open boeken

Sprookjes zijn waar

6 min leestijd

Misschien vind je het leuk om te weten wat ik zoal lees. ‘Laat me je boekenkast zien, dan zal ik vertellen wie je bent!’ Nou, dan kom je bij mij veel graphic novels tegen, fantasy, boeken over het thema rouw en theologie. Het zit meestal in een van die categorieën en ik merk dat ze voor mij steeds meer bij elkaar horen.

Het is een gebrek aan fantasie in westerse geloofsbeleving dat het geloof verlaagd tot een soort zakelijke, bijna boekhoudkundige constructie. Het verhaal is vaak zoek, er wordt op de letter gekeken, je krijgt onzinnige discussies over schepping of evolutie, over uitverkiezing of veronderstelde wedergeboorte (ja echt, daar gaat het allemaal over), het gaat over het juist volgen van wat er is afgesproken… Of je kan er niets mee en stapt uit het hele systeem. Ja, dat snap ik wel. Terwijl we de wereld bekijken door de verhalen die we elkaar vertellen. En dat zouden best wat meer sprookjes mogen zijn.

‘Sprookjes zijn meer dan waar: niet omdat ze vertellen dat draken bestaan, maar omdat ze ons vertellen dat draken kunnen worden verslagen.’

Dit citaat van G.K. Chesterton is een parafrase van zijn originele tekst waarin hij schrijf:

‘Het is niet zo dat een kind met sprookjes het eerste idee van een boeman meekrijgt. Sprookjes helpen een kind voor het eerst begrijpen dat je een boeman misschien wel kan verslaan. Een klein kind kent een draak van heel dichtbij omdat het een levendige fantasie heeft. Een sprookje vult die fantasie aan zoals een Sint George die de draak verslaat.’

Verhalen zijn dus ongelofelijk belangrijk. En ze mogen meer verteld worden. We hebben niet slechts droge feiten nodig. Maar hartzeer, heldendom, onmogelijke keuzes, liefde en haat, overwinning en verlies, het bekende en het onbekende, angst en moed, thuis en ontheemd. 

After the Galaxy

De verhalen en de fantasie die we hebben en gebruiken, helpen de wereld te bekijken. ‘k Heb net het verhaal ‘After the Galaxy: the unsung’ van Scott Bartlett uit. Scott schreef al sciencefiction verhalen toen hij 15 jaar oud was. Ik geniet er wel van. Dit boek is de eerste van een trilogie dat uitgaat van een wereld waarin je de keuze hebt om in de echte wereld te leven, of in de virtuele wereld. In die laatste kan je eeuwig leven. Tof plot.

En je krijgt het er helemaal benauwd van. Alles is perfect in die eeuwige eindeloze wereld. Je kunt niet ziek worden. Je kunt niet doodgaan. Je hebt zelfs geen viezigheid om je af te wassen. Al het eten is perfect. Maar zelfs het perfecte eten gaat je op een gegeven moment tegenstaan.

Ik besef ook met dit verhaal weer: de eindigheid en de breekbaarheid van ons leven geeft het ook zin.

Thinking Orthodox

‘k Ben begonnen in het nieuwe boek van Eugenia Scarvelis Constantinou ‘Thinking Orthodox’. Het is fascinerend hoe er een fundamenteel verschil is in het denken vanuit het oosterse christendom en het westerse christendom. Ze legt dat mooi uit hoe misschien wel dezelfde woorden worden gebruikt zoals redding, zonde, bestemming, heiligheid, vergeven en al die mooie woorden, maar dat er vaak een hele andere wereld achterzit.

Het boek wordt aangeraden als een soort basaal leesvoer voor orthodoxen, naast ‘De orthodoxe weg’ van Kallistos Ware. 

Ben X

Iedere keer als ik stripwinkel Sjors in Dordrecht binnenloop, ligt er wel een stapeltje boeken kwijt. Ik zoek naar boeken met een traan. Deze week kwam ik met Ben X thuis, de graphic novel van een film die uitkwam in 2007. Het gaat over een autistische jongen die in zijn game de held is, maar de gewone wereld niet goed kan begrijpen. Hij wordt ernstig gepest en dat gaat uiteindelijk online helemaal door. Met grote gevolgen.

Het is een boek dat je naar de keel grijpt. Een aanklacht tegen pesten. 

De Honderd van Heytze

Soms heb je geen verhaal nodig, maar een paar prachtige zinnen. ‘k Ben groot fan van Ingmar Heytze, een van de beste Nederlandse dichters. In zijn nieuwste bundel ‘De Honderd van Heytze‘ heeft hij honderd van zijn eigen gedichten gekozen en het van commentaar voorzien. En dat vind ik dus heel tof. Want juist die wereld achter een paar mooie zinnen helpen om nog meer diepte te vinden in zijn schrijfsels.

Zijn gedichten moet je goed doseren. Maximaal een per dag zou ik zeggen.

Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen

Dit is een mooie bundel met een verzameling korte verhalen: ‘Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen‘. Echt een verhalenbundel voor op het nachtkastje. ‘k Geniet echt enorm van die verhalen.

Zoals het verhaal ‘De regen en de bladeren’. In slechts 10 pagina’s lees je het verhaal over een jongeman die op zijn werk begaan is met een wat kwijnende plant. Hij besluit voor de plant te gaan zorgen en fietst de hele stad door op zoek naar regen. Wat een heerlijkheid, zulke verhalen!

Filosofische kruimels

‘k Heb nog best wat boeken die op de stapel liggen. Het boek van Søren Kierkegaard ligt er absoluut ook bij: Filosofische kruimels. ‘k Ben liefhebber van deze Deense filosoof. Het tweede boek dat ligt te wachten is ‘Een kwestie van dood en leven’ van de Amerikaanse psychiater Irvin Yalom die het boek voltooide na het overlijden van zijn vrouw Marilyn. Laatst heb ik een online sessie met hem gevolgd bij School of Life en het smaakte naar heel veel meer.

Heb jij nog tips voor mij?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties