Beauty and the Beast

Beauty and the Beast met een homo?

4 min leestijd

Toch gek, dat deel christenen valt over een homo-relatie in de nieuwste Disney film Beauty and the Beast. Deze film gaat over de bijzondere romance tussen een mooie dame en soort prinselijke buffel (of een mix van allerlei dieren). Ik denk dan: whut the problem? En toch zijn er petities om Disney te boycotten, waarschuwen christelijke voormannen ernstig tegen de verdorven invloed die dit kan hebben.

Gesprekje op Groot Nieuws Radio

Vandaag had ik een kort gesprekje op de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio hierover. Mijn punt? Er is een vreemde dynamiek bij groepen christenen om overal maar complotten en gevaren te zien. Je weet dat zodra iemand roept ‘maar er is misschien wel iets mis mee’ bijna iedereen vervolgens met andere ogen hetzelfde gaat bekijken. En ja, vervolgens moet je kiezen of je dan maar niet van een mooie film gaat genieten of dat je het probeert te doen, maar nu met een beetje schuldgevoel.

Dat gebeurde eerder trouwens ook bij een van de beste Disney films ooit: The Lion King. Het was in de tijd dat er in conservatieve christelijke kringen nogal gewaarschuwd werd tegen New Age en alles in deze film leek wel erg op New Age propaganda met de cirkel van het leven enzo. Nu moet je weten dat er veel toegewijde christenen werken bij Disney, en ook juist in de groep die aan deze prachtige film werkten.

Stel je toch eens voor!

Een belangrijke motivatie voor christenen om te protesteren tegen de nieuwste Disneyfilm is dat op deze manier voor kinderen een ‘onnatuurlijke verhouding’ maar normaal wordt. Dus daar moeten de kinderen tegen worden beschermd. Ook bekende christelijke leiders spreken zich uit voor boycots tegen de film en bioscopen, zoals Franklin Graham (*) Of, volgens de woorden van een van de mensen die protesteren tegen deze film:

“It’s just wrong to expose children to such material,” said one parent protesting outside a cinema this morning. “Why, if they see gay characters at such an impressionable age, they may grow up thinking gays are just regular people who are part of the rich tapestry of a society that we live in, and I hate to think what that could lead to. They may even grow up to be gay, and we all know that the lack of gay characters in children’s films is the only thing stopping people from being gay up until this point.” (bron)

Wat ook je standpunt is over homoseksualiteit, het verzwijgen en doen of het niet bestaat laat het niet verdwijnen. Juist in conservatieve christelijke kringen is het thema homoseksualiteit onbesproken of als het besproken wordt dan is het slechts vanuit afkeer en walging. Stel je toch voor dat je daar als tiener tussen zit en merkt dat je niet voldoet aan de norm. Dat is letterlijk levensgevaarlijk.

Geniet van mooie verhalen

Mijn belangrijkste advies voor iedere ouder is om je kind te leren van mooie verhalen. Wees blij met bedrijven als Disney die al tientallen jaren prachtige verhalen vertellen. En Disney vertelt niet alleen wit-conservatief-Amerikaanse verhalen, maar juist de verhalen zonder uitzondering op geslacht, ras of seksuele geaardheid.

Sjors en Sjimmie

Sjors en Sjimmie in de Rimboe

In een veranderende wereld worden de verhalen die we vertellen ook anders. Vroeger las ik stripboeken van Sjors en Sjimmie (wie kent het nog) waarbij Sjimmie een beetje een dommige neger was. Ja, dat kan niet meer hè. Of wat te denken van Kuifje in Afrika? Zo racistisch als de neten! Dus deze verhalen worden niet meer verteld, maar verhalen die in onze wereld passen.

Kuifje in Congo

Tegen christenen die moeite hebben met homoseksualiteit zou ik willen zeggen: wen er maar aan dat er veel mensen in deze wereld anders zijn dan jij. Dat gaat namelijk voor iedereen op: de wereld is zo ongelofelijk divers. Geniet ervan en laat je kinderen weten dat al die mensen, die anders zijn dan jij bent, ook allemaal waardevolle schepsels zijn. Dat zou van de wereld toch een mooiere plek maken. En in die diversiteit kan je nog steeds je eigenheid kiezen!

Mijn samenvatting op Twitter

https://twitter.com/creatov/status/839452948543463424

https://twitter.com/creatov/status/839453143150784512

https://twitter.com/creatov/status/839453379424366593

https://twitter.com/creatov/status/839453510102048769

https://twitter.com/creatov/status/839453796753362944

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -