niks. Het kan waar zijn. Maar mocht het zo zijn, dan verhult God zich tussen list en bedrog. En ik voel er niet zo voor om alle wonderclaimers/fraudeurs na te pluizen tot ik misschien een wonder vind wat onomstotelijk ook echt is gebeurd. Alles is te twijfelachtig of overduidelijk nep. En god (mocht ie bestaan) heeft zoveel in zijn naam toegestaan dat Hij van een werkelijk Waar teken van Zijn bestaan, menselijk… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

https://youtu.be/RoFd855gowI Tb Joshua….zeer omstreden, maar je weet niet wat je ziet hier….
Natuurlijk gebeuren er wonderen, Gos is niet veranderd…
vraag me niet waarom bij de een wel en de ander niet….