Kevin-Max-Radio-Teknika

Jezus ik hou van je, maar die volgelingen van je…

5 min leestijd

Deze week kwam een nieuw album uit van Kevin Max. Hij was een van de drie mannen die de legendarische christelijke rockband DC Talk vormde als meest excentrieke van het stel. Liedjes als ‘Jesus Freak’, daar werd de band wereldberoemd mee. Dat is echt lang geleden: 25 jaar terug kwam deze ultieme christelijke rock-song uit. 

Er is veel gebeurd in de tussentijd. Het beroemde trio is ieder zijn eigen weg gegaan. Toby Mac is misschien wel de meest bekende en actieve. Michael Tait heeft zich als frontman van de Newsboys helemaal op christelijke pop gestort en laat zich lenen als Trump knuffelaar. Kevin Max is een kritische denker, de echte artiest en dichter. Zijn albums lijken niet op het eerdere werk. En ieder album heeft weer zijn eigen sfeer en stem. 

Kevin Max

Waarom ik hem zo interessant vind? Omdat hier een echte artiest aan het werk is. En je het gevoel meekrijgt dat hij het meeste leven heeft gehad, met ups en downs. In zijn leven is niet alles mooi en gepolijst, niet happy clappy, niet christelijke bling bling of halleluja. Zijn muziek is ook niet direct bedoeld voor het grote publiek. Veel van zijn albums voelen als een groot experiment aan. Maar ik kan het bijzonder waarderen: hier is een dichter aan het werk. Het liedje dat lang hoog in mijn toplijstje staat is: ‘The Listener‘ van het album Romeo Drive dat twee jaar terug uitkwam. 

Dat album ademt een sciencefiction sfeer uit en had niet misstaan als soundtrack voor een film als Ready Player One of een serie als Tales from the Loop.

Radio Teknika

Deze week kwam zijn nieuwste plaat uit. Radio Teknika is deels een spoken-word album, maar met een grote worsteling. Hij schuwt politiek niet, en gaat niet de confrontatie uit de weg. Deze week zet ik een van zijn liedjes hard aan: ‘Jesus I love you but your followers freak me out‘.

Daar waar Kevin een aanklacht uitspreekt richting de Amerikaanse evangelicals die en-masse Trump aanbidders zijn, daar zette ik deze hard aan om de ellende van de kerkelijke doofpotten, de rotte mantel der liefde en de godgeklaagde zelfingenomenheid van zelfbenoemde ‘geestelijken’. Het verhaal in het Nederlands Dagblad van deze zaterdag over misbruikt dat kan plaatsvinden in christelijke kringen heeft me kotsneigingen gegeven. 

https://www.facebook.com/creatov/posts/10158669419210891

God naar ons beeld en onze smaak

We hebben God gemaakt naar ons beeld en onze gelijkenis. We hijsen een helderblonde Jezus het podium op omdat het ons een goed gevoel geeft. We laten ons geweten stil sussen door suikerzoete christelijke tekstjes als ‘God geeft rust’ en ‘bij U mag ik zijn’.

Christelijke politiek kiest ervoor om 500 kinderen in erbarmelijke omstandigheden te laten zitten op Griekse eilanden en we babbelen er een verhaal omheen van politieke belangen, ‘moeilijk moeilijk‘ en ‘wij hebben het er ook zwaar mee‘. Kerkelijke activiteiten gaan weer fijn door, want de show moet doorgaan. En we moeten een beetje lief zijn voor elkaar.

Maar wanneer worden de figuurlijke tafels van de wisselaars omgegooid? Wanneer stopt de gevaarlijke onzin bij vrije kerken en losse christelijke organisaties? Wanneer stoppen kerken complotdenkers eindelijk eens om hun podium te bieden met eindtijdconstructen en genezingstheaters. Wanneer kiezen kerken eindelijk voor het hart, ook als dat hun een deel van het publiek gaat kosten? Wanneer stopt de christelijke politiek met het flirten met extreem rechtse ideologieën? Stop met je fijne liedjes en zoetgevooisde preken, maar kies voor gerechtigheid en recht. De christelijke boodschap is niet een boodschap voor innerlijke zelfverbetering en dat je je fijn en geliefd voelt. Je hebt misschien wel een knuffelgodje gemaakt, omdat het je zo goed uitkomt en het zo fijn voelt.

Weduwen, wezen en slachtoffers

Je hebt niets aan een gepolijste kerkdienst, een technisch perfecte videostream en niets aan je conferentie als je niet zorg draagt voor wezen en weduwen, als je niet opstaat als bescherming voor slachtoffers en een stem geeft aan hen die geen stem hebben. Noem misbruikers bij naam, geef ze geen plek en doe er alles aan dat het gif van misbruik niet kan doorgaan. Geef het woorden, door je eigen ongemak heen om over seks, misbruik, machtsmisbruik en valse beloften te praten. Luister naar slachtoffers. Roep je christelijke voormannen en vrouwen ter verantwoording als ze wel Jezus preken maar niet Jezus volgen.

Op de repeat

Jezus, ik hou van je, maar je volgelingen maken me bang. Ik zet het liedje nog eens op repeat. En ik bevraagd voortdurend ook mijn eigen plek in het brede spectrum van Jezus volgers. 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim L.
Wim L.
4 jaren geleden

Hallo Wouter, gelukkig weer een “denkertje” dat hout snijdt. Ik ging je bezieling voor de kern waar het volgens mij om gaat missen: Jezus liefhebben en de naaste als onszelf. Maar hier is’ie weer, gelukkig!

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
4 jaren geleden

Nog even dit, als we over misbruik hebben.

De wereldwijde christelijke beweging The Last Reformation doet in Nederland aan duiveluitdrijvingen bij kinderen.

Dit was groot nieuws in de media in nov. 2019
Hoe naïef kun je zijn. Dit gebeurt al jaren en jaren in meerdere charismatische gemeenten (kerken) in de NL.

Dit noem ik geestelijke misbruik.

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
4 jaren geleden

Ik wil niets afdoen op Kevins kwaliteiten maar ik merk dat ik oud wordt. ;-) al moet ik bekennen dat de tekst mij wel aanspreekt :-) de muziek stuk midder. :- ( “Het verhaal in het Nederlands Dagblad van deze zaterdag over misbruikt dat kan plaatsvinden in christelijke kringen heeft me kotsneigingen gegeven” Niet alleen jouw Wouter, niet alleen jou. Ze worden dan nog eens beschermt met een batterij bijbel teksten zoals, “wie zonder zonde… Lees verder »