Radio

Een wantrouwen tegen façades

3 min leestijd

Afgelopen zondagavond was ik op Radio 5 in gesprek met Petra de Joode in het programma ‘Nog even zondag’. Het gesprek ging over de kerk, over geloof, over ongeloof, over rouw, over Griekenland, baarden en monniken. De uitzending is na te luisteren.

In het programma was ook een persoonlijkheidstest. Dit was de uitkomst (onder de foto):

In de studio bij de Evangelische Omroep voor de opname van ‘Nog even Zondag’

Wat je niet mist uit het kerkelijke wereldje dat je achter je hebt gelaten, is met name de onoprechtheid. Je hebt een wantrouwen tegen façades, want wie weet wat daar allemaal achter schuilgaat. Als men jou probeert te raken op een al te rationele of juist emotionele manier, dan haak jij liever af. Dat is allemaal te makkelijk. En het moge duidelijk zijn dat de makkelijke weg aan jou niet is besteed. In jouw geloof staan niet antwoorden centraal, maar vragen en twijfel. De zekerheden zijn overboord gegaan. Je zegt zelfs geen idee meer te hebben van wie God is. En toch spreekt Psalm 42 je wel aan, over het verlangen naar God. Een verlangen dat misschien nog wel het meest bevredigd werd in de omhelzing van de oude monnik Makarios. Wat een ontroerend beeld. De weg die je hebt afgelegd voor je op dat punt belandde, is met vele kronkels verlopen. Weinig gestructureerd. Dus we snappen dat je als ADHD’er weleens wat gestructureerder zou willen zijn, maar juist uit het ongeplande kunnen dus de mooiste dingen ontstaan. Alles overziend is jouw geloofsleven nog het best te vergelijken met een uit de hand gelopen doe-het-zelf-project, waar je ooit aan begon, maar totaal niet kon overzien waar het op zou uitlopen. Godzijdank zijn er dan ‘geestelijke loodgieters’ als Makarios. We wensen je toe dat je met de ervaring die je op je weg hebt opgedaan, voor anderen ook zo’n rol mag vervullen. Of je daar alle kwaliteiten voor hebt? Zachtmoedigheid, geduld, innerlijke vrede… Dat weten we nog niet helemaal zeker. Maar met die baard, heb je in elk geval de goede uitstraling. Of is dat ook alleen maar façade?

Wat mij betreft was het een mooi gesprek. Voor sommigen is het eindelijk een tipje van de sluier en ontdekken meer wie ik nu eigenlijk ben en hoe mij leven is gelopen. Check de ‘Nog even Zondag‘ pagina.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hasso
Hasso
3 jaren geleden

Hoi broeder Wouter, mooie uitzending.
Goeie muziek ook. Ben erg benieuwd naar het laatste nummer (Bulletproof boy?). Ik kon bij het zoeken op stukken tekst niet echt iets vinden. Wel die van Stef Bos.

Hartelijke groet.

Hans
Hans
3 jaren geleden

En, wat is je antwoord? Is die baard alleen maar façade? Ik denk het niet, want je komt uitermate oprecht over m.b.t. je passie voor de oosterse orthodoxie. Er zou wel een beetje bij kunnen zitten van “Kijk mij eens durven, ik durf echt voor een afwijkende opvatting uit te komen, ik durf een onaangepast uiterlijk te hebben.” – dat weet ik niet, hoor, maar het zou kunnen. Ook het feit dat je een blog… Lees verder »

Hans
Hans
Antwoord aan  Hans
3 jaren geleden

Ja, ik heb het grootste deel van de uitzending beluisterd. Hoezo?

Jesus Alvarez
Jesus Alvarez
Antwoord aan  Hans
3 jaren geleden

Hoi Hans, het is ook één van mijn favoriete bijbelteksten.
Voor mij is het een van mijn geloofs pijlers.
Ik vind ook dat Wouter het uitstekend verwoord heeft en ik wil hem hierbij bedanken dat hij mijn inbreng toch geplaatst heeft, ik heb er aan getwijfeld.

Sarida van der Meer-van de Graaff
Sarida van der Meer-van de Graaff
3 jaren geleden

IK snapte even niet de eerste zin. Omdat het woordje ik ontbreekt denk ik. Mooi!!!

Jesus Alvarez
Jesus Alvarez
Antwoord aan  Sarida van der Meer-van de Graaff
3 jaren geleden

Beste Wouter,
Het maakt niet uit of je
– katholiek bent
– protestant
– evangelisch
– hindu staan
of dat je orthodox bent
of je een baart of een snor hebt draagt een icoon of een kruis kust, het gaat om de persoonlijke relatie met Jezus
en die begint bij:
https://m.youtube.com/watch?v=dvacgeiyg8Y

Hans
Hans
Antwoord aan  Sarida van der Meer-van de Graaff
3 jaren geleden

Jesus, helemaal mee eens. Ik dacht, je hebt vast een linkje in je reactie gezet naar een video over aanbidding of mystiek, maar nee, een heel mooi preekje van Wouter over één van mijn favoriete bijbelgedeelten. Bedankt!