Cassini's Last View of Earth

Aarde vanaf 1,4 miljard kilometers

3 min leestijd

Op dit moment is de ruimtesonde Cassini bezig met een spectaculaire missie. Op vele kilometers van onze planeet verwijderd, is het bezig om rondom de planeet Saturnus bijzondere beelden te maken. Saturnus is de planeet met de grote ringen die er omheen draaien. Cassini verliet planeet aarde op 15 oktober 1997 en is nu bezig om tussen de ringen en het oppervlak van de planeet door te vliegen. Check een korte uitleg van deze missie met onderstaande video en check daarna de fascinerende foto die we laatst kregen teruggestuurd.

Voordat ze met deze duikvluchten begonnen, maakte het toestel op 12 april 2017 deze bijzondere foto waarin je de aarde ziet tussen de ringen door.

En als je goed inzoomt, zie je niet alleen de aarde als heldere witte stip, maar zelfs onze maan als een klein vlekje links van de aarde.

Hier wonen wij dus.

Daar zullen wij het mee moeten doen.

Een Planet B is er niet.

Hoe enorm knap we onszelf ook vinden, nog steeds zitten we, ondanks onze kennis en kunde, vast aan onze aarde als moederschip voor ons mensen en de hele schepping erbij. Er is niets anders te vinden waar we leven hebben kunnen waarnemen, laat staan dat er bereikbare plekken zouden zijn waar menselijk leven mogelijk zou zijn. Het is leuk voer voor sciencefiction verhalen waarbij de mens als ontdekkingsreiziger door het heelal wordt gezien; de mens die zijn veilige haven achterlaat om zich op alle mogelijke plekken verspreid over het hele universum te gaan vestigen.

Cassini's Last View of Earth

Cassini’s Last View of Earth. (Klik op de foto voor een grotere versie).

Was het maar zo dat er andere opties waren om heen te gaan. Voor het geval we onze aarde naar de filistijnen hebben geholpen. Als bijvoorbeeld een aantal Alpha-mannetjes in de wereldpolitiek een wedstrijdje ver-plassen doen, maar dan met atoombommen. Of, meer als een geruisloze moordenaar, als we ons milieu zo hebben gesloopt dat de rek eruit is en er geen herstel meer plaats kan vinden en onze wereld definitief uit balans raakt.

Het zou mooi zijn, een tweede optie. Maar het is er niet.

Dus dat ene stipje daar, daar moeten we het mee doen.

Zullen we daarom een beetje liever zijn voor elkaar? Meer dan dit hebben we niet. Sommigen zitten nog vast in het wereldbeeld vanuit de oudheid waarin de mensheid zich voorstelde dat de aarde redelijk eindeloos was. Nooit had je enig idee waar de rand van de wereld zou zijn. En daarbij, als je maar machtig genoeg was, kon je altijd over steeds meer beschikken. Europeanen hebben er hard aan meegedaan: we zijn de wereld over gegaan en hebben alles wat we tegenkwamen onszelf toegeëigend. Want wij waren er het eerste. Ja, leuk, en ondertussen vernietigden we prachtige natuur en bijzondere culturen. Want wij zijn superieur!

Ondertussen zouden we beter moeten weten. Er is niet meer. Dit is het. Deze planeet is alles wat we hebben. We moeten er zuinig op zijn. Maar we bouwen grotere machines om nog meer hout te kappen en om nog meer grondstoffen te delven. We ontwikkelen enorme schepen om de wereldzeeen leeg te vissen. Dit gaat allemaal ondertussen in zo’n enorme vaart dat wij, de mensheid, eigenhandig deze planeet voorgoed kunnen veranderen.

Kijk nog eens naar de foto. Laat het een moment van contemplatie, van stille overdenking zijn.

Meer over de Cassini missie rond Saturnus kan je hier vinden »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -