Radio

Een wantrouwen tegen façades

3 min leestijd

Afgelopen zondagavond was ik op Radio 5 in gesprek met Petra de Joode in het programma ‘Nog even zondag’. Het gesprek ging over de kerk, over geloof, over ongeloof, over rouw, over Griekenland, baarden en monniken. De uitzending is na te luisteren.

In het programma was ook een persoonlijkheidstest. Dit was de uitkomst (onder de foto):

In de studio bij de Evangelische Omroep voor de opname van ‘Nog even Zondag’

Wat je niet mist uit het kerkelijke wereldje dat je achter je hebt gelaten, is met name de onoprechtheid. Je hebt een wantrouwen tegen façades, want wie weet wat daar allemaal achter schuilgaat. Als men jou probeert te raken op een al te rationele of juist emotionele manier, dan haak jij liever af. Dat is allemaal te makkelijk. En het moge duidelijk zijn dat de makkelijke weg aan jou niet is besteed. In jouw geloof staan niet antwoorden centraal, maar vragen en twijfel. De zekerheden zijn overboord gegaan. Je zegt zelfs geen idee meer te hebben van wie God is. En toch spreekt Psalm 42 je wel aan, over het verlangen naar God. Een verlangen dat misschien nog wel het meest bevredigd werd in de omhelzing van de oude monnik Makarios. Wat een ontroerend beeld. De weg die je hebt afgelegd voor je op dat punt belandde, is met vele kronkels verlopen. Weinig gestructureerd. Dus we snappen dat je als ADHD’er weleens wat gestructureerder zou willen zijn, maar juist uit het ongeplande kunnen dus de mooiste dingen ontstaan. Alles overziend is jouw geloofsleven nog het best te vergelijken met een uit de hand gelopen doe-het-zelf-project, waar je ooit aan begon, maar totaal niet kon overzien waar het op zou uitlopen. Godzijdank zijn er dan ‘geestelijke loodgieters’ als Makarios. We wensen je toe dat je met de ervaring die je op je weg hebt opgedaan, voor anderen ook zo’n rol mag vervullen. Of je daar alle kwaliteiten voor hebt? Zachtmoedigheid, geduld, innerlijke vrede… Dat weten we nog niet helemaal zeker. Maar met die baard, heb je in elk geval de goede uitstraling. Of is dat ook alleen maar façade?

Wat mij betreft was het een mooi gesprek. Voor sommigen is het eindelijk een tipje van de sluier en ontdekken meer wie ik nu eigenlijk ben en hoe mij leven is gelopen. Check de ‘Nog even Zondag‘ pagina.

10 reacties

 1. Avatar Hasso op 28-06-2020 om 08:42

  Hoi broeder Wouter, mooie uitzending.
  Goeie muziek ook. Ben erg benieuwd naar het laatste nummer (Bulletproof boy?). Ik kon bij het zoeken op stukken tekst niet echt iets vinden. Wel die van Stef Bos.

  Hartelijke groet.

  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 28-06-2020 om 10:57

   Ah, dank je! Ik heb de muziek niet uitgekozen. Maar ze hebben een goede redactie daar. Dat liedje is trouwens van Amy Grant ‘Shovel in Hand’:

   Life can change in the blink of an eye
   You don’t know when and you don’t know why
   “Forever Young” is a big fat lie
   For the one who lives and the one who dies 2. Avatar Hans op 24-06-2020 om 10:20

  En, wat is je antwoord? Is die baard alleen maar façade? Ik denk het niet, want je komt uitermate oprecht over m.b.t. je passie voor de oosterse orthodoxie. Er zou wel een beetje bij kunnen zitten van “Kijk mij eens durven, ik durf echt voor een afwijkende opvatting uit te komen, ik durf een onaangepast uiterlijk te hebben.” – dat weet ik niet, hoor, maar het zou kunnen. Ook het feit dat je een blog hebt en het feit dat je op de radio wilde, geeft de indruk dat je je persoonlijkheid wilt etaleren. Is het puur om mensen te helpen een betere kijk op het leven te krijgen, of zit er veel ego achter? Ik ken je niet, dus ik wil niets suggereren, ik vraag alleen maar. Misschien kan je vrouw antwoord geven? :-)

  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 24-06-2020 om 10:42

   Heb je überhaupt geluisterd?  • Avatar Hans op 29-06-2020 om 07:05

   Ja, ik heb het grootste deel van de uitzending beluisterd. Hoezo?  • Avatar Jesus Alvarez op 01-07-2020 om 02:19

   Hoi Hans, het is ook één van mijn favoriete bijbelteksten.
   Voor mij is het een van mijn geloofs pijlers.
   Ik vind ook dat Wouter het uitstekend verwoord heeft en ik wil hem hierbij bedanken dat hij mijn inbreng toch geplaatst heeft, ik heb er aan getwijfeld. 3. Avatar Sarida van der Meer-van de Graaff op 24-06-2020 om 07:28

  IK snapte even niet de eerste zin. Omdat het woordje ik ontbreekt denk ik. Mooi!!!

  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 24-06-2020 om 08:00

   Sorry, dat was gewoon inderdaad een woordje verloren. Dank voor het aangeven!  • Avatar Jesus Alvarez op 25-06-2020 om 00:31

   Beste Wouter,
   Het maakt niet uit of je
   – katholiek bent
   – protestant
   – evangelisch
   – hindu staan
   of dat je orthodox bent
   of je een baart of een snor hebt draagt een icoon of een kruis kust, het gaat om de persoonlijke relatie met Jezus
   en die begint bij:
   https://m.youtube.com/watch?v=dvacgeiyg8Y  • Avatar Hans op 29-06-2020 om 07:16

   Jesus, helemaal mee eens. Ik dacht, je hebt vast een linkje in je reactie gezet naar een video over aanbidding of mystiek, maar nee, een heel mooi preekje van Wouter over één van mijn favoriete bijbelgedeelten. Bedankt!Laat een reactie achter