Valentijn in Coronatijd

De 100 woorden voor liefde

7 min leestijd

Hoeveel woorden voor sneeuw ken jij? Er gaan er wel een paar de rondte. Denk aan plaksneeuw, sneeuwballensneeuw, poedersneeuw, hagelsneeuw of het oerhollandse rotsneeuw. Er gaat een verhaal rond dat eskimo’s wel 100 verschillende woorden hebben voor sneeuw. ’t Is een mooi verhaal en je kan je voorstellen dat als je wereld voortdurend uit sneeuw en ijs bestaat, je alle kleine nuances moet kennen en dat je daar verschillende woorden voor gebruikt.

Of het waar is? Dat weet niemand. Quest vertelt dat de mythe ergens begin 20e eeuw moet zijn ontstaan en dat die steeds groter werd in de loop van de tijd (link).

Ik ook van jou

Toen vroeg ik me af, speciaal op deze Valentijnsdag: hoeveel woorden zouden er bestaan voor liefde? Je zegt ik heb je lief, ik hou van je (of als codetaal ik ook van jou), ik ben gek op je, ik mag je graag… Wat is er nog meer? Niet heel veel geloof ik.

In mijn zoektocht kwam ik als eerste deze zeven Griekse woorden tegen die ieder weer een ander facet van de liefde uitleggen.

7 Griekse woorden voor liefde

Eros – romantische, gepassioneerde liefde. Eros is passie, is lust, is genot. Het is fysieke liefde, het is genieten van de fysieke kant van schoonheid en gedreven door een seksueel verlangen. Het is verlangen.

Philia – intieme, authentieke vriendschap. Philia speelt misschien wel op zielsniveau af. Soulmates. Je kent elkaar. Er zit motivatie in, het is vriendelijk, het is zoals je bent. Het is het grote ingrediënt voor oprechte en diep ervaren vriendschap.

Ludus – speelse, flirterige liefde. Ludus is verliefdheid, is speels en is flirten. Het gaat vooral om plezier hebben. Ze zeggen dat Ludus het hoofdingrediënt is voor een affaire: ongedwongen, opgewonden en zonder enige verplichting.

Tekst gaat door na video »

Storge – onvoorwaardelijke, familiaire liefde. Storge is de liefde die beschermt. Het is de liefde die heerst binnen een gezond gezin. Je houdt van elkaar, ondanks dat er ook dingen zijn die je niet tof vindt. Een broer en een zus houden van elkaar, ondanks dat ze elkaar ook achter het behang kunnen plakken. Het is de liefde van tot hetzelfde team behoren.

Philautia – zelf-liefde. Philautia is een oud Grieks woord. Het gaat om liefde en zorg voor jezelf. Het is de liefde die ervoor zorgt dat je jezelf meer waardevol vindt. Het is een cadeautje voor jezelf als je iets hebt bereikt. En het is jezelf toestaan om te genieten.

Pragma – toegewijde, vriendschappelijke liefde. Pragma is liefde die draait om toewijding, om lange termijnen, om het al die tijd volhouden. Het gaat om elkaar respecteren en koesteren, elkaar accepteren. Je sluit compromissen. Het is liefde die eeuwig is en niet opgeeft.

Agápe – empathische, universele liefde. Agápe is liefde voor de ander. Het is liefde voor God, voor de natuur, voor de vreemdeling, voor mensen die het minder hebben getroffen dan jij. Het is goddelijke liefde. Belangrijk is dat het ook empathie is. Het is de basis van de mensheid waarin de sterke de zwakke beschermt. Het is geven zonder terug te verwachten. Agápe is niet op jezelf gericht. Het is de basis van een gezonde samenleving.

Elyse Poppers heeft het boekje ‘The Little Love Book‘ uitgebracht met daarin wel 267 woorden voor liefde in het Sanskriet.

Hoeveel woorden zouden er nog meer zijn?

Het blijkt dat er wel meer dan 200 woorden voor liefde zijn in het Sanskriet. 80 woorden in het oud Perzisch. Tenminste, dat beweert Robert Johnson in het boek ‘The Fisher King and the Handless Maiden’. Hij betoogt dat de moderne talen maar armoedig zijn.

‘We kennen de situatie dat mensen doodgaan aan eenzaamheid. Het is tekenend dat we slechts één woord kennen voor de liefde. We doen het bar slecht als het gaat om het uitdrukken van onze gevoelens.’

Robert Johnson

De liefde als de grote motivator

’t Is mooi om die nuances te ontdekken in de liefde. Liefde is immers het grote mysterie van de mensheid. Om de liefde zijn oorlogen gestart en oorlogen uitgevochten. In de naam van de liefde zijn ongelofelijke risico’s genomen. Liefde is de grote motivator om het onmogelijke mogelijk te maken.

Loop, zodra het weer kan, een museum binnen en snuffel rond. Verbaas je erover dat zoveel kunst zijn wortels diep in de verhalen van liefde heeft. En kunst is een manier om iets uit te drukken wat maar moeilijk in woorden kan worden gevangen..

Of pak een bundel poëzie uit de kast. Want de dichter wist op miraculeuze wijze de woorden te vinden die je al wel kende, maar nooit in die volgorde. En waarom prikken dan nu opeens die tranen in je ogen? Of waarom toverde het zo een glimlach op je gezicht?

Kruip onder een dekentje met een prachtig verhaal. En wees nou eerlijk, zonder drama is er toch helemaal geen reet aan? Je wilt de innerlijke strijd voelen, het verlangen, de teleurstelling, de onmogelijkheid, de overwinning. En, als het even kan, een eind-goed-al-goed.

Je kan natuurlijk ook je Spotify lijstje aanzetten. Sta jezelf toe om een diepe duik in wereld van gebroken harten te nemen. Een wereld van diepe verlangens en grootse vergezichten. Liedjes van trouw, van schoonheid, van eenzaamheid, van afscheid, van de randjes en van de warmte.

God is liefde. Dat is trouwens ook een groot thema. Het onzegbare, de drager van alles wat bestaat, de bron van alles wat wordt hersteld. Als God een naam moet dragen, dan is het Liefde.

Tranendal

Het volgen van de liefde blijkt echter ook een bron van vele tranen te zijn. Het moet wel zo zijn. Al die verhalen die zijn geschreven bewijzen dat. Al die korte gedichtjes op snippers papier, de films die je alleen maar kunt kijken met een industriële hoeveelheid aan tissues onder handbereik. Het moet wel zo zijn, blijkens de hartbrekende liedjes die je een blauwe maandag doorheen helpen.

De liefde.

Wat een draak van een concept, als je er zo over nadenkt. En toch, ik zou het niet willen missen.

Zelf ben ik er nog lang niet om die 100 woorden van de liefde te vinden. Het vraagt om aandacht om al die verschillende nuances te ontdekken, de verschillende manieren van liefhebben, van toewijden, van het verbinden met mede-schepsels, van toelaten van de liefde en toestaan om geliefde te worden. Een leven is te kort is om al die nuances te ontdekken en er vervolgens nog woorden aan te kunnen geven.

Woorden voor liefde

Hier wel een paar woorden waar ik aan denk bij liefde. Maar dat is veel te weinig en vraagt nog veel tijd:

 • Liefhebben
 • Trouw zijn
 • Houden van
 • Vriendschap
 • Waardering
 • Dankbaarheid
 • Opofferen voor
 • Tintelingen
 • Thuis zijn bij iemand
 • Warmte ervaren
 • Vertrouwen hebben in
 • Onder de indruk zijn van
 • Blijdschap
 • Tevredenheid samen

Wordt vervolgd…

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin
Karin
3 jaren geleden

Koesteren, betrokkenheid, geborgenheid, vangnet, altijd welkom, vlinders in de buik, glimlach…