2006-bezoek-aan-Apple

Echt contact met echte mensen

7 min leestijd

Hoe lang is het ondertussen geleden dat ik het christelijke werk inrolde? Zo’n zestien en een half jaar geleden begon ik. ‘k Zou mezelf van nu niet herkennen. De foto hierboven werd in 2006 gemaakt toen ik in San Francisco op bezoek was, onder andere bij Apple en Google. Wat is de wereld veranderd, maar vooral, wat ben ik zelf veranderd! In de komende weken zal ik een paar keer een tipje van de sluier oplichten en meer vertellen van het werk bij Jesus.net.

En ik heb tot slot een concrete vraag: wil je het werk ook mede mogelijk maken?! Maar daarover later meer. Eerst hoe het allemaal begon.

Andries Knevel en The Passion of the Christ

De film The Passion of The Christ was in 2004 een grote hit in de bioscopen en het was de eerste kennismaking met het missionaire werk via internet.

Trailer van de film ‘The Passion of The Christ’

We hadden, in samenspraak met de filmdistributeur, een website gemaakt waar mensen meer konden ontdekken over het verhaal van de lijdende Christus. En we hielpen kerken om het gesprek erover te voeren met mensen die in de bioscoop waren geweest ’t Was ook de tijd van mijn eerste televisieoptreden, ergens aan tafel bij Andries Knevel. Geen idee of ik daar nog een opname van heb bewaard.

Langer blijven plakken

Nooit had ik gedacht zo lang in dit werk te blijven plakken. Het idee was om dit een paar jaar te doen, mijn kennis en ervaring in te zetten, en misschien in de kerk te gaan werken. Uiteindelijk ben ik veel langer in dit werk gebleven. In het begin veel met leidinggevende verantwoordelijkheden, maar ja, laat me vooral maar aan nieuwe concepten werken. En natuurlijk moet je altijd de status quo blijven bevragen. Dat is een deel van mijn bijdrage aan het werk.

Zieltjes winnen

Grote getallen, daar grossieren grote bedrijven en non-profit organisaties in. Ook in de christelijke wereld. Iedere keer als je getallen ziet, dan moet je ze zorgvuldig op waarde schatten. Hoeveel kijkers hebben je filmpje gezien? 1 miljoen? Oké, maar hoe lang keek iemand gemiddeld? En waar kwamen ze vandaan? Dat zijn de standaardvragen die je zou moeten stellen. Klassiek zijn de wat ze in het Engels ‘Altar Calls’ noemen, de uitnodiging om naar voren te komen tijdens een evangelisatie rally of conferentie. Zonder het te zeggen rekenen ze zich ‘geestelijk’ rijk met zoveel mensen die reageren. Maar wat gebeurt er nu echt? En is het wel te meten? Iemand die zegt een voorgekauwd gebed te hebben opgezegd, telt dat? Waarom zou een vraag niet minstens zo belangrijk zijn?

Al vrij snel zijn we afgestapt van het tellen van ‘zieltjes’. Wie ‘in’ en wie ‘uit’ is, daar gaan wij helemaal niet over. Waar we wel over gaan is of we trouw zijn aan de mensen waar we mee in contact komen.

Het team van Jesus.net zoals het er anderhalf jaar geleden uitzag. Tijden veranderen. Er zijn alweer wat wisselingen van de wacht geweest en het team is nog verder gegroeid.
Het team van Jesus.net zoals het er anderhalf jaar geleden uitzag. Tijden veranderen.
Er zijn alweer wat wisselingen van de wacht geweest en het team is nog verder gegroeid.

Echt contact met echte mensen

Het werk van Jesus.net kan je op veel manieren beschrijven. Het is een brede organisatie met een brede achterban. Daar ben ik echt supertrots op. Dat protestanten, katholieken, evangelischen, oosters-orthodoxen en charismatischen samen kunnen werken onder dezelfde paraplu. Dat kan omdat er een paar simpele principes zijn in het werk:

  1. Overal delen we een hoopvol verhaal van Jezus Christus en zijn volgelingen.
  2. We zijn gericht op het maken en onderhouden van echt contact met echte mensen.
  3. Liever geen antwoorden; we stellen vooral vragen.
  4. We passen onze aanpak aan de doelgroep aan.

Deze methode hanteren we zelf maar helpen ook tientallen partnerorganisaties om dat te doen in hun eigen taal en cultuur. Zo zijn we in staat om in ruim dertig talen actief te zijn en dagelijks met honderdduizenden mensen in contact te blijven.

Mijn bijdrage

Al jaren werk ik met liefde aan het werk van Jesus.net. En dat je als zoeker en beroepstwijfelaar zelf bij de organisatie betrokken kan zijn, vind ik alleen maar mooi. Zo kunnen we naast ieder ander mens gaan staan. We zijn allemaal pelgrims door het leven en proberen iets van het grote mysterie van het leven te ontrafelen. Daarvoor heb ik samen met het team websites als Jesus.net en Ik-wil-dood.nl ontwikkeld. Naast de website schreef en ontwikkelde ik ook cursussen als ‘Vergeven‘ en ‘Startersbijbel‘. We vertellen verhalen zoals Sandy Tales en we ontmoeten mensen in bijvoorbeeld de Online Buurtkerk.

Sandy Tales zijn zandverhalen die we maken met kunstenaar Harm van Schaik.
Dit is het verhaal over Jona. Een verdiepend leesplan is hier te vinden.

Mijn bijdrage aan de organisatie is eerst en vooral een kritisch onderdeel van het team zijn. ‘k Heb er een topsport van gemaakt om vragen te stellen. We moeten onze eigen producten altijd kritisch blijven onderzoeken en steeds weer aanpassen en meebewegen. Daarnaast schrijf ik veel verhalen, artikelen, leesplannen en cursussen.

Jouw bijdrage

Al dit werk van Jesus.net wordt met liefde gedaan. Maar, er zit geen verdienmodel achter. We moeten wel allemaal onze boterham eten, servers en software kosten gewoon geld, we maken soms gebruik van specialisten die ons helpen om de ingewikkelde zaken te regelen.

Er zijn echt mensen die al jarenlang het werk mede mogelijk maken door maandelijks een gift aan de organisatie te geven. Echt zo tof! Maar, niet iedereen weet dat het zo werkt. Bij deze, nu weet je het wel. Het werk van Jesus.net is uitsluitend mogelijk door giften.

Jij kan het werk mee mogelijk maken. Zou je maandelijks €10,- of €25,- kunnen missen? Minder of meer mag ook hé, ik noem maar een voorbeeld. Het zou de organisatie echt helpen.

PS: Volgende week ga ik meer vertellen over de verhalen die we delen. En waarom verhalen vertellen zo ongelofelijk belangrijk is.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
3 jaren geleden

Bedankt, Wouter, voor je jarenlange waardevolle bijdrage aan Jesus.net en ik hoop dat je het nog lang zult blijven doen. Zelf draag ik ook bij aan dit werk als e-coach en een klein beetje financieel, dus ik draag het ook een warm hart toe.

Bert de Jong
Bert de Jong
3 jaren geleden

Mooi verhaal wat er gedaan wordt binnen de organisatie en ook welk onderdeel jij daarin bent. Voor mij is het ook dat ik weet waarvoor ik het stokje van mijn moeder financieel hebt overgenomen.