gelovige atheist

In iedere gelovige schuilt een atheïst

3 min leestijd

Steeds meer raak ik ervan overtuigd dat in iedere gelovige een atheïst schuilt. Maar ook dat in iedere atheïst een gelovige schuilgaat. Ze vinden elkaar in hun zoektocht naar wat waar en waardevol is.

Atheïst in gelovige

Hoe langer ik onderweg ben, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat in iedere gelovige een atheïst schuilt. Die komt soms boven. Bijvoorbeeld als je bidt en het gevoel bekruipt je dat alles toch totaal zinloos is. Of je begint jezelf de vraag te stellen of dat hele godgedoe niet gewoon een grote wensgedachte is, een mooi idee en iets dat houvast geeft. Maar niet heel veel meer. ‘Waarom geloof ik dat eigenlijk allemaal?’ De ene gelovige durft meer te spelen met deze gedachten dan de ander. Het zal wellicht van het karakter afhangen. Of afhangen van hoe het leven loopt.

Gelovige in atheïst

Op dezelfde manier geloof ik dat er ook een gelovige schuilt in iedere atheïst. Die gelovige komt soms boven. Bijvoorbeeld als verdriet je raakt en de gedachte je raakt dat het wel mooi zou zij als er wèl iets groters was om je aan vast te houden. Misschien een wensgedachte, niet meer. De ene atheïst durft meer met die gedachten te spelen dan de ander. Het zal wellicht van het karakter afhangen. Of afhangen van hoe het leven loopt.

Fundamentalisten

Alhoewel, er is een groep die dit niet doet. Een groep die niet speelt met die andere gedachten. In beide groepen heb je de extremen en de fundamentalisten. Ze zijn ernstig overtuigd van hun eigen gelijk. In werkelijkheid zoeken deze beide groepen, de fundamentalistische gelovigen en fundamentalistische atheïsten, niet verder. Ze zijn beide niet op zoek naar God en naar waarheid. Deze gelovigen die alles afwijzen dat anders is dan hun eigen overtuigingen, zijn uiteindelijk niet op zoek naar God. Zij zijn slechts geïnteresseerd in hun eigen gelijk.

Het gesprek met deze laatste groep is bijna zinloos, is mijn ervaring. Het zijn de mensen die de zoeker uitsluiten. Het zijn de dominees en evangelisten die het precies allemaal weten en vooral overtuigd zijn van hun eigen gelijk. Hun oordelen hebben ze klaar, de lijntjes kunnen ze trekken. Het zijn de scheldende atheïsten die zich het recht voorbehouden om mensen, met een andere overtuiging dan die zij zelf hebben, te vernederen en belachelijk te maken. Zij zijn slechts geïnteresseerd in hun eigen gelijk.

Waar en waardevol

Maar deze eerste groepen vinden elkaar. De atheïstische gelovige en de gelovige atheïst. Soms voel ik me atheïst. Soms voel ik me diep gelovig. Het hoort bij de pelgrimstocht door het leven. Bij de zoektocht naar wat waar en waardevol is. Naar wat de bronnen zijn voor geluk en schoonheid. Daarin vind ik mijn mede-gelovige en daarin vind ik mijn mede-atheïsten.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henny Keur
Henny Keur
6 jaren geleden

Dag Wouter, Hoewel ik om me heen zie, dat heel veel Christenen zich soms of juist vaak voelen, zoals je dat vertolkt, is dat niet, wat echt past bij een Christen. Laat ik eerst even reageren op wat volgens jou een fundamentalist is. Iemand die alles zeker weet en geen tegenspraak duldt. Niet waar dus, hoewel zij dit stempel wel opgedrukt hebben gekregen, mede door het gedrag van groepen islamieten. Een Christen fundamentalist heeft zijn… Lees verder »

Wilbrand Rakhorst
Wilbrand Rakhorst
6 jaren geleden

Helemaal waar Wouter, de kracht van de openheid en herkenning zijn opbouwend voor ieder mens waar hij ook zit in zijn zingevings proces. Geloof is een geschenk. Niemand kan dat in eigen kracht claimen. God werkt in de goede chemie tussen mensen.

fokko
fokko
6 jaren geleden

Wouter ik volg je aandachtig.Als dirigent van een chr.koor met 6 soorten gelovigen weet jij als geen ander dat is moeilijk en juist door mijn aanpak en jou filosofie kom ik een heel eind.