Waarom Christenen het geloof verlaten

7 redenen waarom christenen het geloof verlaten

3 min leestijd

Hoe komt het dat mensen hun geloof verlaten? Waarom keren ze God de rug toe? Frank Viola komt met deze 7 verschillende redenen. Er zit veel waarheid in, veel herkenning. Hier zijn ze (vrij vertaald):

1. De vreselijke en valse manieren waarop christenen elkaar persoonlijk en online behandelen

Dit is een belangrijke redenen waarom sommige christenen besluiten om Jezus niet meer te volgen. Regelmatig heb je het gevoel dat je beter af bent onder de heidenen.

2. De ingeblikte, oppervlakkige antwoorden op de moeilijke vragen

Hoe lang gebruiken we nog “het staat zo in de Bijbel” als simpel antwoord op de moeilijke vragen. Of wat te denken van een 18 jarige student die is opgegroeid met een vanzelfsprekendheid van een 6 daagse schepping. Door een antwoord “zo zit het nu eenmaal” wordt het complete geloof gekoppeld aan deze vraag waar veel wetenschap ook zinnige dingen over te zeggen heeft.

Als de standaard, ingestudeerde en ingeblikte antwoorden de enige zijn die je kent en ze blijken niet te werken of te kloppen… en als het enige antwoord is “de Bijbel zegt het zo”, dan houdt het toch snel op met dat hele geloof. Dat is dan een toch wel logisch gevolg.

3. God voldeed niet aan hun verwachtingen

Laatst hoorde ik het verhaal van iemand die God de rug toekeerde. Zoals altijd had hij God gebeden om bescherming van zijn gezin. Tot het moment dat zijn dochter verongelukte. Waar is God dan? En hoe zit het dan met de beloften van God. In de praktijk bleek God helemaal niet zo betrouwbaar.

4. Domheid en onwetendheid van vele christenen

Het is jammer dat veel christenen van alles wat los en vast is geloven. Allerlei subcultuurtjes met hun eigen overtuigingen. En mensen die graag nadenken willen er zeker niet mee worden geassocieerd. De gedachte is dan niet zo gek: “Als Jezus de Redder van de wereld was, waarin zijn zoveel van zijn volgelingen zo stom?” of “Als Jezus dan het hoofd is van de kerk, waarom zijn er dan zoveel misstanden en scheuringen ?” Het gevolg is dus dat ze daardoor gaan twijfelen aan de dingen die onze Heer zelf heeft gezegd.

5. Niet kunnen voldoen aan alle wetten en regels

Zo vaak wordt het evangelie samengevat is een set van wetten en leefregels. En daarbij de boodschap dat God teleurgesteld is als je je hier niet houdt. Maar wie is perfect? Wie is foutloos? Je kan nog zo hard proberen… uiteindelijk lukt het ergens toch niet. Zelfs bidden en vasten zijn niet de oplossing. Nee, aan de eisen van deze God voldoen lukt toch niet. Je bent toch nooit goed genoeg. En daarom verlaten ze God zelf.

6. Ze hebben de wereld liever dan Christus

Jezus was niet voldoende om hun hart te vullen, niet om hun hartsverlangen te bevredigen. Ze hadden de wereld liever dan God. Daarom verlieten ze God.

7. De zorgen van het leven verstikte hun (geestelijke) leven

Ken je het beeld uit de gelijkenis van het zaad waarin er ook zaad terecht komt tussen de dorens en de distels. Het wordt verstikt. Jezus zegt dat het de zorgen van het leven zijn waardoor het wordt verstikt. Zo is het soms ook bij mensen met veel zorgen. Sommigen zoeken hun schuilplaats bij God. Anderen zijn door de situaties geestelijk helemaal uitgewrongen.

Bron: frankviola.org »

=====

Ik word er eerlijk gezegd een beetje verdrietig van. Want het is zo herkenbaar. Ik zie het zoveel om me heen. Het ene punt meer als het andere. Herken jij punten om je heen of wellicht bij jezelf? Of zijn er andere redenen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

66 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dadel
Dadel
6 jaren geleden

Ik mis een punt: omdat je er psychisch ziek van kan worden en daarin anderen schaadt. Zeker heb ik mijn toevlucht tot God gezocht omdat ik met veel zaken worstelde, en draaide psychisch totaal door. Niet dat dat aan de kerk lag of christenen. Niet dat ik God de schuld geef. Diep christelijk geloof of andere religie geeft geen heilzame weg. Het gaf mij dat ik mensen in hokjes indeelde: wel/niet gered. Liet me leiden… Lees verder »

Jermain
Jermain
6 jaren geleden

Jullie zijn punt 8 vergeten! en dat is het walgelijke geloof in een hel waar mensen die niet in Christus zijn voor eeuwig worden bestraft met vuur volgens vele christenen. Naar mijn mening een valse leer die veel mensen van God afhoudt.

Marijn
Marijn
6 jaren geleden

ik ben nu 15 jaar ik ben altijd christelijk opgevoed maar ik heb gewoon geen gevoel meer bij mijn geloof ik weet niet of er een god bestaat want als er een god zou bestaan waarom zou er dan allemaal zoveel ellende in de wereld zijn dan zou god dat toch tegenhouden. mij is altijd geleerd dat god liefde is maar als ik om me heen kijk in de wereld die ik alleen maar haat… Lees verder »

john
john
6 jaren geleden

Er zijn heel wat mensen die teleurgesteld zijn in Jezus en/of God vanwege het feit dat zij in moeilijke tijden ondanks hun gebeden niet werden geholpen. Als Jezus en/of God je niet helpt in dit leven, hoe kan je dan verwachten dat hij dat wel doet na de dood? De hulp zou kunnen komen via je medemens, maar hoe kan je weten dat zij in opdracht van God werken? Hierdoor (die onzekerheid) neemt afstand van… Lees verder »

Tom
Tom
6 jaren geleden

Ik herken me vooral in 2,4,5,6. Soms ontbreekt de zin gewoon. Zit er soms zelfs aan te denken om er gewoon mee te kappen. Wordt er soms zo moe van dat je aan alle verwachtingen van je medechristenen ‘moet’ voldoen… Alsof je gelooft voor de ander. Dat is dan ook een van de redenen dat ik er niet mee stop.

Ben
Ben
6 jaren geleden

Ik kijk zelf er heel anders tegen aan. Aan de andere kant zal het altijd een deel van mij uitmaken. Maar ik heb een heleboel bedenkingen dat het Christendom wel echt is en als of het dan nog wel zo in de richting gebleven is hoe het ooit een kerk was toen was het het voor mij klinkt als het ware Christendom en de kerk die er nog het meeste van over hesft vraag ik… Lees verder »

jarno
jarno
6 jaren geleden

Als goed is is dit nog maar het begin van je nadenken. Dit zijn aardig simpele punten die door vele gebruikt worden als excuus om zich tegen te keren tot wat men noemt: God. Tip: haal uit de bijbel wat je kunt halen, er staan genoeg dingen in die je kunt gebruiken, en creeeer je eigen geloof. Of te wel, wees jezelf.

Suzanne klemann
Suzanne klemann
7 jaren geleden

Ik herken punt 1 en 4 en ook ik heb een moeilijk leven achter de rug, maar het leven zelf is onze leermeester en God zelf gaat met ieder een weg. Waarom komt de ene mens snel tot geloof en een ander doet er jaren over, alleen God weet dat, maar wat fantastisch, dat we daarin de ruimte van God krijgen. Tot geloof komen houd voor mij in zijn liefde aannemen en in relatie met… Lees verder »

Erik
Erik
7 jaren geleden

En kan een wedergeboren zo teleurgesteld raken dat hij/zij niets meer met christenen en kerk en God te maken wil hebben? Kan dit of is dit onmogelijk omdat je wedergeboren bent.

Erik
Erik
7 jaren geleden

Ik herken ook veel van wat er in dit stuk geschreven staat. Men wast wel de oren maar vergeten de voeten te wassen. Ik heb jaren lang gestreden tegen het onrecht wat mij toen ik net christen was werd aangedaan, jaren lang kon ik die persoon maar niet vergeven. Kun je als wedergeboren christen ook kiezen om God niet te willen volgen en hoe zit het dan met je behoudt? Mijn vader was heilsoldaat en… Lees verder »

Tim
Tim
Antwoord aan  Erik
6 jaren geleden

Toen ik opnieuw geboren werd was ik voor het eerst echt gelukkig en wou iedereen over Jezus vertellen en dat klopt precies met wat de bijbel er over zegt…en toen langzaam de zonde er weer in sloop werd het minder en minder en nu ik er een beetje klaar mee ben,is mijn leven zoveel erger geworden net als de bijbel zegt dat het 7x erger wordt omdat de Heilige Geest je niet vult en je… Lees verder »

Kom tot mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven (Mattheus 11:28
Kom tot mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven (Mattheus 11:28
7 jaren geleden

Beste Wilfred Degens, Zojuist heb ik je posts gelezen en ik wil een poging doen om je verder te helpen. Je probleem is mij bekend. Omdat je aangeeft dat je God oprecht wilt zoeken, wil ik proberen je inzicht te geven waar het hem in kan zitten. Dit doe ik aan de hand van 2 Bijbelteksten: Johannes 3: 1 En er was een mens uit de Farizeeën; zijn naam was Nicodemus, een leider van de… Lees verder »

Gea
Gea

Beste Jarno, Wat te doen als je al jaren hebt gebeden om de leiding van de Heilige geest, en om leiding van God, om vergeving van zonden, om een teken dat Hij er werkelijk nog ergens is, om hulp voor mijn zuster, hulp voor wat dan ook, en er is niets…….leegte…..een groot lijden van kleine onschuldige kinderen en dieren, een God die Liefde is???? Waaaaaar dan??? Hartelijke groet, Gea

minke
minke
7 jaren geleden

?

Tiny
Tiny
7 jaren geleden

Ik kan niet meer geloven. Na een huwelijk van 16 jaar waarin ik het vol hield omdat ik geloofde. Waarin ik in mijn kerk steeds weer allerlei beloften hoorde voor het huwelijk’een huwelijk waarin ik genegeerd en mishandelt ben. Waarin ik nooit geen sex heb gehad. Waarin ik steeds radelozer werd van het steeds grotere isolement waarin ik kwam door zijn toedoen. Waarin ik uiteindelijk vreselijke dingen zag op de computer van kinderporno. En ik… Lees verder »

madelief
madelief
Antwoord aan  Tiny
7 jaren geleden

Antwoord geven waar ze iets aan heeft

Nathalie
Nathalie
Antwoord aan  Tiny
7 jaren geleden

Lieve Tiny..
Wat erg dat je dit allemaal mee hebt moeten maken!
Maar alles wat je hebt mee gemaakt komt vanuit de mensen en niet vanuit God!
Ik weet zeker dat hij jou gaat helpen en dat hij heel dicht bij jou is in deze ellende!
Vraag hem om hulp en niet de mensen!

Ik wens je heel veel sterkte en gods liefde toe!

Joelle
Joelle
Antwoord aan  Tiny
7 jaren geleden

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Beste Wilfred… Lees God,s Woord, want dat is Zijn brief aan jou, en zie het leven van Zijn Zoon, die God in het vlees is geworden. En ga naar een goede Gemeente waar het Woord verkondigd wordt, want geloof komt (ook) door het horen. …. en zie wat ik je eerder schreef. Maar ik krijg de indruk dat je zoekt om het zoeken, en je alleen maar op JOUW manier God wilt vinden, en niet… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.oerlemans
8 jaren geleden

De wetenschap is gefundeerd op het principe om niet te zoeken om maar te zoeken, maar om het onomstotelijke bewijs vooraleer de stelling wetenschappelijk geponeerd mag worden. Dat zult u toch ook weten? U citeert woorden van een geïdealiseerde fictieve persoon die nooit bewezen is. Waarom liet uw god zijn zoon vlees worden die pas na 30 jaar in de openbaarheid trad? Zou de mensheid geen baat gehad kunnen hebben van hoe zijn zoon zijn… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.oerlemans
8 jaren geleden

….en het zal toch niet op uw manier zijn; beter zingend, blij en vrolijk allemaal op weg over een erbarmelijke pad door de woestijn van ons leven naar een fata morgana, dan loodzwaar met het kruis van ons rationele leven slepend naar een bitter en uitzichtloos, zinloos eind? Gruwelijk besef en reden genoeg om naar een hoger mystiek doel hoopvol te blijven zoeken. Moet toch voor uw almachtige god een koud kunstje zijn om mij… Lees verder »

adri
adri
Antwoord aan  jcm.oerlemans
8 jaren geleden

dank u ,ik heb zo positieve ervaring met de Heer Jezus ,en het leven is niet zo gemakkelijk als je denk ,want als ik bid krijg ik antwoord ,of genezing en inzicht ,wat ben ik blij ,prijs de Heer…

Unknown
Unknown
Antwoord aan  jcm.oerlemans
8 jaren geleden

wilfred degens zegt: 15-01-2016 om 10:51 De wetenschap is gefundeerd op het principe om niet te zoeken om maar te zoeken, maar om het onomstotelijke bewijs vooraleer de stelling wetenschappelijk geponeerd mag worden.Dat zult u toch ook weten? U citeert woorden van een geïdealiseerde fictieve persoon die nooit bewezen is. (Dat Jezus geleefd heeft is in de analen van de geschiedenis na te gaan. Daar bestaan geschriften van geschreven door niet gelovigen. Zoek even op… Lees verder »

Als er een god zou bestaan,zou je dat weten...maar het is zo'n kankerzooi dat de leugen regeert...dit leven is een Nare droom/illusie
Als er een god zou bestaan,zou je dat weten...maar het is zo'n kankerzooi dat de leugen regeert...dit leven is een Nare droom/illusie
Antwoord aan  jcm.oerlemans
7 jaren geleden

uiteindelijk kom je erachter dat je niets weet ….maar dat is niet erg …neem waar zonder te denken …..hihi je vindt pas rust als je 6e plankie vast geschroefd wordt.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wilfred , nog even dit…ik heb veel mensen tot geloof zien komen, door een KEUS te maken voor de Heer, zou jij de uitzondering op de regel zijn? ik kan me dat niet voorstellen. Misschien dat er banden vanuit het Rijk der Duisternis jouw belemmeren of tegenhouden om deze keus te maken, dat kan n.l .Er bestaat een Geestelijke wereld, met tegenwerkende krachten en bolwerken, die jou van God kunnen afhouden, en je geest verduisteren… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Ik tracht helemaal te leven volgens de waarden van de grote profeet Jezus van Nazareth. Onvoorwaardelijke liefde voor iedereen is mijn grote doel en tevens mijn grootste struikelblok. Ik geloof ook niet in het Rijk der Duisternis. Ik sta open voor een verklaring waarom er toch een god moet zijn tegen al onze (van hem gekregen) drang naar de logica van alles wat wij kunnen waarnemen. Dat ik opensta voor een beter inzicht in het… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wilfred…IK zeg het niet GOD zelf zegt het.! en ik weet Zijn Woord is waarheid….Hij is niet met het verstand te kennen of te bevatten, alleen door de Geest, en die Geest wil Hij je schenken. Er zijn mensen die altijd om de hete brei blijven heen draaien, en alleen maar zoeken om het zoeken zelf. Nuchter ben je zeker niet, als je in Opperste wanhoop naar Hem roept. Ik kan jouw vragen niet beantwoorden…Hij… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

God zegt het? Waarom zei hij het dan niet tegen mij als ik erom vroeg? Uw bewijs is ‘god’ die ik juist niet kan waarnemen met al onze vaardigheden als mens waarin we ons onderscheiden van de dieren. Hoe onlogisch is uw bewijsvoering voor iemand die niet in god gelooft? Toen ik in opperste wanhoop hem aanriep, geloofde ik nog in hem! Omdat ik nog niet nuchter was. Nuchter en wakker geworden uit die opgedrongen… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wilfried …ga eens bij God zelf te rade… Klopt en u zal worden opengedaan Math.7:7
Makkelijker kan Hij het niet maken..:-)

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Voor ik tot mijn rationele conclusies over al of geen bestaan van god kwam heb ik ontelbaar in opperste wanhoop bij hem aangeklopt. Deur bleef potdicht. Ik weet nu zeker dat ik te nuchter geworden ben voor Math.7:7 geklop op zijn deur. Zonder te forceren en waandenkbeelden lukt het mij niet meer tot zover om god weer te voelen, horen of zelfs maar in mijn fantasie waar te nemen. God blijft voor mij een utopisch… Lees verder »

Wilfred Degens
Wilfred Degens
8 jaren geleden

Het geloven in een god komt pas werkelijk in het geding, naarmate onze eveneens dwangmatig zoeken naar de logica van ons bestaan toeneemt. Ons intellect botst met iedere godsdienst omdat logischerwijs god niet kán bestaan. Zie de evolutie van ieder levend wezen en de relatief korte tijd geleden waarin de mens op zoek naar en aan de logica begon en dientengevolge ging creëren. Voor de mens en zijn onderscheidingsvermogen moet alles een voor ons begrijpelijke… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  Wilfred Degens
8 jaren geleden

Wie mij op andere gedachten over mijn ontkenning van het bestaan van god rationeel en intellectueel verantwoord kan brengen, ben ik oneindig dankbaar. Ik sta open voor ieder tegenargument gestoeld op nuchtere feiten waar geen twijfel meer mogelijk is. Want ik wil niet twijfelen. Wie wel?

Peter
Peter
Antwoord aan  Wilfred Degens
7 jaren geleden

Geen vragen.

Henk
Henk
8 jaren geleden

Laat ik vooropstellen, dat ik het gedrag van ons, christenen, zoals aangegeven in de punten 1,2 en 4,wil verdedigen of goedpraten. In Galaten 5 roept de apostel Paulus de gelovigen op om ‘niet als wilde dieren met elkaar te vechten’ en je niet te laten leiden door slechte verlangens. Het is steeds weer goed dat ons voorgehouden wordt om ons te laten leiden door de Geest. Dit gezegd hebbende moeten we ons realiseren, dat de… Lees verder »

Rob Rijnders
Rob Rijnders
8 jaren geleden

Iedereen twijfelt wel eens, ik ook. Ik ben zonder geloof opgevoed en ben nog steeds ongelovig. Ik kan God steeds beter weg redeneren, er is spiritueel wel een behoefte maar realistisch is er geen enkele behoefte aan een God. Wat ik in het rijtje van 7 toch echt mis, is het Hiernamaals, de Dag des Oordeels waarna het eeuwige leven, het Paradijs. Bij de Islam is dat enorm belangrijk, en ook bij het Boeddhisme (het… Lees verder »