Waarom Christenen het geloof verlaten
3 min leestijd

Hoe komt het dat mensen hun geloof verlaten? Waarom keren ze God de rug toe? Frank Viola komt met deze 7 verschillende redenen. Er zit veel waarheid in, veel herkenning. Hier zijn ze (vrij vertaald):

1. De vreselijke en valse manieren waarop christenen elkaar persoonlijk en online behandelen

Dit is een belangrijke redenen waarom sommige christenen besluiten om Jezus niet meer te volgen. Regelmatig heb je het gevoel dat je beter af bent onder de heidenen.

2. De ingeblikte, oppervlakkige antwoorden op de moeilijke vragen

Hoe lang gebruiken we nog “het staat zo in de Bijbel” als simpel antwoord op de moeilijke vragen. Of wat te denken van een 18 jarige student die is opgegroeid met een vanzelfsprekendheid van een 6 daagse schepping. Door een antwoord “zo zit het nu eenmaal” wordt het complete geloof gekoppeld aan deze vraag waar veel wetenschap ook zinnige dingen over te zeggen heeft.

Als de standaard, ingestudeerde en ingeblikte antwoorden de enige zijn die je kent en ze blijken niet te werken of te kloppen… en als het enige antwoord is “de Bijbel zegt het zo”, dan houdt het toch snel op met dat hele geloof. Dat is dan een toch wel logisch gevolg.

3. God voldeed niet aan hun verwachtingen

Laatst hoorde ik het verhaal van iemand die God de rug toekeerde. Zoals altijd had hij God gebeden om bescherming van zijn gezin. Tot het moment dat zijn dochter verongelukte. Waar is God dan? En hoe zit het dan met de beloften van God. In de praktijk bleek God helemaal niet zo betrouwbaar.

4. Domheid en onwetendheid van vele christenen

Het is jammer dat veel christenen van alles wat los en vast is geloven. Allerlei subcultuurtjes met hun eigen overtuigingen. En mensen die graag nadenken willen er zeker niet mee worden geassocieerd. De gedachte is dan niet zo gek: “Als Jezus de Redder van de wereld was, waarin zijn zoveel van zijn volgelingen zo stom?” of “Als Jezus dan het hoofd is van de kerk, waarom zijn er dan zoveel misstanden en scheuringen ?” Het gevolg is dus dat ze daardoor gaan twijfelen aan de dingen die onze Heer zelf heeft gezegd.

5. Niet kunnen voldoen aan alle wetten en regels

Zo vaak wordt het evangelie samengevat is een set van wetten en leefregels. En daarbij de boodschap dat God teleurgesteld is als je je hier niet houdt. Maar wie is perfect? Wie is foutloos? Je kan nog zo hard proberen… uiteindelijk lukt het ergens toch niet. Zelfs bidden en vasten zijn niet de oplossing. Nee, aan de eisen van deze God voldoen lukt toch niet. Je bent toch nooit goed genoeg. En daarom verlaten ze God zelf.

6. Ze hebben de wereld liever dan Christus

Jezus was niet voldoende om hun hart te vullen, niet om hun hartsverlangen te bevredigen. Ze hadden de wereld liever dan God. Daarom verlieten ze God.

7. De zorgen van het leven verstikte hun (geestelijke) leven

Ken je het beeld uit de gelijkenis van het zaad waarin er ook zaad terecht komt tussen de dorens en de distels. Het wordt verstikt. Jezus zegt dat het de zorgen van het leven zijn waardoor het wordt verstikt. Zo is het soms ook bij mensen met veel zorgen. Sommigen zoeken hun schuilplaats bij God. Anderen zijn door de situaties geestelijk helemaal uitgewrongen.

Bron: frankviola.org »

=====

Ik wordt er eerlijk gezegd een beetje verdrietig van. Want het is zo herkenbaar. Ik zie het zoveel om me heen. Het ene punt meer als het andere. Herken jij punten om je heen of wellicht bij jezelf? Of zijn er andere redenen?

66 reacties

 1. Dadel op 06-04-2018 om 09:27

  Ik mis een punt: omdat je er psychisch ziek van kan worden en daarin anderen schaadt.

  Zeker heb ik mijn toevlucht tot God gezocht omdat ik met veel zaken worstelde, en draaide psychisch totaal door. Niet dat dat aan de kerk lag of christenen. Niet dat ik God de schuld geef. Diep christelijk geloof of andere religie geeft geen heilzame weg. Het gaf mij dat ik mensen in hokjes indeelde: wel/niet gered. Liet me leiden door wat ik meende Gods stem was, kreeg zelfs bevestiging van medechristenen maar sloeg de plank totaal mis. Ik liep constant in een geloofswolk en zag de realiteit niet meer. Ik verslond de Bijbel en heb er veel mensen verdriet mee gedaan. Hetzelfde zag ik gebeuren bij sommige andere christenen. Zo werd ik boos opgebeld en getuchtigd omdat ik scheidde van een man die mij dood wilde hebben. Hoe psychisch ziek van geloof moet je zijn wil je zo omgaan met je naaste? Juist die lauw werden genoemd waren het meest met liefde voor de ander.

  De duivel denk je misschien? Nee, ik hou meer dan ooit van mijn naasten en van God. Maar ben geen christen meer omdat ik gezien heb dat het uiteindelijk schaadt. Ik heb meerdere religies gevolgd. Steeds eindigde het in dat het uiteindelijk meer kapot maakt dan je lief is.

  Ik sta met beide benen op de grond en vol in het leven. Nu ben ik bezig met nu. Na mijn dood zie ik verder wel. Na mijn bijna dood ervaring weet ik zeker dat God daar met wijde armen op mij wacht en mij lief heeft. En zo lief als Hij mij heeft, probeer ik mijn naasten lief te hebben. Daar heb ik geen Bijbel of Koran, religie of kerk voor nodig. 2. Jermain op 12-03-2018 om 21:08

  Jullie zijn punt 8 vergeten! en dat is het walgelijke geloof in een hel waar mensen die niet in Christus zijn voor eeuwig worden bestraft met vuur volgens vele christenen. Naar mijn mening een valse leer die veel mensen van God afhoudt. 3. Marijn op 07-02-2018 om 21:12

  ik ben nu 15 jaar ik ben altijd christelijk opgevoed maar ik heb gewoon geen gevoel meer bij mijn geloof ik weet niet of er een god bestaat want als er een god zou bestaan waarom zou er dan allemaal zoveel ellende in de wereld zijn dan zou god dat toch tegenhouden. mij is altijd geleerd dat god liefde is maar als ik om me heen kijk in de wereld die ik alleen maar haat dood en ellende hoe kan dit dan ? 4. john op 06-11-2017 om 15:05

  Er zijn heel wat mensen die teleurgesteld zijn in Jezus en/of God vanwege het feit dat zij in moeilijke tijden ondanks hun gebeden niet werden geholpen. Als Jezus en/of God je niet helpt in dit leven, hoe kan je dan verwachten dat hij dat wel doet na de dood?
  De hulp zou kunnen komen via je medemens, maar hoe kan je weten dat zij in opdracht van God werken? Hierdoor (die onzekerheid) neemt afstand van het geloof. 5. Tom op 17-10-2017 om 22:49

  Ik herken me vooral in 2,4,5,6. Soms ontbreekt de zin gewoon. Zit er soms zelfs aan te denken om er gewoon mee te kappen. Wordt er soms zo moe van dat je aan alle verwachtingen van je medechristenen ‘moet’ voldoen… Alsof je gelooft voor de ander. Dat is dan ook een van de redenen dat ik er niet mee stop. 6. Ben op 31-08-2017 om 14:46

  Ik kijk zelf er heel anders tegen aan. Aan de andere kant zal het altijd een deel van mij uitmaken. Maar ik heb een heleboel bedenkingen dat het Christendom wel echt is en als of het dan nog wel zo in de richting gebleven is hoe het ooit een kerk was toen was het het voor mij klinkt als het ware Christendom en de kerk die er nog het meeste van over hesft vraag ik me af of die zelf ook nog het goeie doek. En betwijfel ik het of jodendom nou wel of niet zou kloppen, want Jodendom was er als eerste en dan kwam de Christendom maar om een beeld daarbij te bedenken, was het Christendom gecreërd omdat hun een ander waarheid zagen in goddan de Joden? En niet om een andere reden of is het zoals mensen vroeger vaak verleid werden door mooie woorden om ze te lokken naar het Christendom, zodat die mensen die het christendom bedacht hebben , om valse waarheid van god te gebruiken om geld te kunnen stelen van de Christenen die daar dus dan pas onstaan was. Waarom ik zo denk? Dat doe ik over alles, ik geloof ook best goed dat jodendom niet de juiste waarheid laten zien, maar ook weer wel. Maar ik heb mij zelf weinig in het Jodendom verdiept, en kan im daar niet echt over oordelen al is het jodendom de basis omdat zonder hun het Christendom mischien niet had bestaan. Wat ik echt de meest walgelijke versie van de drie grootste godsdiensten, is de Islam. De koran wordt door vele mensen van buiten de Islam beschoud als liefdevol, maar ze laten er weinig van zien al is dat de schuld die radicale terroristengroepen zoals IS. Maar inplaats ook te zeggen ja hun maken onze naam over de hele wereld kapot omdat ze denken de koran op die manier te mogen gebruiken of ze het bewust doen of niet, ze laten ermee zien dat het dus best simpel te misbruiken is. En daar zou ik me niet goed in kunnen vinden als de bijbel verkeerd zou worden gebruikt. Want als ze de bijbel mischien niet voor het verkeerde doeleinde(hun zelf, inplaats voor god) waren de godsdiensten zoals ze waren mischien bewaard gebleven dat is hoe ik het nu zie want je hebt het orginele niet meer wat nu verder is gegaan in 5 verschillende stroming met ook allemaal verschillende soort kerkdiensten… dus het is allemaal niet meer echt zoals het in het oude Christendom was. Dus vind ik het ook heel moeilijk te geloven dat het de waarheid is terwijl ik ook mijn twijfels heb aan de acties die god in de bijbel uitvoert om te helpen je merkt er niks van. Er wordt deze 2 eeuwen geen hand uit gestoken zoals god het dee bijvoorbeeld met het water opzij schuiven zodat er een weg door het water heen was er zijn zoveel echt Christenen die zo erg bij god blijven die geen hand krijgen uitgestoken bij de vreselijke dingen die er nu gebeuren in de wereld, en waarom niet?

  God heeft ons geschapen: ik vorm het licht, en schep de duisternis; ik maak de vrede, en ik schep het kwaad.

  God heeft ons dus alleen op de wereld gezet om te kijken wat wij gaan doen met de regels die god heeft opgesteld. Ik krijg dan bijna het gevoel dat wij een spelletje voor hem zijn. Ik geloof ook ik iets is niets en niets is iets. Als een heel diep ga denken over of we ooit niets meer zullen ontdekken en het Christendom zou je er dan buiten moeten laten, dan kom je uiteindelijk op de gedachte dat je ee dun houtte plankje maar een klein stukje steeds op nieuw door midden breekt merke je telkens dat als het te klein wordt weer moet bedenken om op een andere manier het steeds weer door midden te doen en mischien zou je dan uit eindelijk nooit ermee kunnen stoppen want een stukje wat hrt ook is is nooit op het kleinst zou je teminste snel denken op die manier maar dan kun je ook het zelfde doen met sinds wanneer bestaat het universum met alles erin? En wat kan er niet in zitten wanneer je bedenkt dat het universum oneindig groot is. Want als ik denk aan het woord niets zouden we dat als we ooit zo ver komen met een raket in het universum zo super snel weet niet hoever kunnen komen zul je ooit dat zien wat mensen zeggen het is beperkt groot? Als op een afstand waar je nog nooit bent geweest maar je botst in ine tegen iets aan… kan dat niets zijn? Want sinds wanneer kan iets wat er niet is jou tegenhouden dus zou het niet onmogelijk zijn in mijn gedachte dat het oneindig is. Alleen zullen we het nooit weten want hoe verder weg we niet het einde tegen komen en hoe zou je kunnen zeggen dat na het einde niks meer is? Klinkt een beetje heel erg raar, wat er niet is kan je niet tegwn houden en ook geen weg verder versperren. En dat zie ik het zelfde met alles je kunt nooit op het einde komen van wat je ontdekt over zo een beetje alles. En ik geloof heel goed dat er door dit hele verhaal ook dat er ook niet zou kunnen zijn wat over ons bepaalt en dat wij de wereld maken naar wat hij is en zelf die fabeltjes verzinnenbom de reden die niemand weet en wij bepalen hoe de wereld kapot zou gaan door het slechte millieu? Mischien zijn we jaren door chemische reacties tot stand gekomen tot een levend mens. Zolang im heel duidelijk niks van het Christendom voel, zal ik altijd blijven zoeken naar mijn antwoord op de vraag waarom we bestaan… 7. jarno op 19-07-2017 om 02:06

  Als goed is is dit nog maar het begin van je nadenken. Dit zijn aardig simpele punten die door vele gebruikt worden als excuus om zich tegen te keren tot wat men noemt: God. Tip: haal uit de bijbel wat je kunt halen, er staan genoeg dingen in die je kunt gebruiken, en creeeer je eigen geloof. Of te wel, wees jezelf. 8. Suzanne klemann op 02-05-2017 om 07:19

  Ik herken punt 1 en 4 en ook ik heb een moeilijk leven achter de rug, maar het leven zelf is onze leermeester en God zelf gaat met ieder een weg. Waarom komt de ene mens snel tot geloof en een ander doet er jaren over, alleen God weet dat, maar wat fantastisch, dat we daarin de ruimte van God krijgen.
  Tot geloof komen houd voor mij in zijn liefde aannemen en in relatie met hem zijn weg willen gaan met vallen en opstaan. 9. Erik op 19-04-2017 om 13:48

  En kan een wedergeboren zo teleurgesteld raken dat hij/zij niets meer met christenen en kerk en God te maken wil hebben? Kan dit of is dit onmogelijk omdat je wedergeboren bent. 10. Erik op 18-04-2017 om 10:59

  Ik herken ook veel van wat er in dit stuk geschreven staat.
  Men wast wel de oren maar vergeten de voeten te wassen.
  Ik heb jaren lang gestreden tegen het onrecht wat mij toen ik net christen was werd aangedaan, jaren lang kon ik die persoon maar niet vergeven.

  Kun je als wedergeboren christen ook kiezen om God niet te willen volgen en hoe zit het dan met je behoudt?
  Mijn vader was heilsoldaat en ik hoorde later als kind dat hij door de scheiding en alles wat er s gebeurt, atheïst is geworden. Is hij dan als nog behouden als hij op het laatste moment er toch voor kiest om God te gehoorzamen?

  Soms vind ik het lastig om met christenen te praten en dat geld ook voor mijzelf. Inplaats dat wij een open huis zijn waar de ander zich welkom voelt , wij het lastig vinden om die bijbel even met rust te laten en ons focussen op de ander. Ook als er diepe gesprekken word gesmeten bijbel teksten enz.
  Ik leer juist om te luisteren en de ander het gevoel te geven dat ik hem/haar serieus neem.

  Er si zoveel wat er mis kan gaan op het christelijk erf en zoveel mensen hebben schade opgelopen en dan toch het lef hebben door te zeggen dat het komt door a, ongehoorzaamheid,, b, relatie met God,c, door niet wedergeboorte,d, erfzonde enz.
  Kijk door dit vrome gepraat kan ik erg boos om worden, inplaats te achter halen waardoor het allemaal komt en er voor te zorgen dat hij/zij weer terug komt bij de kudde.

  Luisteren doe je met je oren en niet met je mond, en zien doe je niet door je verstand maar met je hart.

  Dat is wat ik wilde zeggen.  • Tim op 20-09-2017 om 22:03

   Toen ik opnieuw geboren werd was ik voor het eerst echt gelukkig en wou iedereen over Jezus vertellen en dat klopt precies met wat de bijbel er over zegt…en toen langzaam de zonde er weer in sloop werd het minder en minder en nu ik er een beetje klaar mee ben,is mijn leven zoveel erger geworden net als de bijbel zegt dat het 7x erger wordt omdat de Heilige Geest je niet vult en je huis leeg is en demonen vrij spel hebben.En nu ben ik zwaar depri en zie het niet meer zitten…en de enige die me kan helpen is God.Maar op deze manier wordt ik gedwongen naar God terug te keren,omdat het anders niet vol te houden is….en dat irriteert me mateloos,want heb niet voor dit leven gekozen maar moet het wel leven tegen m’n zin in….en weet dat God de oplossing is maar op deze manier vind ik het niet leuk meer…. 11. Kom tot mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven (Mattheus 11:28 op 06-01-2017 om 22:57

  Beste Wilfred Degens,

  Zojuist heb ik je posts gelezen en ik wil een poging doen om je verder te helpen. Je probleem is mij bekend. Omdat je aangeeft dat je God oprecht wilt zoeken, wil ik proberen je inzicht te geven waar het hem in kan zitten. Dit doe ik aan de hand van 2 Bijbelteksten:

  Johannes 3:
  1 En er was een mens uit de Farizeeën; zijn naam was Nicodemus, een leider van de Joden.
  2 Deze kwam ’s nachts naar Jezus en zei tegen Hem: Rabbi, wij weten dat U van God gekomen bent als leraar, want niemand kan deze tekenen doen die U doet, als God niet met hem is.
  3 Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien.

  Deze tekst gaat over een zeer rationele, hoog geplaatste, farizeeër die bij Jezus komt. Hij noemt Jezus rabbi (meester) en vraagt zich af waarom Jezus wonderen kon doen. Jezus geeft hem een antwoord dat hij, met zijn ratio, totaal niet begrijpt. Toch is het waar wat Jezus zegt; en daar ligt volgens mij uw probleem ook. Om de dingen van Gods koninkrijk te kunnen waarnemen moeten wij opnieuw geboren worden, in een andere dimensie.

  De tweede tekst gaat over die andere dimensie. De dimensie van God, die wij alleen met onze geest kunnen waarnemen. Deze geest ontvangen wij als we opnieuw geboren worden.

  Hebreeën 11:
  1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.

  Hier staat met andere woorden dat geloven niet gebaseerd kan zijn op datgene dat wij met onze menselijke zintuigen (horen, ruiken, zien, proeven of voelen) kunnen waarnemen. Want geloof is voor gelovigen een vaststaand bewijs van dingen die we met onze menselijke zintuigen niet kunnen waarnemen. Gelovigen nemen het namelijk op geestelijk niveau waar.

  Concluderend: als u God op een rationele manier zoekt, zult u Hem waarschijnlijk niet vinden (toch zijn bij God alle dingen mogelijk). U dient opnieuw geboren te worden in geest en in waarheid om dit te kunnen ontvangen.

  Dit opnieuw geboren worden is heel eenvoudig en gaat op basis van geloven in Jezus. Als u aan Hem vergeving vraagt voor alle dingen die u verkeerd, hebt gedaan, kunt u vervolgens Jezus uit nodigen om de Heer van uw leven te worden. U zult dan ook om zijn Geest kunnen vragen en Hem ontvangen.

  Mattheus 6:
  33 Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.

  .  • Gea op 04-08-2017 om 19:30

   Beste Jarno, Wat te doen als je al jaren hebt gebeden om de leiding van de Heilige geest, en om leiding van God, om vergeving van zonden, om een teken dat Hij er werkelijk nog ergens is, om hulp voor mijn zuster, hulp voor wat dan ook, en er is niets…….leegte…..een groot lijden van kleine onschuldige kinderen en dieren, een God die Liefde is???? Waaaaaar dan??? Hartelijke groet, Gea 12. minke op 24-12-2016 om 10:56

  ? 13. Tiny op 30-07-2016 om 11:06

  Ik kan niet meer geloven.
  Na een huwelijk van 16 jaar waarin ik het vol hield omdat ik geloofde.
  Waarin ik in mijn kerk steeds weer allerlei beloften hoorde voor het huwelijk’een huwelijk waarin ik genegeerd en mishandelt ben.
  Waarin ik nooit geen sex heb gehad.
  Waarin ik steeds radelozer werd van het steeds grotere isolement waarin ik kwam door zijn toedoen.
  Waarin ik uiteindelijk vreselijke dingen zag op de computer van kinderporno.
  En ik dus ging doorzien dat ik als dekmantel werd gebruikt zodat iedereen geloofde dat hij een normale man was.
  En ik in mijn kerk bescherming zocht maar juist veroordeelt werd over wat ik vertelde van “thuis”
  Omdat niemand kon en kan geloven dat deze man een wolf is op zoek naar prooi.
  En ik zelf buitengesloten werd en wordt.
  Niemand die nog vraagt hoe het met mij gaat,ik besta gewoon niet meer.
  Vandaar dat ik ook niet meer geloof in God.
  Ook hij heeft me niet beschermd.
  Ook nu niet,nu ik totaal geruïneerd ben op alle vlakken.
  Nu hij nog steeds gekoesterd wordt in de kerk en ik amper nog weet hoe ik de dag moet doorkomen en bang ben als de deurbel gaat voor weer een deurwaarder die mij komt plukken om alle schulden die hij gemaakt heeft.
  Ik dacht dat ik zijn kind was.
  Hoe kan het dan dat een vader zijn kind zo alleen laat en laat straffen voor wat een ander gedaan heeft.
  Hoe kan het dan dat ik bij zijn andere kinderen alleen nog maar buiten gesloten werd en word?  • madelief op 20-08-2016 om 21:27

   Antwoord geven waar ze iets aan heeft  • Nathalie op 08-10-2016 om 22:51

   Lieve Tiny..
   Wat erg dat je dit allemaal mee hebt moeten maken!
   Maar alles wat je hebt mee gemaakt komt vanuit de mensen en niet vanuit God!
   Ik weet zeker dat hij jou gaat helpen en dat hij heel dicht bij jou is in deze ellende!
   Vraag hem om hulp en niet de mensen!

   Ik wens je heel veel sterkte en gods liefde toe!  • Joelle op 19-12-2016 om 09:58 14. jcm.oerlemans op 15-01-2016 om 08:28

  Beste Wilfred…

  Lees God,s Woord, want dat is Zijn brief aan jou, en zie het leven van Zijn Zoon, die God in het vlees is geworden.
  En ga naar een goede Gemeente waar het Woord verkondigd wordt, want geloof komt (ook) door het horen. …. en zie wat ik je eerder schreef.
  Maar ik krijg de indruk dat je zoekt om het zoeken, en je alleen maar op JOUW manier God wilt vinden, en niet de wegen wilt gaan die Hij hiertoe geeft. n.l. door Zijn Zoon, die als Middelaar voor ons is gegeven en de enige WEG tot God.
  Jezus zegt: IK ben de weg en de Waarheid, en niemand komt tot de Vader dan door MIJ….
  Shalom…  • wilfred degens op 15-01-2016 om 10:51

   De wetenschap is gefundeerd op het principe om niet te zoeken om maar te zoeken, maar om het onomstotelijke bewijs vooraleer de stelling wetenschappelijk geponeerd mag worden. Dat zult u toch ook weten? U citeert woorden van een geïdealiseerde fictieve persoon die nooit bewezen is. Waarom liet uw god zijn zoon vlees worden die pas na 30 jaar in de openbaarheid trad? Zou de mensheid geen baat gehad kunnen hebben van hoe zijn zoon zijn jeugd en puberteit etc. etc. heeft beleefd volgens de wensen van zijn goddelijke vader? Daar had ik als kind al moeite mee om dat zomaar zonder vragen te passeren. Waarom heeft uw almachtige god zijn boodschap via zijn zoon niet in een keer aan de hele mensheid laten weten? Of was die alleen (en daar lijken de feiten wel naartoe) voor zijn uitverkoren volk bestemd? Hoe racistisch zou dat niet zijn geweest? U neemt alles kennelijk zomaar aan uit de boeken die geschreven zijn door ongeletterde en ik denk zelfs analfabetisch vissers. Zou u met behulp van uw heilige geest mijn twijfels niet kunnen wegnemen wanneer ik daar oprecht naar vraag? Of ik oprecht ben dat kan u niet beoordelen maar uw heilige geest wel. Daarom durf ik dat te vragen. Of iemand anders op dit blok? Ik sta open voor een inzicht waarin ik weer ik gesprek met god kan komen en het gevoel ook heb dat met hem te hebben. Want geloven kan je alleen op gevoel. Daartoe moet je je ratio op nul zetten. Dat houd ik in praktijk als denkend mens niet vol. Waar moet ik heen in Nijmegen om een mij pakkende en inspirerende viering in een gemeente te beleven? Ik weet het niet. U wel?  • wilfred degens op 15-01-2016 om 11:17

   ….en het zal toch niet op uw manier zijn;
   beter zingend, blij en vrolijk allemaal op weg over een erbarmelijke pad door de woestijn van ons leven naar een fata morgana, dan loodzwaar met het kruis van ons rationele leven slepend naar een bitter en uitzichtloos, zinloos eind? Gruwelijk besef en reden genoeg om naar een hoger mystiek doel hoopvol te blijven zoeken. Moet toch voor uw almachtige god een koud kunstje zijn om mij zijn aanwezigheid te laten merken? Aan mijn oprechtheid weet hij en ik ligt het niet. En mijn zoeken houdt op zodra ik rationeel verantwoorde antwoorden heb gevonden. Maar dan kunnen we het woord ‘geloven’ uit de van Dale schrappen. Geloven is aannemen op gezag van een ander. Dat is geen bewijs die het waarheidsgehalte bij de denkende mens zijn twijfels wegneemt. Een bewijs moet iedere twijfel elimineren. Mensen op Creatov, beoordeel mij en mijn vragen niet hooghartig maar geef mij het handvat waar ik zo dringend naar op zoek ben.  • adri op 06-02-2016 om 15:32

   dank u ,ik heb zo positieve ervaring met de Heer Jezus ,en het leven is niet zo gemakkelijk als je denk ,want als ik bid krijg ik antwoord ,of genezing en inzicht ,wat ben ik blij ,prijs de Heer…  • Unknown op 19-03-2016 om 23:21

   wilfred degens zegt:
   15-01-2016 om 10:51
   De wetenschap is gefundeerd op het principe om niet te zoeken om maar te zoeken, maar om het onomstotelijke bewijs vooraleer de stelling wetenschappelijk geponeerd mag worden.Dat zult u toch ook weten? U citeert woorden van een geïdealiseerde fictieve persoon die nooit bewezen is.

   (Dat Jezus geleefd heeft is in de analen van de geschiedenis na te gaan. Daar bestaan geschriften van geschreven door niet gelovigen. Zoek even op internet het is vindbaar.)

   Waarom liet uw god zijn zoon vlees worden die pas na 30 jaar in de openbaarheid trad? Zou de mensheid geen baat gehad kunnen hebben van hoe zijn zoon zijn jeugd en puberteit etc. etc. heeft beleefd volgens de wensen van zijn goddelijke vader? Daar had ik als kind al moeite mee om dat zomaar zonder vragen te passeren.

   (Lees eens de evangelien goed door en dan zul jij ontdekken dat er een stukje bestaat over de 12 jarige Jezus.)

   Waarom heeft uw almachtige god zijn boodschap via zijn zoon niet in een keer aan de hele mensheid laten weten? Of was die alleen (en daar lijken de feiten wel naartoe) voor zijn uitverkoren volk bestemd? Hoe racistisch zou dat niet zijn geweest?

   (Al zo lief had God de wereld dat Hij Zijn enig geboren Zoon stuurde om aan het kruis jou schuld te betalen. En ja Jezus kwam voor de verloren schapen van Israel. Maar heeft voor een ieder betaald. De gehele mensheid is namelijk Zijn schepping.)

   U neemt alles kennelijk zomaar aan uit de boeken die geschreven zijn door ongeletterde en ik denk zelfs analfabetisch vissers.

   (Ik persoonlijk zou iemand zoal een Paulus niet ongeletterd willen noemen zo ook een Lucas niet. U wel?)

   Zou u met behulp van uw heilige geest mijn twijfels niet kunnen wegnemen wanneer ik daar oprecht naar vraag? Of ik oprecht ben dat kan u niet beoordelen maar uw heilige geest wel. Daarom durf ik dat te vragen. Of iemand anders op dit blok? Ik sta open voor een inzicht waarin ik weer ik gesprek met god kan komen en het gevoel ook heb dat met hem te hebben. Want geloven kan je alleen op gevoel.

   (Geloven is niet alleen maar een gevoel. Het is ook een willen weten een verstandelijke kwestie. 1 van de dingen die een mens zich moet realiseren als hij nadert rot God is dat hij/zij een zondaar is en God een Heilig God die de zonde niet kan verdragen. Indien een mens zich gaat richten tot God kan hij beginnen met b.v. Heer Jezus ik weet dat ik een zondaar ben en dat ik schuldig ben aan de gehele wet maar U heeft betaald. Wild u mij vergeven van mijn ongerechtigheden tegen u en mij laten zien hoe U wild dat ik mijn leven leid. Dit is een mogelijkheid en een mens kan dat met zijn eigen woorden invullen. De reden dat mensen God niet meer kunnen vinden is meestal de eigen wil. Het ik staat ze in de weg. En het gaat niet om ons maar om Hem.)

   Daartoe moet je je ratio op nul zetten. Dat houd ik in praktijk als denkend mens niet vol. Waar moet ik heen in Nijmegen om een mij pakkende en inspirerende viering in een gemeente te beleven? Ik weet het niet. U wel?

   (Nijmegen ken ik niet maar God wel vraag het Hem.
   Ik ken u verder niet maar ik hoop dat u God weer vind Hij is maar 1 vraag verwijderd van u. Inverband met de vraagstelling heb ik de antwoorden tussen haakjes gezet. Gods zegen Unknown.)  • Als er een god zou bestaan,zou je dat weten...maar het is zo'n kankerzooi dat de leugen regeert...dit leven is een Nare droom/illusie op 17-12-2016 om 08:20

   uiteindelijk kom je erachter dat je niets weet ….maar dat is niet erg …neem waar zonder te denken …..hihi je vindt pas rust als je 6e plankie vast geschroefd wordt. 15. jcm.Oerlemans op 14-01-2016 om 16:42

  Wilfred , nog even dit…ik heb veel mensen tot geloof zien komen, door een KEUS te maken voor de Heer, zou jij de uitzondering op de regel zijn? ik kan me dat niet voorstellen.
  Misschien dat er banden vanuit het Rijk der Duisternis jouw belemmeren of tegenhouden om deze keus te maken, dat kan n.l
  .Er bestaat een Geestelijke wereld, met tegenwerkende krachten en bolwerken, die jou van God kunnen afhouden, en je geest verduisteren (een bedekking).
  Ook hiervoor moet je naar een goede Evangelische Gemeente. , die de bevrijdings bediening toepast (zo nodig).
  DOEN!!!  • wilfred degens op 14-01-2016 om 19:47

   Ik tracht helemaal te leven volgens de waarden van de grote profeet Jezus van Nazareth. Onvoorwaardelijke liefde voor iedereen is mijn grote doel en tevens mijn grootste struikelblok. Ik geloof ook niet in het Rijk der Duisternis. Ik sta open voor een verklaring waarom er toch een god moet zijn tegen al onze (van hem gekregen) drang naar de logica van alles wat wij kunnen waarnemen. Dat ik opensta voor een beter inzicht in het godsbesef is bewezen doordat ik deze site vond en daarnaar op zoek was en ben. Massa suggestie doet mij in grote religieuze groepen in trans helemaal niets. Weer te nuchter.
   Mijn oom was Eduard Schillebeeckx. Met hem heb ik veel diepgaande gesprekken bij mij thuis gehad tot zijn dood 23 dec. 2009. Hij was theoloog en heeft diverse boeken geschreven en durfde uit de box te denken en te overwegen. Hij zei altijd dat een goed gelovige nooit zonder twijfels kan zijn zonder dom te zijn. Ik zou willen dat ik nog twijfelde, dan volgde ik meteen uw raad op. 16. jcm.Oerlemans op 14-01-2016 om 16:29

  Wilfred…IK zeg het niet GOD zelf zegt het.!
  en ik weet Zijn Woord is waarheid….Hij is niet met het verstand te kennen of te bevatten, alleen door de Geest, en die Geest wil Hij je schenken.
  Er zijn mensen die altijd om de hete brei blijven heen draaien, en alleen maar zoeken om het zoeken zelf.
  Nuchter ben je zeker niet, als je in Opperste wanhoop naar Hem roept.
  Ik kan jouw vragen niet beantwoorden…Hij kan en wil AL jouw vragen beantwoorden.
  Als je Jezus niet als verlosser aanneemt zul je in het duister blijven tasten.
  Ik ga niet Evangeliseren verder, er zijn genoeg site,s die je de weg naar God kunnen wijzen, het is n.l. een KEUS, dit ontvangen van Hemzelf .
  Ga naar een goede Evangelische Gemeente, en laat je hierbij helpen, en voor je bidden.
  Nader tot Mij, en ik zal tot u naderen….
  God,s zegen toegebeden  • wilfred degens op 14-01-2016 om 23:16

   God zegt het? Waarom zei hij het dan niet tegen mij als ik erom vroeg?
   Uw bewijs is ‘god’ die ik juist niet kan waarnemen met al onze vaardigheden als mens waarin we ons onderscheiden van de dieren. Hoe onlogisch is uw bewijsvoering voor iemand die niet in god gelooft?
   Toen ik in opperste wanhoop hem aanriep, geloofde ik nog in hem! Omdat ik nog niet nuchter was. Nuchter en wakker geworden uit die opgedrongen droom van een god voor al onze angsten en blijde fata morgana’s. Jammer dat u mij zelf broodnuchter niet bij uw god kan brengen met een de(r)gelijke onderbouwing, niet met wat er allemaal in de honderden malen her- en her vertaalde bijbel staat als het woord van uw onbewijsbare en onlogische fictieve god, vertaald en aangepast naar diverse culturen naar de volkeren die daarmee en daarnaar moesten leven. De macht over het volk speelde daarbij altijd een grote rol. En ja, zonder geloof is de mens een geëvolueerde, intelligente aap. Niets meer dan dat! Geloof in een god heeft ook een maatschappelijke functie. Het dient het volk in toom te houden want apen van diverse soorten eten elkaar ook op zoals wij mensen zonder uitzondering discrimineren op allerlei verschillen dan de onze vertrouwde (sub)cultuur.
   Spreek mij aan waar ik iets mee kan a.u.b.. Math.7:7 en wat god u zegt is voor mij van geen enkele nuchtere betekenis. Ik wil geloven, maar geloven staat haaks op de structuur van onze intelligentie. Breng mij op andere gedachten! 17. jcm.Oerlemans op 13-01-2016 om 21:32

  Wilfried …ga eens bij God zelf te rade… Klopt en u zal worden opengedaan Math.7:7
  Makkelijker kan Hij het niet maken..:-)  • wilfred degens op 14-01-2016 om 10:12

   Voor ik tot mijn rationele conclusies over al of geen bestaan van god kwam heb ik ontelbaar in opperste wanhoop bij hem aangeklopt. Deur bleef potdicht. Ik weet nu zeker dat ik te nuchter geworden ben voor Math.7:7 geklop op zijn deur.
   Zonder te forceren en waandenkbeelden lukt het mij niet meer tot zover om god weer te voelen, horen of zelfs maar in mijn fantasie waar te nemen. God blijft voor mij een utopisch begrip waar de mensen een houvast in weten te vinden in hun moeilijke weg vol valkuilen en hindernissen van ons leven. Leven zonder het geloof in een god, wat je er ook maar voor een voorstelling van hebt gemaakt of hebt laten maken, is heel moeilijk zo niet ondragelijk. Daarom zou ik graag op andere gedachten willen komen over het onzichtbare en onwaarneembare, tegen de denk en redeneer aard van de mens, begrip god als schepper en alles wat wij als gelukzalig zien en zouden willen. Zo’n god is een opgeblazen fantasie van de angstige mens. En wie is niet angstig? Maar daarmee is het bewijs van god nog niet onderstreept.
   jcm Oerlemans, uw reactie is helaas weer zo’n overbekende en -gehoorde religieuze kreet in de ruimte naar iemand die zelfstandig heeft leren denken en niet afgaat op wat deze of gene zei of zegt.
   Maar dank voor uw moeite van die 2 zinnen. 18. Wilfred Degens op 13-01-2016 om 14:14

  Het geloven in een god komt pas werkelijk in het geding, naarmate onze eveneens dwangmatig zoeken naar de logica van ons bestaan toeneemt.
  Ons intellect botst met iedere godsdienst omdat logischerwijs god niet kán bestaan. Zie de evolutie van ieder levend wezen en de relatief korte tijd geleden waarin de mens op zoek naar en aan de logica begon en dientengevolge ging creëren. Voor de mens en zijn onderscheidingsvermogen moet alles een voor ons begrijpelijke oorzaak hebben. Waar we geen antwoord op weten te vinden is het god als het gevolg want die hoeven we niet te bewijzen bij de gelovigen. De mens loopt onverklaarbaar op 2 benen en niet als dieren op vier voeten. Zo ook instinctief wil de mens een oppermacht aanbidden als een instinctief compenseren van de angsten voor een zinloze dood. God is voor mij niets meer bij mensen dan een illusie met een emotionele essentiële waarde om in ons leven ons evenwicht kunstmatig te behouden. Eenmaal tot deze inzichten, bestaat god niet meer voor mij.
  Een ware god zou zijn beeld en gelijkenis niet zo zich hebben laten ontwikkelen als hoe de homo sapiens geworden is. Dan zou ik niet op die god willen lijken. En dat gezeur over vrije wil ging voor mijn en uw geboortetrauma ook niet op.  • wilfred degens op 13-01-2016 om 20:24

   Wie mij op andere gedachten over mijn ontkenning van het bestaan van god rationeel en intellectueel verantwoord kan brengen, ben ik oneindig dankbaar. Ik sta open voor ieder tegenargument gestoeld op nuchtere feiten waar geen twijfel meer mogelijk is. Want ik wil niet twijfelen. Wie wel?  • Peter op 08-11-2016 om 20:44

   Geen vragen. 19. Henk op 26-12-2015 om 21:01

  Laat ik vooropstellen, dat ik het gedrag van ons, christenen, zoals aangegeven in de punten 1,2 en 4,wil verdedigen of goedpraten. In Galaten 5 roept de apostel Paulus de gelovigen op om ‘niet als wilde dieren met elkaar te vechten’ en je niet te laten leiden door slechte verlangens. Het is steeds weer goed dat ons voorgehouden wordt om ons te laten leiden door de Geest.

  Dit gezegd hebbende moeten we ons realiseren, dat de Bijbel nergens aan mensen, die tot geloof gekomen zijn belooft dat ze nu al in een paradijs komen, waar de zonde al helemaal is uitgebannen. De kerk is niet een cruiseschip, waar alleen maar mooie en opgeruimde mensen vakantie houden. Ze is veel meer een reddingboot voor mensen, die nog maar ternauwernood aan de verdrinkingsdood zijn ontsnapt. Er is fundamenteel wat veranderd in hun leven en daar zijn ze blij om. Maar ze zijn nog in de reddingboot en hebben hun uiteindelijke bestemming nog niet bereikt.

  Wie dan de reddingboot verlaat omdat het gedrag van de mede’passagiers’ onuitstaanbaar is, komt opnieuw in het water terecht.
  De vraag is dan ook met welke verwachting mensen tot geloof zijn gekomen. Dat het allemaal opeens van een leien dakje zou gaan in het leven? Dat je alleen maar aardige, lieve, begripvolle mensen om je heen zou hebben? Dan heb je de boodschap van het evangelie niet goed begrepen. Of – dat kan ook – er is je een gemakkelijk leven zonder strijd en verdriet voorgespiegeld. Wat dat betreft hebben kerken en organisaties als Agapè en IkZoekGod.nl best een grote verantwoordelijkheid.
  Ik heb eens een jongen gesproken, die op 20-jarige leeftijd tot geloof is gekomen. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht was zijn leven in zekere zin alleen maar moeilijker geworden. Hij zei: Tot mijn twintigste had ik een gemakkelijk leventje. Ik was niet interessant voor de Satan, want die had mij al (dacht hij). Maar daarna lag ik opeens in de frontlinies.
  Jezus zelf heeft zijn volgelingen nooit beloofd, dat ze een gemakkelijk leven zouden krijgen. ‘Een slaaf is niet meer dan zijn meester’.
  En als er Eén reden zou hebben gehad om teleurgesteld te zijn in zijn volgelingen dan Jezus wel. Terwijl Hij naar Jeruzalem ging om te lijden en te sterven, maakten de discipelen ruzie over wie de belangrijkste was. In Gethsemané lagen de drie meest vooraanstaande discipelen te slapen, toen Hem het angstzweet uitbrak.
  Maar Hij gaf als Herder zijn leven voor eigenwijze en onwillige schapen. Wij kunnen en hoeven zijn unieke werk niet over te doen. Maar wij mogen wel in zijn voetsporen treden. 20. Rob Rijnders op 26-12-2015 om 10:30

  Iedereen twijfelt wel eens, ik ook. Ik ben zonder geloof opgevoed en ben nog steeds ongelovig. Ik kan God steeds beter weg redeneren, er is spiritueel wel een behoefte maar realistisch is er geen enkele behoefte aan een God.
  Wat ik in het rijtje van 7 toch echt mis, is het Hiernamaals, de Dag des Oordeels waarna het eeuwige leven, het Paradijs. Bij de Islam is dat enorm belangrijk, en ook bij het Boeddhisme (het Rad der Wedergeboorte tot het Nirvana).
  Als je als mens tot de conclusie komt dat jijzelf helemaal niks voorstelt met je bekrompen en egoïstische geest, je pukkels, rimpels, wratten, aambeien, in al je lelijkheid, dan zou je tot de conclusie moeten komen dat jij het helemaal niet waard bent om eeuwig te leven, dan zou het Paradijs met al die bekrompen, egoïstische en lelijke mensen. Het Paradijs zou hier op Aarde worden hersteld, wordt dan toch wel erg vol met al die reeds overleden gelovigen, en het is nu al zo vol. Jehovah’s Getuigen geloven dat er maar slechts 440.000 mensen naar het Paradijs kunnen. Maar als God al die 440.000 geselecteerd heeft loopt het slecht af met 440.001.
  Al met al is elk geloof moelijk vol te houden, enkel het Boeddhisme is een diepwijze religie (Hinayana).
  Ik heb daar een stukje over op internet gezet waarin ik het vergelijk maak met mensen die geloven in Kabouters (en konijnepootjes die geluk brengen):

  http://hetmoetrechter.nl/kabouters.htm 21. vergetennick op 19-12-2015 om 11:58

  Voor mij was het de leegte waar God er juist toe moest doen. En de onbewuste leugen dat de heilige geest leidt en mensen daaraan blijven vast houden ondanks de tegenstrijdigheid. Ik ontkwam niet aan de gedachte dat het allemaal een indoctrinerende gewoonte was (en is). Die God is iedere keer weer anders en wie zijn ogen opent ziet: altijd op de zelfde manier. 22. harry kerkhoff op 17-12-2015 om 22:58

  Ik heb al die reacties gelezen .Ja er zitten misschien waarheden in .Maar het is ook taaie kost ,om het zo maar eens uit te drukken .Ik denk toch dat het een persoonlijke beleving is ,ieder op zijn eigen manier van geloven ,en wat je van thuis hebt mee gekregen . Dat er nu een soort generatie onderweg is ,die een andere beleving hebben , komt ook wel dat er veel meer gesproken word ,over verschillende geloofskwestie”. Veel zijn steeds zoekende ,en gaan verder kijken wat er voor mogelijkheden zijn .Velen doen er niets meer aan .Toch probeerd men nu kloosters weg vallen ,weer nieuwe gemeenschappen te zoeken ,om toch iets nieuws te creëren met de hoop straks naar de mensen toe te gaan of in groepen enz . Hier vlak in de buut gaat in Januari zo”n soort groep van start te gaan,waar men van allen geloofovertuigingen samen probeert iets op te bouwen . Hoop daar zeker eens te gaan luisteren ,hoe en wat . 23. J.W. op 28-09-2015 om 08:05

  Ik ben wat laat maar toch. Ik mis een ding: Gelovigen lijken allemaal een persoonlijke lijn met de heer te hebben. Iedereen legt de bijbel op een andere manier uit. En doet aan vervalsing. Ik adviseer jullie om het boek van Maarten ’t Hart eens te lezen over zijn moeder. Magdalena. Heel verhelderend en vooral herkenbaar voor mij.
  Ik ben er gelukkig los van en vind het voornamelijk aandoenlijk, gelovigen. 24. Peter Overduin op 20-07-2015 om 05:33

  Ik herken mij niet in de bewoordingen “je geloof verlaten” en “Jezus de rug toekeren”. Ik geloof nog steeds en ik kan nog steeds veel met het onderwijs van Jezus, maar op een andere manier dan voorheen. Voor mij is het begonnen door belangrijke vragen te durven stellen en daarbij geen genoegen te nemen met de standaard christelijke antwoorden. Als voorbeeld: Hoe kan het dat God in het OT aan het volk Israël het gebod geeft “Gij zult niet doodslaan” en dat diezelfde God een korte tijd later hetzelfde volk de opdracht geeft om genocide te plegen in het land Kanaän? Zou het zo kunnen zijn dat het volk Israël dacht dat hun God de enige ware God was (dat denken veel christenen ook)? Zou het kunnen zijn dat zij zichzelf als het uitverkoren volk van God zagen (dat denken veel christenen ook)? Zou het kunnen zijn dat zij in naam van God het land Kanaän geplunderd hebben een daar mooie verhalen over hebben nagelaten (zoals de kruistochten en al het andere geweld dat de eeuwen door in naam van God is gepleegd)? Zou het kunnen zijn dat zij dit zelf werkelijk hebben geloofd, dat hun God dit van hen vroeg en dat dit hem vleugels gaf en zij vervolgens de geboekte overwinningen aan hun God toeschreven? Het is allemaal zeer menselijk en we zijn geneigd om ons een beeld van God te vormen en vervolgens dat godsbeeld te verabsoluteren, er een religieus boek bij te halen en dat als onfeilbaar boek van onze God te beschouwen. Maar wat als dat boek meer blijkt te zeggen over hoe mensen destijds over God dachten, dan hoe God over de mens dacht? Waarom zou God d.m.v. een boek (waar de eeuwen door al zoveel discussie over is gevoerd, vanwege de vele interpretatie verschillen, omdat we ons er zeer moeizaam in kunnen verplaatsen door de tijd, afstand en cultuur verschillen), tot mensen willen spreken, terwijl Hijzelf in ons woont en een persoonlijke relatie met ons wil hebben? Waarom zou God mensen vandaag de dag mensen niet net zo kunnen inspireren buiten een boek om (dat tot duizenden verschillende deniminatues heeft geleid) als dat Hij duizenden jaren geleden gedaan zou hebben?

  Tot zover een kleine greep uit alle vragen, die ik in mijn zoektocht heb gesteld en waar ik eerlijke antwoorden op heb gezocht. En gevonden … :).  • Marijke op 23-11-2015 om 16:15

   Beste Peter
   De vragen die je stelt zijn voor mij heel herkenbaar op het moment en gezien je zegt er antwoord op te hebben gevonden vind ik het toch wel interessant hier op te reageren. Puur uit interesse en voor een goede discussie. :)
   Je zegt aan het einde dat volgens jou de Bijbel vooral een boek is waarin meer opgetekend staat ‘hoe mensen destijds over God dachten, dan hoe God over de mens dacht.’ En daarna stel je de retorische vraag waarom God d.m.v. een boek tot mensen zou spreken als Hij zelf in ons woont en een persoonlijke relatie met ons wil hebben.. Maar ik vraag me dan af, waar haal je vandaan dat God in ons woont en een persoonlijke relatie met ons zou willen? Uit het boek waarvan je net hebt gezegd dat het niet zo serieus genomen moet worden? Is het niet inconsequent, deze positieve dingen over God uit de bijbel wel aan te nemen, en de minder fijne dingen niet?  • Anthony Ruijtenbeek op 24-11-2015 om 07:03

   Ik vind het mooi hoor, dat Peter na een zoektocht eindelijk wat antwoorden heeft gevonden, maar bij ‘geen genoegen nemen met standaard Christelijke antwoorden’ blijf ik dan toch even haken he? Wat moet ik daar onder verstaan? 2/3 deel van de Christenheid is níet Protestants en verschilt qua geloof onderling maar heel weinig van elkaar. Meer dan de helft ervan zit zelfs in één organisatie met één leer. Het is ook nog eens veruit de grootste, veruit de oudste en veruit de meest aangevochten organisatie ter wereld. Maar goed, als in een land een parlementaire meerderheid iets wil, dan zeggen we voor het gemak dat ‘het land’ een bepaalde richting op wil en als er een tweederde meerderheid is, dan kun je vaak zelfs de grondwet van het desbetreffende land aanpassen. Waarom zeg ik dit? Omdat de kwesties die Peter hier als pijnpunten noemt, niet echt een grote rol spelen bij die tweederde meerderheid en dikwijls gewoon niet eens van toepassing zijn. Zoals bijvoorbeeld dat het Christelijk geloof gebaseerd zou zijn op alleen de Bijbel en dat daar dan duizenden denominaties uit zijn voortgekomen. Wat je er verder ook van vind, het is als zodanig gewoon niet waar. Dus; hoezo ‘standaard antwoorden’? Ja, daar wordt ik dan een beetje kribbig van. 25. Paul op 30-06-2015 om 09:06

  Ik mis nog een punt.
  Het punt dat het geloof en de bijbel niet meer klopte.
  Het begint al bij het begin; zonde. Zonde is het begrip dat je een regel van God overtreedt. Door dat je die regel overtreedt laat de liefhebbende God het een obstakel zijn tussen Hem en die mens. Die mens moest (O.T.) een offer brengen om weer in het ‘reine’ te komen. Blijkbaar behaagde het God als er een lammetje geslacht werd. Dit gegeven is niet liefdevol maar wreed.
  In het evangelie wordt het sterven van Jezus ons aangeleerd als onze verlossing. Want blijkbaar moest er zulk onrecht tegen de zoon van God geschieden, zodat het weer goed komt tussen God en mens. Ook dit idee is niet liefdevol, maar is wreed.

  Dit is door mensen bedacht om het volk rustig en bezig te houden, en voor velen blijkt het te werken. Voor mij heeft het gewerkt tot ik veertig was en tot het inzicht kwam dat God bedacht is door de mens om vorm te geven aan zijn angsten en onzekerheden. Voor mij was het een dieptepunt er achter te komen dat God verzonnen is, dat er geen hemelse vader is die voor mij zorgt, mijn doel in mijn leven is verdwenen. Naar mijn gevoel heb ik God nooit de rug toegekeerd, naar mijn gevoel ben ik er gewoon achter dat ie niet bestaat. Dat was een hele grote teleurstelling.  • Petra op 04-07-2015 om 11:41

   Beste… En als God nu wel bestaat?? Weet je het geloof is door het horen van Woord van God , en niet door het horen van het woord van mensen!!!En woord van god is betrouwbaar…. Maar mischien Ben je mislead door verkeerde leering dat je daar door het juiste kwijt bent geraakt?? 26. Atheist op 12-01-2015 om 20:33

  Het is gewoon een sekte die aanvulling geeft voor bepaalde mensen omdat ze blijkbaar al niet veel hadden.

  Ben ik blij dat we in een tijd leven waarin het christendom toch al kapot gaat, geeft het 50 jaar en zelfs de VS is overwegend atheist :D  • Wouter van der Toorn op 12-01-2015 om 22:38

   Je wilt hiermee zeggen dat het een stuk beter is zonder christelijk geloof? Want…?  • Martine op 06-06-2015 om 10:34

   Ik ben zelf een overtuigd katholiek, kom zelden in mijn kerk om praktische redenen (geen kinderoppas en geen kindernevendiensten). Maar meneer Pastoor is een vriendelijke man en goed mee te praten.

   Mijn man is PKN, zij doen die nevendiensten en de oppas wel dus daar huppel ik ook gewoon heen. Een kerk is een kerk en Onze Lieve Heer is overal. Ook al blijf je thuis en ga je niet. Ook prima.

   De Baptistenkerk hier groeit als kool! Toch ook helemaal prima!

   En als er een moskee kwam, ook plek voor.

   Het maakt echt niet uit wat voor een geloof iemand heeft. Het gaat om de invulling die je er zelf aan geeft. In de zin van “wie goed doet, goed ontmoet”, “heb uw naasten lief”. En dat lijkt mij (persoonlijk) in alle opzichten gewoon en menselijk.

   En iemand die atheist is uit overtuiging, dat is ook prima. Ik ga ervan uit dat u ook denkt in de zin van “wie goed doet, goed ontmoet.”

   Ik ken echt de bijbel niet van achter tot voor en al helemaal niet per letter, ik ga u dan ook echt niet met de bijbel om de oren wapperen, maar echt gewoon naastenliefde. Daar draait de hele wereld toch om?

   Niks geen sekte -gebeuren, gewoon gezond verstand.

   En Nederland is gelukkig niet de VS. Wij hebben ons boeren verstand over het algemeen goed geconserveerd.

   Waarom is in uw gedachte het Christendom een sekte? Het geloof in wat dan ook is, in elk opzicht, denk ik heel veel groter. Iedereen heeft in wezen toch behoefte aan naastenliefde en steun? EN of dat voor u van Onze Lieve Heer komt of niet, of waar dan ook vandaan komt, dan maakt dat toch niet uit? God IS Liefde. En uw atheïstische opvattingen zijn toch ook gebaseerd op liefde. Dus wat is het verschil? Ik heb respect voor u, laat dat wederzijds wezen

   Met vriendelijke groeten,

   Martine 27. Truus Weeber (@truusweeber) op 03-11-2014 om 12:45

  Tja christenen, ’t zijn soms (helaas?!) net gewone mensen.  • Anne op 21-05-2015 om 10:02

   Nou dat moet je niet zeggen, dat christenen net gewone mensen zijn!
   Ik heb waarlijk de HEERE lief gehad, zelfs mijn man naar de HEERE geleid!
   We hadden altijd een moeilijk huwelijk.
   Nou blijkt dat mijn man asperger heeft, en heeft mij ingeruild voor de HEERE.
   Tja heb ik dat, mijn illusie dat ons huwelijk ten goede zou komen als we beide de HEERE zouden dienen, nou 1 en al ellende!
   Ben ook werkelijk klaar met alles! 28. John op 03-11-2014 om 11:18

  Ik zou op alle punten wel kunnen reageren, maar de gemene deler is wel duidelijk: Mensen laten zich door mensen van het geloof afbrengen. God krijgt dus weer eens de schuld van hetgeen mensen doen.

  Over “Met het badwater het kind weggooien” gesproken!

  1. Natuurlijk ben je beter af onder heidenen. Die wijzen je niet op zonden, dus prikkelen je vlees niet. (2 Tim. 4:3)
  En ja, christenen zijn niet altijd even lief voor elkaar, maar dat zijn de seculieren en atheïsten waar ik mee om ga bepaald ook niet. Dit is dus echt een excuus om voor de makkelijke, brede weg te leiden en we weten allemaal waar die toe leidt. (Mt. 7:13)

  2. Is ook een drogreden. Deze ingeblikte antwoorden krijgt ik van niet-christenen doorlopend. Atheïsten ‘verdedigen’ hun geloof met vaak veel meer ingeblikte, nagepraatte antwoorden dan christenen. Ze noemen zich wetenschappelijk, maar 99% van de argumenten die ik krijg zijn allang wetenschappelijk weerlegd
  Zoals christenen die geen zin hebben om zich in dingen te verdiepen zeggen “Het staat zou in de Bijbel”, zeggen atheïsten “De wetenschap zegt het”.
  Kenmerk van wetenschap is echter dat het constant aan verandering onderhevig is en de meeste atheïsten lopen qua wetenschappelijke kennis minstens 50 jaar of meer achter.

  3. Dat kan alleen als je een verkeerd verwachtingspatroon van God hebt. Deze beste man had het boek Job eens moeten lezen.
  Zoals bovenstaand al genoemd: Gebrek aan kennis.
  Met andere woorden: drogreden

  4. Iemand die serieus naar andere levensovertuigingen kijkt kan niet anders dan concluderen dat het elders echt niet anders is.
  Dus ook: drogreden

  5. Dus is juist onderdeel van het christelijk geloof. Jezus is voor onze zonde gestorven omdat wij de wet niet konden houden.
  Dit als reden opvoeren geeft weer onkunde aan en is dus ook een drogreden

  6. Nee, ze zijn nooit echt ‘wedergeboren’. Je kunt niet met één been in de wereld leven en met één been in de hemel. Dan zul je vroeg of laat struikelen en ga je op je bek.
  Maar ook deze oorzaak ligt bij de mens zelf en is dus een drogreden.

  7. Begrijpelijk, maar een gebrek aan vertrouwen op God. En ja, hier worstel ik zelf ook mee, maar is zeker GEEN reden om mijn vertrouwen in God op te zeggen. Integendeel. Het is wel een reden om te belijden dat mijn vertrouwen op Hem niet groot genoeg is, en we hebben inmiddels een aantal keren mee gemaakt dat een situatie die volledig uit de hand dreigde te lopen op het allerlaatste moment toch nog goed kwam.  • Elisabeth op 20-01-2015 om 23:32

   mooi gesproken  • Ellen op 17-07-2015 om 16:26

   Ja, precies zoals het is. God staat nog steeds boven alles. Zelfs Gods dwaasheid is wijzer dan mensenwijsheid. Dus gewoon blijven geloven! De bijbel is geinspireerd door de Heilige Geest en elk woord is waar. Gelukkig is er genade voor ons mensen. Zelfs Paulus deed niet wat hij wilde doen, goede dingen, maar juist wat hij niet wou. Eens zullen we het begrijpen. Maar God is niet kortzichtig, zoals wij wel zijn 29. Naomi op 03-11-2014 om 00:52

  Verandering komt niet van buitenaf maar van binnen. Als je echt weet wat er in het woord van God staat, dan weet je wat er door Jezus Christus is volbracht. 2000 jaar gelden aan het kruis. We moeten ons denken vernieuwen door het woord van God. We moeten het woord als een spiegel voor ons houden, niet de wereld om ons heen. Want de heerser van de wereld is allang verslagen. God heeft al lang overwonnen. 30. Henrieke op 27-09-2014 om 08:41

  Ik herken mezelf vooral in het zaadje tussen de distels. De wereld is voor mij niet aantrekkelijk, het is gemaakt door mensen. De natuur is genoeg voor mij om in God te geloven. In mijn gezin maken we op dit moment veel lijden mee. Maar ik geloof dat God niet te veel lasten geeft om het niet te kunnen dragen. Het is zwaar, maar ik geloof dat God mij hierdoor wil vormen. Als klei in de handen van een pottenbakker. Ja hij laat het toe dat mijn zoon moet lijden, maar hij beschermt ons om veilig naar het ziekenhuis te rijden met een hoge snelheid en een lekke band. Ik ben een mens met hoop, en mensen zonder hoop worden verscheurd door verdriet en pijn. Als iemand het moeilijk heeft mag ik vertellen van Gods onvoorwaardelijke liefde. Dat Hij zijn enig geboren zoon naar de wereld heeft gestuurd om te sterven aan het kruis. Voor ONZE zonden. Hij nam de beker der gramschap, hierdoor kwam zonde in zijn spijsvertering en bloed. Maar hij overwon de dood en daarmee de zonden, door op te staan uit de dood.

  Een kerk of gemeente is snel geneigd om de ogen niet op God te richten maar op elkaar of de “Heilige” dominee. Ze zijn geen volgelingen van Jezus Christus maar van dominee ….. Hierin raken ze teleurgesteld, omdat mensen falen aan de liefde, aan het woord, aan elkaar.

  Houd je ogen op God gericht, neem hem mee in je dagelijkse wandel door het leven. Dank hem voor de dingen die je ziet in het kleine. 31. Rinus op 23-06-2014 om 10:55

  Even een reactie van een 60-plusser. Van de 7 gemeenten in het boek Openbaringen waren er maar 2 die naast de aanmoedigingen geen kritiek kregen. De ene was zuiver maar klein in kracht, de ander had te lijden onder armoede, verdrukking, en laster vanuit occulte groeperingen die meenden God beter te dienen. De rest was zijn eerste liefde verloren, spuug-lauw, onzuiver, onder bedrukking van occulte leden, en had slaapwekkend onvolmaakte werken, Kortom: De wereld kampt nog steeds met dezelfde problemen. Het advies is dan ook onveranderd: Houdt vol en wanhoop niet. De profetieën rondom het einde der tijden zijn zich aan het ontvouwen, en juist daarom is er geen reden tot wanhoop. De zaak zou veel wanhopiger zijn als al die profetieën NIET uitkwamen. Ook al doorzien we het niet, alles heeft een doel. We zijn hier niet voor het volmaakt mooie. Dat komt later. Deze fase is een fase van test en loutering. Houdt moed, en leer het goede te zien dat ligt in een stevige test! Niet voor niets wordt er in de bijbel voor ontmoediging gewaarschuwd. En niet voor niets hadden de grootsten daar zelfs last van, zoals Elia die in depressie God vroeg te mogen sterven. Zelfs Jezus heeft zich een keer teleurgesteld geuit met de woorden “Hoe lang nog moet ik u verdragen”. Houdt moed! Voor een of andere reden is dit hoe God het voor deze fase van ons leven het beste achtte. Gods zegen toegewenst, Rinus.  • kroosduiker op 29-03-2015 om 23:20

   Waarom denk je dat de profetieën zich nu ontvouwen? Men (christenen) zeggen dit al honderden jaren. De enige voorspelling die ik zie uitkomen is dat moslims met harde hand de wereld veroveren, christenen worden onthoofd! 32. Gerard op 23-06-2014 om 02:33

  Al op mijn 9e of 10e had ik twijfels over de kerk. Het was verplicht om daar naar toe te gaan. Dat je een uur zat te dommelen maakte niet uit. Als je er maar was. Dat klopte niet, volgens mij. Daarnaast vindt ik geloof iets willekeurigs en verplichts. Je wordt geboren in Nederland en je wordt Rooms Katholiek, Nederlands Hervormd of Protestant. Wat verder naar het oosten en je wordt of Russisch of Grieks Orthodox. Weer iets verder en je wordt Joods of Moslim. Weer iets verder enz. enz. Allemaal afhankelijk van het “nest” waarin je wordt geboren en voor de ouders gold hetzelfde. Je “geloofde” omdat het moest van hun ouders. Waarom zijn al die religies zo wijdverbreid? Er in geslagen door machthebbers om grote groepen mensen onder controle/bedwang te houden. En wijk er niet van af of je wordt geslachtofferd. Sommige aanhangers van een geloof lijken onderhand meer op hooligans. Ben jij niet van onze club? Dan maken we je wel even een kopje kleiner. Dit laatste gebeurt dagelijks op onze aardkloot.
  Religie afschaffen? Nee hoor, want mensen van goede wil moet je niet tegenwerken. Zolang ze mij hun religie maar niet willen aanpraten. Vrije wil. Anderen doen wat zij willen en ik doe wat ik wil. 33. Jantine op 21-06-2014 om 08:45

  Ik herken wel wat punten. Ook andersom, helaas. Mijn man is zonder geloof opgegroeid, en kwam voor het eerst in de kerk met mij, toen we een relatie kregen. Door zijn asperger zit hij heel erg in het verstandelijke, en hij kon nooit wat met het geloof, omdat als hij er iets van zag, het vooral blind alles geloven was. En dat past niet bij hem. Pas toen hij mij leerde kennen, en erachter kwam dat het in mijn familie heel normaal is om over dingen na te denken, kritische vragen te stellen over de preek, en toe te geven als we iets niet weten, durfde hij zich ervoor open te stellen. Nu is hij tot geloof gekomen :-D
  Vorige week kondigde een vriendin haar verloving aan op facebook, en ze kreeg van iemand uit haar kerk de vraag of de man wel echt een christen is, want anders zouden ze niet samen mogen zijn. Ook met zo’n ‘de bijbel zegt het’. Ik besefte ineens dat als ik zo vast had gehouden aan elk regeltje, mijn man nooit in de kerk was gekomen, en Jezus niet had gekend. Ik vraag me af of zulke mensen beseffen wat ze kapot kunnen maken met hun starheid. 34. Stephan Weiss op 21-06-2014 om 08:25

  Ik begrijp heel goed uit eigen ervaring wat het is als het geloof niet tot je spreekt! Tot het moment dat God de regisseur van jou leven mag zijn…pas opdat moment ervaren we wonderen, liefde ect en houden we door de kracht van de Heilige Geest geloofs kracht over.We komen niet tot gevoel maar geloof in de dingen die we niet zien maar er wel is! God sluit verschillende verbonden met de mens ….ook met jou! Hij vraagt aan jou:” wil jij mij onvoorwaardelijk volgen en Mij de regisseur van jou leven laten zijn.Het is jou keus. …ok !” En vandaar uit leerd Hij jou derest wel.Amen 35. Joelle op 21-06-2014 om 08:25

  5 Jaar geleden ben ik tot geloof gekomen en heb ik me, samen met mijn man, vrij snel laten dopen. Hoewel we met regelmaat naar kerk gingen en een huiskring bezochten, bleef het geloof wat lauw. Ik begreep heel veel niet en kon me er ook niet toe zetten om dagelijks het Woord tot me te nemen. Uiteindelijk begon ik vast te lopen… tot er bij ons in de gemeente een studie van Cleansing Stream werd gegeven. Waar ik achter ben gekomen in de maanden dat ik de studie deed was dat ik op zoveel vlakken in mijn leven nog door satan werd beinvloed. Ik leerde over zielsverbindingen en de werking van satan op mijn denken. Ik werd “gedwongen” door de studie om echt in Zijn Woord te duiken en, door de Geest geleid, het Woord te begrijpen. Tijdens de retraite werd er middels gebed, gezang en proclameren op elk vlak bevrijding gegeven. Er werd een begin gemaakt aan een gezonde relatie met God waarin ik mijzelf volledig aanvaard heb en tegelijkertijd niet meer in angst leef voor mijn Heer. God heeft mij in Zijn Woord laten zien dat Hij van mij houdt, onvoorwaardelijk! Hij heeft niet voor niets Zijn Zoon gegeven om onze relatie met Hem voor eens en voor altijd te herstellen. Door de studie ben ik in gaan zien hoe belangrijk het is om elke dag met de Bijbel bezig te zijn en in gebed te gaan. Want in dat bijzondere Boek staan geen leugens en dat is nu net waar we in de wereld mee te maken hebben. Sterk jezelf dus in jouw relatie met de Heer door alle zielsverbindingen te doorbreken (ik raad je aan de studie van Cleansing Stream te doen), je dagelijks te laten voeden met Zijn Woord en te blijven volharden in gebed. Als dit alles hetzelfde voor jou doet als dat het in mijn leven heeft gedaan dan kan ik alleen maar zeggen:”Alle eer aan onze liefdevolle Vader”!  • Ron Linders op 23-06-2014 om 07:13

   Zo Joelle, deze komt even binnen bij mij. En wat een fantastisch artikel Creatov! Ook ik ben vorig jaar gedoopt nadat ik onze Heer in een boekhandel heb mogen aanvaarden 2 jaar daarvoor. Zoekende naar een Gemeente om mij en mijn vrouw op te bouwen, steun te vinden en te mogen groeien in geloof, loop ook ik nu aardig vast. In een heerlijke kleine christelijke gemeente blijken bepaalde standpunten overeind te worden gehouden die ons totaal overrompeld hebben. Dat er dan ook nog openlijk getwijfeld is of mijn vrouw de stem van God wel heeft gehoord, was een mokerslag. Het gaat te ver in details te treden maar ik kan je zeggen behoorlijk van slag te zijn. Heb moeite om te volharden, we, mijn vrouw en ik en dan met name ik wordt nu duidelijk op de proef gesteld. Even géén idee hoe nu verder; God lijkt verder weg dan ooit….  • Wouter van der Toorn op 01-07-2014 om 15:54

   Hi Ron, ik zit nog steeds aan je reactie te denken. Hoe is het verder met je? Ik kan me voorstellen dat je na twee jaar je toch wat terugkomt ‘in de werkelijkheid’. Veel zegen gewenst. Mooie is dat hoewel wij kunnen twijfelen en veranderen, God niet verandert! 36. Dewi op 20-06-2014 om 18:46

  ja ik herken het ! Ik denk of dacht vaak ook ik ben niet goed genoeg ik ga steeds weer in de sonde. toen ik opeens de liefde zo sterk voelde en toen wist ik zeker. wat ik nu ook doe zijn liefde blijft bestaan!! De kracht en liefde moet echt sterk in je hart aanwezig zijn anders raak je het echt zo kwijt ja. Het is niet makkelijk om hem te volgen. Maar ja hij heeft ook geen kalme reis belooft maar wel een behouden toekomst!! Als je maar blijft geloven dat je altijd terug mag komen.. !! 37. Edwin Luiten op 20-06-2014 om 18:20

  Weet je wat mij direct duidelijk werd, Annemieke…dat het leven kostbaar is en je waardevol ben. De vrouw die mijn leven in stapte vorig jaar heeft een autoongeluk gehad, in coma geraakt( zo zei ze) en is toen haar leven ook wezen koesteren omdat ze Jezus erkende. Op haae 9 de werd haar moeder ziek en stierf toen ze 19 werd. Begin dit jaar kwam ook haar vader plotseling te overlijden…en weet je afgelopen dinsdag werd het programma waar zij met haar vader, zus en broer te zien waren weer op tv. Het was een herhaling van vorig jaar 26 feb. Ik vond haar toen zo super, dapper, sterk en mooi( nog steeds). Maar ons contact is nu verslechterd…omdat ze mij niet geloofd en vertrouw( denk ik). Goed, verliefdheid van twee kanten is belangrijk…maar je verder van God vandaan lopen…Toch zal ik haar niet laten zakken..ook al denk ik soms dat er geen zegen rustte op ons contact. En heb heus wel geprobeetd met andere vrouwen te daten. Maar dat flopte telkens..ben niet depressief of zo..maar begrijp soms niet waar dit alles voor nodig is. Ben juist positief, en geloof in het onzichtbare. Grt Edwin 38. Riechelle op 20-06-2014 om 17:39

  Ik herken alle punten wel.. Jezus zei natuurlijk ook niet voor niets dat het volk ten gronde gaat door gebrek aan kennis.. daarom is het heel goed wat Ineke gedaan heeft. Zelf bidden en zelf lezen. Niet alles klakkeloos aannemen van mensen en mede christenen.. niet iedereen die zichzelf christen noemt is dat ook echt. Laat je leiden door de Heilige Geest en heb geduld..mensen willen graag altijd overal een antwoord op en dat is er gewoon niet.. als we voor alles bewijs zouden hebben, hadden we geen geloof nodig. God wil dat wij in Hem geloven zonder dat we willen zien en/of voelen. Soms duurt het ook even voordat onze gebeden worden ‘uitgevoerd’ en moeten we God vertrouwen en geduldig zijn. Wij kennen Gods plan niet en voor alles is een reden. Ook al gebeuren er soms hele pijnlijke en verdrietige dingen in ons leven, God laat ons nooit in de steek. Laten wij Hem ook niet in de steek laten. 39. Ineke op 20-06-2014 om 16:23

  Ik herken voornamelijk 1. Ook ik heb op die manier het geloof de rug toegekeerd in mijn jeugd (16 jaar). Ik heb behoorlijk met mezelf en mijn geloofs vragen overhoop gelegen. Op een gegeven moment kwam ik online weer in contact met iemand die ik ken en christen is. Ik kon er met haar over praten en door die gesprekken, ben ik weer Bijbel gaan lezen. Ik heb God gevraagd of Hij weer deel wilde uitmaken van mijn leven en de Leiding wilde overnemen. 40. Ineke Evink op 20-06-2014 om 13:38

  Ik herken vooral punt 1, 2 en 4. Wat een treurnis vaak. En nu maar hopen dat ik zelf nooit zo’n drempel heb opgeworpen… :-(