diepzeeduik

Een parabel over de Diepte van de Ziel

4 min leestijd

Ik wil je een verhaal vertellen. Het is eigenlijk een parabel over de ziel. Een parabel vertelt je niet de waarheid, maar probeert iets diepers op te duiken.

Stad van de Diepte van de Ziel

Je komt niet zomaar in de Stad van de Diepte van de Ziel. Sommigen twijfelen zelfs over het bestaan van de ziel, laat staan dat je er terecht kan komen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je er ook niet onvoorbereid kan komen. De ziel als de diepste plek van wie je bent, de ziel als bron van je leven. Er wordt veel gespeculeerd over de ziel, er zijn maar weinig mensen echt geweest.

In de ziel zijn de daadwerkelijke bronnen van de levenskrachten te vinden. Zo worden alleen de echte tranen daar geboren, alleen de ongeveinsde levensvreugde vindt er zijn oorsprong.

Ontdekking van de diepzee

De reis naar deze stad is goed te vergelijken met de ontdekking van het diepzee leven. Eeuwen wist de mensheid niets van het bestaan van leven in de diepzee. Er waren mythen over allesverslindende monsters die daar leefden, maar verder kon er niets zijn. Alles dieper dan 200 meter onder de waterspiegel moet het doen zonder invloed van zonlicht. Voedsel is afwezig, hoe dieper, hoe hoger de druk van het water. Hoe kan iets daar leven. In 1841 ging met op zoek naar leven op meer dan 400 meter diep, maar er was nauwelijks vis en leven uit de diepte te halen. Dus, zo ging men vanuit, op de grotere diepte zal niets zijn. Vergis je niet hè, de diepste bekken in de oceaan is dieper dan de hoogste berg hoog is.

Het wonderlijke is dat, toen we uiteindelijk gingen kijken, we erachter kwamen dat er een ongelofelijk rijk leven te vinden is. Het leven wordt niet gevoed door de manier zoals wij worden gevoed. Het is onafhankelijk van zonlicht en van de meeste van onze bekende voedselbronnen. Er wordt voedsel gehaald uit de warmwater bronnen die bevinden in de buurt van onderwatervulkanen. We weten nog maar een fractie van hoe het allemaal werkt, welke stoffen verantwoordelijk zijn voor alle levensprocessen. In de praktijk is het een groot mysterie en moet je vooral genieten van de nagenoeg onaardse aanblik van het leven daar. Al zijn de filmopnamen niet zo indrukwekkend, aangezien zelfs onze apparatuur niet of nauwelijks bestand is tegen de omstandigheden daar.

Recordpoging

Daar, in de diepzee, even gaan kijken is trouwens zo eenvoudig nog niet. Het is in de praktijk eenvoudiger om een man op de maan te zetten, dan af te dalen naar de diepzee. In 2012 is filmmaker James Cameron als eerste mens naar de bodem van de Marianentrog gedoken. Dat is een diepte van 11 kilometer. Eerder was het geen mens gelukt.

Tekst gaat door onder het filmpje 

Diepte van de ziel

Dit is denk ik ook een correct beeld voor de reis naar de diepte van de ziel. Het is eenvoudiger om op de maan te belanden, dan af te dalen naar de diepte van wie we zelf zijn. Het is eenvoudiger om koninkrijken te bouwen en oorlogen te starten, dan om jezelf te ontmoeten. Onderschat ook de invloed niet van de diepte. Over het algemeen vinden veranderingen maar langzaam plaats. Getijden en seizoenen werken er niet of heel anders. Maar het is er zeker niet alleen maar rust. In de onzichtbare diepte kunnen ook enorme aardverschuivingen plaatsvinden. Je ziet ze niet, maar het veroorzaakt verwoestende tsunami’s.

Tekst gaat door onder het filmpje 

Bron van het leven

Wist je dat, vanuit evolutionaire ontwikkeling gedacht en de oorsprong van het leven, wetenschappers denken dat het complexe leven in de diepte van de diepzee is ontstaan, bij de superhete diepzee bronnen, bij giftige en gevaarlijke onderwater vulkanen… Dan vind ik dat zomaar een intrigerende gedachte over waar de bronnen van je leven te vinden zijn. Wees je ervan bewust dat het een gevaarlijke bezigheid is als je onvoorbereid de reis naar de diepte van je ziel probeert te maken. Het risico is groot dat je er niet ongeschonden uit zult komen. Maar als je je goed voorbereidt, dan moet je er uiteindelijk uit kunnen komen.

Pelgrimage

Voor mij is dit een deel van mijn pelgrimage. Mijn reis in de onderstad is nog maar net begonnen. Veel eenvoudiger is het om het bij je brein te houden, bij kennis, bij de dingen van alle dag, bij het uiterlijk en bij allerlei briljante de ideeën. Maar ik ben gefascineerd geraakt door wat er te vinden is in de diepte. Ik wil er graag naar afdalen. Maar weet niet of ik er wel klaar voor ben.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ad
Ad
5 jaren geleden

Ik vind het een hele uitdaging om in dit leven de diepte van mijn ziel te naderen, omdat haast iedereen om mij heen niet verder gaat Dan de oppervlakte en mij ook bewust of onbewust dwingt daar deel van uit te maken, Terwijl dit maar voor een klein deel mijn deel is.

joan
joan
5 jaren geleden

wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad inneemt

Jeroen
Jeroen
5 jaren geleden

Mooi artikel. Sterkte/succes met je pilgrimage

Voorbijganger Jan
Voorbijganger Jan
6 jaren geleden

Ziel? Dat is lichaam en geest tezamen. Door de Griekse invloeden zijn lichaam en geest uit elkaar gehaald. Sterker nog: er is een soort van drie-eenheid door ontstaan. Lichaam, geest en ziel. Het lichaam heeft sterke invloed op de geest. Als het in je darmen niet goed zit, kun je depressief worden. Het gevoel zetelt in het ingewand. De grote Denkers wisten dit al eeuwenlang geleden. Lees Paulus ook maar daarover. Als je jezelf ten… Lees verder »