Tempel van Bel uit Palmyra

Sloop die tempels! God wil het tenslotte…

4 min leestijd

Ik durf het bijna niet te bekennen, maar dat die moslim-terroristen in Syrië tempels slopen (check het laatste nieuws) kwam me niet helemaal vreemd over, want ik ken de verhalen waarin God de opdracht geeft om door al die eeuwen heen tempels van andere goden te vernietigen. Dat staat niet in de Koran, maar het staat in de Bijbel. En ze werden mij verteld bij zondagsschool en op de christelijke basisschool.

Tempel van Bel uit Palmyra

Tempel van Bel uit Palmyra. Volgens berichten probeert ISIS al deze oude tempels te verwoesten. In naam van Allah.

De grootste ellende waar God mee wilde afrekenen waren de vreemde goden zoals Baäl. En als heldenverhalen werden ze verteld: verhalen zoals van de eenzame profeet die eigenhandig honderden profeten vermoord, de inname van steden en het platbranden en uitmoorden van de volkeren, triomftochten om een ingestort Jericho waar de dood en wreedheid heersten.

Is de Bijbelse God wel anders?

We kijken in onze tijd wel met afschuw naar de moslim fundamentalisten, maar ik denk dat veel christenen, als ze even eerlijk naar hun eigen overtuiging kijken, een beetje vertwijfeld moeten zijn. Want de God van de Bijbel staat geen andere godheid naast zich toe. Dus logisch dat je ermee afrekent. Zo ging het tenslotte door de hele Bijbel heen. Een tempel van Bel opblazen met wat stevige explosieven past prima in het plaatje.

En o ja, natuurlijk moesten de vreemde volken ook vakkundig van de aardbodem worden verwijderd. En dat gebeurde niet doordat God even een natuurramp liet gebeuren, maar ze moesten hardhandig en eigenhandig door de Israëlieten worden gedood. Niet alleen de strijdbare mannen, maar ook de vrouwen, de kinderen, de baby’s. Zelfs zwangere vrouwen moesten worden opengesneden, want er mocht niets, maar dan ook niets blijven bestaan van deze slechte volkeren.

Zoiets noemen we genocide.

Zou niet misstaan bij het Kalifaat hè, deze God van de Bijbel. In de naam van deze God van de Bijbel zijn vreselijke dingen gedaan. Zelfs voor Hitler was het een motivatie en meer recent werd de slachting onder Hutu’s en Tutsi’s religieus gemotiveerd: gemotiveerd met het beeld van de God van het Oude Testament.

Liefdevolle God?

Ik vind het lastig om deze God als dezelfde te zien als de God van het Nieuwe Testament die zo liefdevol is. Want zo leer je God kennen als je Jezus ziet. Maar die oude God, is die echt dezelfde?

Een fenomeen is dat veel van de moeilijke teksten gewoon worden omzeild: we hebben het er niet over. We hebben het over mooie, fijne, prachtige, troostrijke en genadeloze gedeelten. Maar we vergeten dat de God daar wreed is.

Gestopt de Bijbel te verdedigen

Ik heb lang geprobeerd om de Bijbel te verdedigen, kloppend te krijgen, logisch te maken. Zo van “kijk, dat uitmoorden, dat was natuurlijk nodig om het volk van God veilig en zuiver te laten leven… het is als een soort kanker die je vakkundig moet verwijderen voor je grotere problemen krijgt.” Maar moet je nu ff kijken, je ogen open doen, en al die mensen in de ogen kijken die in de naam van God vakkundig worden vermoord, in stukken gesneden, verbrand, verminkt… Is dat de God die je liefhebt?

Eerlijk waar, het staat in de Bijbel: het boek dat we als christenen erkennen als het belangrijkste boek voor het leven hier en voor de hoop op de toekomst.

De zoektocht gaat door

Met dit thema ga ik worstelen. Want ik heb echt een groot probleem met deze God die achter eenzelfde campagne zat als waar we nu zo vol afschuw naar kijken in het Midden-Oosten waar fundamentele moslims een eigen ‘zuivere staat’ willen stichten.

Zou jij zo’n God aanbidden en volgen?

Just asking.

En ga vooral niet proberen om het kloppend te krijgen met eenvoudige, simplistische of ontkennende redeneringen. Ik heb dat lang zelf gedaan. Maar ben er een beetje klaar mee.

Ik ga niet alleen met dit thema worstelen. Maar ook met deze God. Want om het gewoon even eerlijk te zeggen: ik ben het niet met hem eens. Ik heb een probleem met hem.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

76 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pvbdj
pvbdj
8 jaren geleden

Woh ik vind dit artikel heel goed! Het maakt dingen los bij mensen. Want sommige reactie hier lees ik heel vaak. Namelijk met allerlei verschillende woorden proberen te zeggen da tje niet mag twijfelen. Maar waarom niet dan? Het is toch goed als keer twijfelt en af vraagt waarom God bepaalde dingen doet. Ik snap werkelijk niet dat er mensen zijn die vinden dat je tegen niet God mag zeggen dat je raar vind dat… Lees verder »

Ronald Blonk
Ronald Blonk
8 jaren geleden

Het is inderdaad erg herkenbaar wat je schrijft Wouter. Waarbij mijn onderbuik weldegelijk zegt, mooi dat die afgodsbeelden van de archeologie worden vernietigd. Maar enkele gedachten die mij hierin bezighouden zijn de volgende. Ons startpunt van geloven is Jezus Christus geweest, het tweede testament. Vanuit die kant is het lastig om de JHWH, de schepper van hemel en aarde, de God boven alle goden, te begrijpen. Omgekeerd is het lastig voor de Joden om in… Lees verder »

Frank
Frank
8 jaren geleden

De Bijbelse God is anders dan de God van IS. De gruwelheden in het Oude Testament moesten plaats vinden, als je begrijpt waarom, dan toont het zelfs heel duidelijk Gods liefde voor ons. Ik ga uit van een basiskennis van de Bijbel, zodat mijn antwoord kort kan blijven. In genesis hebben we de zondeval. Daarna doet God een belofte dat het zaad van de vrouw de slang de kop zal vermorzelen (gen 3:15). Vanaf dat… Lees verder »

Pedro
Pedro
Antwoord aan  Frank
8 jaren geleden

Sorry Frank. Maar dit zijn drogredenen. De bijbel is een boek vol wreedheden. Wanneer je denkt dat de bijbel waar is, heeft God daar de verantwoording voor. Je zoekt redenen om de wreedheid van God te verantwoorden. Of waren het mensen die het gedaan hebben, en ervan overtuigd waren dat God dit wilde? Dan os de bijbel niet letterlijk waar. Of hingen de mensen het op aan hun geloof en daarmee aan hin God? Maak… Lees verder »

Frank
Frank
Antwoord aan  Frank
8 jaren geleden

Pedro, ook al staat de Bijbel vol wreedheden. God is niet wreed. Dat wilde ik aangeven. De Bijbel is 100% waar en beschrijft God als Heilig, Rechtvaardig en Goed. Niet als wreed. We hoeven niet alles te snappen. Ik snap ook niet hoe mijn smartphone of mijn auto tot in de detail werken of hoe mijn kinderen denken, toch kan ik goed met ze leven. Ik snap God ook niet volledig, maar ik weet dat… Lees verder »

Pedro
Pedro
Antwoord aan  Frank
8 jaren geleden

Ach ja Frank. En houden we gewoon op zelf te denken. Het verschil met mijn Iphone is dat elke Iphonekenner dezelfde uitleg heeft hoe de Iphone werkt. De bijbel kun je naar believen op je eigen manier uitleggen.

vergetennick
vergetennick
8 jaren geleden

De enige manier van rechtvaardigen is dat God goed is en dat wat Hij bedenkt hoger is dan wat wij kunnen denken en dus moeten we er maar op vertrouwen dat wat God deed (kinderjes vermoorden en zo) goed is. Kan je het daar niet mee: welkom bij de atheisten (meer is er echt niet qua antwoorden), een denken dat, wereldwijd gezien, al meer dan 2000 jaar grote verdrukking ondergaat. En anders moet je bruut… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

Ik heb God te duidelijk ervaren in mijn leven (klik maar op mijn naam) om hem nog te kunnen ontkennen. God is goed en rechtvaardig. De Bijbel is geschreven in een tijd waarin bijv. het doden van vijandige volken goed en rechtvaardig werd gevonden en dit werd daarom per abuis aan God toegeschreven. Des te bijzonderder dat men durfde op te schrijven dat Jezus zei dat je je vijanden moet liefhebben.

Zoeker
Zoeker
8 jaren geleden

Als ik dit artikel lees komen 2 termen bij me naar boven: ‘cognitieve dissonantie’ en ‘paradigmaverschuiving’. Volgens mij 2 termen die duiden in welk -pittig maar onwijs boeiend- proces je zit.
Over dat laatste een interessante uitleg aan de hand van een wetenschappelijke ‘paradigm shift’ die wordt gekoppeld aan heroriëntatie op geloof. http://www.youtube.com/watch?v=W9pq5iNoHxw

Marten Visser
Marten Visser
8 jaren geleden

Dag Wouter, Ik zie het probleem niet. In het Nieuwe Testament kondigt de Here God aan dat Hij de wereld zal oordelen (rechtstreeks). In het Oude Testament worden enkele volken geoordeeld (via Israel). Ik kan het verschil niet groot vinden. Uitgangspunt blijft: jij oordeelt God niet, God oordeelt jou. Zolang je daar niet voor buigt, worstel je met God en dat houdt pas op als je verliest. Verder nog in de categorie moeilijke vragen: wat… Lees verder »

Pedro
Pedro
Antwoord aan  Marten Visser
8 jaren geleden

Misschien is er bij Agape en Jeus.net wel ruimte voor mensen die worstelen. Bij jou niet, datvis duidelijk.

Marten Visser
Marten Visser
Antwoord aan  Marten Visser
8 jaren geleden

@Wouter van der Toorn Ik ben goed in impertinente vragen. Elders op je webstek vraag je steun aan mensen die het “voor ons mogelijk maken om Jezus Christus bekend te maken in ons land en door middel van Internet”. Wat je de laatste weken schrijft zou ik als contractbreuk zien. Uiteraard heb je recht op je zoektocht. Maar om zulke fundamentele vragen over het geloof publiekelijk uit te venten terwijl je onderdeel bent van een… Lees verder »

Frans Bp
Frans Bp
Antwoord aan  Marten Visser
8 jaren geleden

Pfoe-hee. Volgens mij staat de bijbel vol met mensen die worstelen met God, Hem ter verantwoording roepen, vraagtekens zetten bij Zijn handelen, een eigen weg in slaan. Kortom: mens zijn. En ja, natuurlijk laat God het af en toe weer even flink donderen om te laten zien wie het ook alweer allemaal voor het Zeggen heeft. “Maar om zulke fundamentele vragen over het geloof publiekelijk uit te venten terwijl je onderdeel bent van een zendingsorganisatie… Lees verder »

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Marten Visser
8 jaren geleden

Heb je een reactie van mij verwijderd, Wouter? Waarom?

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Marten Visser
8 jaren geleden

Oh wacht, ik zie staan “Je reactie is in afwachting van moderatie”. Geen idee waarom?

paiba
paiba
Antwoord aan  Marten Visser
8 jaren geleden

@Ruben
Je reactie stond er eerst wel. Vaag…

Harold Prost
Harold Prost
8 jaren geleden

Wellicht zet dit nieuws je gedachtegang toch nog wel wat in een ander licht?

‘IS vernietigt tempels om plunderingen te verbergen’ http://nu.nl/buitenland/4118441/is-vernietigt-tempels-plunderingen-verbergen.html (via @NUnl)

André Piet
André Piet
8 jaren geleden

Ik heb ook een duit in het zakje gedaan op mijn eigen blog:
http://goedbericht.nl/blog2/is-en-het-oude-testament/

JanA
JanA
8 jaren geleden

Beste Wouter, Je vragen zijn heel herkenbaar en vliegen ook mij regelmatig naar de strot. Het lijkt wel of de ‘oude antwoorden’ niet meer voldoen in het licht van de gebeurtenissen van de laatste tijd. In 2006 is in Wapenveld een discussie gestart over hetzelfde thema tussen Eric Peels (verdediger vh traditionele standpunt) en Sam Janse (zoekend naar nieuwe wegen). Tot nu toe is dit een van de betere discussies die ik ken. De discussie… Lees verder »

Pedro
Pedro
8 jaren geleden

Laat Wouter gewoon zijn zoektocht hebben, met zijn eigen antwoorden. Vooral de kritiek met bijpassende ” antwoorden” vind in stuitend en storend. Ve succes Wouter!

Danny
Danny
8 jaren geleden

Als ik de kerkelijke/theologische dogma’s mag geloven, is het kwade zelfstandig uit het niets ontstaan! Vandaar uitgeleid de vraag “waarom kwaad als God bestaat?” Is dan wel te begrijpen, ja wordt zo’n vraag ontwikkeld door kerkelijke/theologische dogma’s! ;-)

Danny
Danny
8 jaren geleden

God heeft zelf het kwade toegelaten in Zijn schepping om uiteindelijk Zijn heerlijkheid en Genade (Liefde) te betonen. Maar hoeveel christenen geloven dat nog?

martijnpeterburgers
martijnpeterburgers
8 jaren geleden

Lijkt mij dat er minimaal één denkfout wordt gemaakt. Alsof de God van het Oude Testament een andere is dan die van het Nieuwe en alsof over Jezus alleen gesproken kan worden in termen van liefde. Check bijvoorbeeld: 2 Thessalonicenzen 1:7-10, 2 Timoteüs 4:14, Hebreeën 10:31, Openbaring 6:6-7.

Lydia
Lydia
8 jaren geleden

Wouter, wat je schrijft vind ik heel herkenbaar. Ik kom er zelf ook nog steeds niet echt uit hoe je de God uit het OT en het nieuwe met elkaar moet kunnen rijmen. Het lijkt wel alsof het echt twee verschillende zijn. Ik heb daar ook nog steeds niet echt een antwoord op kunnen vinden, althans niet eentje die in mijn ogen geloofwaardig is. Er zijn veel zg verklaringen op internet te vinden, maar geen… Lees verder »

Paiba
Paiba
Antwoord aan  Lydia
8 jaren geleden

Waarom zou God zoals Hij in het OT geopenbaard wordt niet te rijmen zijn met hoe Hij in het NT geopenbaard wordt? In het NT is Hij nog steeds dezelfde Heilige God die de zonde niet dulden kan. Immers, dat is waarom de Here Jezus aan het kruis gestorven is. Daar aan het kruis kreeg Jezus onze straf. Al onze straf. Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar die straf was vele malen zwaarder dan… Lees verder »

Lydia Bakker
Lydia Bakker
Antwoord aan  Lydia
8 jaren geleden

Hoi andere Lydia ;) Mooi hoe je gewoon eerlijk zegt dat je God van het Oude en Nieuwe testament niet kunt rijmen met elkaar. You’re right, soms lijkt Gods karakter echt enorm grillig! Vind ik ook. Maar Jezus zegt Zelf dat Hij altijd al dezelfde is en zal blijven.. Gods keuzes, straffen en woorden zijn niet altijd makkelijk te begrijpen. Ik zou je aanraden niet perse heel veel commentaren daarover te gaan lezen, maar gewoon… Lees verder »

Sylvester
Sylvester
8 jaren geleden

Jezus is een marteldood gestorven en dit was de wil van God. Ook leuk om over na te denken, dit was in het nieuwe testament, toch?

Erik
Erik
8 jaren geleden

De islam en zijn god is niet wat wij denken dat het is, Mahdid waar zij naar verlangen is de antichrist, en wie Is de antichrist , juist , satan. Waarom zoveel haat tegen joden en christenen, omdat wij medeburgers zijn van Israel en toebehoren aan Israel.Wat de islam wil, is dat de Wereld buigt voor satan en niet voor Mohammed, IS laat heel duidelijk zien wat de bedoeling is, maar ze durven het niet… Lees verder »

Evelien
Evelien
8 jaren geleden

Hoi Wouter,

Ik zou je willen uitdagen om hier eens te kijken : http://andrewwommack.nl/studiemateriaal
Rechtsonder op deze pagina vind je een aantal studies over “De ware aard van God”
Ik vertrouw erop dat veel van jouw vragen op deze pagina zullen worden beantwoord….

Wees gezegend!

Evelien

erik
erik
8 jaren geleden

is de ellende in deze wereld juist niet gekomen door rebellie, ik vind dat je je op gladijs begeeft. de wreedheden die er nu gebeuren zijn santanisch te noemen, en de tijd van het oude testament lag het anders, er is maar EEN GOD en GOD IS EEN JALOERS GOD . Dit is santanisch en laat ze die tempels maar opblazen het heeft geen enkele meerwaarde. je ziet heel duidelijk hoeveel haat deze tereur beweging… Lees verder »

Erik
Erik
Antwoord aan  erik
8 jaren geleden

Beste Wouter ik weet wie ik aanbidt, ik aanbidt de gever die mij het leven heeft gegeven toen ik stervende was, stak God zijn hand uit en gaf mij een nieuw leven, daarom reageerde ik verontwaardigt, ik snap God soms ook niet , maar heb mij daarbij neer gelegd omdat iedere keer weer is gebleken dat wat Hij doet goed is. IS is santanisch en kun je niet op een lijn zetten met wat er… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
8 jaren geleden

Met verbazing merk ik op dat één voor de hand liggende oplossing hier niet genoemd wordt. God is goed en Jezus heeft hem bij uitstek doen kennen, maar de Bijbel is geschreven door mensen in een heel andere tijd en cultuur dan de onze. Als ze destijds een volkje uitmoordden, zagen ze daar de zegen van God in, maar volgens mij dacht God daar heel anders over. Moslims denken dat de Koran letterlijk door God… Lees verder »

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

Dat de Bijbel is geschreven in een andere tijd en cultuur is natuurlijk geheel waar, echter het betreft de openbaring van de God Die is (JHWH, ‘Ik Ben’) – de Onveranderlijke – en dáár gaat het om. Overigens, de oude Israëlieten geloofden dat de Bijbel letterlijk door God (aan Mozes) gedicteerd is, evenals de eerste christenen. Het normatieve Jodendom gelooft dat nog steeds, maar je hebt gelijk dat zeker de helft van de christenen –… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

(1) Ik vind het veel waarschijnlijker dat de Bijbel niet letterlijk is gedicteerd door God, maar dat mensen, geïnspireerd door hun ervaringen met God, in eigen woorden hebben opgeschreven wat ze geloofden. (2) In de Bijbel geeft God opdracht tot genocide en zo’n God wil ik niet dienen. Net als Wouter vind ik het vergoeilijken van dit soort teksten niet overtuigend. (3) Je doet een beroep op de oorspronkelijke teksten, maar die zijn allemaal verloren… Lees verder »

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

@Hans (1) Als de tekst feilbaar is (want mensenwerk) dan ook het kennen van God vanuit die tekst. Hetgeen, uiteindelijk, betekent dat je nooit zeker zult kunnen weten of je een goed beeld van God hebt en het dus vrij zinloos is om de Bijbel te bestuderen. Ten diepste leer je er namelijk vooral mensen door kennen, maar God? Bovendien: als de tekst feilbaar is, kun je je afvragen in hoeverre God Zijn eigen wens… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

(1) Je leert God kennen, niet door de Bijbel letterlijk te nemen, maar de kern ervan toe te passen in je leven en een relatie met God aan te gaan door de Heilige Geest. God neemt zijn openbaring niet serieus door ons een perfect studieboek te geven, maar door een relatie met ons aan te gaan. De Bijbel is geen perfect studieboek, maar eerder een boek waarin ‘studenten’ ervaringen met elkaar uitwisselen. Zo heeft God… Lees verder »

Niek
Niek
8 jaren geleden

“Jullie hebben gehoord dat… Maar ik zeg u, heb u vijanden lief!” Ook Jezus zegt indirect dat beelden, wetten of opdrachten van God in OT wel eens een vertekend beeld geven van wie God is.
Je wil niet weten hoeveel menselijke beelden van God in de Bijbel staan. Whooooops, in sommige christelijke kringen wordt ik om dit statement gestenigd

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Niek
8 jaren geleden

Jezus verwijst hiermee niet naar het Oude Testament, maar naar de mondelinge overlevering van de Joden, die in de tijd van Jezus werd vastgelegd in de Misjna. Maar wees gerust, onwetendheid is geen reden tot stenigen… ;-)