biddende engel

11 meest pijnlijke opmerkingen voor een zieke

9 min leestijd

Het thema ziekte en genezingen is voor sommige gelovigen een hot issue. Eerder schreef ik over de obsessie voor genezingen. Dat deze obsessie voor genezing ook nog eens heel erg pijnlijk kan zijn, pijnlijk voor je ziel, dat moet maar eens duidelijker worden. Mijn collega Annemieke zette 11 opmerkingen op een rijtje die ze als chronisch zieke in de afgelopen tijd te horen kreeg.

Chronisch ziek zijn is ellendig. Ik kan er weinig anders van maken. Het vooruitzicht dat je waarschijnlijk je leven lang zult moeten strijden tegen pijn en moeheid, de onzekerheid wat er gaat komen, de vele onderzoeken en ziekenhuisbezoeken en de bijwerkingen van al die medicijnen, drukken een enorme stempel op je leven.

Maar als zieke in christelijk-charismatische kringen krijg je er nog de volle lading bovenop. Naast je ziekte, mag je ook nog opboksen tegen al die goedbedoelende broeders en zusters, die allemaal precies weten hoe jij zult genezen of al genezen bent. Hier elf van de meest pijnlijke opmerkingen. In willekeurige volgorde, want ik weet niet zo goed welke ik het ergste vind.

1. “Je wilt niet echt genezen.”

Ooit hoorde ik een genezingsbedienaar in zijn preek vertellen dat “de meeste chronisch zieken het “wel makkelijk vinden ziek te zijn”. Ze verlangen niet echt naar genezing. En ja, als jij dan bidt voor zo iemand en er vindt geen genezing plaats dan is het duidelijk dat het aan de zieke ligt. Dat moet je niet laten ontmoedigen te bidden voor mensen. Schud het stof van je af en ga verder.” Ik kan je verzekeren, als je chronisch ziek bent, is er niets waar je meer naar verlangt dan een leven zonder pijn. En wat is het pijnlijk als mensen voor je bidden en als je niet geneest het stof afkloppen en verder gaan. Jou alleen achterlatend als “ongelovige” die niet echt beter wil worden.

2. “Er zullen nog zonden zijn die in de weg staan”

Steeds weer als er voor me gebeden wordt, wordt er gevraagd naar zonden. Soms zo indringend dat ik steeds meer aan mezelf twijfel. Blijkbaar moet er nog iets tussen mij en God in staan, althans dat menen sommigen. Het moet. Het kan niet anders, want je geneest niet. Toen Jezus mensen genas, zei Hij eenvoudig “Je zonden zijn vergeven”. Nergens wordt er een heel circus gemaakt van zonden belijden. Het lijkt me evident dat we allen zondaars zijn en niemand uitgesloten is van zonden. Ik kan je verzekeren, deze vraag is me zo ontelbaar vaak gesteld, dat het met een gevoel van “me geliefd voelen” en “ik ben een heilige en geen zondaar meer” weinig meer te maken heeft.

3. “Ik bid je meer geloof toe, zodat je zult genezen.”

Een van de meest verschrikkelijke opmerkingen. Echt waar. Om als oprecht volger van Jezus te horen, dat een te kort aan geloof je genezing in de weg staat. Het is ook iets dat ik Jezus nergens hoor zeggen. “Ik wacht wel met genezen tot je genoeg geloof hebt.” Sterker nog, er werden ook ongelovigen genezen. Jezus zei eenvoudigweg:” Je geloof heeft je gered.” En als we niet kunnen geloven mogen we uitroepen: “Kom mijn ongeloof te hulp, Heer.” En Hij zal het doen.

4.”Je bent genezen, alleen moet je het nog toe-eigenen”

Een van de pijnlijkste opmerkingen is : Je genezing ligt al klaar. Je moet het alleen nog grijpen. Als of genezing iets is dat je zelf kunt bewerkstelligen. Gaat het Evangelie nu juist niet daarover, dat we als mens zelf niets kunnen? Dat het genade is? En is dat niet de essentie van wonderen: Een ingrijpen van God? Bovennatuurlijk? Je eigen genezing bewerkstelligen, kon het maar. Helaas zie ik daar in de Bijbel weinig van terug. De man bij de bron wachtte 38 jaar op een wonder, de bloedvloeiende vrouw 12 jaar. Daarom was het dus een wonder. Het gebeurde op dat moment, op die plaats. Niet eerder, niet later. Het was een uniek moment. Soms worden genezingsdiensten aangekondigd als: “Kom hier je wonder halen!” Brr, dat maakt me al huiverig. God houdt toch geen uitverkoop?

5. “We zullen wel demonen uitdrijven/je bevrijden”

Sommige mensen beginnen spontaan demonen uit te drijven en me te “bevrijden” als ze voor me bidden. Gezien de frequentie van het mij bevrijden, mag ik aannemen dat ik wel erg zwaar demonisch belast moet zijn (geweest). Nee, serieus, ik geloof dat er zoiets bestaat als demonisch belast zijn, maar Jezus had geen uitgebreide, steeds herhalende, bevrijdingssessies nodig om mensen te bevrijden en genezen. Na zoveel bevrijding kunnen we dat echt wel uitsluiten in mijn geval.

6. “Medicatie is gif en een gebrek aan vertrouwen in God. Het houdt je genezing tegen.”

Zou God geen dokters en medicijnen gegeven hebben om ons te helpen? Helaas ben ik afhankelijk van medicatie. In een opstandige bui heb ik een periode van drie maanden mijn medicatie laten staan, met tamelijk desastreuze gevolgen. Helaas, ik ben afhankelijk van dat “gif”. Maar ik ben dankbaar voor de zegen van medicatie. De medicatie maakt mijn leven leefbaar. Zonder medicatie zou mijn leven zoals ik het nu heb niet denkbaar zijn. God zij dank.

7. “Ik weet zeker dat God je geneest”

In het Oude Testament werden profetische woorden erkend als ze ook uitkwamen. Tegenwoordig lijken veel christenen er een andere methode op na te houden. Als ze profeteren dat je genezen zult en het gebeurt niet, dan ligt het niet aan de onjuistheid van de profetische woorden, maar aan de zieke, want de “profeet” heeft gesproken. Volgens mij is dit de Bijbel op zijn kop.

8. “Je mag nooit meer praten over je ziekte. Woorden maken je ziek.”

Deze vond ik zelf zeer heftig. Ik had die week drie ziekenhuisbezoeken achter de rug en was op een gebedsavond. Er werd voor me gebeden en een vrouw stond op en verbood me ooit nog uit te spreken dat ik ziek was. Zo “praatte” ik mezelf ziek. Dus nooit meer praten over de ziekenhuisbezoeken, twijfels, medicatie en dagen dat eigenlijk alles me te veel is. Ik wilde bijna uitroepen: “En wie past er dan op mijn kinderen bij het volgende ziekenhuisbezoek? Wat heerlijk voor al die andere mensen als ik er niet meer over praat. Dan hoeft ook niemand meer de verantwoordelijkheid te nemen me te helpen of te bemoedigen.” Ziek zijn is al een eenzame wereld. Maar dan wordt het helemaal een eenzaam leven. Zoek het maar alleen uit.

9. “God wil jou gezond”

Een zware opmerking die me werkelijk kapot maakt is me steeds toe te roepen :”God wil jou gezond!” Ten eerste is het volgens mij geen Bijbelse opmerking. Ook in de Bijbel zijn er mensen ziek. Ook in de Bijbel wordt niet iedereen genezen. En Jezus zegt ons dat we zullen lijden. Pas als Hij terugkomt is er een einde aan pijn en verdriet. De God-wil-je-nu-hier-altijd-genezen-theorie is daarmee volgens mij veel te simplistisch. Maar ooit er over nagedacht wat het betekent dit steeds weer te zeggen tegen iemand die al 16 jaar ziek is? Als God je wil genezen en het gebeurt dus niet, dan ligt het niet aan God, maar aan….Juist. Aan mij dus.

10. “Je bent niet ziek”

Als je maar uitspreekt dat je niet ziek bent, zul je zien dat je niet ziek bent. Het ergste wat je kunt overkomen is dat anderen je ziekte ontkennen. Ze gaan daarmee voorbij aan jouw dagelijkse strijd tegen pijn, aan jouw leven. Jouw dagelijks leven bestaat eigenlijk niet. Jij bestaat niet. Het is erg makkelijk voor anderen om zo met jouw ziekte om te gaan. Gewoon het lijden ontkennen, dan bestaat het niet en hoef je ook niet om te zien naar de zieke.

11. “Moeilijk geval”

Ik geniet er van dat veel mensen een aanraking van God ervaren en van hun rugpijn en hoofdpijn afkomen. En er gebeuren soms ook grote wonderen. Een dove die weer kan horen bijvoorbeeld. Ik heb het meegemaakt. Ik stond erbij. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak genezen mensen niet? En dan bedoel ik vooral “de moeilijke gevallen”, zoals ik pas door iemand betiteld werd. Hoeveel mensen met kanker, tumoren, zeldzame auto-immuumziekten (zoals ik), MS, ALS, Alzheimer enzovoort worden echt genezen verklaard na gebed? Ik zou er weleens statistieken van willen zien. Er genezen veel meer mensen niet dan er wel genezen. Wat doe je met al die mensen die ziek blijven? Betitelen als “moeilijke gevallen”? De bloedvloeiende vrouw, dat was duidelijk een moeilijk geval. Ze was al 12 jaar ziek. Maar er kwam geen circus aan te pas. Wel een wonder.

Misschien kunnen we stoppen met mensen zoals ik “moeilijke gevallen” te noemen en beginnen de zieke aan de voeten van Jezus te brengen. Zonder commentaar. Zonder oordeel. Wetende dat wij het allemaal niet in de hand hebben. Wetende dat Jezus Geneesheer is, maar ook Trooster. Dat wonderen wonderen zijn, omdat ze eenmalig en uniek zijn. Op dat moment, op die plaats. Wat zou dat een weldadige rust brengen voor al die zieke mensen zoals ik. Gewoon te weten dat je vrienden hebt die je niet willen opvoeden in hun genezingsprogramma’s, maar zich afhankelijk weten van Jezus en gewoon van je houden zoals je bent, ziek of gezond. Die willen delen in je strijd en pijn. Gewoon van mens tot mens. En zich er bij kunnen neerleggen dat een wonder een wonder is. Maar dat de meeste mensen het zonder wonder moeten stellen en meer hebben aan goede vrienden dan aan al die mensen die maar blijven doordrammen over dat mogelijke wonder, dat misschien nooit zal komen. Wat zou het heerlijk zijn als je je als zieke werkelijk geliefd zou mogen voelen en niet dat “moeilijke geval”, “die zondaar” en “kleingelovige”. Alleen dat zou al helend zijn….

91 reacties

 1. Avatar Nancy op 02-09-2017 om 09:19

  Wat een verademing om dit te lezen. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Ik ben al meer dan 18 jaar chronisch ziek. En al deze dingen zijn al zo vaak tegen me gezegd. Ik wist nooit goed hoe te reageren. Als je het goed vind deel ik jouw blog op mijn insta. Omdat ik dit zo prachtig verwoord vind. En in de hoop dat mensen stoppen met dingen zeggen, want woorden doen ook pijn . 2. Avatar jcm.Oerlemans op 05-02-2016 om 19:25

  Annemieke, ik heb je blog bezocht, wat een geweldig getuigenis…….’jij danst…ik dans met je mee!
  God is goed! 3. Avatar jcm.Oeremans op 05-02-2016 om 15:45

  Hallo Annemiek, je hebt helemaal gelijk hoor..Ha, Ha,….Mijn laatste reactie was ook de laatste, wat dit item betreft..
  Ik was er ook klaar mee..:-) 4. Avatar GROBBO op 05-02-2016 om 12:59

  Jcm,

  Een redelijk inhoudelijk gesprek is met jou niet te voeren blijkt wel.

  Als het te moeilijk voor je wordt spring je in de evangelisatiemodus en begin je onzin te leuteren.  • Avatar Annemieke op 05-02-2016 om 13:24

   Zeg mensen, mag ik even inbreken op deze, naar mijn mening, wat vruchteloze discussie. Wanneer is iets een wonder? Wanneer zie je God erin? Iemand die niet in God gelooft zal niet snel God in “het toeval” herkennen. Iemand die wel in God gelooft zal met andere referentiekaders werken. De vraag is, moet God aangetoond worden om te bestaan?
   Klein voorzetje d.m.v. mijn laatste blog: http://bosmanan.blogspot.nl/2016/02/confetti.html
   Ik wens jullie verder nog een goede discussie met elkaar!  • Avatar Jakob op 05-02-2016 om 18:17

   Zou wel zo makkelijk zijn mevrouw dat jullie kunnen aantonen dat een god bestaat. Die onzin over wonderen verrichten draagt daar in ieder geval niet aan bij !  • Avatar Annemieke op 06-02-2016 om 11:00

   Ja, dat zou inderdaad makkelijk zijn. Dat is natuurlijk het hele punt van “geloof”. Het heet “geloof” omdat je het niet voor 100% kunt aantonen. Het is geen wetenschap. Geloof is een stap nemen om iets te geloven dat je niet kunt zien. Een sprong in het diepe. Pas dan kun je zien of het “werkt”. Waarom God soms wel en soms niet geneest, kan ik alleen met “geloofstermen” duiden en dan nog, durf ik er geen grote woorden over te spreken. De Bijbel zelf zegt dat we nu nog in raadselen zien en pas straks (als Jezus terugkomt) volledig zullen kennen en begrijpen. Dat is dus “geloof”. Voor mezelf kan ik vertellen hoe mijn ziekte me ook bijzondere dingen gegeven heeft. Maar of God me daarom niet zou genezen??? Zo ver durf ik niet te gaan in mijn uitspraken. Of wel, ik weet het gewoon niet. Wat ik wel weet, is dat bijvoorbeeld mijn schildklier na gebed genezen is. Ik had er gezwellen en de waarden waren niet goed. Voor de derde punctie is er voor gebeden. In het ziekenhuis bleken de gezwellen er niet meer te zijn. De functie ging ook niet door. De arts stond voor een raadsel. God? Ik benoem het wel zo. Jij zult het “toeval” noemen. Voor jou is het “niet kunnen beantwoorden van je grote vragen over God” een reden om niet te geloven. Ik heb er rust in gevonden door mijn geloof in Jezus, die voor mij het mysterie en antwoord is op mijn vragen. Hij is bij me. Geeft me rust, ook om te kunnen geloven zonder dat ik alle antwoorden heb. En denk niet dat ik nooit met God worstel. Ja, soms wil ik ook antwoorden. Toch is Jezus uiteindelijk genoeg voor me om te kunnen blijven geloven.  • Avatar Annemieke op 06-02-2016 om 11:03

   functie=punctie
   Leve de autocorrectie :-) 5. Avatar jcm.oerlemans op 05-02-2016 om 10:20

  Onderstaande reactie geldt ook voor GRRRRRRRRRobbo …. 6. Avatar jcm.Oerlemans op 05-02-2016 om 08:45

  Vergetenick, IK hoef je niet te overtuigen dat God bestaat,wonderen doet, en nog steeds geneest?
  Dat kan ik helemaal niet…dat kan God alleen!
  Dat je op zoek moet , mocht je God willen leren kennen,(de God van Israel) is wel duidelijk.
  Maar …voor Hem is het belangrijker om een relatie met mensen (en met jou) te krijgen, dan om ons omver te blazen met wonderen en tekenen.

  Het grootste wonder en de diepste genezing die mensen ECHT en ten EERSTE nodig hebben , is….. de vergeving van onze zonden en de Vervulling met de Heilige Geest,tot vernieuwing van ons hart ,en het verkrijgen van Eeuwig leven.
  Zonden en de zondige aard van de mens is het grootste probleem…zoals Jezus zei en nog tegen je zegt:
  Het is beter voor u verminkt of kreupel ten LEVEN in te gaan, dan met twee handen of twee voeten in het eeuwig Hellevuur geworpen te worden….(Math:18:9)

  Maar wil je dat wel…??
  Nogmaals …IK kan je het geloof niet geven….daarvoor moet je bij Hem zijn…
  Laatje met God verzoenen….  • Avatar vergetennick op 05-02-2016 om 17:15

   Het probleem is dat in mijn logica een rechtvaardige God niet past in deze zinloos leidende wereld. Ik heb echt een verklaring nodig van waarom dit allemaal. En dat ik dat vind is niet raar of dom. Ook Schopenhauer kwam tot de conclusie dat mensen die zelfmoord plegen te veel van het leven verwacht hadden, de betekenisloosheid van alles niet inzagen.

   Het hoogste van wat je over het leven kan zeggen, maar dan zit je in een luxe positie (mentaal/fysiek/materieel), is dat je zelf betekenis aan je leven moet geven. Je kan een god op je troon laten zitten, maar welke? Je loopt een heel hoog risico om bedonderd te worden. Dan is het te hopen dat je een religieus leven op zichzelf ook wat waard vind. 7. Avatar jcm.Oerlemans op 04-02-2016 om 20:48

  Wat treurig nou toch Grobbo! HEB je een Rembrandt Bijbel, met mooie plaatjes, om alles wat te verduidelijken voor de wat simpeler zielen onder ons ……en dan begrijp je het NOG niet….:-) :-) met jouw gaan we de oorlog niet winnen hoor! :-( 8. Avatar jcm.Oerlemans op 04-02-2016 om 20:34

  Grobbo, je bent nogal geobsedeerd door ontbrekende ledematen, en je bijt je nogal vast in dit onderwerp…ik hoop dat je dit vastbijten nog met je eigen tanden kunt doen.
  Zo niet, dan zijn er goede Protheses te verkrijgen hiervoor, en dat geldt trouwens ook voor ontbrekende ledematen…:-) :-)  • Avatar vergetennick op 05-02-2016 om 04:29

   Dus als jij op het ene geen goed antwoord hebt moeten we op zoek naar het andere waar je wel een goed antwoord op hebt? 9. Avatar grobboo op 04-02-2016 om 18:56

  Jcm.

  Even samenvattend en je onzin zo goed mogelijk eruit filteren.

  De vraag was:

  Grobbo “Heb je je wel eens afgevraagd waarom je god niet mensen geneest die armen en/of benen missen?

  jcm: “Ja, dat heb ik…en?”

  Grobbo: “En? wat is je conclusie?”

  Jcm: “mensen zonder benen of armen kunnen mensen inspireren en Zijn liefde verkondigen.

  Grobbo: “Staat de voor de hand liggende conclusie je tegen?”

  Jcm: “Ik CONSTATEER dat God geneest, maar niet iedereen.”

  Al met al nog steeds geen antwoord op mijn vraag. “waarom…”.enkel ontwijkend gedrag.

  Toch heel bijzonder: Gelovigen claimen regelmatig diverse wondergenezingen. Jcm CONSTATEERD het zelfs. Bewijs ontbreekt natuurlijk. In werkelijkheid zijn het slechts verhaaltjes, boerenbedrog, wishfull thinking, massahysterie en hoogstens een tijdelijk placebo-effect aangepraat door suggestie van volksmenners, die als het allemaal onderzocht steeds maar weer door de mand valt als religieuze volksverlakkerij.

  Het is toch makkelijk te zien dat die wondergenezingen van je god of Jezus niet plaatsvinden, aangezien goden niet bestaan. Dat ze zo “discrimineren” om juist geamputeerden niet te genezen is natuurlijk omdat die zogenaamde “wonderen” dan natuurlijk ter plekke heel goed controleerbaar zijn.
  Dat is nu de conclusie waar jij voor wegkijkt.

  Ik heb een kennis die een arm mist. Als je god die voor mijn ogen kan laten aangroeien zit ik de zondag daarop naast je in de kerk. 10. Avatar jcm.Oerlemans op 04-02-2016 om 15:31

  Grobbo, welke conclussie zou me tegen moeten staan? dat God inderdaad niet altijd geneest? Ik val niet van mijn geloof af hoor als Hij
  benen niet laat aangroeien als we Hem daarom vragen, of niets doet aan misgeboorten, gehandicapten, ongelukken, natuurrampen, en oorlog toelaat,of dat Hij (nog) niets aan het lijden doet, de honger, ziekten of dat Hij de mensen laat leven die het kwade liefhebben, die de vreselijkste dingen doen naar elkaar toe, en Zijn Schepping vernielen en misbruiken? of de vervolging van Zijn Volk toelaat,, of en,enz
  even een Evangeliche TIP:

  Als JIJ wilt weten hoe dit alles zo toch komt, maar vooral hoe dit gaat eindigen, schaf een Bijbel aan en lees….!
  Er zijn voor Hem belangrijker zaken die Hij een mens wil geven, zoals ik hier al eerder schreef, ,genezing en wonderen zijn bijzaak….
  Zijn Shalom, is komende….  • Avatar GROBBO op 04-02-2016 om 19:03

   “Als JIJ wilt weten hoe dit alles zo toch komt, maar vooral hoe dit gaat eindigen, schaf een Bijbel aan en lees….!”

   Ik weet allang hoe het komt en ook het eindigt. Verder heb ik een mooie grote Rembrandt Bijbel in de boekenkast staan bij mijn andere SF boeken. 11. Avatar jcm.Oerlemans op 03-02-2016 om 23:13

  Grobbo, sorry hoor, JIJ trekt hier conclusies uit het geen ik schrijf.!
  Ik CONSTATEER alleen dat God inderdaad nog geneest , naar Lichaam of Geest,(heb dit ook zelf mogen ervaren) maar dat God niet iedereen, geneest.
  Maar dat ziekte of handicap geen belemmering hoeft te Zijn om tot God,s eer te leven en van Zijn Liefde te getuigen.

  Straks, krijgen Zijn Kinderen een nieuw lichaam, een verheerlijkt lichaam ,zoals Jezus, dat had na Zijn opstanding.
  Dat ligt nog in de toekomst….een belofte en troost voor al Zijn Kinderen die hier ook met lek en gebrek moeten leven,….. maar nu al sijpelt Zijn Koninkrijk hier en daar al door in deze wereld!
  God doet nog steeds Wonderen!

  Maar genezing of niet, de redding van de Ziel , en de vergeving van zonden, en het Eeuwige leven wat God ons wil geven is het belangrijkste.
  Het is nog steeds:…Mijn Genade is u genoeg.
  Maar goed, dat is wat Christenen geloven.
  Maar voor hen die de Boodschap van het Kruis verwerpen en verloren gaan /zijn is dit alles een dwaasheid, maar voor hen die behouden worden/zijn een KRACHT God,s! ( 1Cor.1:18)

  Shalom…..  • Avatar GROBBO op 04-02-2016 om 13:55

   jcm.

   In plaats van gewoon antwoord te geven op mijn simpele vraag waarom jouw god mensen die een been of arm missen niet geneest schiet in je een pavlof reactie door maar wat evangeliserende kletskoek te spuien.

   Is de vraag te moeilijk of staan de conclusies die uit die vraag voortkomen je tegen?  • Avatar Jakob op 06-02-2016 om 08:47

   jcm. Oerlemans

   Als god inderdaad geneest maar niet iedereen zoals u stelt dan wekt dat bij mij enige vragen op !
   Hoezo en waarom geneest god dan selectief ? Waarom moet de enne zieke religieuze sterven en mag de andere wel in leven blijven dan ? Als die god van u op deze manier te werk gaat dan is het een onrechtvaardig wezen.

   Gelovige mensen bidden om een beter leven, bidden om genezing of om vrede, voetballers bidden om een penalty te benutten, terwijl de keepers bidden om de bal tegen te houden. En die god van u maakt een keuze wie beloont wordt voor het bidden ?…….dan kan ik beter aan de staats loterij meedoen lijkt mij…..daar bepaalt ook het lot wie er wint ! 12. Avatar jcm.Oerlemans op 02-02-2016 om 18:06

  Deze man heet geen “”DIE”” maar zijn naam is Nick Vujicic…….  • Avatar vergetennick op 03-02-2016 om 18:14

   Nick Vujicic kan in vele opzichten trots op zichzelf te zijn. Behalve dan dat hij vungeert als circusaap om zieltjes te redden. 13. Avatar jcm.Oerlemans op 02-02-2016 om 18:03

  Als jij mensen zonder armen en/of benen met”” DIE “”aanduidt, hoop ik dat JIJ nooit zo iemand zult ontmoeten of tegenkomen. 14. Avatar jcm.Oerlemans op 02-02-2016 om 08:56

  https://youtu.be/d_pUIgsOjqk

  Mijn conclussie is dat zelfs mensen ZONDER armen en benen, God kunnen liefhebben en een instrument willen/kunnen zijn ,om anderen te inspireren, en Zijn Liefde te verkondigen.  • Avatar vergetennick op 02-02-2016 om 17:13

   O jee, word die er weer bij gehaald. Ja dat is een karaktervolle man en een geluksvogel. Er zijn wel meer mensen zonder armen en benen. Ik hoop voor je dat als je zo iemand tegenkomt, het je niet in je hoofd haalt hem/haar dit filmpje te laten zien.  • Avatar vergetennick op 03-02-2016 om 18:06

   Ja dat klopt. Er zijn mensen zonder armen en benen die in staat zijn een gelukkig mens te zijn en veel kunnen bereiken. Er zijn ook mensen zonder armen en benen die dat nooit zouden kunnen. Ik heb daar geen oordeel over. Jij zal vanuit christelijke gelovigheid stellen dat iedereen dat kan, indien met God. Ik stel dat dat een heel oneerlijke gedachte is en sterker nog, het maakt God in vele opzichten een oneerlijke god.  • Avatar GROBBO op 03-02-2016 om 21:48

   Jcm,

   dus je conclusie is dat God mensen zonder armen en of benen niet geneest, zodat ze ander mensen kunnen inspireren hoe liefdevol hun god is. Je geeft me weer een bijzondere inkijk in gristeljjke denken en uitvluchten verzinnen.
   Voor de voor de hand liggende confronterende conclusie sluiten ze zich af. 15. Avatar jcm.Oerlemans op 31-01-2016 om 22:02

  Ja, Grobbo , dat heb ik me heus wel eens afgevraagd hoor…..en?  • Avatar grobboo op 01-02-2016 om 23:02

   en? wat was je conclusie???? 16. Avatar grobboo op 31-01-2016 om 20:30

  Jcm,
  Al die zgn genezingen is religieuze volksverlakkerij. Heb je je nog nooit afgevraagd waarom je god of jezus whatever nog nooit een geamputeerde heeft genezen? 17. Avatar jcm.Oerlemans op 31-01-2016 om 17:48

  Nog even een opmerking….ook Jezus werd gevraagd om Zijn “”geloofsbrieven”” te overhandigen , de Farrizeen en Schriftgeleerden zaten Hem lekker op de huid.
  De gewone mens geloofde in Hem, omdat Hij authentiek was en geloofwaardig.
  En Hij kon DAARDOOR werken, helen,.genezen en Demonen uitdrijven.
  Misschien is dat de link tot wonderen en het uitblijven van veel wonderen hier in het Westen.
  Rationaliseren van zaken , ongeloof en het niet ontvankelijk (meer|) zijn voor het bovennatuurlijke kunnen ingrijpen van God.

  Ieder onderzoekt zelf de schriften, tot opbouw van dit geloof. 18. Avatar jcm.Oerlemans op 31-01-2016 om 15:50

  https://youtu.be/v7a5P1V8cHA
  dit is ook heftig, maar wat ik zie , ja, het overtuigd me wel, maar ik ben dan ook “”Goedgelovig”” …
  ieder moet zelf maar denken wat hij/zij er van vindt…  • Avatar vergetennick op 01-02-2016 om 16:11

   Mij zegt het niks. Het kan waar zijn. Maar mocht het zo zijn, dan verhult God zich tussen list en bedrog. En ik voel er niet zo voor om alle wonderclaimers/fraudeurs na te pluizen tot ik misschien een wonder vind wat onomstotelijk ook echt is gebeurd.

   Alles is te twijfelachtig of overduidelijk nep. En god (mocht ie bestaan) heeft zoveel in zijn naam toegestaan dat Hij van een werkelijk Waar teken van Zijn bestaan, menselijk gezien, onmogelijk heeft gemaakt te onderscheiden. 19. Avatar jcm.Oerlemans op 31-01-2016 om 15:41

  https://youtu.be/RoFd855gowI Tb Joshua….zeer omstreden, maar je weet niet wat je ziet hier….
  Natuurlijk gebeuren er wonderen, Gos is niet veranderd…
  vraag me niet waarom bij de een wel en de ander niet…. 20. Avatar jcm.Oerlemans op 31-01-2016 om 15:11

  Vergetennick, er zijn zaken die je moet toetsen en onderzoeken, maar wat hij wereldwijd doet is voor mij zo overtuigend (zie andere filmpjes) nee, dit geloof ik!
  EN…..Hij vraagt er geen geld voor..:-)
  Heb zelf ook ervaringen op dit gebied gehad en beleefd……. 21. Avatar jcm.Oerlemans op 30-01-2016 om 19:36

  en nee Grobbo, en andere heidenen en atheïsten hier,,,deze mensen zijn niet ingehuurd of betaald… :-)  • Avatar vergetennick op 31-01-2016 om 13:01

   Niet dat ik daar aan dacht, maar nu je dat zo zeker weet zou ik graag je research er op na willen lezen. 22. Avatar jcm.\oerlemans op 30-01-2016 om 19:30

  https://youtu.be/KOCE–KFaVw wonderen gebeuren gewoon op straat! in New York (en andere steden) 23. Avatar jcm.Oerlemans op 30-01-2016 om 18:39

  Ik geloof dat God geneest, en dat ook nog steeds doet.
  Heb dit zelf in mijn omgeving mee mogen maken
  Ook dat mensen NIET genezen, en sterven of mensen die Chronisch ziek blijven.
  Hoe dat kan…er is al heel veel over gezegd en veel over geschreven.
  Maar ik denk dat het belangrijkste is, dat we van onze Zonden worden genezen, de grootste vorm van ziek zijn is een ziel die aangetast is door zonde en zonden.
  Dat we Hem kennen en we in Hem geborgen zijn, Zijn Genade is ons genoeg.

  Straks krijgen we allen een Nieuw lichaam, een opstandingslichaam, het is toch een troost voor allen die lijden….stil maar ,wacht maar alles komt goed…
  veel zegen en sterkte aan allen die ziek zijn.  • Avatar Annemieke op 01-02-2016 om 14:33

   Ook ik geloof dat God nog steeds geneest en inderdaad dat Hij soms ook niet geneest. Dat laatste is het moeilijke. Vooral voor de mensen die voor je bidden en 100 % overtuigd zijn dat je nu genezen bent…..Dank voor je goede wens en zegen. En overigens kan ik naast niet-genezen ook getuigen van wonderlijke genezingen in mijn leven. Dat maakt het allemaal misschien nog wel complexer…. 24. Avatar Ingrid op 28-01-2016 om 13:53

  Pinkster charismatische flank third wave christen zegt:

  (Verder kan er van alles aan de hand zijn, zoals vloeken door je voorgeslacht, door anderen of door jezelf).
  ———

  Waar (graag Bijbelboek, hoofdstuk en tekst(en) kan ik dit terugvinden?

  In Gods woord lees ik wat anders, lees Ezechiël 18 maar. Vers 20:
  20 De ziel, die zondigt, die zal sterven; de zoon zal niet dragen de ongerechtigheid des vaders, en de vader zal niet dragen de ongerechtigheid des zoons; de gerechtigheid des rechtvaardigen zal op hem zijn, en de goddeloosheid des goddelozen zal op hem zijn.

  De discipelen dachten van de blindgeborene ook dat hij had gezondigd of dat zijn ouders
  hadden gezondigd. Maar ondertussen was hij wel ziek hè!
  En die mensen waar een toren op was gevallen, daarvan dachten ze ook dat ze gezondigd hadden. Maar de Heere Jezus is daar heel duidelijk over dat dit niet zo was.

  Als je een kind van God bent rust er geen vloek op je. Jezus nam die vloek weg. Hallelujah!

  Wel te maken gehad met mensen die demonen uitdreven in Jezus naam uit ons huis en uit onszelf.
  Met Gods woord in de hand en Gods woord citerend. Maar later bleek met wel een valse leer door van alles uit Gods woord te halen wat er niet in zit.
  Zij hadden het ook over vloeken door je voorgeslacht
  Wat een ellende heb ik / hebben we over ons heen gehaald door ons daarmee in te laten.
  Wat er niet was kwam er nu wel; de boze in huis. Met allerlei gevolgen van dien. In details wil ik niet treden, maar het was afschuwelijk.
  Het heeft mijn man veel gebed, roepen tot de Heere, ‘gekost’ om ervan bevrijd te worden, want door naar deze mensen (in de stellige overtuiging dat het ‘goed zat’) te luisteren, hadden we de deur opengezet voor de boze.

  Heel dicht bij de Heere en Zijn woord blijven, dat is wat ik na al die jaren geleerd heb.
  De rugpijn is niet genezen tot dusver. Ik ben ervan overtuigd dat God dit kan doen.
  Het bijzondere is dat er wel veel andere dingen in de tussentijd zijn gebeurd waarvan ik genezen ben en bij gebeurtenissen bijzonder door de Heere ben bewaard.
  Begrijp ik alles? Nee. Maar ik geloof in Hem Die wel alles weet, ik vertrouw Hem en ik hoop op Hem. Op Hem alleen!  • Avatar Ingrid op 28-01-2016 om 13:56

   Tijdens het nalezen van de reactie las ik:
   Dat het mijn man veel gebed heeft gekost.
   Ik dacht dat ik geschreven had mijn man en mij.
   Dat was de bedoeling namelijk.
   Niet dat het zo belangrijk is, maar het staat een beetje
   raar :)  • Avatar Annemieke op 01-02-2016 om 14:37

   Dank voor het delen van je eerlijke verhaal. Nee, God begrijpen is te hoog gegrepen. Net als jij heb ik veel bijzondere dingen met God meegemaakt. Mooi dat je door alles heen vast op Hem bent blijven vertrouwen. Veel zegen toegewenst! 25. Avatar Mirjam op 03-01-2016 om 23:16

  Hoi Annemieke, bedankt voor je artikel. Echt goed om dit eens onder woorden te brengen. Mij geeft het erkenning dat ik niet de enige ben die buiten de worsteling van ziekte (diabetes en astma) daar bovenop geestelijke druk heb gekregen door goedbedoelde maar zo verschrikkelijk verkeerde uitspraken van mensen die (nog) niet zijn getroffen door ziekte als christen. Filmpjes, boeken en preken van Joni Eareckson hebben mij daar ook zeer bij geholpen, een vrouw die dicht bij Jezus leeft, vol geloof en blijdschap (zelf ernstig ziek), kan chronische zieken zeer bemoedigen. God heeft haar op mijn pad gebracht en ik ben genezen van mijn bitterheid, pijn in mijn ziel en gevoelens van eenzaamheid door mijn ziektes! Voor mij zit echte genezing van binnen (ziel), en de buitenkant zal ooit nog komen, wanneer? Ik ga ervan uit dat dat zal zijn als ik met Hem mag opstaan uit de dood! Heerlijk zal dat zijn! 26. Avatar Anthony Ruijtenbeek op 10-11-2015 om 23:06

  Btw. Ik zal voor de schrijfster bidden. 27. Avatar Anthony Ruijtenbeek op 10-11-2015 om 23:05

  Als je een gemiddeld heiligenleven leest, dan valt op dat er wonderen (al of niet ‘boven’natuurlijk) om die heilige heen gebeuren, maar dat de heilige zélf juist steeds meer deelt in het lijden van Christus. Precies het omgekeerde dus. Zo’n wonder lijkt vaak wel een paardemiddel te zijn als al het andere niet meer werkt. Eerder een teken van ongeloof dan van geloof.  • Avatar Annemieke op 11-11-2015 om 08:25

   Dank voor je reactie. Het is iets dat me ook opvalt en me vaak ook verbaast. Veel wonderlijke dingen gebeuren juist bij mensen die niet geloven. Zij komen vaak radicaal tot geloof hierdoor. En dank voor je gebeden. Waardeer ik zeer! 28. Avatar GROBBO op 10-11-2015 om 18:45

  Mensen, wees toch eens eerlijk naar jezelf. Er is nog nooit iemand genezen door bidden naar een fantasiefiguur.  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 10-11-2015 om 19:50

   Nou, deze is dan ook in het kader van “fijngevoeligheid van een tuinhekje”. Weet niet of je daar een zieke nu mee gaat helpen.  • Avatar GROBBO op 11-11-2015 om 09:33

   Met mensen valse hoop geven en voor de gek houden met wonderbaarlijke genezingen help je ook niemand.  • Avatar Jakob op 30-01-2016 om 11:19

   Nee natuurlijk is er nog nooit iemand door bidden genezen. Als religieuze mensen genezen schrijven ze het meestal toe aan hun god of goden. Als de betrokkene sterft dan hoor je ze nergens over.

   Ook de heilig en zaligverklaringen zijn tot het lachwekkende aan toe ! 29. Avatar Ineke op 10-11-2015 om 11:13

  Ben in tranen, en dat is zeldzaam.
  In tranen om deze zo herkenbare 11 punten.
  Dank je wel lieve Annemieke.
  Voor het benoemen en weerleggen.
  Wat hebben sommige gelovigen een poespas gemaakt van gebed voor zieken. Dat zie ik absoluut niet terug in de Bijbel.

  Ik geloof van harte in gebedsgenezingen.
  Ben ooit zelf op persoonlijk stil gebed (na Gods aangeven) genezen van een langdurig pijnlijke hinderlijke knie. En mijn stervende opa heeft nog 2 jaar lang naar hartelust geleefd op mijn stil gebed dat de hemel raakte. (Hij kon weer tuinieren, en op de brommer, en is toen na 2 jaar samen met oma overleden. Een grote wens van hem sinds hij 19 jaar oud was: samen met je geliefde sterven na een lang en goed huwelijk. Halleluja!).

  Momenteel ben ik ook al 23 jaar invalide (door een niet-erkende fout van medisch personeel) en heb er (mede daardoor) allerlei chronische ziektes bij gekregen. Geen kruid tegen gewassen.
  Dankbaar dat ik hierdoor 5 jaar intensief kon mantelzorgen voor mijn ernstig zieke dochter.
  Dat was anders moeilijk geweest in verband met werk.
  Dankbaar dat ik hierdoor meer gezegend vrijwilligerswerk in de gemeente kan doen.

  We hebben vreselijke dingen meegemaakt in (mis)behandeling en uitspraken over onze ziektes. Want we hebben allebei ernstig invaliderende aandoeningen die in Nederland ‘niet bestaan’.
  Dus ook de maatschappij laat zieken vaak vreselijk in de kou staan.

  Juist in Gods gezin, waar je je veilig zou moeten kunnen voelen (neem ik aan, corrigeer me als ik er naast zit) wordt er door deze 11 punten nog eens ijskoud een schepje bovenop gedaan.

  Het is een groot wonder dat wij nog geloven.
  Omdat Jezus immers onze Heiland is, en God onze liefdevolle Vader.
  In weerwil van sommige broeders en zusters die deze 11 punten op zieken loslaten.
  En van sommige reacties hier, die er zelfs nog meer gruwelijke ‘inzichten’ bij zetten.

  Met mijn dochter gaat het nu beter, al blijven beperkingen.
  Met mij (nog) niet, maar wonderen bestaan immers.
  En zo niet: Ik heb een mooi vooruitzicht op de eeuwigheid, waarin alle tranen zullen worden afgewist. En ik zal léven, in Gods Koninkrijk, in de hemel en op de nieuwe aarde.

  Dank jullie wel voor het publiceren en benoemen van deze punten.
  Mag het voor sommigen een wake-up-call zijn, om hun mening omtrent ziek-zijn en genezing nog eens in Gods Licht te plaatsen.  • Avatar Annemieke op 11-11-2015 om 08:21

   Dank je wel voor je lieve reactie. Ik ben dankbaar dat jij en ik ons geloof vast hebben gehouden. Veel sterkte met de moeilijke weg die je gaat! Zegengroet! 30. Avatar Gert-Jan op 15-08-2015 om 12:08

  Moedig stuk om te plaatsen hoor. Scherpt me weer om over dit onderwerp na te denken en minder oordelend te zijn. Blijven bidden voor genezing en verlichting, maar anderzijds overgave aan Hem en niet denken dat er maar 1 stappenplan is. 31. Avatar Sebo Hilberts op 14-08-2015 om 11:09

  Stuitend..!!
  En ook zóó walgelijk herkenbaar..helaas.
  De erg jonge kerk (bestaat sinds 6 jaar) waar ik kwam predikte ‘geloof’.
  De oprichter/voorganger had van God de opdracht om gemeente te bouwen op geloof.,
  En dus … werd Markus 11:24 de lijfspreuk, of ‘steunpilaar’ van de gemeente:
  “Daarom zeg ik jullie: alles waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen.” (jongerenbijbel)

  Nou heb ik al mijn hele leven een stevige huidziekte, psorasis, waarbij ik van tijd tot tijd krankzinnig wordt van de jeuk, opgezette benen/voeten heb en ònder de wondjes zit van het krabben.

  Welnu! Daar zou spoedig een einde aan komen..!
  “Jezus hééft jou al genezen! Tweeduizend jaar geleden!!”, zo klonk het.
  “Kom..we gaan het ‘uitbidden’… ”
  Handen opgelegd, gezalfd met olie, in tongen voor me gebeden (voelde ik me erg ongemakkelijk hierbij) gesprekken gehad over zonden, etc. etc.
  Toen ik echter enkele gebeden later nog steeds niet genezen was werd er geconcludeerd dat er zeer waarschijnlijk:
  – nog verborgen zonden waren (waar je geen weet van hebt)
  – zonden waren, begaan door het voorgeslacht.
  – te weinig geloof in mij was.
  En dus…lag het gewoon aan mij, al werd dat niet rechtstreeks met zoveel woorden gezegd.
  Maar enkele weken later zei een mee-besturend echtpaar: “Je weet het, hè: Jezus KÀN jou genezen en…Hij WÌL het óók..!” Zo van…Hij wacht op jou..het ligt aan jou..je moet Hem geloven..

  Zeer kort daarna had men het voldoende ‘uitgebeden’, klopte het stof van de schoenen en vervolgde voldaan het geestelijk pad. Wetende, dat het aan hùn gebed niet lag……

  God’s warme deken van liefde,

  Sebo Hilberts  • Avatar Annemieke op 16-08-2015 om 14:49

   Dank voor je reactie. Zo is het mij ook ongeveer vergaan. Een heel vergelijkbaar verhaal.Ik wens jou ook die warme deken van Gods liefde toe. Blij te horen dat je Hem in je leven gehouden hebt, ondanks alles. 32. Avatar Pinkster charismatische flank third wave christen op 14-08-2015 om 09:58

  Misschien ter aanvulling: Wat mij hier opvalt is dat er hier (bijna) niet wordt gesproken over satan en demonen. En dat is precies wat zij willen want dan blijven ze buiten beeld. Zij liegen, maken ziek(!), verblinden, leiden af, binden, ontmoedigen etc etc.

  Jezus zei: “U geschiede naar uw geloof”. Dus onze overtuiging van wat waar is, dus datgene wat wij echt bewust of (veel vaker) onbewust geloven, is een belangrijke sleutel voor het kunnen ontvangen van wat de hemel voor mij heeft. (Verder kan er van alles aan de hand zijn, zoals vloeken door je voorgeslacht, door anderen of door jezelf).

  We zijn allemaal in een proces gebracht dat de Waarheid elk gebied in ons denken vrij maakt. Satan zal je verkeerde overtuigingen verdedigen en je goede overtuigingen( Woord van God in jouw denken) aanvallen met ongeloof, redenaties, afleidingen en ga zo maar door. Gods Woord is waar!! Of mijn omstandigheden daar nu mee eens zijn of niet doet er niet toe. De Heilige Geest leert ons Waarheid, en dat gaat vaak stap voor stap.

  Ik heb op sommige vlakken heel veel doorbraak gezien, en op andere vlakken niet. Ik zie honderden mensen tot bevrijding komen, heb allerlei wonderen door mijn handen zien gebeuren, maar ik heb zelf al jaren een hardnekkige huidziekte en worstel met van alles en nog wat. Maar dat betekent niet dat Gods Woord niet waar is!! Stap voor stap mogen we land innemen. Here, kom mijn ongeloof te hulp is een goed gebed, maar alleen als je ook bereid bent dat ongeloof los te laten!

  Hand 13v38 “hoe God Jezus van Nazareth gezalfd heeft met de Heilige Geest en met kracht en hoe Hij het land doorgegaan is, terwijl Hij goeddeed en allen die door de duivel overweldigd waren, genas, want God was met Hem.

  Bij God zijn alle dingen mogelijk, alleen bij zijn kinderen nog niet altijd. We mogen leren Wie wij zijn in Christus, we mogen leren in de zalving, heilige Geest en kracht te functioneren, we mogen leren uitstappen en groeien in liefde( belangrijkere sleutel dan geloof!) we mogen leren te zien wat de duivel in de ander doet en we mogen genezingen verwachten omdat God bij en in ons is.

  Is het allemaal simpel, nee. Doet lijden pijn? ja. Gebeurt Gods wil altijd op aarde? ik denk het nog niet. Zou God dat willen? Ja!!!! Zijn we geroepen om hierin te groeien met zijn allen? Ja!

  Dus, we bidden net als Jezus en de discipelen; op aarde, dat is dus in Nederland, in mijn lichaam etc etc, zoals het in de hemel is.  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 14-08-2015 om 11:06

   “Pinkster charismatische flank third wave christen”… right :(  • Avatar Laura op 09-11-2015 om 15:10

   Helemaal mee eens. Gods Woord is voor mij de hoogste autoriteit en niet mn omstandigheden. En ja..ik ben ziek! Zonder medicatie dood in 2 dagen. Ik blijf genezing uitspreken omdat ik Jezus daarmee eer. Hij heeft ook voor mij die zweepslagen ondergaan! 33. Avatar Willem Arend De Wit op 13-08-2015 om 12:11

  Beste Annemieke,
  Reactie op jouw reactie van 7 augustus j.l.

  Jammer dat je in jouw antwoord het woord kruistocht gebruikt. Dit roept bij mij het beeld op dat we strijden om het gelijk van een overtuiging. Ik neem aan dat ook jij weet, dat je iemand niet onder dwang een overtuiging kunt opleggen.

  Met mijn antwoord op jouw artikel heb ik dan ook niet beoogd jou een overtuiging op te leggen.
  Ik heb slechts geprobeerd, op grond van inzichten die mij in de loop van de jaren gegeven zijn, jou iets aan te reiken waar je mogelijk verder mee kunt in jouw proces. Daarbij heb ik geprobeerd Gods Woord te laten spreken.

  Het onderwerp genezing is – in al zijn eenvoud – ook weer erg complex. Daarbij spreek ik uit eigen ervaring. Ik hoop dan ook dat je niet de indruk hebt gekregen dat ik, heel goedkoop maar wat roep en mensen die worstelen met ziekte gedesillusioneerd achterlaat. Dat zou inderdaad wel erg liefdeloos zijn.

  Ook aan mij gaat het lijden aan dit aardse leven niet voorbij. Ook in mijn eigen leven zijn de problemen niet altijd direct opgelost na gebed. Maar ik weet wel en dat is tevens mijn houvast in geloof, dat de Here Jezus Christus mijn moeiten heeft gedragen en dat door de striemen die Hem zijn geslagen mij genezing is aangebracht.

  Ik geloof ook dat God de Vader wil dat het mij in alles wel ga. Als bepaalde beloften niet direct in vervulling gaan, ook niet op gebed, rest mij slechts één weg. Die weg is het onderzoeken waar er in mijn leven belemmeringen zijn, om al wat God ons belooft in ontvangst te kunnen nemen.

  Gedurende het onderzoeken is mij wel duidelijk geworden dat God van ons vraagt te leven naar Zijn wil. Op dat gebied is er altijd winst te boeken. Op vele terreinen van ons leven kan nog wel wat reiniging en heiliging plaatsvinden.

  Ik heb mogen ervaren, dat werken aan reiniging en heiliging van je leven, je ook steeds dichter bij God brengt en je ook steeds meer van Zijn zegen mag ontvangen.

  Mijn overtuiging is dan ook dat zeker voor een wedergeboren christen genezing soms niet door een “wonder” plaatsvindt, maar dat het een gevolg zal zijn van een groeiproces in de relatie met God de Vader.

  Ik bid dan ook voor jou dat de bedekking, waardoor je zicht op de beloften van het kruis belemmerd wordt, zal worden weggenomen.

  Van harte bied ik je aan in dat proces een stukje met je mee te lopen. Als je van mijn aanbod gebruik wilt maken laat dat dan even weten via het reactieformulier op http://www.vanbitternaarzoet.nl

  Met vriendelijke groet en Gods rijke zegen
  Willem A. de Wit  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 13-08-2015 om 12:15

   Je hebt het blijkbaar echt niet begrepen hè Willem: “Ik bid dan ook voor jou dat de bedekking, waardoor je zicht op de beloften van het kruis belemmerd wordt, zal worden weggenomen.” Zucht…  • Avatar Annemieke op 13-08-2015 om 17:37

   Het woord kruistocht kwam uit de reactie van Klaas. Misschien even lezen?Verder zeg ik maar even niets meer. Ik word erg droevig van je reactie. Erg droevig….  • Avatar Klaas op 16-08-2015 om 14:24

   Beste Willem,
   Ik denk dat het inderdaad goed was geweest om mijn stukje en de de stukjes van Annemieke goed door te lezen, en iets meer proberen te begrijpen wat zij als onprettig ervaren.
   Theologisch geloven wij wellicht hetzelfde, maar qua fijngevoeligheid zitten we enigszins uit elkaar. Annemieke en anderen geloven niet wat jij gelooft. Laat die mensen die vrijheid, en begrijp dat zij absoluut niet zitten te wachten op jouw inzichten. Door het zo aan te bieden kom je niet-begripvol over, en zullen ze jou hun zoektocht niet persoonlijk toe vertrouwen.
   Prima dat je bidt, zodat God Zijn waarheid aan ons kan duidelijk maken, maar de manier waarop je aangeeft dat je bidt ervaar ik zelfs als onprettig. En ik sta theologisch aan jouw kant.  • Avatar Klaas op 16-08-2015 om 14:31

   @Annemieke; ik hoop dat je kunt geloven dat zijn (mijn) intenties goed zijn. Willem wil dat mensen gezond door het leven kunnen, zonder pijn. Hij gelooft dat zijn overtuigingen daar aan bijdragen. Daarom schrijft hij deze dingen. Dit neemt niet weg dat de manier waarop hij dit doet geen zegen brengt waarschijnlijk. Maar hij denkt van wel, en daarom doet hij het. Ook als ik spreek over genezing doe ik het, omdat ik geloof dat daardoor de kracht van God verspreid kan worden. Jij gelooft wellicht dat het niet de goede manier is, maar ik wel. Ik zal er alles aan doen om negatieve bij-effecten volledig tegen te gaan. Maar ik kan niet zwijgen, omdat het mij en velen anderen in mijn beleving zoveel zegen heeft gebracht.
   @Wouter; je schrijft mooie zinnen in blogs en reacties, maar ik proef pijn en cynisme. Ik zou het mooi vinden als je deze richting God uit en het daar bij laat. Het lijkt nu alsof je mensen dom/onvolwassen vindt en hen dat ook graag wil laten weten. Ik proef op deze manier slechts liefde naar degenen die hetzelfde denken als jij, en verwijt naar degenen die anders denken. 34. Avatar Piet de Groot op 13-08-2015 om 11:11

  Helaas te herkenbaar. Ook ik heb me er in meer of mindere mate ”schuldig” aan gemaakt.
  Mea culpa. 35. Avatar Eva op 11-08-2015 om 11:23

  Met tranen in mijn ogen lees ik dit allemaal. Ook ik heb het meegemaakt: Ik geloofde in genezing, sprak het uit, deed en geloofde alles heilig wat het welvaartsevangelie beloofde… Toch overleed mijn zoon. Dat ik nu, jaren daarna, God weer heb teruggevonden en vrede in mijn hart heb is een indrukwekkend proces dat God in mij deed. Dus tóch een wonder mogen meemaken. Ik heb nu minder antwoorden dan vroeger. Ook een minder grote mond. Ik ga het niet opgeven, om te bidden en smeken om genezing van welke ziekte dan ook. De pijn en de gebrokenheid is er nog steeds. Maar ik weet dat mijn Verlosser leeft! 36. Avatar Willem Arend De Wit op 02-08-2015 om 07:48

  Dag Annemieke,

  Na enige aarzeling, want ik kan me voorstellen dat je klaar bent met alle goedbedoelde raad van broeders en zusters, besluit ik toch te reageren op jouw blog.

  Ik twijfel er niet aan dat ook jij het liefst wilt genezen van jouw ziekte. We willen allemaal toch graag gezond zijn.

  Het is fijn dat het leven met jouw ziekte dragelijk is, omdat de medische wetenschap zo zeer is ontwikkeld. dat de symptomen van jouw ziekte daarmee bestreden kunnen worden. Helaas is men niet in staat jouw te genezen. Daarom stellen we als christen onze verwachting op de Heer onze God.

  Het feit dat je die genezing nog niet hebt ontvangen, heeft niets te maken met het feit dat je niet over voldoende geloof zou beschikken, of dat je anderszins geen “goede” christen zou zijn. Het gaat er om dat we zicht krijgen op de belemmeringen die er in ons leven kunnen zijn, om dat wat God ons belooft in ontvangst te kunnen nemen.

  God is onze Heelmeester kunnen we lezen in Exodus 15:26: Indien gij aandachtig luistert naar de stem van de Here, uw God, en doet wat recht is in Zijn ogen, en uw oor neigt tot Zijn geboden en al Zijn inzettingen onderhoudt, zal ik u geen enkele van de kwalen opleggen, die Ik de Egyptenaren opgelegd heb; want Ik, de Here, ben uw Heelmeester.

  Omdat de mens toentertijd leefde onder de wet en hardnekkig in zonde bleef vervallen, konden zij niet voldoen aan wat de Heer van hen vroeg.
  Tot redding van de mens was het nodig dat er een zondeloos Offerlam gestuurd zou worden, die in plaats van de mens, de straf voor de zonde op zich zou nemen.

  De Here God wist dat en liet de profeet Jesaja daar al het volgende over zeggen:
  Nochtans, onze ziekten heeft Hij op zich genomen, en onze smarten gedragen; wij echter hielden Hem voor een geplaagde, een door God geslagene en verdrukte. Maar om onze overtredingen werd Hij doorboord, om onze ongerechtigheden verbrijzeld; de straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden. Jesaja 53:4-5

  In deze profetie is dus duidelijk te lezen, dat Jezus onze ziekten, onze smarten en onze zwakheden aan het kruis op Golgotha droeg en dat we door Zijn wonden werden genezen.

  Ik kan dan ook niet genoeg benadrukken, dat er dus geschreven staat, dat ons door zijn striemen genezing is geworden. Het is dus al volbracht. Het is dus niet een vraag, of God ons wil genezen in de toekomst, maar het is dus al gebeurd aan het kruis.

  Als er geen genezing plaatsvindt gaat het er om, dat we openbaring krijgen, waarom wij iets wat God ons heeft beloofd niet in ontvangst kunnen nemen.

  Hier past geen veroordeling, maar hier zou een liefdevolle houding meer op de plaats zijn, gepaard gaande met de uitnodiging om samen te zoeken naar die meer dan voortreffelijke weg die God wil dat we gaan.

  Samen een weg gaan om Gods Woord te onderzoeken op Zijn wil voor ons leven. Samen omdat we elkaar dan kunnen aanmoedigen om die keuzes te maken die God van ons verwacht. Keuzes die niet altijd gemakkelijk zullen zijn omdat ze vaak lijnrecht ingaan tegen dat wat de “wereld” ons leert.

  Natuurlijk is mijn betoog bij lange na niet uitputtend. Over dit onderwerp is zo veel te onderwijzen. Dat is waarom ik hoop om binnen een aantal weken onder de titel “vanbitternaarzoet.nl” een website te lanceren en wekelijks een blog te plaatsen dat handelt over deze voor ons zo ingewikkelde materie. Verder hoop ik dat ik de ruimte krijg om onderwijs te ontwikkelen.

  Mocht je nieuwsgierig zijn naar de ook voor jou meer dan voortreffelijke weg, dan nodig ik je uit het contactformulier op de site vanbitternaarzoet.nl in te vullen, zodat we af kunnen spreken op welke manier we verder van gedachten kunnen wisselen.

  Een liefdevolle groet en Gods zegen.
  Willem A. de Wit  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 02-08-2015 om 20:05

   Beste Willem A., je schrijft: “Als er geen genezing plaatsvindt gaat het er om, dat we openbaring krijgen, waarom wij iets wat God ons heeft beloofd niet in ontvangst kunnen nemen.”

   Volgens mij noem je hier dus de kern: volgens mij zeg je daarmee dat wij dus zelf in de hand hebben of we genezen ja of nee. En zo nee, dan hebben we het nog niet goed genoeg begrepen en moet God ons duidelijk maken waarom we niet genezen. Oftewel: iedereen die het goed ziet zal genezen? Dit is best heel bar. Je reactie klinkt op het eerste gezicht liefdevol, maar het is uiteindelijk een barre redenering.

   Het is inderdaad een “voor ons zo ingewikkelde materie”. Ik hoop dat je nieuwe website geen antwoorden probeert te geven die geen antwoorden zijn.

   Een vraag die bij mij blijft hangen: als je nu het thema lichamelijke genezing uit je evangelie weghaalt, wat hou je dan nog over?  • Avatar Klaas op 06-08-2015 om 23:45

   Ook ik heb lang getwijfeld om te reageren.
   De verschrikkelijke pijn van ziekte met daarboven op woorden van genezing ipv daadwerkelijke genezing zijn zeer naar om mee te maken.
   Daarom ga ik hier geen theologie toevoegen waarin een ander niet gelooft. Ook daar wordt aanstoot aan genomen, kijkend naar de reactie van Wouter.
   Met andere woorden: je reactie (Willem) is aan dovemans oren gericht. Mensen geloven niet wat jij gelooft. En die vrijheid hebben mensen en zal door ons niet veroordeeld (moeten) worden.
   Je moet het wel blijven uitspreken, maar onder dit artikel gaat het weinig zegen brengen.  • Avatar Klaas op 06-08-2015 om 23:49

   Ik wil ingaan op een ander punt. Namelijk het (waarschijnlijk onbedoeld) bestrijden van een diepgewortelde overtuiging dat God iedereen wil en kan genezen. (Als de juiste variabelen aanwezig zijn.)
   Ik ervaar een kruistocht tegen deze overtuiging.
   Ik begrijp de pijn en de liefde waar deze kruistocht uit voort komt. Maar ik zie de kruistocht zelf als niet-bijbels.
   En daarom een oproep: laat de mensen die geloven, dat God iedereen wil genezen en daar geloof voor nodig heeft, vrij om aan deze overtuiging vast te houden.
   Nee, ik hoop niet dat ze deze gaan opdringen als mensen er anders over denken. Maar bestrijd de overtuiging niet. Wellicht bestrijd je namelijk de overtuiging die God in hun harten heeft gelegd.
   Waarom een vraag stellen over het weglaten van genezing? Is het winst als je een evangelie zonder genezing hebt. (Zie hoeveel fysiek lijden weggenomen is door doordat Jezus stierf terwijl Hij ons lijden droeg en onze ziekten op Zich nam. Juist ook in deze tijd.)
   En hoeveel was Jezus in Zijn dagen met genezing bezig? Hoeveel mensen heeft Hij genezen? 5.000, 10.000, misschien nog meer…? In 3 jaar! 5 per dag, 10 per dag, meer.
   Bestrijd geen mensen die actief zijn in het doen van de wil van God. Jezus zond uit om te genezen.  • Avatar Annemieke op 07-08-2015 om 11:27

   Beste Klaas en Willem, Mijn artikel is geenszins bedoeld als kruistocht tegen een bepaalde bijbeluitleg. Het is wel bedoeld om te laten zien hoe een bepaalde bijbeluitleg kan leiden tot zeer veel pijn en verdriet bij zieke broeders en zusters. Inderdaad geloof ik zelf dat als je op grond van de interpretatie van slechts een paar bijbelteksten beweert, dat “God altijd genezing wil hier en nu” (let op: het woord voor “genezing” kun je vanuit het Grieks ook vaak vertalen met “wel gaan”) , je heel veel Bijbelteksten passeert die zeggen dat we hier op aarde met veel lijden te maken zullen hebben en dat alle tranen en pijn pas bij Jezus terugkomst weg zullen zijn (zie Openbaring). Waar het mij vooral om gaat, is dat je mensen niet helpt door hen steeds weer deze eenzijdige opvatting te spiegelen. Wat heeft iemand in een rolstoel eraan als je met een gebedsteam langskomt, genezing uitspreekt, degene probeert uit de rolstoel te halen en te laten lopen en als het niet lukt, deze persoon te spiegelen: “God wil je echt genezen hoor!” en vervolgens weg te gaan en de persoon verdrietig en niet-genezen achter te laten? Wat heb je eraan iemand die zijn kind verloor te vertellen “Maar God wilde echt genezen hoor”. Je praat hiermee mensen schuldcomplexen aan. Als of de mensen zelf genezing in handen hebben. Niet alleen weet ik wat het met mezelf doet, ook heb ik de afgelopen twee weken enorm veel verhalen (zoals bovenstaanden) mogen ontvangen van zieke mensen, die hetzelfde meegemaakt hebben en velen van hen hebben hierdoor erg veel moeite nog te kunnen geloven of hebben God zelfs de rug toegekeerd. Zou dat de bedoeling zijn van het gebed om genezing?
   Is genezing zo belangrijk dat het de liefde overtreft? Nee (lees 1 Kor 13). En Jezus zegt in Matteüs 25:36 de zieken te bezoeken (je kunt het ook vertalen met “zorgen voor”). Hij vraagt daar niet te genezen. Blijkbaar zijn er zieken en is het belangrijk voor hen te zorgen, zo belangrijk dat als je dat doet, je het voor Jezus zelf doet.
   Overigens is “God wil genezen”, iets anders dan “God de Vader zal altijd hier en nu genezing geven”. Veel ouders zagen hun kind sterven, ook al wilden ze niets liever dan genezing voor hun kinderen.
   Als je goed gelezen hebt, bestrijd ik geen mensen die bidden voor genezing. Ik bestrijd wel de onpastorale manier waarop sommige mensen dit doen, omdat ik geloof dat het geen recht doet aan de boodschap van liefde en de opdracht om te zorgen voor de zieken, die -dat zul je zeker met me eens zijn- de Bijbel ons geeft.
   Ook twijfel ik er niet aan dat God het goede met me voor heeft en kan genezen. Ik twijfel wel aan de manier waarop sommige mensen genezing verheven hebben boven al het anderen en de realiteit van een leven met ziekte en de impact die het op mensen heeft uit het oog verloren zijn (ook de impact die het veelvuldig genezing over mensen uitspreken en roepen “Je bent genezen”) op mensen heeft.
   Een (langdurig) zieke zal moeten accepteren dat hij/zij ziek is, gewoonweg omdat anders een leven met pijn, ziekenhuizen, onderzoeken en medicatie niet vol te houden is. Voortdurend horen dat “je je ziekte niet moet aanvaarden” of “moet leven als of je niet ziek bent” of “dat je al genezen bent, maar het nog moet toe-eigenen”, ontkent simpelweg de nood en het lijden van de zieke.
   Ik hoop dat alle mensen die bidden voor zieken zich realiseren wat een impact woorden op mensen hebben. Het is mooi te horen hoeveel mensen van hun hoofdpijn afkwamen en daarover te juichen, maar hoeveel mensen bleven ziek achter en wat beteken je voor hen? Kunnen zij ergens terecht? Bezoek je hen ook? Of moeten ze maar weer terugkomen voor meer en meer gebed en is dat hun eigen verantwoordelijkheid? En haal je je schouders op als ze niet meer terugkomen? “Weest blij met de blijden en weent met de wenenden” (Romeinen 12:15), is nog zo’n prachtige Bijbelse oproep aan ons. Ik hoop dat je die oproep, en velen die dit artikel lezen, ter harte zult nemen. Het is bijzonder “makkelijk” om voor genezing te bidden en blij te zijn over genezing, maar bijzonder moeilijk om er echt voor een zieke te zijn en mee te lijden als genezing uitblijft. Het is makkelijk te spreken en de zieke en pijn te overschreeuwen met je theologische opvattingen, maar moeilijk te zwijgen op het juiste moment en de pijn te voelen en erin te delen.
   Wees gezegend!

   Annemieke 37. Avatar Anja kooiman op 01-08-2015 om 19:09

  Zo herkenbaar, ook ik ben al vele jaren ziek. De reguliere zorg erkent het niet. Eindelijk bij een goede natuurgeneeskundige therapeut uitgekomen een christen, die geen occulte dingen doet, maar medicijnen hielpen mij bij haar ook weer van de wal in de sloot. Nu kan ik bijna niet meer normaal eten, ik leef nog met bakken allergieën, dank zij similasepilletjes en Dank zij onze Hemelse Vader. Maar begrip van de buitenwacht zou fijn zijn. Gelukkig heb ik wel goede vrienden om mij heen die me steunen, maar lastig is het. En ik geloof echt dat G op mij kan genezen maar wel op Zijn tij en gelukkig krijg je vaak toch de kracht die je nodig hebt van Hem. Zo troostend dat Hij er altijd is.  • Avatar jan op 09-08-2015 om 20:40

   ja door zijn striemen ben je genezen,wat moet je daar mee 38. Avatar Truus op 27-07-2015 om 12:35

  Annemieke dit is echt heel erg dat er mensen zijn die zulke dingen zeggen en ook nog menen! Daar knap je wel van op, maar niet heus. Ik denk dat de Here Jezus met je meehuild, zij hebben niet veel begrepen van Gods liefde. Mijn ouders zijn allebei heel jong overleden en ik kreeg ook te horen dat ik niet genoeg geloof had, anders waren mijn gebeden wel verhoord. Ben je 25 jaar, worstel je met de dodelijke ziekte van je moeder (10 jaar daarvoor was mijn vader al overleden) krijg je zulke dingen te horen. Echt triest. Ik wens jou, Annemieke en iedereen die hiermee te maken heeft Gods liefde en nabijheid toe! 39. Avatar Tineke op 26-07-2015 om 21:41

  Erg herkenbaar, heb zelf last van een angststoornis. Al deze opmerkingen heb ik over me heen gekregen. Soms denk ik: door al dat bidden heb ik het soms alleen nog maar moeilijker gekregen. Ik raakte compleet in de war toen iemand had gezegd dat ik was genezen en ik er ook niet meer over mocht praten. Ik ging mijn lijf totaal negeren en dacht dat de realiteit eigenlijk waan was. Ook het constant oplepelen van je zonden of demonen blijven uitdrijven maakt mij verdrietig. Ik ben een kind van God en mijn broeders en zusters twijfelen daaraan of aan mijn geloof, omdat ik dit heb. Ik heb vaak het idee dat het ergens toch aan mij ligt dat ik niet genees, vooral omdat er heel vaak wordt gezegd: angst is niet van God. Nee, denk ik dan, maar ik heb het wel en ik hou echt van God. Goed dat hier aandacht voor is, want het is vervelend dat je je als zieke constant moet verantwoorden.  • Avatar Annemieke op 27-07-2015 om 07:43

   Zo herkenbaar wat je schrijft, Tineke. Het is zo verdrietig als mensen twijfelen aan je geloof, terwijl je oprecht Jezus wilt volgen. En dat je steeds jezelf moet verantwoorden. En dat je aan jezelf gaat twijfelen. Blijf dichtbij Hem. Je mag zijn wie je bent. Niets kan ons scheiden van Zijn liefde! Zegengroet!  • Avatar jan op 09-08-2015 om 20:44

   ik ben naar mijn bekeering ,veel verlost van angst in donker straatvrees,
   toch heb ikangst nog om verder van mijn huis tegaan.
   ik bedenk net stap uit de boot en durf over water te lopen
   tja vertrouwennnnnnn
   pppffff. sterkte.  • Avatar Adrienne op 14-08-2015 om 18:57

   Kruipend door de tijd
   Vlammend gevoel
   Eeuwige strijd
   Verlamt, legt stil
   Neemt alles over
   Je eigen wil
   Controle is weg
   Geen grip meer
   Op wat ik zeg
   Hart slaat op hol
   Tranen persen naar buiten
   van binnen te vol
   De aanval is slopend
   Hoe lang moet ik nog wachten
   Biddend en hopend…… 40. Avatar Peter Laman op 26-07-2015 om 21:07

  Bedankt voor dit oprechte en evenwichtige artikel.
  Ik zie hier verschillende problemen.

  1. Scoringsdrang.
  Wat ik bijna nooit lees, maar volgens mij is een onderschat probleem is bij veel mensen die voor genezing bidden: scoringsdrang. Dat klinkt misschien hard, maar het is o zo menselijk. We willen zo graag succes hebben. Als je je nek uitsteekt om voor genezing te bidden – want dat is het echt wel, dan wil je resultaat zien.
  Natuurlijk is dat geen zuivere motivatie, maar het is menselijk. De verleiding is dan ook groot voor de ‘bidder’ om de oorzaak buiten zichtzelf te zoeken. De punten 1, 2, 3 en 11 zijn daar wat mij betreft voorbeelden van. Er is maar één tekst waar Jezus ongeloof als oorzaak van niet-genezing aanwijst en dat is Mat. 17:20. Maar dat ongeloof ging NIET over de zieke, maar over de discipelen die zonder resultaat voor de zieke baden. En dan nog is één tekst een erg smalle basis om een theologie op te bouwen.

  2. Een onbijbels gewicht geven aan woorden.
  Wat je belijdt is belangrijk, maar feiten mogen genoemd worden. Als je ziek bent, moet je niet zeggen dat je niet ziek bent. Een christen behoort toch de waarheid te spreken? Feiten onderkennen is niet een vloek uitspreken, of onheil over jezelf brengen. Geloof is niet ontkenning van de werkelijkheid, maar erkenning van Gods trouw.
  Voorbeelden: 4, 8, 10.

  3. Het achtliggende probleem onvoldoende onderkennen.
  De vraag waarom de meeste (laten we eerlijk zijn) zieken waarvoor gebeden wordt, niet genezen worden, is in ingewikkelde, maar ook een onproductieve vraag. Eigenlijk is het in de eerste plaats niet een theologische, maar een pastorale vraag. Al zou je er een sluitend bijbels antwoord op vinden, dan zal er toch geen zieke zijn die zegt: “Nu begrijp ik waarom ik niet genees, het is prima zo”. Natuurlijk niet. Een zieke wil geen theologische antwoorden, hij/zij wil verlost zijn van die ziekte en zo lang dat niet zo is wil hij/zij ermee om kunnen gaan. Dat is vooral een pastorale behoefte.

  Zelf heb ik er geen moeite mee te erkennen, dat ik het vaak inderdaad heel moeilijk vind te geloven dat een wonder gaat plaatsvinden. Toch bid ik voor zieken, omdat ik daarmee naast de zieke wil staan en ik geloof dat het bijbels is en de bijbel ertoe uitdaagt. Maar ik ga nooit grote beloften doen. Misschien zijn die grote uitspraken, zoals ‘vandaag gaat God je genezen’ vaak geen uiting van geloof, maar eerder een overschreeuwen van de eigen twijfel. De zieke heeft daar niets aan. Ik heb momenten gehad, dat ik een geloofszekerheid ervoer voor een wonder en dat het inderdaad gebeurde. Maar dan nog is het niet nodig om ‘stoere’ uitspraken te doen om je ‘grote geloof’ te bewijzen.
  Jaren geleden baden mijn vrouw voor een kankerpatiënte die nog geen christen was. We vertelden haar over Jezus, ze nam Hem aan en in de loop van de tijd ontwikkelde zich een persoonlijke relatie met God. We baden ook voor haar genezing en vaak ervoer ze verbetering en verlichting van de pijn. Maar echt genezen is ze nooit. Uiteindelijk is ze overleden. Natuurlijk hadden wij liever gezien dat ze helemaal genezen was, maar het is niet gebeurd. Was ons bidden dan voor niets geweest? Nee, want ze had wel God gevonden en ook die gedeeltelijke verbetering was voor haar waardevol. Hoe zit het dan precies? Ik weet het niet. We hebben gedaan wat de bijbel ons aangeeft en verder peuter ik er niet aan.

  Tot slot vind ik het prachtig om te lezen, dat de schrijfster van dit artikel ondanks alle teleurstelling en moeilijke uitspraken van medechristenen, toch niet het hele onderwerp van Goddelijke genezing afschrijft. Dat toont een enorm vermogen om ondanks de eigen situatie toch een positief geloof in Gods wonderen te houden. Volgens mij is dat op zich al een wonder. Ieder gezond mens mag daar wel bij stil staan.  • Avatar gisela ten brummeler op 09-11-2015 om 14:34

   Bedankt Peter wat ben jij eerlijk. God zegent je in bediening.  • Avatar Ineke op 10-11-2015 om 11:38

   Je zei: Ik heb momenten gehad, dat ik een geloofszekerheid ervoer voor een wonder en dat het inderdaad gebeurde.

   Prachtig! Herkenbaar.
   Ik omschreef dit in mijn verhaal als: gebed dat de hemel raakte. (geen eigen verdienste, maar het ‘horen’ van een Gods-signaal dat het gebed verhoord gaat worden).

   De meeste van mijn verhoorde gebeden zijn juist die stille gebeden.
   Gebeden die ik in mijn hart krijg, op Gods tijd.
   Geen poespas, heisa of getheologiseer. 41. Avatar Herman op 26-07-2015 om 19:18

  Als je ze alle 11 zo op een rijtje ziet, is het natuurlijk wel heel erg, zo zal het dus ook niet zijn. Overigens wordt idd met geloof gesold dat het een lust is. Ik doe er wel aan mee maar dan in die zin, me zelf altijd – bij de Heer – “verwijtend”niet genoeg geloof te hebben als ik weer met iemand gebeden had.  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 26-07-2015 om 20:05

   Zeg Herman, ik begrijp je reactie niet helemaal… Wat bedoel je met “zo zal het dus ook niet zijn.” Volgens mij is het wel zo erg. En dat moet stoppen. Want het is zo erg. Vooral omdat al die mensen die deze opmerkingen maken zelf denken de Heer een plezier te doen. Daar word ik verdrietig van, maar vooral ervaren mensen in deze situaties (zoals chronisch zieken) afwijzing en verdriet.  • Avatar Annemieke op 27-07-2015 om 07:47

   Helaas, zo erg is het wel. Dat is dus precies wat zo verdrietig is, dat in plaats dat mensen zich het aantrekken en denken “au, dit moeten we anders gaan doen” reageren met “ach, zo erg zal het wel niet zijn.” en gewoon doorgaan. Leer er iets van. Dat zou enorm helpen! 42. Avatar coby sybrandi op 26-07-2015 om 15:35

  Dank voor het onder woorden brengen van deze 11 pijnpunten, ik heb ze aandachtig gelezen. Ik draai al jaren mee met een Healing Room, geloof en verwacht dat er grootse dingen kunnen gebeuren als er gebeden wordt, maar weet en zie ook dat het volmaakte nog geenszins is gekomen. En dan heb je als lijdende begrip en bemoediging nodig. Heel veel sterkte. 43. Avatar José van Merrebach op 26-07-2015 om 08:27

  Wat herkenbaar is dit!!
  Ik ben al ruim 20 jaar ziek, polyartrose, waardoor ik het versleten lichaam van een bejaarde heb. Daarbij heb ik vorige maand ook nog het ‘etiket’ hartpatiënt gekregen.
  Alle goedbedoelde opmerkingen in dit artikel herken ik en bij het lezen ervan voel ik weer de pijn die deze woorden veroorzaken….en ik moet enorme moeite doen om de sprekers van deze woorden lief te blijven hebben….. Ook ik ben dankbaar voor dokters en hun ‘gif’. Ook ik ben afhankelijk van dit gif, omdat ik, als ik dat gif niet inneem, geen leven heb….. Ook ik ben dankbaar voor vrienden die er gewoon voor me zijn, die me accepteren zoals ik ben mét mijn ziekten, die inspringen in mijn gezin (mijn man is na 24 jaar lijden aan de ziekte van Bechterew 6 jaar geleden invalide geworden) als ik onverwachts naar het ziekenhuis moet. En bovenal ben ik dankbaar voor een Hemelse Vader die weet van mijn moeiten en pijnen en die enkel zegt: “Kom bij Mij allen die vermoeid en belast zijn. Kom bij Mij en ik geef u rust”.  • Avatar Annemieke op 26-07-2015 om 11:45

   Ja, ook ik ervaar het als “uitdaging” lief te blijven hebben. Maar ik weet ook dat ze het goed bedoelen. De intentie is goed. Dat helpt me wel weer. Het is, denk ik, een stukje onvermogen om met het lijden van anderen om te gaan en het in te voelen. Ik ben blij dat ook jij door alles heen de shalom en liefde mag blijven ervaren van onze Hemelse Vader. Hij is erbij! Ik wens je zijn zegen toe. 44. Avatar Marc Volgers op 26-07-2015 om 07:36

  Goede punten, en duidelijk doorleefd. Ik heb een vriend die ernstig ziek is, en menselijk gezien niet meer kan genezen. Ik blijf bidden, maar ik heb geen woorden. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Bang om zulke domme te roepen zoals je hierboven noemt. Ik heb hoop, want God kan genezen. Maar ook ongeloof, er gebeurt maar niets. Toch blijf ik bidden. Wat kan ik anders?
  Ik denk trouwens dat je hiermee de angel raakt van en bepaald soort geloof dat typerend is binnen de evangelische beweging, m.n. de meer charismatische/pinksterstromingen. Alles is positief, alles is goed. Geen negatieve dingen! Ik bekijk het op mijn blog regelmatig vanuit de kan v.d. liederen en liturgie (vandaar gloria én kyrie: de glorie en het “Heer ontferm U”). Geen ontkenning van de pijn en verdriet die nu nog overduidelijk aanwezig zijn (punt 8), maar mét de Bijbel erkennen dat het nu nog klaar is. Kunnen we nog de heftige Psalmen zingen?
  Voor jou hoop ik dat God je helpt in de strijd. Genezing? Acceptatie? Ik weet het niet. Niemand weet het. Laat je niet gekmaken door deze pijnlijke opmerkingen – bedenk wat God tegen Jobs vrienden zij, die eigenlijk soortgelijke dingen zeiden tegen Job! Bedankt voor dit mooie artikel in elk geval.  • Avatar Annemieke op 26-07-2015 om 11:21

   Dank je. Mooi hoe je erin staat. Blijf ook vooral bidden voor mensen. Blijf ze aan Jezus voeten brengen. Maar het is zoals je zegt: Gloria en Kyrië. De Bijbel spreekt steeds met twee woorden. Leeuw en Lam. Heelmeester en Trooster. Kracht door kruis (lijden). Sommige dingen zullen we misschien nooit begrijpen. Voor mij is dat ook juist een stuk van het geloof: er zullen raadselen blijven. Tot de Grote Dag. Ik denk dat we dat ook moeten beseffen als we voor zieken bidden. In ieder geval zou die houding bij mensen die voor me bidden mij ( en vele anderen) een heel stuk rust geven. 45. Avatar Hans Lemans op 25-07-2015 om 21:21

  Annemieke, ik begrijp dat al die goedbedoelde opmerkingen en meningen van mensen je niet helpen om te genezen. Acceptatie van dit lijden is een ding, en het in Zijn handen leggen wat je lot ook mag zijn, is een tweede. Dat neemt niet weg, dat ik voor je blijf bidden om verlichting van de dagelijkse pijn en praktische problemen, ook voor je gezin. Dat er mensen rondom je zullen zijn, die je begrijpen en helpen bij wat je nodig hebt. Dat ben je zeker waard!  • Avatar Annemieke op 26-07-2015 om 11:13

   Dank je Hans. Ik waardeer het zeer als mensen voor me bidden en meeleven.