boze priester

Nog zoveel onbeantwoorde vragen

5 min leestijd

In de afgelopen weken is mij zo vaak op het hart gedrukt mijn queeste in stilte voort te zetten. Misschien in afsluitend met een boekje als het allemaal goed is afgelopen. Want stel je voor dat christenen zoveel vragen met mij mee gaan stellen dat ze het opeens niet meer weten. En misschien het geloof maar aan de kant gaan zetten. Is dat dan mijn verantwoordelijkheid? Ik denk het niet. Maar wel ben ik me bewust dat er ook veel christenen zijn die niet gewend zijn om ongemakkelijke vragen te stellen. Dat hoeft ook niet iedereen te doen.

boze priester

Aan de andere kant vragen zoveel mensen om door te zetten. En weet je, ergens voelt het of ik zelf een deur door ben gegaan en er is geen weg meer terug. Ik heb mezelf toegestaan om vragen te stellen die misschien niet eens zo op z’n plek zijn. Hoe ver ik durf te gaan, dat weet ik nog niet. En zo snel zal het allemaal niet gaan hoor. Want welke vragen zijn er niet allemaal nog te stellen en mee te worstelen? Ik zal er eens een paar noemen:

  1. De Bijbel wordt het woord van God genoemd. Maar betekent dat dat het foutloos is? Als je kritisch de Bijbel leest dan zie je bijvoorbeeld een grote ontwikkeling in het Godsbeeld in het Oude Testament. En als Jezus komt zegt Hij ergens iets alsVergeet alles, kijk naar mij, want dan heb je God gezien“. Nee, natuurlijk niet letterlijk zo, maar hier komt het wel op neer. Is de Bijbel niet veel meer het boek van mensen die probeerden God te begrijpen in hun beperking? Dus een boek van mensen die denken God te hebben begrepen. Maar opgesloten in hun tijd, cultuur, verwachting en wereldbeeld.
  2. Waar hebben we het over als we het over de hemel hebben? Het is het ultieme doel voor veel christenen: in de hemel komen. Zoals het voor veel religies een ultieme wereld-na-de-dood heeft benoemd zoals Nirvana, Walhalla en dat soort dingen. Maar stel nou eens voor dat het leven hier gewoon alles is. En dat de Bijbel helemaal niet wijst naar ‘de hemel’ in de zin van een andere werkelijkheid waar je tijdloos zal rondzwerven. Voor mij is het in ieder geval opvallend dat de hemel eigenlijk helemaal niet zo’n grote rol speelt in de Bijbel.
  3. Hoe zit het met de openbaring van God, hoe maakt God zich kenbaar? En is het dan zo dat gevoelsmensen er meer ‘voelsprieten’ voor hebben, eerder God ervaren dan mensen die minder in hun gevoel leven? Is dat niet ontzettend subjectief.
  4. Komt de ziel van de mens ergens vandaan? Was de ziel van de mens er al voordat het prille begin er was. Komt de mens dan bij God vandaan? Of is de mens dan al met God verbonden? Een vraag daarbij is de vraag wat de ziel dan eigenlijk is. En waar die zit…
  5. Wat als er helemaal geen eindafrekening komt, geen Apocalyps, geen zondvloed 2.0. Ondertussen heb ik al een stempelkaart vol van niet vervulde voorspellingen. Maar met name in de evangelische wereld willen we het maar al te graag zeker weten dat er binnen nu en 40 jaar (?) ergens het einde zal komen. Stel nu dat dat idee echt helemaal anders is. Hoe dan wel? Dat weet ik nog niet, ik heb jaren geleefd in het idee van de “Rapture”, de opname, het moment dat gelovigen opeens zijn verdwenen en de rest hulpeloos achterblijft. Geef me nog even de tijd voor de eindtijd…
  6. Wat betekent het om een “persoonlijke relatie met God” te hebben, een dagelijkse omgang met God. Ik weet het dat het als een gegeven is in veel evangelisatie-boodschappen en we verlangen er allemaal ergens naar. Maar waarom is God dan zo stil? Luister ik niet goed, verwacht ik iets dat niet reëel is? Of hebben we ook hier een systeem gemaakt dat anders werkt?
  7. Waarom denken we in het christelijk geloof in termen als “in” of “uit“, “gered” of “niet-gered“. En waarom staat het christelijk geloof er zo om bekend om vooral mensen uit te sluiten, mensen te veroordelen. Waarom denken zoveel mensen dat God vooral afwijst? Hoort het niet veel meer inclusief te zijn
  8. Wat is er in vredesnaam zo goed aan het goede nieuws? Waarom waren mensen er zo van overtuigd dat ze het bij het juiste eind hadden dat ze er de dood voor kozen? Dat deden de martelaren. Terroristen denken hetzelfde met een idioot idee dat er tientallen maagden op ze wachten na hun dood. De gedrevenheid is geen graadmeter voor de waarheid. En, hoe vervelend ook, hoe iets ‘voelt’ is ook geen graadmeter. Dus geloof kiezen omdat het goed voelt vind ik zelf een vreemde gedachte.

Ik kan deze lijst langer en langer maken, maar zo krijg je een beetje gevoel bij de vragen die me door het hoofd en hart zwerven. En waar ik eens rustig op wil kauwen zonder in de antwoord-modus te schieten. Bij de meeste vragen heb ik namelijk echt het gevoel dat het antwoord er niet gaat komen. En dat ik dat misschien ook wel prima vind. Dus ik ben er niet onrustig onder. Ik voel me niet een verloren schaap.

Om de prachtige quote van Tolkien er maar even bij te halen:

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.
From the ashes a fire shall be woken,
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,
The crownless again shall be king. 

Met welke vraag worstel jij?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

37 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirjam
Mirjam
7 jaren geleden

Beste Wouter,
Gewoon doorgaan met zoeken! Ik ben zelf het boek van Francis Spufford (Dit is geen verdediging) aan het lezen en volgens mij is (blijven) zoeken in ieder geval een antwoord. Het zit ‘m juist niet in zekerheden maar in de kwetsbaarheid en de vragen stellen. Denk ik. Mirjam

daphne
daphne
8 jaren geleden

Misschien is gnostisch christendom een antwoord op je vragen.
Bram Moerland heeft daar veel over geschreven.

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

De antwoorden van een atheist: 1) De bijbel is niet het woord van God, maar een boek met door mensen verzonnen verhaaltjes. Vandaar de vele fouten en tegenstrijdigheden. 2) Wishfull thinking. 3) God maakt zich niet kenbaar. 4) Er bestaat niet zoiets als een ziel. 5) Er komt geen eindafrekening. 6) Een persoonlijke relatie met God. Veel mensen hebben een houvast nodig. Een denkbeeldige voldoet blijkbaar uitstekend. 7) Gered of niet gered. Bangmakerij. 8) Religie… Lees verder »

Denker
Denker
8 jaren geleden

Herkenbare vragen, niet zomaar te beantwoorden. Wel vind ik het interessant dat, terwijl je zelf aangeeft (nog) niet in de antwoord-modus te willen schieten, mensen (goedbedoeld) toch antwoorden gaan geven. Zegen toegewenst bij je overwegingen en overdenkingen. Heel herkenbaar allemaal.

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
Antwoord aan  Denker
8 jaren geleden

Als je zelf nog niet aan antwoorden toe bent, sluit dat niet uit dat je de antwoorden van anderen zou willen horen. Sterker; daar heeft ‘ie ook meermaals om gevraagd.

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Ik begin maar achteraan en dan kijk ik wel of ik aan alles toe kan komen. Want er valt natuurlijk wel heel veel over te zeggen. ;) 8. Als katholiek geloof ik dat alle waarheid uiteindelijk naar God en naar elkaar verwijst. Concreet betekent dat dus dat je ‘het goede nieuws’ dus vanuit álle denkbare kennisbronnen zou moeten kunnen beargumenteren. In principe zou je i.i.g. het katholiek geloof, zeker qua ‘werkbaarheid’ voor pakweg 90% aan… Lees verder »

Freek
Freek
8 jaren geleden

Ha QueenElisabeth5, volgens mij is je antwoord niet zo hard en ongepast. Dat iemand even niets kan met een antwoord wil natuurlijk niet zeggen dat het niet het goede antwoord is. Het is alleen de vraag of antwoorden op een bepaald moment wel je rol is als luisteraar; soms is het een antwoord, soms gewoon stil luisteren en soms een knuffel of een lach. Ik moet bij je verhaal denken aan psalm 22, misschien heb… Lees verder »

Zoeker
Zoeker
8 jaren geleden

Wat betreft vraag 1: Bart Ehrman al ontdekt?

djpmeijer
djpmeijer
8 jaren geleden

Geloven is per definitie is heel anders dan weten. Geloven beschrijf ik als een pretentie iets te weten dat je uiteindelijk toch niet blijkt te weten. Het uit de weg gaan van het stellen van prangende vragen geeft aan dat men ten diepste beseft dat wat men gelooft een illusie zou kunnen zijn. Als de consequentie zoals het verliezen van vermeende zekerheden het negeren, ontkennen of demoniseren van de vraag inhoudt dan zou men zich… Lees verder »

Storm
Storm
8 jaren geleden

Dezelfde vragen, razen soms door het hoofd van christenen. Jou vragen zijn de mijne, ik ben ouder misschien daarom moeilijker om los te laten. Maar dat vul ik natuurlijk voor mijzelf in. Er kwamen meer vragen merkte ik,niet omdat het interessant is maar omdat ik merkte dat ieder lied iedere preek vragen opriep. Mijn proces van hinken op twee gedachten duurt al meer dan 7 jaar; ik leef zo met je mee. Het geloof los… Lees verder »

henkkarssenberg
henkkarssenberg
Antwoord aan  Storm
8 jaren geleden

Wij kennen elkaar. Ja, ik denk dat je inderdaad wat overgevoelig en ook onredelijk wordt. Is het echt zo, dat de christenen op Lesbos alleen met een bijbel in de hand klaar staan? Er wordt toch ook daadwerkelijke hulp geboden? Het is beschamend voor de Islam, dat Moslims uit Syrië naar het ‘christelijke’ Europa vluchten en niet naar rijke genabuurde Moslimlanden als Saudi-Arabië. Ik ben betrokken bij de Voedselbank in Amersfoort. Officieel een neutrale instelling,… Lees verder »

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

‘Maar wel ben ik me bewust dat er ook veel christenen zijn die niet gewend zijn om ongemakkelijke vragen te stellen. Dat hoeft ook niet iedereen te doen.’ De Bijbel gaat gelovigen voor in het stellen van moeilijke vragen. ‘Waar bent u, God’. ‘Waarom vergeet u mij? Waarom verlaat u mij?’ God gaat niet gemakkelijk aan deze vragen voorbij. Wie na vragen gesteld te hebben ook wil bidden en luisteren, krijgt misschien geen antwoord op… Lees verder »

Erwin de Ruiter
Erwin de Ruiter
8 jaren geleden
Jakob
Jakob
Antwoord aan  Erwin de Ruiter
8 jaren geleden

Wouter, Allereerst respect voor de wijze waarop jij omgaat met “anders denkende,” een bevolkingsgroep waar ik overigens ook toe behoor. Ik ben erg voor de vrijheid van godsdienst, dit is deels een onderdeel van de vrijheid van denken. Geloven kan iedereen, en men kan van alles en nog wat geloven. Als mensen zeggen in kabouters te geloven neem ik ze niet serieus, en ik neem aan jij ook niet !. Idem dito geldt dit voor… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
8 jaren geleden

Mijn vraag is vooral waarom God zoveel lijden toestaat. Oké, wat mensen elkaar aandoen, dat is omdat God ons een vrije wil heeft gegeven. Maar dat een kind gehandicapt wordt geboren en vervolgens heel langzaam krepeert, ondanks gebeden etc.??? Omdat God zo duidelijk tot me heeft gesproken, kan ik niet anders dan in hem geloven, maar ik mag toch hopen dat er een voleinding komt met een heerlijkheid die ruimschoots opweegt tegen alle ellende van… Lees verder »

Conny
Conny
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

Een “ongelovige” of “anders gelovige” vraagt mij waarom het lijden er is. Ik vraag me af waarom het lijden er is. Omdat wij beiden in ons geloof of ongeloof het antwoord niet vinden ben ik tot de conclusie gekomen dat het antwoord daar niet ligt.

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

Ik heb dit boek niet gelezen, maar er zijn ontzettend veel goede reviews over te vinden (heb het boek al wel thuis liggen). Misschien goed om te lezen als je met de vraag over pijn en lijden worsteld: Tim Keller – Aan gods hand door pijn en lijden: http://www.bol.com/nl/p/aan-gods-hand-door-pijn-en-lijden/9200000023666058 Misschien dat het je helpt om lijden en pijn beter te begrijpen en/of het een plek te geven. Hier kun je wat reviews lezen over dat… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
Antwoord aan  Hans A.
8 jaren geleden

@Mich E : Bedankt, ik heb het stukje op http://www.eerlijkovergod.nl gelezen. Ik begrijp het nu. Dat een kind gehandicapt wordt geboren en vervolgens heel langzaam sterft, dat komt omdat Adam en Eva ongehoorzaam zijn geweest en onze liefdevolle God meende daar een passende straf voor gevonden te hebben. Met andere woorden, dit slaat nergens op. Deze informatie is niet eerlijk over God.

vergetennick
vergetennick
8 jaren geleden

Waarom geeft God zo af op kinderoffers terwijl hij zelf ook allemaal kinderen over de kling heeft gejaagd voor zijn doelen? Sowieso waarom heeft God (trouwens bijna alle goden) offers nodig. Wat voor luguber beest ben je als je genoegen/genoegdoening zoekt in de dood van een levend wezen. Als je alle wijsheid in pacht hebt, de macht hebt om alles in een oogblink te veranderen en je beste idee om de wereld te redden: het… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

Je noemt hier een aantal negatieve eigenschappen van God, die min of meer uit de Bijbel afkomstig zijn en daaruit concludeer je dat de positieve eigenschappen van God, zoals liefde, die ook in de Bijbel staan, niet kloppen. Wat je beter kunt doen is: de positieve eigenschappen van God nemen en daaruit concluderen dat de negatieve eigenschappen van God, die ook in de Bijbel staan, niet kloppen.

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

in Ezekiel 33:11 zegt God: “Zo waar Ik leef, spreekt de Heere HEERE, Ik vind geen vreugde in de dood van de goddeloze, maar daarin dat de goddeloze zich bekeert van zijn weg en leeft! Bekeer u, bekeer u van uw slechte wegen, want waarom zou u sterven, huis van Israël” Je gaat ervan uit dat ieder mens onschuldig is, maar ieder mens is schuldig tegenover God. De mens wordt alleen dingen verantwoordelijk gehouden van… Lees verder »

Jakob
Jakob
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

Wat Hans A zegt is lekker makkelijk, zo ga je namelijk een discussie uit de weg. Alles wat goed is heeft met god te maken, de rest is de schuld van de mens zelf. En dus wordt ons wéér een schuldgevoel aangepraat. Als er een gezond kind geboren wordt is dat in gelovige kringen het werk van god….als het kind dood geboren wordt heeft god er niks mee te maken of heeft er een bedoeling… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

@Mich E (@mr_mich_e)

Volgens mij staat in de bijbel dat God eerst geborenen dood omdat de farao nee zegt. Leg mij God redenatie uit? Wat hebben die kinderen verkeerd gedaan? Als ik mij er dan bij moet neerleggen dat God zoveel slimmer is als ons en dat ik het moet accepteren als een zet van een alwijze God. Wat moet ik dan van God leren in deze?

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

@vergetennick De Egyptenaren onderdrukten het volk Israel. Ze waren niet onschuldig. Maar God dood de eerst geborenen vooral omdat de egyptenaren eerder alle jongetjes (die net geboren waren) verdronken in de Nijl. (In Exodus 1 en 2 kun je dit lezen) Dit is waar de farao opdracht voor gaf: “Toen gebood de farao heel zijn volk: Al de zonen die geboren worden, moet u in de Nijl werpen, maar al de dochters mag u in… Lees verder »

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

@Wouter van der Toorn, Fijn dat je er eerlijk over bent. Ik moet zeggen dat ik me niet bewust in bochten heb proberen te wringen om een uitleg te verzinnen, aangezien ik er daadwerkelijk zo tegenaan kijk en het ook logisch vind. Maar wil natuurlijk niet zeggen dat het zo niet kan overkomen en dat het voor jou misschien niet perse logisch is. Daarnaast ligt het inderdaad complexer dan dat wat ik schets. Ik inderdaad… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

@Mich E (@mr_mich_e)

Stel: je leest in de krant van een vader wiens kind is vermoord de moordenaar opzoekt en vervolgens het kind van de moordenaar dood maakt… Jij(mich e): staande ovatie.

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

Dat is het deel wat ik zelf ook niet snap. Want als ik of een ander mens dat zou doen, het kind aanrekenen wat de vader gedaan heeft, dan zou ik er ook voor pleiten om diegene op te sluiten. Daarom weet ik ook niet helemaal wat ik daarmee moet inderdaad.

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
8 jaren geleden

Ik kwam zojuist dit lied tegen, die als soundtrack kan dienen voor je zoektocht: “Andrew Peterson – The Silence Of God” https://www.youtube.com/watch?v=cvytewIxll0 Lees de tekst eens goed door en je zult zien dat dit nummer erg toepasselijk is op jouw situatie. Misschien kan het als bemoediging dienen. Ik vind het goed dat je post over je zoektocht. Ik vind het erg jammer om te lezen dat mensen zeggen dat je het voor je zelf moet… Lees verder »

Ellen Goslinga
Ellen Goslinga
Antwoord aan  Mich E (@mr_mich_e)
8 jaren geleden

Wat een prachtig lied !!! Dank je wel.

queenelisabeth5
queenelisabeth5
Antwoord aan  Mich E (@mr_mich_e)
8 jaren geleden

Hi Mich E (@mr_mich_e), Mijn antwoord klinkt wellicht wat hard, maar is uit pure oprechtheid geschreven. ik zie dat je antwoord geeft vanuit een goede bedoeling, zoals ik dat gedaan zou hebben voordat mijn vragen, zoals die van Wouter, mij inhaalden. Ik was degene die antwoorden vond in God en die mensen aanspoorde vooral te bidden en te delen in alle eerlijkheid met God. Ik was het die troost vond in de wetenschap dat hij… Lees verder »

Mich E (@mr_mich_e)
Mich E (@mr_mich_e)
Antwoord aan  Mich E (@mr_mich_e)
8 jaren geleden

@queenelisabeth5, Ik vind het helemaal niet erg dat je zo reageert. Het klinkt niet eens hard, maar al zou het hard klinken, als je het in oprechtheid doet zou ik er geen probleem mee moeten hebben. Het is niet voor niets dat ik dat lied erbij zet. Ik heb misschien niet dezelfde ervaring en daarom ken ik niet de hele situatie en emoties die erbij komen kijken. God is ook best vaak stil is mijn… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  Mich E (@mr_mich_e)
8 jaren geleden

@queenelisabeth5

Maar troost je. Dat door God verlaten gevoel gaat er langzaam af. Als er geen God is en geen eeuwig leven, is deze wereld en het bestaan nog steeds uniek en bijzonder. Ook geluk en ongeluk en dat soort zaken worden relatieve begrippen. Je krijgt meer de ruimte om zelf op eigen creatieve wijze invulling te geven aan het bestaan. Dat kan ook kracht geven. Volop zijn wie je bent.

R.
R.
8 jaren geleden

Is geloof niet gewoon een zoethoudertje?
‘Stil maar wacht maar alles wordt nieuw’; een aangename gedachte bij al het onaangename in deze wereld..?
Dat is de vraag die mij wel bezig houdt.

Arno
Arno
8 jaren geleden

2. De hemel is sowieso niet het einddoel, maar de nieuwe hemel en nieuwe aarde (als je het zo leest). ‘Surprised by Hope’ van N.T. Wright geeft door goede kijk op in mijn ogen.

Joël Cluistra
Joël Cluistra
8 jaren geleden

Ik vraag me af of je wel op antwoorden zit te wachten of dat je gewoon vragen aan het exploreren bent. Ik heb dus geen idee of je wel op antwoorden zit te wachten, maar ag ik vind het leuk dus geef mijn antwoorden. 1. Natuurlijk is de Bijbel een boek van mensen die God proberen te begrijpen, maar veel Joden en Christenen hebben door de eeuwen heen ervaren dat het God zelf is die… Lees verder »