mond houden

Boven alle twijfel verheven?

1 min leestijd

Of je nu geloof dat er een God is of dat je ervan overtuigd bent dat er geen God is, als je nooit twijfelt aan je eigen overtuiging, welke het ook is, dan hou je jezelf voor de gek of je bent nog niet wakker. Aldus Frederick Buechner.

Het is gezond om altijd je overtuiging te blijven bevragen. Of je nu eindelijk tot de conclusie bent gekomen dat er geen God kàn zijn, of dat je eindelijk jezelf hebt overgegeven aan het geloof, boven alle twijfel, dat God er is. Als je nooit toelaat dat de twijfel weer bovenkomt, dan sla je je innerlijke leven dood.

Zodra er geschreven wordt over geloofstwijfel, wat ik graag doe (lees mijn recente blogje ‘twijfelzaaiers‘ bijvoorbeeld), zie je een Pavlov-reactie bij een bepaald deel van de christenen die nogal bang is voor ‘het promoten van twijfel’. Immers, twijfel zou wijzen op de afwezigheid van geloof. Geloof is zeker weten. Geloof is vasthouden. Geloof is vertrouwen. En het toelaten van twijfel zou het promoten van ongeloof zijn.

Het proberen te vermijden van twijfel en worsteling is een gevaarlijke neiging. Is niet precies twijfel en de bijbehorende worsteling wat ons mensen ook menselijk maakt? Als je nooit de twijfel en worsteling toelaat, het ongemak met je eigen gedachten, ongemak met te concrete opvattingen, dan bescherm je niet je geloof, maar blokkeer je je eigen spirituele reis en daarmee de kans om het goddelijke te vinden.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fokko
fokko
6 jaren geleden

WAARDEER JE SCHRIJVEN EN VOLG HET ZO VEEL MOGELIJK.
BEDANKT FOKKO