twintiger alleen in de kerk

Waarom tieners en twintigers de kerk verlaten

5 min leestijd

Een veelgelezen artikel op deze website is het artikel over Waarom mensen het geloof verlaten. Het is een artikeltje dat al vier jaar op de website staat, maar het blijft onverminderd actueel. Kerken worstelen ook met de vraag hoe ze mensen kunnen vasthouden. Zo af en toe is er aandacht voor de grote voordeur van de evangelische kerken bijvoorbeeld, terwijl de achterdeur net zo wijd openstaat waar mensen stilletjes uit verdwijnen. In 2009 kwam het boekje ‘Ooit Evangelisch’ uit dat vooral op dit fenomeen inzoomde.

Waarom mensen het geloof verlaten

Het artikeltje terughalend van een aantal jaar geleden, dit zijn de belangrijkste redenen voor de mensen om het geloof te verlaten (lees het hele artikel):

 1. De vreselijke en valse manieren waarop christenen elkaar persoonlijk en online behandelen
 2. De ingeblikte, oppervlakkige antwoorden op de moeilijke vragen
 3. God voldeed niet aan hun verwachtingen
 4. Domheid en onwetendheid van vele christenen
 5. Niet kunnen voldoen aan alle wetten en regels
 6. Ze hebben de wereld liever dan Christus
 7. De zorgen van het leven verstikte hun (geestelijke) leven

Waarom tieners en twintigers de kerk verlaten

In 2011 heeft het Amerikaanse Barna een onderzoek gedaan naar de vraag waarom tieners en twintigers de kerk verlaten (bron) en dit zijn de belangrijkste punten:

 1. Kerken zijn te beschermend
 2. Tieners en twintigers ervaren dat het christelijk geloof geen diepgang heeft
 3. Kerken lijken een houding te hebben tegen wetenschap
 4. Veel jonge christenen ervaren de houding van de kerk in thema’s over seksualiteit als simplistisch en veroordelend
 5. Ze worstelen met het exclusieve karakter van het christelijke geloof
 6. De kerk voelt afwijzend ten opzichte van hen die twijfelen

Daar zit je met je beamer

De wereld veranderd ondertussen net zo snel. Nieuwe generaties functioneren anders. Veel kerken proberen ‘relevant te zijn’ en denken dat je dat bijvoorbeeld wordt door hippe filmpjes of een groot scherm in de kerk. ‘Jongere generaties geven aan dat relaties voor hen belangrijker zijn dan een hippe viering of de laatste technische snufjes in een dienst’, aldus een recent artikel van Jop (bron). Tja, daar zit je dan met je schreeuwend dure geluidsinstallatie inclusief high resolution beamer. Blijkt het daar helemaal niet in te zitten!

Kerklozen

De kerk verlaten en het geloof verlaten zijn niet dezelfde dingen. Er is een groeiende groep kerkloze gelovigen, de gelovigen die zich behoorlijk vloeibaar bewegen over het kerkelijke terrein. Ze zoeken op andere manieren verbinding met hun geloof en andere gelovigen.

Nazorger op EO jongerendag

Wat opvalt is dat het belang van de oude thema’s is veranderd. Toen ik opgroeide en als toegewijde tiener mijn leven aan God toevertrouwde, draaide het uiteindelijk toch gewoon over het leven na dit leven, het eindoordeel en het gaan naar de hemel. Ik merk dat ik dit thema zelf steeds minder interessant vind. In de jongere generatie is dit steeds vaker een reden om het geloof niet meer als relevant te zien, vooral als het gepaard gaat met een desinteresse voor de thema’s die ze wèl van belang vinden. De sleutelvraag voor evangelisatie was ‘wat gebeurt er als je doodgaat?’ Dat was het punt van alles. Als nazorger op de EO jongerendag werd je getraind om te vragen, een soort checkvraag, ‘als je vandaag sterft, waar ben je dan morgen?’ Het moest toch de hemel zijn. Dat was de lakmoesproef.

‘Mijn generatie denkt helemaal niet zo’

Een twintigjarige kan zeggen ‘Mijn generatie denkt helemaal niet zo…’ (bron). Het is gewoon geen belangrijke vraag. Het doet er niet toe. Deze jongeren zullen zich geen gelovige noemen, meer ‘ooit-christenen’, maar nog steeds ergens spiritueel en verbonden met iets dat groter is. Thema’s als rechtvaardigheid, vrede, het waardevolle menselijke leven, dat zijn thema’s die ze wel belangrijk vinden.

Egocentrisch verlangen

Als je eerlijk bent, een geloof dat van deze thema’s is losgekoppeld is ook niets waard. Het streven om maar uiteindelijk in de hemel terecht te komen is dan slechts een egocentrisch verlangen om te ontvluchten van een wereld waar je je emotioneel al lang uit hebt losgemaakt.

Misschien zit er een reden achter het gebed dat Jezus leerde om te bidden: ‘Laat uw wil op aarde net zo gebeuren zoals het in de hemel gebeurt’. Bidden voor het hier, het nu. Dat is toch echt een totaal ander verlangen om maar snel hier vandaan te vluchten.

Kerk heeft antwoorden

Wil de kerk anno 2018 relevant zijn voor een nieuwe generatie, dan hoeven ze hun heil niet te zoeken in de poging om net zo hip en snel te worden als de rest van de maatschappij. Het is een strijd die door bijna alle kerken wordt verloren. Wees eerlijk, het is echt niet het unique-sellingpoint van de kerk. De kerk zou het antwoord kunnen zijn op de kaalslag die je terugvindt in de maatschappij als het gaat om relaties. Veel draait er om succes, waarbij het ook nog eens ieder voor zich is.

De kerk mag wat mij betreft eigenwijs zijn. Niet direct anti-hip als houding, maar meer in de zin dat de kerk gewoon blijft doen wat ze al eeuwenlang doet: een verbinding leggen tussen Gods wereld en onze wereld.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simon
Simon
6 jaren geleden

Met veel dingen eens. En toch, als wij onze hoop op Christus alleen voor dit leven gevestigd hebben, zijn we de armzaligste van alle mensen.